Totul despre tencuire

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • lmacsen
    Membru
    • 26.sep.2015
    • 298

    Răspuns la: Totul despre tencuire

    Postat în original de Ervin
    Buna ziua si bun gasit! Precizez ca ii primul meu post pe site.Recent am achzitionat un apartament la casa (adica sunt mai multi locatari in aceeasi curte-cladire).Sunt cam in aceeasi situatie cu userul Imacsen,adica am decopertat peretii de vechea tencuiala si am aplicat o tencuiala noua.Din fotografiile atasate consider ca nu aveti nevoie de camasuirea peretilor cu plasa sudata,chiar arata bine,nu se vad fisuri in pereti.Peretele din drapta unde a fost faianta probabil a fost facut ulterior,de aceea nu are legatura cu peretele principal.Atentie la masurile de protectie,recomand folosirea unei masti de protectie impotriva inhalarii prafului si o pereche de ochelari.Referitor la hornuri,trebuie sa va ganditi bine,sa nu cumva sa aveti nevoie de unul pe viitor.Sincer si eu as vea sa renunt a ele,dar nu este posibil,eu locuiesc la etaj si nu pot sa demolez aceste hornuri pt ca am doi vecini sub apartamentul meu.Daca a fost construita in 1960 inseamna ca ii mai "tanara" comparativ cu a mea.Nu am gasit niciunde anul constructiei dar pot sa afirm ca a fost facuta inainte de 1900,o cladire aflata in vecinatate,adica "Casa cu lacat" a fost construita in 1815,deci si a mea dateaza din aceeasi perioada,in zona centrala a Aradului.Daca va pot ajuta cu sfaturi,o fac cu placere! O zi buna tuturor!
    Buna ziua,

    Va multumesc pentru sfaturi si sugestii. Si eu inclin catre o tencuiala simpla, fara plasa sudata. Nu sunt fisuri in pereti, doar niste spatii la imbinarile peretilor care cred ca sunt cauzate de prezenta unor popi grosi de salcam sau stejar.
    Mi-am cumparat ochelari de protectie si masti dar fiind putin incomode le-am dat jos si am continuat fara ele. Aveam praf peste tot. M-am gandit ca poate nu este extrem de toxic daca inhalez praful. Pe viitor o sa le folosesc mai mult.
    Hornurile as pastra doar la bucatarie pentru o eventuala aerisire pentru hota, in rest nu vad cum ar putea sa-mi foloseasca, imi ocupa spatiul degeaba.
    Da, este din 1960 situata intr-o zona centrala a Ploiestiului, am cumparat-o acum 2 luni si am toate actele si planurile casei. Am gasit in pod inclusiv factura de la caramida din 1958.

    Am o mare dilema momentan: Peretii exteriori sunt formati din doua randuri de caramida puse pe lung, iar intre cele doua randuri e un mortar cu ciment putin sfaramicios. Insa caramizile sunt zidite intre ele cu lut (cel putin asta vad pe interior). Nu stiu daca se merita sa scot lutul 1.5-2cm si sa rostuiesc cu un mortar moale (M25 am inteles). Stiu va fi o munca de sisif sa iau fiecare caramida in parte, dar as face-o daca as sti ca rezolv ceva (posibil o mai buna rezistenta?).
    Sau sa curat 1-2cm de lut si sa las golurile sa fie umplute cand o sa tencuiesc?

    In pozele in are le-ati postat arata bine caramida, nu as fi crezut ca poate avea o are o varsta atat de inaintata casa dvs.

