Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Casa din busteni

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Casa din busteni

  Am un teren si pe el imi doresc o casa din busteni P+M.
  Imi poate spune cineva daca poate deveni locuinta permanenta?
  Daca da, care ar fi problemele, dezavantajele (ma refer la intretinere, incalzire etc. si nu la cele de constructie) fata de una cu cadre si caramida?
  Multumiri anticipate.
  De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
  În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

 • #2
  casa de barne

  La munte am o asfel de casa si e foarte buna se poate incalzi ca si una de caramida fara nici un efort financiar in plus.Daca cel ce o construieste e mester bun poate dura o viata.ATENTIE CA LEMNUL SA FIE SANATOS!Casa mea e din lemn de molid.

  Comentariu


  • #3
   casa de birne

   Stimate S.A.M.,
   In primul rind vreau sa va intreb daca ati recomanda cuiva acest tip de casa ca locuinta permanenta?
   Apoi tin sa va asigur ca intrebarile urmatoare nu se vor o intruziune in viata dvs. particulara, ci sint rezultatul unei curiozitati firesti pentru cineva care nu a avut ocazia sa locuiasaca intr-o astfel de casa si care cauta niste lamuriri inainte de a porni pe un astfel de drum.
   Daca doriti, va rog sa-mi spuneti: a) daca ati pastrat peretii asa cum sint sau i-ati acoperit cu rigips sau tencuiala; b) citi cm s-a tasat si in cit timp; c) de citi ani este construita; d) ce masuri de protectie exterioara ati luat (lacuit, vopsit etc.); e) daca este locuita permanent; f) daca are baie in interior; g) daca are etaj, din ce material este facut planseul, precum si scara; h) din ce este acoperisul; ... si multe altele.
   In cazul in care veti binevoi sa-mi raspundeti, sa stiti ca mai am intrebari.
   Va multumesc pentru informatii.
   De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
   În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

   Comentariu


   • #4
    Categoric se poate realiza din lemn o constructie ce poate fi locuita permanent. Avand in vedere conductivitatea termica a lemnului, daca doriti si eficienta energetica, trebuie sa adaugati izolatie termica, in pricipiu, pe care parte a peretilor doriti. Daca folositi vata minerala, protejati cu bariera de vapori. In zona acoperisului puneti multa izolatia termica, evident, la interior. In zona planseului parter puneti multa izolatie termica, suficient de rigida, la exterior. In felul acest va puteti crea o incinta identica cu oricare alta solutie constructiva. Atentie la ventilatie si la tratarea lemnului (impregnati cu substante de calitate).

    Comentariu


    • #5
     Banuiesc ca raspunsul de mai sus este al Specialistului M.C.
     Cind va referiti la ventilatie, cred ca este vorba de cazul cu izolarea pe interior a incintei, pentru ca in cazul in care peretii interiori sint neacoperiti ei pot regla singuri umiditatea (cel putin asa am citit: ca atunci cind este mai mare umiditatea ei o absorb, cind este mai mica ei o cedeaza).
     Dar ce se intimpla cu finisajul peretilor izolati?, pentru ca la casele din busteni intregi (nu la cei de tip sandwich, sau poate si la ei) se pare ca apare fenomenul tasarii care poate fi de citiva cm, si despre care nu am aflat daca se stabilizeaza dupa primii ani sau este un proces continuu pe intreaga perioada de existenta al constructiei.
     Va rog sa precizati daca presupunerile mele sint corecte si daca afirmatiile mele sint exacte. Multumesc.
     De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
     În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

     Comentariu


     • #6
      Nu, nu sunt Specilaistul MC.
      Tasarea de care amintiti se manifesta in cazul lemnului insuficient uscat. Ea poate fi evaluata in faza de proiectare si preluata prin masuri constructive specifice.
      Izolatia termica aplicata corect, pe oricare parte, etanseaza, in cele din urma, locuinta (mentionez ca, in conformitate tendintele europene actuale, etansarea este o consecinta dorita, iar difuzivitatea anvelopei - sa zicem proprietatea peretilor de a "respira" - principala sursa a ineficientei energetice). Pentru a asigura schimbul de aer normat este necesara o ventilatie naturala sau mecanica foarte simplu de realizat si, deci, ieftina. Deoarece pareti o persoana sufucient de interesata as dori sa mai apreciez ca, in functie de amplasament, aerul exterior poate fi uneori chiar mai viciat decat cel interior. Deocamdata in Romania, daca doriti sa respirati macar in casa dvs. un aer standard, va recomand etansare si ventilatie mecanica cu recuperator de caldura, filtru de polen si ionizator. Intregul sistem costa intre 600-700 EU. Ati mai putea adauga o mica instalatie de control al umiditatii aerului si, fara sa glumesc, un corector de camp magnetic cu actiune impotriva sindromului geopatic.

