Tencuiala interioara casa veche - perete piatra si pamant

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • ionut.tepeneu
    Incepator
    • 16.aug.2016
    • 55

    Tencuiala interioara casa veche - perete piatra si pamant

    Salutare, se da problema din imagine, tocmai am dat tencuiala jos de pe peretii unei camere dintr-o casa veche pentru renovare (apa din camera este din cauza ca am spalat peretele de piatra). Peretii aveau crapaturi in tencuiala si pe alocuri era umflata, nu avea nici un fel de armatura. Eu eram convins ca peretii sunt in intregime din piatra, spre surprinderea mea, peretele din spate si cel din dreapta este cam 80% pamant batut, ceilalti pereti sunt din piatra dura (abia am taiat canale pentru curent cu flex-ul). Nu sunt crapaturi in peretii de pamant sau piatra, peretii de pamant sunt interiori de aprox 60cm grosime, doar despart un hol. Intrebarea mea este cum sa procedez cu tencuiala mai departe, camera are podeaua turnata sub ea fiind un beci, tavanul nu vreau sa il refac, este tencuit cu var si nisip pe scanduri cu nuiele si e foarte teapan, fara crapaturi. Meseriasul pe care urmeaza sa il aduc mi-a zis ca este suficient plasa rabitz si tencuit, eu ma gandeam sa pun si plasa sudata, dar cum nu o pot prinde in podea si tavan, iar prin peretele de piatra nu pot trece prea usor cu agrafe in partea opusa, mai are rost? Va multumesc pentru ajutor.
    Best to do it yourself...
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 34986

    #2
    Unde aveti zidarie din pamant puneti si plasa sudata.

    Comentariu

    • ionut.tepeneu
      Incepator
      • 16.aug.2016
      • 55

      #3
      Postat în original de ionut.tepeneu
      tavanul nu vreau sa il refac, este tencuit cu var si nisip pe scanduri cu nuiele si e foarte teapan, fara crapaturi.
      Tavanul s-a deformat cand am ajuns sa schimb instalatia electrica si am vrut sa inlocuiesc cablul de aluminiu cu unul de cupru, au iesit pur si simplu cuiele care tineau scandurile din grinda, era subtiate si ruginite, nu s-a crapat, dar era tot deformat, cred ca il puteam trage inapoi cu cateva suruburi de lemn, dar am decis sa il dau jos. As vrea sa il refac, am atasat cateva imagini, grinzile sunt puse la 80cm, au aproximativ 70 de ani vechime si sunt de salcam sau gorun, nu imi dau seama exact dupa textura. Camera este foarte joasa, aprox 215cm, ar fi doua directii tavan de gips carton (suprafata 15mp - 400cm pe 350cm aprox) sau grinzi aparente. Am atasat si cateva imagini, va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:

      1) As vrea sa obtin efectul din imaginea atasata cu grinzi aparente, cum sa umplu spatiul dintre grinzi si cum sa tratez grinzile sa nu am probleme?
      2) Daca nu este practica versiunea cu grinzi aparente, atunci as face tavanul din gips carton, este suficienta o structura simpla a tavanului, transversal pe grinzi din profile CD si UD avand in vedere inaltimea camerei?
      3) Pentru un tavan de gips carton, care este ordinea corecta a elementelor de termoizolatie, podul de deasupra nu va fi locuibil, dar se va circula, din documentare am inteles ca ordinea ar fi, placa gips carton, profile CD, folie aluminiu, vata minerala intre profilele CD 5cm, vata minerala intre grinzi 20cm, scanduri peste pod, e OK asa?



      Best to do it yourself...

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 34986

        #4
        Este simplu de facut, in spatiul dintre grinzi montati fasii de gipscarton pe o structura metalica simpla. Parerea mea este sa lasati grinzile aparente.

        Comentariu

        • Mircea_G
          Living Legend
          • 14.ian.2007
          • 12202

          #5
          Vrei sa faci o consolidare mai ok ?
          Nu se poate inalta camera daca tot faci santier dar si investitie mare ?
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          • ionut.tepeneu
            Incepator
            • 16.aug.2016
            • 55

            #6
            Postat în original de Mircea G
            Vrei sa faci o consolidare mai ok ?
            Nu se poate inalta camera daca tot faci santier dar si investitie mare ?
            Pff, m-am gandit la asta in toate felurile, da, daca as avea posibilitatea financiara cred as inalta camera, as face centura de pe acum, peretii consolidati mai bine etc. din pacate chiar nu imi permit, lucrez la casa asta de 3 ani tot cu bucatica, dar da, ai dreptate, asta ar fi o consolidare ok si mai de durata. Pe de alta parte e casa copilariei si parca au un farmec aparte camarutele astea joase, de asta i-as da si un aspect mai rustic cu grinzile aparente.