    Postat în original de Specialistul MC
    Deocamdata nu ma pot pronunta. Va rog sa atasati o imagine din exteriorul cladirii cu peretele.
    Stiu ca am ramas dator cu niste poze, dar am avut niste probleme in ultima perioada si nu am putut face unele noi. Peretele cu pricina este pe linia de hotar, la vecini, si nu m-am dus sa-i deranjez sa fac poze. O sa incerc weekendul asta si o sa revin aici, pe forum. Va atasez totusi cateva poze din anuntul de vanzare a casei sa va faceti o idee "in mare" despre ce este vorba.
    Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	71248434_2_1000x700_vanzare-casa-fotografii.jpg 
Afișări:	361 
Mărime:	142,2 KB 
ID:	624161 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	71248434_3_1000x700_vanzare-casa-case-de-vanzare.jpg 
Afișări:	351 
Mărime:	152,2 KB 
ID:	624162 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	71248434_1_1000x700_vanzare-casa-ploiesti.jpg 
Afișări:	320 
Mărime:	101,1 KB 
ID:	624163 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	71248434_4_1000x700_vanzare-casa-imobiliare.jpg 
Afișări:	308 
Mărime:	89,7 KB 
ID:	624164
    Ultima editare de lmacsen; 07.ian.2016, 15:20.

    Comentariu

    • Ervin
      Membru
      • 07.ian.2016
      • 153

      Răspuns la: Totul despre tencuire

      Arata foarte bine casa dumneavoastra atat in interior cat si in exterior,cel putin la suprafata (ma refer la aspectul peretilor).Eu am avut in unele locuri fisuri destul de pronuntate,cei care au tencuit au spus ca nu are rost sa mai arunc banii pe plasa sudata,golurile respective au fost umplute cu tencuiala.Problema principala in cazul meu au peretii strambi,tencuiala a fost destul de sfarmicioasa,dar nu ma deranja atata timp cat avea priza la caramida si nu se desprindea.Initial am vrut sa pun rigips pe structura metalica,dar m-am razgandit,pierdeam din spatiu aprox 10 cm pe latime si 10 pe lungimea incaperilor.Am hotarat sa bat jos tencuiala,mi-am luat cateva ajutoare si am trecut la fapte.Noi am folosit masti de protectie,intr-adevar incomode si transpiram cu el,dar am preferat sa inhalez mai putin praf de la tencuiala veche.Dupa parerea mea personala nu are rost sa inlocuiti malterul dintre caramizi,daca o sa fiti mai linistit puteti scobi 1-2 cm intre caramizi,faceti o pasta care sa amorseze suprafata caramizilor,dupa o zi-doua se poate trece la stalpii de ghidare,apoi se poate trece la tencuirea propriu-zisa.Din poze nu imi dau seama cat de drepti sunt peretii,la mine a fost dezastru,aveam locuri cu tencuiala de 7-8 cm in grosime si tot nu erau drepti,acum am locuri cu 10 cm de tencuiala.In cazul meu incaperile au 3,5 m inaltime,dar am decopertat si tencuit pana la 2,9-3 m.Nu se justifica sa tencuiesc pana la tavanul vechi deoarece o sa cobor undeva la 2,6-2,8 m cu tavanul de rigips.Maine cred ca ma apuc sa dau un nivel peste tot apoi sa sparg peretii pentru fixarea dozelor pentru prize si intrerupatoare,tuburile rigide pentru cabluri au fost "pozate" inainte sa tencuiesc,iar cablurile pentru sistemul de alarma o sa fie deasupra tavanelor,inca nu m-am hotarat configuratia exacta a senzorilor si la alte amanunte,mai am timp...