      Comentariu


      • #7
       Casa din busteni

       Dorinta mea de a avea o casa din busteni vine in primul rind de la aspectul ei, mai aproape de natura, mai montan. Din ceea ce-mi spuneti se pare ca izolarea unei case din lemn este obligatorie in conditiile in care se doreste a fi una cu cheltuieli minime pentru incalzire; peretii exteriori sau cei interiori vor fi acoperiti, ceea ce insemna ca se renunta la aspectul lor.
       In acest caz, credeti ca se mai justifica financiar constructia unei case din busteni? Nu cumva ar fi mai rentabil ca aceasta casa sa fie construita pe cadre (cu zidarie sau alta solutie), iar ulterior peretii sa fie "imbracati" in jumatati de busteni (pentru aspectul de care vorbeam)?
       Inca o data, va multumesc pentru interventii.
       De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
       În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

       Comentariu


       • #8
        Nu cred ca trebuie sa faceti astfel de compromisuri daca urmariti un anumit aspect. Daca doriti si eficienta energetica, din nefericire, nu puteti obtine efctul estetic pe ambele "fete" ale anvelopei. Deci daca optati pentru estetica exterioara, intreaga cantitate de izolator termic o veti aplica la interiorul amvelopei. Si, evident, invers in cazul opus.

        Comentariu


        • #9
         Casa

         A.Pereti interiori sunt tencuiti normal.B.Casa nu s-a lasat deloc si structura e batuta in cuie de lemn.C.Casa-i facuta in 1973.D.La exterior peste birne e batuta scindura peste care din pacate nu am dat cu nimic dar ar fi bun lac sau ulei nears.E.Casa nu are baie dar sunt case care au si e facuta doar baia din caramida.F.Sunt care au etaj iar planseul e facut tot din birne.Acoperis din tigla.95% din sat sunt case din lemn locuite permanent.Lemnul din constructie nu a fost tratat deloc dar a fost sanatos.

         Comentariu


         • #10
          Casa din busteni

          Dle Vizitator,
          Nedumeririle mele provin din faptul ca in aproape toate paginile www romanesti despre case din busteni nimeni nu pomeneste de astfel de probleme (ca in orice reclama, doar partile bune). Doar in cabane-lafting.ro se pomeneste cite ceva, dar asa cum sint prezentate problemele legate de confortul termic "ceata" este cam mare, pare ca se transforma in "abureala". De aceea am hotarit sa aflu parerile celor care stiu foarte bine ce inseamna sa locuiesti intr-o astfel de casa timp de mai multi ani (fie ca este casa lor, fie ca au experienta locuirii mai mult timp in astfel de casa)
          Ca sa revin: compromisul la care ma refeream este dpdv al constructiei si nu al aspectului. Ma gindeam la o constructie obisnuita pe cadre cu zidarie, iar la final, peretii interiori si cei exteriori sa-i "lambrisez" pe orizontala cu jumatati de busteni, cu latura dreapta spre perete si cu latura semirotunda spre interior, respectiv spre exterior. Ce parere aveti?