            Revin dupa tencuirea peretilor cu imagini, referitor la umplerea dintre grinzi cred ca am inteles, eu ma gandeam sa pun pe interiorul grinzii profile UD prinse in suruburi in grinda, pe ele bag profile CD, apoi prind placile de gips carton decupate pe lung intre grinzi. Prin pod pun vata de sticla de 5cm cu aluminiu, urmat de 20cm de vata de sticla, scandura veche o pun peste grinzi si vata, apoi placi OSB pentru a preveni iesirea particulelor de vata minerala.

            Multumesc, revin cu poze

            Salutare, revin cu progresul lucrarii, am terminat prima camera, a iesit bine, am pus plasa sudata de jur imprejur, pe peretele de pamant am prins cu agrafe, pe peretele de piatra am prins cu ciperci de polisitren de 10 intre pietre, nu am avut posibilitatea sa dau gaura pana in partea cealalta, dar am zis sa fie si acolo plasa pusa. In prima imagine se vede rezultatul, am pus si dozele de curent, totul OK umreaza sa fac tavanele.

            Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	133,5 KB 
ID:	678629 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	 
Afișări:	0 
Mărime:	190,2 KB 
ID:	678630

            Am inceput sa tencuiesc si camera din mijloc (a doua imagine) dar aici am facut o greseala, si acum am nevoie de un sfat. Pe jos erau podele puse pe pamant, am sapat in jos, am pus pietris, folie de polietilena plasa sudata de 4mm cu ochiuri de 10 si am turnat cam 8cm sapa de beton. Chestia e ca eu vreau sa fac si termoizolarea pardoselii, si am gresit ca nu am pus polistirenul sub sapa, nu am avut la indemana polistirenul sau de unde sa il cumpar, am citit pe undeva ca se poate pune si peste sapa, dar la gata am diferenta de la prag de doar 6cm, Camera este destul de mica, nu o sa fie mobila multa, o canapea, doua fotolii, o masa de cafea, o comoda si o vitrina. Intrebarea mea este ce termoizolatie pot sa fac in acei 6cm cu tot cu parchet laminat?

            Multumesc
            Best to do it yourself...

            Comentariu

            • SpecialistulMC
              Moderator
              • 19.mai.2004
              • 34986

              #7
              Postat în original de ionut.tepeneu
              Camera este destul de mica, nu o sa fie mobila multa, o canapea, doua fotolii, o masa de cafea, o comoda si o vitrina. Intrebarea mea este ce termoizolatie pot sa fac in acei 6cm cu tot cu parchet laminat?
              Peste stratul de sapa puneti in ordine:
              -polistiren extrudat de 3-5 cm grosime fixat cu spuma poliuretanica cu expandare redusa.
              -placa OSB3 de 10 mm grosime
              -folie pentru parchet
              -parchet laminat

              Comentariu

              • ionut.tepeneu
                Incepator
                • 16.aug.2016
                • 55

                #8
                Salutare, revin cu progresul lucrarii si bineinteles cu intrebari noi.

                Pana la urma am facut tavanul din gips carton dupa ce am citit tot topicul de montaj pentru sisteme de gips carton. Dar cum casa nu e noua a trebuit sa ma adaptez la situatie si cum am lucrat singur rezultatul este cel din imaginea 2. Am pus in prima imagine si planul camerei, nu este nici macar un unghi drept la 90 de grade in camera aia, a trebuit sa montez transversal placile in loc de longitudinal pentru a face mai putine taieri si a reduce pierderile. Din cauza grinzilor care nu erau la nivel si inaltimea joasa a camerei, a trebuit sa fac o structura simpla metalica in functie de cel mai jos punct. Perimetral pe perete am prins profile UD cu banda de etansare si dibluri si pe lungime am pus profile CD la 400mm interax, primele profile sunt mai aproape de perete, dar cum forma camerei nu este dreptunhiulara am mers cu profilele perpendicular la 90 de grade cu peretele din spate si primul si ultimul profil au in cel ingust punct 100mm distanta de UD si cam 250mm in cel mai indepartat punct. Prinderea profilelor am facut-o cu elemente de prindere pentru lemn de grinzi (acele bride in forma de T care intra in cantul profilului) m-am gandit ca in felul acesta grinzile de lemn pot sa mai lucreze in timp relativ independent de structura de metal. Nu stiu cat de mult am gresit, dar nu am facut termoizolatia, m-am gandit ca pot sa o fac prin pod.

