Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • FilipT
    Membru Marcant
    • 15.feb.2009
    • 695

    #46
    Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieft

    Am vazut ca v-ati chinuit putin cu capriorii, eu pe unde am ajutat la apoperisuri s-a facut un sablon( din 2 scanduri) si dupa el s-au facut muscaturile in capriori si imbinarea lor.
    Tigla ce ati pus-o pe cabana am observat ca era asa cum ati luat-o de pe sura, eu unde am refolosit tigla, am dat-o cu peria de sarma sa se curete de toti muschii,paianjeni sau ce mai era pe ele(si pe fata si pe dos).

    Comentariu

    • cheluakame
      Living Legend
      • 27.oct.2012
      • 2394

      #47
      Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

      Terminati odata cu respiratia casei.
      Indiferent ce tip de casa aveti, casa o sa "respire" prin ventilatie. Prin deschiderea unei usi, unui geam, etc. Faptul ca un perete "respira", nu inseamna decat ca pe timpul iernii, toti vaporii de apa care migreaza din interior spre exterior, vor ingheta intr-un anumit punct din perete, lucru care va duce la deteriorarea lui si pierderi mari de caldura.
      Daca vreti intr-adevar sa va "respire" casa si toti vaporii de apa din casa sa condenseze in perete/termoizolatie iar acestea sa fie "degeaba", este problema dumneavoastra.

      Parerea mea, cum as fi facut eu cabana, sa fie atat pe gustul meu cat si eficienta. La interior montat rigips si bariera de vapori (sau osb si bariera de vapori, iar pe dinauntru, pentru aspect, montati capriori rotunzi sau jumatati, pentru a da aspectul unei cabane facute din barne), in interiorul "peretelui" vata minerala cu grosimea stalpilor (15 cm din cate am inteles), la exterior, osb de 8-10-12 mm, peste acesta inca un rand de termoizolatie (polistiren) de 5-10 cm, iar peste acesta, facuta o fatada ventilata din lemn, atat pentru aspect, cat si pentru o mai buna izolare.
      Acum, fiecare cu gusturile lui.
      iTermice --- Sursa ta de caldura

      Comentariu

      • pavel radu
        Membru
        • 05.feb.2007
        • 250

        #48
        Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieft

        Postat în original de georgesecareanu
        Uite o sugestie ecologica pentru izolarea tavanului: fan, clasicul izolant din zonele montane, foarte eficient si cu aroma de "la tara"! Sau lana, daca reusesti sa cumperi lana spalata la un pret bun.
        George tare-tare ideea cu izolatia cu fan- mi se pare interesant,ecologic, natural si de luat in seama (pentru mine). Fi atent la ce m-am gandit: tigla cum am pus-o eu, fara folie si asteriala (o vezi in pozele postate in zlele trecute) iar spre interiorul mansardei ..........lambriuri cu nut si feder prinse de capriori, iar in golul dintre laturile pe care sta tigla si lambriuri ...care la mine este de 12 cm sa indes fan-foarte dens.? .....hmmmmmm?.....ar fi bine? .......................sa mai pun si folie anticondens? daca da atunci o montez folia inainte de laturi sau inainte de lambriuri? intrebarea este legata de umiditate ca sa nu intampin pe viitor probleme cu pete de umezeala sau miros pe tavan (care la mine o sa fie din lambriuri de lemn)..............DA este o varianta !
        Da filip m-am cam chinuit cu capriorii dar asa am crezut eu ca e mai bine (desi mai greu de lucrat) dar a iesit OK..........in legatura cu spalatul tiglei, m-am gandit dar nu am avut rabdarea ca au fost foarte multe si abea am apucat sa o acopar odata....si m-am gandit ca in timp o sa se mai spele cat-de-cat.
        Celuakame ai dreptate partial in ceea ce zici,......mai putin (pentru mine) in ceea ce priveste OSB-ul care e chitch si e tratat cu ceva solutii (care afecteaza sanatatea in timp daca stai in incapere ai caripereti contine, printre altele aceste placi). E doar parerea mea si n-o sa folosesc OSB........ problema lor si nu am nimic cu cei ce folosesc.... TOT respectul
        PROTEJATI NATURA !! Haideti ca impreuna, de astazi, sa nu mai aruncam nimic pe jos, iar cand vedem pe altul ca arunca sa-l atentionam sa ridice restul. NATURA=SANATATE=VIATA

