Mituri despre "respiratia peretilor"

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Avatar Vizitator

    Mituri despre "respiratia peretilor"

    Ce este cu aceasta "respiratie a peretilor" ?
    Am auzit tot felul de pareri, ca nu e buna lavabila nu stiu de care, ca nu mai respira peretii.
    De ce ar trebui sa respire un perete? Ideea este ca un perete ar trebui sa izoleze, nu sa respire, nu?
    Apoi, in bai, ca nu e buna lavabila, ca din cauza umezelii nu respira peretele, si se face mucegai.
    Din asta inteleg ca umezeala din baie "respira" cumva afara prin perete. Dar asta inseamna ca umezeala trece prin perete. Asta nu e mai rau?

    Inainte se dadeau baile si bucatariile cu vopsea de ulei, ca sa nu intre umezeala in perete. Atunci cum respirau?

    Rog pe oricine are idee despre acest fenomen, practic sau teoretic, sa explice.
  • Avatar Vizitator

    #2
    Am auzit si eu cu lavabilele...

    Intr-adevar am auzit si eu tot soiul de povesti de acest gen: ca daca vopseaua din interior si cea din exterior sunt superlavabile nu respira peretii, ca se risca mucegai datorita diferentelor de temperatura dintre exterior si interior / inclusiv mucegai sub placi de rigips interioare cu care se izoleaza o casa s.a.m.d. Daca specialistii de pe acest site pot da un raspuns ar fi foarte bine.
    Mai ales ca mie mi s-a servit o intreaga teorie cu punctul de roua si necesitatea unei temperaturi de echilibru in acel punct intre sa spunem 20 de grade in casa si pe timp de iarna, - 20 afara. Inclusiv am auzit ca daca iti plachezi in intregime casa (nu doar centurile si stalpii, ci toti peretii) cu polistiren expandat sau extrudat - cum e moda acum de altfel - risti sa nu mai respire caramida sau BCA-ul si sa iti mucegaiasca peretii, chiar in interiorul sau pe mijlocul BCA-ului.
    Poate cineva sa ne ofere un raspuns? Eu vreau sa/mi plachez in intregime casa si am discutat cu unii prieteni care au facut/o si nu s/au plans de mucegai dupa aceea.


    Comentariu

    • Avatar Vizitator

      #3
      atitia "specialisti" pe acest forum, si nimeni nu poate raspunde la acest subiect?
      hmmm, pot sa pun pariu ca multi dintre voi, cei care faceti amenajari interioare, ati sfatuit clientii sa nu faca asa sau altfel, pentru ca nu mai respira peretii.
      acuma nu puteti spune care e problema cu respiratul?

      Comentariu

      • Avatar Vizitator

        #4
        pai sa o luam metodic: ideea este ca respira peretii...dar unde sa respire?? La peretii din caramida, nu pot sa transmita umiditatea decat pana la caramida (care nu are higroscopicitate)..asa ca umiditatea ramane in pereti ??!!
        Eu cred ca e o prostie problema asta cu "respiratia peretilor".
        ROg cunoscatorii sa ma contrazica

        Comentariu

        • un inginer cu putina expe

          #5
          prin lasarea in fiecare zi a geamului deschis in vederea aerisirii se previne aparitia oricaror probleme de genul mucegaiului pe pereti. idea e ca umiditatea in casa nu trebuie sa depaseasca o anumita limita. acesta e unul din motivele executarii lacrimarelor la timplariile de pvc,care sunt un gen de fante prin care RESPIRA camerele. E mai indicat placarea intregii case cu polistiren extrudat decit partial astfel se evita puntile termice(buiandrugi,stilpi,grinzi de beton)

          Comentariu

          • Avatar Vizitator

            #6
            ok, este normal ca trebuie sa aerisesti zilnic, ca scoti umezeala
            sunt si alte metode de a scoate umezeala, dar aer cu oxigen tot trebuie adus in casa

            problema este ce e cu acest respirat al peretilor??
            la ce se refera??
            cind apare?? in ce conditii?? la ce tip de peretii??
            e bine sau nu e bine sa apara??