                Acum daca ma puteti ajuta cu cateva raspunsuri:
                - e ok daca in pod fac termoizolatia asa - vata minerala caserata cu aluminiu intre profilele CD de 5cm (pe lungimea camerei) vata minerala simpla de 10cm sau 15cm intre grinzile de lemn (pe latimea camerei) scandura lemn eventual si OSB?
                - ce sanse am sa apara crapaturi la imbinari in timp cu structura asta, mai pot face ceva in acest moment sa le previn?
                - sa chituiesc inainte sau dupa ce termin de amenajat partea din pod?

                Multumesc
                Best to do it yourself...

                Comentariu

                • SpecialistulMC
                  Moderator
                  • 19.mai.2004
                  • 34986

                  #9
                  Postat în original de ionut.tepeneu
                  - e ok daca in pod fac termoizolatia asa - vata minerala caserata cu aluminiu intre profilele CD de 5cm (pe lungimea camerei) vata minerala simpla de 10cm sau 15cm intre grinzile de lemn (pe latimea camerei) scandura lemn eventual si OSB?
                  Este bine cu cateva comentarii:
                  -folia de aluminiu trebuie sa fie pozitionata spre placile de gipscarton si trebuie sa fie lipite intre ele pentru a constituii o suprafata continua. Folia de aluminiu o sa fie o bariera de vapori.
                  -peste structura termoizolanta intindeti o folie anticondens ieftina care o sa aibe rolul de a impiedica acumularea prafului in vata minerala. Dupa ce intindeti folia montati scandura sau placile OSB.

                  - ce sanse am sa apara crapaturi la imbinari in timp cu structura asta, mai pot face ceva in acest moment sa le previn?
                  Sansele sunt reduse insa exista.

                  - sa chituiesc inainte sau dupa ce termin de amenajat partea din pod?
                  Dupa.

                  Comentariu

                  • ionut.tepeneu
                    Incepator
                    • 16.aug.2016
                    • 55

                    #10
                    Salutare,

                    Vreau doar sa va multumesc pentru ajutor, in afara de tencuiala peretilor unde am avut un meserias si un ajutor am facut totul singur, structura tavan, montare gips carton, termoizolatie, partea de pozare cabluri, montat fereastra, sapa autonivelanta, glet si lavabila si la final montatul parchetului. A iesit neasteptat de bine si asta doar multumita voua si a forumului misiuneacasa. La urmatoarele lucrari poate o sa reusesc sa imbunatatesc partea de detalii, am mai avut scapari la glet o imbinare la parchet dar macar mi-a scapat mie.

                    Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	16DFD1E9-1D46-4FBD-BCB9-C3518C529360.jpeg 
Afișări:	2571 
Mărime:	191,5 KB 
ID:	680170
                    Best to do it yourself...

                    Comentariu

                    • calin.diaconu
                      Administrator
                      • 17.mar.2005
                      • 417

                      #11
                      Draga Ionut,

                      felicitari in primul rand tie, pentru ca te-ai mobilizat si ai gasit motivatia si pasiunea de a face ... Ne-ai trimis intr-adevar poze frumoase si ai facut ca din lucrarea ta sa invatam cateva lucruri, contribuind la valoarea educativa a Forumului Misiunea Casa (din 2003, ne propunem sa povestim cu glas tare SECRETELE AMENAJARILOR DE CALITATE!)

                      In mod deosebit, dorim să mulțumim și Specialistului Misiunea Casa, pentru pasiunea pe care o pune in acest proiect, de peste 15 ani!

                      O zi frumoasă,

                      Echipa Redactionala
                      (care-ti cere permisiunea sa foloseasca materialul intr-un articol, dedicat operatiunilor pe care le-ai descris!)
                      www.calindiaconu.com

                      Comentariu

                      • ionut.tepeneu
                        Incepator
                        • 16.aug.2016
                        • 55

                        #12
                        Postat în original de Calin Diaconu
                        Echipa Redactionala
                        (care-ti cere permisiunea sa foloseasca materialul intr-un articol, dedicat operatiunilor pe care le-ai descris!)
                        Salut,

                        Sigur ca aveti permisiunea mea, este cea mai mica contributie pe care o pot avea la comunitatea misiuneacasa.

                        O zi frumoasa

                        Best to do it yourself...

                        Comentariu

                        Procesare...