      Comentariu

      • SpecialistulMC
        Moderator
        • 19.mai.2004
        • 34949

        Răspuns la: Răspuns la: Totul despre tencuire

        Postat în original de lmacsen
        Am o mare dilema momentan: Peretii exteriori sunt formati din doua randuri de caramida puse pe lung, iar intre cele doua randuri e un mortar cu ciment putin sfaramicios. Insa caramizile sunt zidite intre ele cu lut (cel putin asta vad pe interior). Nu stiu daca se merita sa scot lutul 1.5-2cm si sa rostuiesc cu un mortar moale (M25 am inteles). Stiu va fi o munca de sisif sa iau fiecare caramida in parte, dar as face-o daca as sti ca rezolv ceva (posibil o mai buna rezistenta?). Sau sa curat 1-2cm de lut si sa las golurile sa fie umplute cand o sa tencuiesc?...
        Exteriorul arata binisor, nu sunt urme de igrasie sau de fisuri. dupa parerea mea ar trebui sa lasati lucrarile pe exterior mai la urma, deocamdata nu este necesar sa interveniti acolo. Deoarece afirmativ grosimea peretilor exteriori este de circa 30 cm, in viitor puteti sa aplicati pe fatadele exterioare o termoizolatie din polistiren cu grosimea de cel putin 8 cm.
        Ultima editare de SpecialistulMC; 09.ian.2016, 12:04.

        Comentariu

        • intransingentul
          Membru Marcant
          • 26.iul.2012
          • 996

          Răspuns la: Răspuns la: Totul despre tencuire

          Postat în original de Specialistul MC
          . Deoarece afirmativ grosimea peretilor exteriori este de circa 30 cm, in viitor puteti sa aplicati pe fatadele exterioare o termoizolatie din polistiren cu grosimea de cel putin 8 cm.
          Ce?Afirmativ?
          Ultima editare de SpecialistulMC; 09.ian.2016, 12:04.
          De ce radem de greselile altora? Pentru ca nu sunt ale noastre.

          Comentariu

          • Ervin
            Membru
            • 07.ian.2016
            • 153

            Răspuns la: Totul despre tencuire

            Revin cu alte fotografii...
            Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMAG1411.jpg 
Afișări:	369 
Mărime:	221,2 KB 
ID:	624189 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMAG1414.jpg 
Afișări:	320 
Mărime:	271,4 KB 
ID:	624190 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMAG1553.jpg 
Afișări:	338 
Mărime:	185,7 KB 
ID:	624191 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMAG1557.jpg 
Afișări:	311 
Mărime:	202,4 KB 
ID:	624192 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMAG1560.jpg 
Afișări:	329 
Mărime:	206,5 KB 
ID:	624193

            Comentariu

            • rex
              Membru
              • 21.apr.2015
              • 220

              Răspuns la: Răspuns la: Totul despre tencuire

              Daca as fi in situatia dvs. as face tot posibilul sa imi ramana grinzile alea de lemn aparente .

              Comentariu

              • SpecialistulMC
                Moderator
                • 19.mai.2004
                • 34949

                Răspuns la: Răspuns la: Totul despre tencuire

                Postat în original de intransingentul
                Ce?Afirmativ?
                Daca citeati toate mesajele ati fi inteles. Nu e greu de citit mesajul acesta :
                Postat în original de lmacsen
                Am facut niste masuratori si peretii exteriori au aproximativ 30cm fara tencuiala.

                Comentariu

                • Ervin
                  Membru
                  • 07.ian.2016
                  • 153

                  Răspuns la: Răspuns la: Totul despre tencuire

                  Postat în original de rex
                  Daca as fi in situatia dvs. as face tot posibilul sa imi ramana grinzile alea de lemn aparente .
                  Mi-ati citit gandurile,din pacate nu arata prea grozav grinzile respective,sunt crapate destul de tare.
                  Initial am zis ca le curat bine,le slefuiesc,apoi bait/lac.Nu vrea prietena sa le vada,zice ca nu o sa se potriveasca cu aspectul modern al locuintei.
                  Acuma am dileme referitoare la sapa,trebuie sa torn pe o suprafata de 30 m2,cred ca o sa fac o sapa usoara sa nu incarc tavanul vecinilor de la parter prea tare.O sa fie armata cu plasa sudata de 100x100,4 mm si o sa bat "tarusi" din fier-beton de 16 in peretii laterali.Cineva cu idei mai bune???