            Comentariu

            • vizitator

              #7
              am si eu aceeasi problema dar vad ca nu e nici unul care sa stie ceva despre aceasta enigma

              Comentariu

              • SpecialistulMC
                Moderator
                • 19.mai.2004
                • 35026

                #8
                Stimati vizitatori,
                "Respiratia peretilor" este o expresie folosita in constructii si nu trebuie interpretata cuvint cu cuvint.
                In cazul zidariilor din blocuri ceramice sau din BCA, finisate clasic cu tencuiala, are loc o circulatie lenta a vaporilor din interior spre exterior. Finisajele clasice(huma,var la interior si tencuieli minerale decorative exterioare) nu impiedica nici ele aceasta circulatie. Deasemeni toata apa rezultata din mortarele cu care s-a realizat zidaria se poate evapora din perete prin aceste finisaje. Aceste circulatii au loc iarna cu predilectie catre interiorul casei iar vara spre exterior, directie dictata de zona cu temperatura mai ridicata.
                Problemele incep sa apara atunci cind se folosesc tot felul de combinatii de materiale noi care cite o data au proprietati de bariera de vapori si sunt asezate nepotrivit in compozitia peretelui. In aceste situatii pot aparea condensuri interstitiale adica in interiorul peretelui, la contactul dintre straturi si care favorizeaza aparitia mucegaiurilor.
                In cazul peretilor finisati pe exterior si interior cu materiale care impiedica migratia vaporilor o problema o reprezinta si modul cum se poate realiza uscarea unui astfel de perete daca el s-a udat in mod accidental(defectiune la o instalatie).
                In mod frcvent vad case care se construiesc si care datorita grabei proprietarilor de a se muta in ele nu respecta niste timpi tehnologici necesari pentru uscarea zidariilor. La aceste constructii la care se folosesc placaje ceramice sau tencuieli acrilice la exterior si vopsele acrilice la interior, ramin cu mari cantitati de apa libera in interiorul zidariei, care ulterior va facilita aparitia mucegaiurilor.
                Consider ca numai in acest mod poate fi interpretata expresia "respiratia peretilor" si nu cred ca este chiar o prostie.

                Comentariu

                • Cititor interesat

                  #9
                  STIMATE, DOMNULE SPECIALIST aþi fost foarte explicit si eu am inteles perfect ce e cu "respiratia peretilor", drept ptr. care va multumesc si-n numele autorului intrebarii.

                  DAR MAI ESTE O NELAMURIRE !
                  Aici, pe forum, un domn specialist care este foarte documentat teoretic si practic (dupa pãrerea mea) sustinea pe buna dreptate izolarea peretilor exteriori cu VATA BAZALTICA in loc de POLISTIREN EXPANDAT prima avind doua mari calitati esentiale:
                  1- Permite respiratia peretilor
                  2- Este ignifuga

                  INSEAMNA CA IZOLAREA CU POLISTIREN, NU ESTE CEA MAI RECOMANDATA DEOARECE DUPA CITE STIU EU, POLISTIRENUL ESTE TOTAL IMPERMEABIL ( DECI FUNCTIONEAZA CA O BARIERA DE VAPORI) IAR APA INTERSTITIALA CARE SE STRINGE CU TIMPUL, FIE DIN EXTERIOR PRIN ANUMITE MICROFISURI, FIE DIN INTERIOR, PRIN MIGRATIE CAPILARA, POATE FORMA MUCEGAI INTRE PLACILE DE POLISTIREN SI PERETE.
                  CE SPUNE-TI, ESTE ADEVARATA LOGICA MEA ??

                  Cu stima

                  Comentariu

                  • SpecialistulMC
                    Moderator
                    • 19.mai.2004
                    • 35026

                    #10
                    Stimate "cititor interesat",
                    Nu stiu la ce specialist va referiti, dar daca urmariti raspunsurile mele o sa constatati ca solutiile pe care le recomand sunt sistemele de tip VWS de la Ceresit( pe baza de polistiren ) la exterior si cele de tip Rigips la interior, atunci cind din diverse motive nu este posibil accesul pe exterior. Este adevarat ca vata minerala ar permite respiratia peretilor, numai ca ea trebuie acoperita cu ceva la exterior, ea reprezentind doar una din componentele sistemului.
                    In privinta rezistentei la foc, pot sa va aigur ca nici polistirenul inglobat in mortar adeziv nu prea are cum sa ia foc, deoarece nu prea are oxigen si ca atare nu arde.

