Solutie alternativa la sapa [peste sapa veche de sub parchet masiv]

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • EuuGen
    Incepator
    • 24.iul.2022
    • 7

    Solutie alternativa la sapa [peste sapa veche de sub parchet masiv]

    Buna ziua,

    Stiu ca s-a mai vorbit, dar as avea nevoie de o indrumare in situatia urmatoare:

    Bloc vechi, parchet lemn masiv destul e deteriorat, cu goluri si zone mai ridicate [diferente destul mari de nivel]. Vreau sa scot parchetul vechi, din lemn masiv, pentru a-l inlocui cu parchet laminat [stiu parerea unora, dar nu ma intereseaza :P ].

    Acum - problema se prezinta asa. Momentan, parchetul masiv este la acelasi nivel cu mozaicul din bucatarie/baie/hol. Pe care nu vreau sa ma apuc sa-l sparg, as ddori sa il plachez cu gresie [locuim in apartament, vreau sa elimin cat mai mult din zgomot/praf/timp/carat moloz.Deci practic nivelul gresiei va fi cam cu 1.3, 1.5[?] cm peste nivelul actual al parchetului de lemn.

    Am inlaturat pe o bucata mica parchetul de lemn masiv, pentru a vedea ce se afla sub el. Ceva placi [rumegus si ciment?] care nu sunt nici foarte deteriorate, nici foarte "țepene". Plus ca si ele, la randul lor, au diferente de nivel intre ele [nu mari, dar sunt].

    Diferenta de nivel intre placile actuale si viitoarea gresie ar fi in jur de 3, 3.5 cm.

    Alternativele ar fi asa

    1. turnat sapa [egalizare + nivelare] + polistiren extrudat de 5/6mm + parchet
    2. placare direct pe acele placi cu OSB [nu stiu exact cu ce se pot fixa de podea] + extrudat de 2 sau 3cm, in functie de grosimea osb-ului + folie + parchet.


    Am de facut aceasta operatiune la living + un hol + dormitor - aproximativ 35 mp. As alege a doua varianta, daca ar fi ok si tehnic, pentru ca as scapa de sacii de ciment pentru sape [si nu putini, din cate imi dau seama], mai ales ca stau la etajul 4 din 4! Mai degraba car placi de osb si extrudat [mai ales], decat saci de ciment )]. Plus ca sapele au timp de maturare destul de lungi, ori eu locuiesc in apartament.

    Daca are cineva experiente [bune sau rele] cu tipul acesta de 'placare', si vrea sa le impartaseasca....

    Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	3d3b5345-12d3-4cd5-81d9-3d151a50601a.jfif 
Afișări:	973 
Mărime:	346,5 KB 
ID:	686922 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	bcde784a-e569-42ef-b683-62563093b62d.jfif 
Afișări:	715 
Mărime:	301,3 KB 
ID:	686918 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	2d9a2a55-b336-492d-907a-b45f7b7df779.jfif 
Afișări:	685 
Mărime:	262,0 KB 
ID:	686919 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	bfd1f5c2-9273-417e-9716-a6d73597bf7e.jfif 
Afișări:	661 
Mărime:	289,8 KB 
ID:	686921

    Multumesc frumos.
  • SpecialistulMC
    Moderator
    • 19.mai.2004
    • 34986

    #2
    Varianta cea mai rapida si curata este utilizarea polistirenului extrudat acoperit cu placi de OSB. Va trebui sa curatati toata suprafata, ajungeti la stratul de beton sau sapa, adica indepartati parchetul si sustratul pe care se s-a montat acesta, curatati si reparati suprafata ramasa in functie de starea ei si nivelul de planeitate. Daca este dreapta nu va fi nevoie de alt strat inainte de montajul stratului de polistiren extrudat. Grosimile straurilor necesare le stabiliti dupa ce decopertati totul si faceti masuratorile, dati nivelul.

    Comentariu

    • EuuGen
      Incepator
      • 24.iul.2022
      • 7

      #3
      Da, stiu ca asta ar fi cea mai curata/corecta varianta, dar eu cautam sa gasesc o alternativa macar ok [daca nu perfecta] pentru a scapa de dat jos acele 'placi' de ciment&rumegus si ce-o mai fi sub ele [nisip]. Adica ma gandeam ca poate merge direct peste ele cu o sapa de nivelare + osb sau/si extrudat. Sau fara sapa, cu osb montat ddirect peste acele placi, dupa care extrudat + folie + parchet....

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 34986

        #4
        Sa facem un exercitiu, decopertam parchetul si curatam zona de resturile desprinse. Avem de constatat starea de degradare a acestor placi pe care a fost montat parchetul, cat de plane sunt, cat de solide si rezistent sunt,, daca se macina, daca sunt mucegaite etc. Daca vor fi inca stabile si plane dupa curatare, putem gândi sa pastram. Putem sa le acoperit cu izolatie si OSB sau alte placi, dar numai dupa analiza detaliata a suprafetei cu parchetul scos. Cea ma sigura varianta, cslitate pe termen lung este cu refacere integrala pardoseala, dar analizam pas cu pas dupa optiunile dvs. Nu puteti lua o devizie doar dupa o bucatica decopertata.

        Comentariu

        • Mircea_G
          Living Legend
          • 14.ian.2007
          • 12202

          #5
          Fara manopera multa .
          Curatam acele" santuri " dintre placile izolante existente , apoi puneam in ele niste fier beton , legat , si deasupra o plasa sudata .
          Amorsa de profunzime , apoi sapa .
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          • SpecialistulMC
            Moderator
            • 19.mai.2004
            • 34986

            #6
            Postat în original de Mircea G
            Fara manopera multa .
            Curatam acele" santuri " dintre placile izolante existente , apoi puneam in ele niste fier beton , legat , si deasupra o plasa sudata .
            Amorsa de profunzime , apoi sapa .
            Dubla armare nu isi are niciun rot, este o sapa, nu o placa. Maxim o plasa de armare si aceasta nu foarte groasa si numai la o sapa de egalizare. Ca sa turnam o sapa de egalizare ar trebui sa avem disponibil 4-5cm ceea ce nu stiu daca este cazul aici. Altfel, o sapa de egalziare poate fi armata si cu fulgi de polipropilena, eliminand plasa de otel.

            Comentariu

            Procesare...