          Dle S.A.M.,
          Din raspunsul Dvs. inteleg ca birnele din care este facuta casa sint cu sectiune dreptunghiulara si ca aveti casa inca de la inceputul ei. Cum se comporta dpdv al izolarii termice si fonice interioare? Vi se pare ca se consuma mai mult pentru incalzirea ei decit se consuma intr-o casa cu zidarie clasica? Cum este cu zgomotele din casa (in special cu "scîrtîitul")?
          Cu diverse ocazii am stat in case facute din lemn, dar orice zgomot se transmitea in toata casa (in special cele de la etaj). Banuiesc ca acele case nu erau construite bine si rezulta un efect ca de cutie de rezonanta, dar as dori sa cunosc si alte pareri, in special din partea celor ca Dvs., care au astfel de case si care nu au nici un interes, financiar sau de alta natura, atunci cind raspund la astfel de intrebari.
          De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
          În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

          Comentariu


          • #11
           Stimata raduca, conductivitatile termice a lemnului si ale materialelor "concurente" le gasiti destul de usor. Daca se noteaza conductivitatea termica a materialului din care este alcatuit elementul de constructie cu "c" si grosimea sa cu "d", puteti calcula coeficientul de transfer termic U=d/c. Foarte pe scurt, in Romania U este acum cca. 0,5-0,55 iar puterea instalata pentru a realiza un confort termic rezonabil ar trebui sa fie cca. 150 W/mp de locuinta. Nomele europene actuale limiteaza valoarea maxima a lui U la 0,33 (cu tendinta de injumatatire din acest deceniu) cand puterea instalata necesara este de doar 50 W/mp. In fine, la polul opus se afla locuintele pasive care la un U de maxim 0,15, au nevoie de numai 10 W/mp putere instalata pentru incalzire. Din aceste valori card ca va puteti da seama si singura despre importanta izolarii termice.

           Comentariu


           • #12
            Casa din busteni

            Va multumesc foarte mult ambilor "vizitatori" (sau sint de fapt unul si acelas?).
            In primul rind pentru explicatiile despre coeficientul de transfer termic care mi-au aratat cum si ce ce trebuie sa iau in calcul pentru a avea eficienta termica la o casa (bineinteles, la nivel de cultura generala, si nu ca sa fac eu aceasta proiectare).
            In al doilea rind pentru adresa de web. Aici sper ca voi gasi ceea ce caut caci, inca din prezentare, "Ghidul arata, intr-un limbaj accesibil, cum trebuie proiectata si construita o casa sanatoasa, confortabila, ieftina in exploatare si cu un impact de mediu redus. Ghidul va furnizeaza suficiente informatii pentru a pretinde specialistilor (arhitecti, proiectanti, constructori) solutionarea tuturor problemelor legate de indeplinirea scopurilor definite mai sus."
            De fapt, asa cum scrie mai sus, este ceea ce cauta apropape toti cei care intra in acest forum: principiile sanatoase dupa care trebuie sa ne conducem pentru a avea casa pe care ne-o dorim fiecare.
            Inca o data, mii de multumiri celor care mi-au raspuns si care m-au mai luminat un pic.

            P.S. Poate voi reveni dupa ce voi parcurge cu atentie informatiile de la adresa de care vorbeam.
            De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
            În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

            Comentariu


            • #13
             Am citit continutul site-ului de la adresa cabane-lafting.ro Aici exista o comparatie intre doua sisteme constructive : pereti din busteni si , probabil, pereti sandwich cu miezul de vata minerala. Concluziile in favoarea peretilor de busteni sunt adevarate si evidentiaza influenta favorabila a inertiei termice a materialelor la ANUMITE variatii de temperatura exterior/interior. Totusi lemnul are inertie (masivitate) termica (capacitate calorica) mica in raport cu alte materiale de constructie si, de aceea, concluziile sunt valabile numai in cazul acestei comparatii. Influenta capacitatii calorice a materialelor de constructii si modul ei de valorifcare sunt, de asemenea, explicate in site-ul case.diamanart.org

             Comentariu


             • #14
              ptr vizitator cel ce afiseaza aici ....
              ai studii de specialitate, nu?
              raspunsurile de mai sunt perfect argumentate, dar am o nelamurire: unde gasesc un sistem de ventilare ca acela descris mai sus?

              Comentariu


              • #15
               Daca locuiti intr-un oras cu universitate sau facultate de constructii, adresati-va catedrei de profil (de exemplu s-ar putea numi Instalatii in constructii). Exista software de calcul foarte bun pentru rezolvarea problemei. De asemenea veti fi indrumat si catre firmele romanesti de instalatii care va pot realiza proiectul.

               Comentariu

               Procesare...
               X