                  Comentariu

                  • SpecialistulMC
                    Moderator
                    • 19.mai.2004
                    • 34949

                    Răspuns la: Totul despre tencuire

                    Inainte de a lua decizia de a turna sapa de egalizare vedeti daca planseul o sa reziste la o incarcare cu greutate. Din ce materiale este planseul actual si ce dimensiuni are ?

                    Comentariu

                    • Ervin
                      Membru
                      • 07.ian.2016
                      • 153

                      Răspuns la: Totul despre tencuire

                      Buna seara! Sapa urmeaza sa fie turnata pe o lungime de 8 metri si latime de 3,7. In vechea bucatarie am inlaturat scandurile,acestea erau fixate pe rigle de stejar care la randul lor stateau pe o umplutura asemanatoare cu tencuiala sfarmata,sub aceata umplutura sunt aliniate grinzi rotunde,destul de groase,daca nu ma insel in partea de jos sunt drepte si formeaza tavanul celor de la parter iar sus rotunde.Pe lungimea specificata de 8 m sunt doi pereti despartitori care delimiteaza incaperile vecinilor de la parter,acestia sunt din caramida si vor sustine o parte greutatea sapei,am facut o mica schita cu pozitionarea acestora.Maine voi fi in locatie,daca nu uit o sa fac cateva fotografii...
                      Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	1.jpg 
Afișări:	261 
Mărime:	5,7 KB 
ID:	624197

                      Comentariu

                      • intransingentul
                        Membru Marcant
                        • 26.iul.2012
                        • 996

                        Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre tencuire

                        Postat în original de Ervin
                        Acuma am dileme referitoare la sapa,trebuie sa torn pe o suprafata de 30 m2,cred ca o sa fac o sapa usoara sa nu incarc tavanul vecinilor de la parter prea tare.O sa fie armata cu plasa sudata de 100x100,4 mm
                        La ce sapa usoara va-ti gandit?
                        De ce radem de greselile altora? Pentru ca nu sunt ale noastre.

                        Comentariu

                        • Ervin
                          Membru
                          • 07.ian.2016
                          • 153

                          Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre tencuire

                          Inca nu stiu,sa o fac de 600 Kg/m3 ma costa destul de mult,tinand cont ca o sa am nevoie de aprox. 3 m3 la toata suprafata. Daca ar fi numai sapa nu ar fi problema,dar mai sunt foarte multe chestii de renovat si as vrea sa fiu cumpatat cu cheltuielile,am descris in postul anterior stuctura pe care urmeaza sa torn sapa respectiva,nu stiu cat de bune sunt grinzile,estetic arata bine,asa ca ma gandeam la sapa usoara,dar perlele de polistiren sunt destul de scumpe-politerm blu 170 l la 57 lei...

                          Comentariu

                          • intransingentul
                            Membru Marcant
                            • 26.iul.2012
                            • 996

                            Răspuns la: Totul despre tencuire

                            Pe siteu de mai jos se laudau ca granulele de polistiren sunt ieftine, va intereseaza?
                            Intrati la: granule polistiren
                            De ce radem de greselile altora? Pentru ca nu sunt ale noastre.

                            Comentariu

                            • Ervin
                              Membru
                              • 07.ian.2016
                              • 153

                              Răspuns la: Totul despre tencuire

                              Multumesc pentru link! Intr-adevar sunt muuuuult mai ieftine decat la DDM,tocmai am vorbit cu ei,din pacate nu au distribuitor in Arad sau in judetele invecinate,iar la Bistrita nu am drum...

                              Comentariu

                              • SpecialistulMC
                                Moderator
                                • 19.mai.2004
                                • 34949

                                Răspuns la: Răspuns la: Totul despre tencuire

                                Postat în original de Ervin
                                ...... sunt aliniate grinzi rotunde,destul de groase,daca nu ma insel in partea de jos sunt drepte si formeaza tavanul celor de la parter iar sus rotunde.....
                                Pe ce directie sunt dispuse grinzile ?

                                Comentariu

                                Procesare...