        Comentariu

        • pavel radu
          Membru
          • 05.feb.2007
          • 250

          #49
          Etapa 10

          Taierea din padure si aducerea la cabana a bilelor de larice (din familia rasinoaselor- o specie mai densa si mai de calitate decat bradul)
          -am calculat de cate fire am nevoie pentru montarea pe exteriorul cabanei a jumatatilor de bile
          -am vorbit cu padurarul sa vina sa marcheze 20 fire de larice cu diametrul de aproximativ 20 cm masurat la 1 m de pamant
          -mi-a facut calcul - cubaj si pret
          -am vorbit cu nea Nicolae si cu un vecin din apropierea cabanei care a venit cu tractorul si cu calul
          -in doua zile, saptamana trecuta, am reusit sa le taiem si coboram. (le-am taiat in zile cu luna plina , cum zic batranii din zona noastra, ca doar asa va rezista lemnul in timp..............mmm poate sunt doar povesti dar le-am aplicat cu placere )
          -le las in coaja pana in 15 Mai dupa care le tai bucati si le crap in 2 la circular
          Am intampinat fel de fel de aventuri la padure.........am vazut si 3 caprioare .......dar a fost extrem de obositor, mi-a trebuit cateva zile sa-mi revin, dar sunt satisfacut ca am reusit. Doamne multam......... Va scriu curand !
          Fișiere Atașate
          PROTEJATI NATURA !! Haideti ca impreuna, de astazi, sa nu mai aruncam nimic pe jos, iar cand vedem pe altul ca arunca sa-l atentionam sa ridice restul. NATURA=SANATATE=VIATA

          Comentariu

          • coby
            Living Legend
            • 21.feb.2012
            • 6866

            #50
            Răspuns la: Etapa 10

            daca pui fan intre tigla si lambriu , fanul va putrezi si va face mucegai , nu inteleg de ce doriti sa NU ascultati niste sfaturi pertinente , dar in fond e cabana dvs . Parerea mea in continuare : dati tigla jos puneti asteriala si o folie si apoi remontati tigla , asta daca investitia care ati facut o pana acuma sa nu fie degeaba ..
            Nu degeaba , sistemul de acoperis a evoluat !
            Ultima editare de coby; 03.mar.2013, 08:41.
            Si din nimicuri poti face ceva bun .

            Comentariu

            • georgesecareanu
              Membru
              • 17.apr.2011
              • 171

              #51
              Răspuns la: Etapa 10

              si eu sunt de parere ca ar trebui scoasa tigla, pusa astreala sau osb, folie anticondens, 2 randuri de latisori batuti perpendicular unul pe celalalt (pentru ventilatie sub tigla). Odata izolat acoperisul poate fi pus materialul izolator intre capriori, ideal ar fi un strat si peste capriori insa daca nu va fi locuinta permanenta sau spatiu locuibil in pod nu va fi o problema izolarea doar intre capriori. .
              Cea mai cunoscuta metoda de izolare e cea cu vata minerala insa la noi partea de izolare a imobilelor e abia la inceput. Solutii stralucite, inedite si inovative gasim in tarile nordice. De ex: ziare tocate!!! Asadar solutia cu fanul mi se pare buna atata vreme cat nu va ajunge umezeala la el. Ar mai fi si o problema cu prezenta insectelor in fan , chitaitul soarecilor, etc, insa ca solutie traditionala eu as pune-o in practica.

