Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Totul despre BIBLIOTECA

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Totul despre BIBLIOTECA

  Initial cartile erau rare. Tamplarii sec. XVII au construit primele biblioteci libere - incastrate in ziduri.
  Apoi au aparut bibliotecile cu usi de diverse forme, cu usi din sticla in rame de lemn - rabatabile, combinate cu bufete, combinate cu pupitru.
  Bibliotecile se gaseau in casele oamenilor bogati si erau obiecte deosebite ca piese de mobila; ulterior biblioteca a devenit o camera cu peretii plini de rafturi de biblioteca inchise pentru cartile pretioase si deschise ptr accesul usor la carti.
  Aceste biblioteci au fost innobilate cu profile la socluri, plinte, lezene, si cornise cu ornamente. In scoli, institutii destinate studiului, cartile sunt in camere numite biblioteci - cu rafturi pe pereti si in mijlocul incaperilor.
  In zilele noastre un perete cu cateva corpuri joase (pentru TV si alte obiecte) plus cateva polite fixate in perete se numesc "biblioteca".
  Voi reveni cu explicatii ptr o biblioteca necesara unui iubitor de carti care are mai multe carti.

 • #2
  Biblioteca ca piesa de mobila se poate executa din lemn masiv, panel, si pal.
  In casele cu mobilier vechi gasim biblioteci din masiv, panel sau chiar din placaj de esenta tare cu stinghii din lemn masiv pe contur (pentru panourile laterale si compartimentari verticale).
  Spatele este din placaj sau din scanduri subtiri montate una langa alta sau cu lamba si uluc.
  Lemnul masiv si panel: pe langa rezistenta, confera calitate piesei de mobila. Prin prelucrarea bordurilor (ale panourilor verticale, ale politelor), a cornisei si soclului se ajunge la o piesa deosebita la care se adauga un finisaj corespunzator.
  Pal-ul de 18 si 22 mm este folosit la executia bibliotecilor. Si o biblioteca din pal poate fi o piesa de mobilier mai elaborata prin aplicarea de borduri masive la canturi si frezarea lor, prin folosirea fronturilor moderne de usi, a lezenelor si corniselor.

  Comentariu


  • #3
   Constructia bibliotecii:
   - cu polite (cu sau fara laterale) fixate in perete;
   - cu polite prinse in panouri verticale fixate in pardoseala si plafon;
   - din rafturi deschise fixate si de perete pentru a nu se rasturna.
   - combinata - din rafturi pentru carti spijinite pe corpuri de 45-50 cm adancime, inchise cu usi.
   Biblioteca poate fi in cadrul unui ansamblu de depozitare (vesela, bar) si TV, din camera de zi, de obicei pe un perete.
   Biblioteca pentru mai multe carti are mai multe corpuri.
   Pentru stabilitate biblioteca deschisa se rigidizeaza prin montarea spatelui din placaj si a unei polite fixe (prin demontabili) cam la jumatatea inaltimii.
   La celelalte polite se face un montaj reglabil pe dibluri, suporti, cleme, care permit valorificarea spatiului in functie de inaltimea cartilor.
   Lungimea politelor este bine sa nu depaseasca 80 – 90 cm; sub greutatea cartilor se deformeaza. Politele deformate trebuiesc inlocuite.
   Latimea politelor este de 25 –28 cm.

   Comentariu

   Procesare...
   X