                    Comentariu

                    • Alex, cititorul interesat

                      #11
                      OK,

                      DOMNULE SPECIALIST MS

                      Problema cu vata minerala si polistirenul a fost subiect de discutie si controversa pe acest forum (poate la alt capitol) intre doi cititori care , dupa expunere pareau cu studii superioare de constructii si activitate in domeniu- se sustinea izolarea cu polistiren si in Germania, dar... la blocurile din zona fostei RDG.
                      Am inteles mult din ce mi-ati explicat, chiar o sa si aplic metoda de izolare la exterior cu polistiren de 5 cm, pentru ca e mai ieftin. M-am gindit sa aplic polistirenul direct pe peretele de zidarie cu caramida rosie ( la casa noua), fara o tencuiala prealabila. Zidaria peretilor exteriori este groasa- 50 cm impreuna cu tencuiala interioara.(STIU, s-a discutat si eu am citit, ca la asemenea grosime nu ar fi necesar, dar totusi eu doresc s-o fac pentru c-ar fi si mai bine)
                      MA INTREB, SI INTREB TOTODATA, IN CONTEXTUL CELOR DE MAI SUS, DACA NU AR EXISTA PERICOLUL CA , IN TIMP, SA PATRUNDA APA DIN INTEMPERII, PRIN DIFERITE MICROFISURI, IN SPATELE PLACILOR DE POLISTIREN SI... NENOROCIRE... SA NU MAI POATA IESI DE ACOLO DECIT SPRE INTERIOR- IARNA, SAU ALTE NECAZURI.

                      Stima si salutari tuturor, Alex.

                      Comentariu

                      • Avatar Vizitator

                        #12
                        cea mai buna solutie de izolare este cea cu polistiren pe peretii exteriori. chiar daca apar microfisuri care troretic ar permite apei sa patrunda nu este nici o problema pentru ca apa nu va trece prin polistiren. la casa personala am facut o astfel de izolatie insa cu 5 ani in urma cand nu se stiau foarte bine toate detaliile si din cauza ca am facut si putina economie la materiale si ne-am grabit, au aparut aceste microfisuri de care vorbiti. cand ploua, in zona acestor fisuri se observa umezeala insa aceasta este doar in stratul de tinci. imediat ce se opreste ploaia umezeal dispare. aceste fisuri au aparut deparece nu am respectat timpii necesari uscarii stratului de adeziv in care era inglobata si plasa de armare. cand se respecta toate cerintele iese o treaba ''beton''. va spun pentru ca in ultimii 5 ani am izolat destule case ca sa imi dau seama. plus ca exista o gramada de vopseluri superlavabile plus solutii care se aplica peste vopseaua lavabila si care intaresc rezistenta acesteaia la intemperii. asa ca nici in 100 de ani nu o sa apara mucegai sau umezeala nici la interior nici la exterior. gabriel

                        gabilaptuca@yahoo.com

                        Comentariu

                        • anonim

                          #13
                          re...

                          Citind in viteza am vazut ca u se pune accentul pe permeabilitate la vapori de apa si impermeabilitate la apa , asa cum si lavabilele sunt de mai multe calitati ele trebuie sa aiba aceste doua calitati enumerate mai sus ..la fel si polistirenul cit si peretii.
                          toate cele bune !!!

                          Comentariu

                          • Avatar Vizitator

                            #14
                            Si cum ramine cu toate aceste bariere de vapori?
                            Pui vata minerala, se pune bariera de vapori
                            Pui parchet laminat, se pune bariera de vapori

                            Pai atunci de ce sa iti mai bati capul cu acesti vapori? Ca daca peretele este uscat, si aplici vata cu bariera de vapori, sau polistiren, nu devine impermeabil la vapori?

                            Iar chestia cu vaporii care ies prin pereti din casa mi se pare cam aiurea.
                            Pai daca vaporii ies, pleaca si caldura, in mod destul de necontroloat, nu?
                            Si atunci trebuie dat drumul mai tare la caldura, sa compenseze, si asa unde este economia la factura?

                            Sunt sisteme de aerisire, cu recuperare de caldura (HRV)
                            Leader dans les systèmes de ventilation, les échangeurs d'air et les hottes de cuisine afin de vous assurer la meilleure qualité d'air intérieur.


                            La case este ideal, la blocuri se poate monta cu ceva bataie de cap
                            Ca si costuri, poate ca merita, poate ca nu, dar cred ca in primul rind iarna o sa ajute in masura in care umezeala in exces este scoasa afara, fara a raci prea mult camera, si aduce si aer proaspat de afara

                            O intrebare legata de rigips in contextul respiratiei peretilor
                            Daca "tapetezi" peretii cu vata si bariera si rigips, vaporii de apa unde se duc? Trec prin rigips si se opresc in bariera de vapori? Daca este asa, inseamna ca acel rigips nu sta prea bine, intr-o iarna poate acumula ceva umezeala

                            Comentariu

                            • Oprean Marius
                              Incepator
                              • 10.apr.2005
                              • 79

                              #15
                              Am vazut ca ati amintit de faptul ca intr-un perete izolat pe afara cu polistiren iar pe interior placat cu placi ceramice, se poate infiltra accidental apa - prin spargerea unei tevi de apa, etc. In acest caz, cum se mai usuca peretele? Poate fi o problema importanta daca umezeala aceasta ramane in perete? Mai ales daca peretele este din caramizi de lut, sau BCA?
                              Marius O.

                              Comentariu

                              Procesare...