              Comentariu

              • coby
                Living Legend
                • 21.feb.2012
                • 6866

                #52
                Răspuns la: Etapa 10

                chitzaitul soarecilor ) la asta nici nu m am gandit ) probabil cu acesta cabana se urmareste intoarcerea la "radacini" cand omul traia in armonie cu rozatoarele sub acelas acoperis )
                Si din nimicuri poti face ceva bun .

                Comentariu

                • hot
                  Membru
                  • 12.nov.2010
                  • 200

                  #53
                  Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

                  Evolutia aceasta continua ne va aduce sfarsitul,se incearca acum revenirea la traiul in armonie cu natura,nu cu folii,izolatii osb polistiren.Eu cunosc case facute acum 10 ani pusa tigla pe ea si fara folie si nu are probleme.Casele vechi ce au tigla nu au folie niciuna.Poate unii cred ca traiesc sute de ani si nu vor mai putea reconstrui acoperisul.Durata de viata a unei case este de 50-80 ani.Copii nu au decat sa o darame si sa isi fac si ei casa.Cabana va fi locuita temporar asa ca nu vad o problema din faptul ca nu a pus folie sub tigla.
                  Keep the good working.
                  merg ca melcul cu casa dupa mine

                  Comentariu

                  • fanero
                    Living Legend
                    • 02.aug.2008
                    • 2491

                    #54
                    Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

                    Nu a sa reusiti sa-l convingeti ca o sa-i ploua prin tigla din acoperis, ca o sa intre zapada sau ca o sa-si faca vrabiile cuib in pod.
                    Radu vrea sa se intoarca la natura, Sa simta vantul, ploaia, zapada. Sa auda zgomotele padurii.

                    Comentariu

                    • Mircea_G
                      Living Legend
                      • 14.ian.2007
                      • 12229

                      #55
                      Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

                      Postat în original de hot
                      Evolutia aceasta continua ne va aduce sfarsitul,se incearca acum revenirea la traiul in armonie cu natura,nu cu folii,izolatii osb polistiren.Eu cunosc case facute acum 10 ani pusa tigla pe ea si fara folie si nu are probleme.Casele vechi ce au tigla nu au folie niciuna..........
                      Daca se doreste armonie cu natura , ar trebui copiat tot sistemul trecut , nu facute combinatii intre modern si nou , materiale vechi si noi .
                      Este adevarat ca acoperisurile vechi nu aveau folie dar aveau podeaua podului "lipita " cu lut . Acel strat de lut asigura etanseitatea la vint si o minima protectie la scurgerile de apa accidentale . Tot in podurile vechi se mai gaseau si niste cosuri de fum ce radiau o "lecutica" de caldura atit cit era necesar pt o minima uscare ...etc si etc ....
                      Acum ? Ce izolatie competitiva se pune pe podeaua podului
                      Instalatii verificari-revizii gaze

                      Comentariu

                      • coby
                        Living Legend
                        • 21.feb.2012
                        • 6866

                        #56
                        Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

                        Casa contruita in 1969 : de la tavan pana la tigla , tencuiala de ghips pe papura prinsa cu plasa de rabit , scandura , grinzi , intre grinzi vata sticlata prinsa cu plasa de rabit , apoi din nou scanduri , apoi lut facut pasta , capriori , leaturi si tigla de jimbolia care inca e intacta ! Podul nu e locuibil
                        Si din nimicuri poti face ceva bun .

                        Comentariu

                        • pavel radu
                          Membru
                          • 05.feb.2007
                          • 250

                          #57
                          Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

                          Domnilor s-ar putea sa ma fi inteles gresit ! Indiscutabil ceea ce spuneti voi despre hidro si termoizolatia acoperisului este idealul (la momentul actual) si anume....... de la exterior spre interior.....tigla-laturi-folie-asteriala-capriori-vata minerala intre ei-apoi inca un rand de vata minerala pozitionata perpendicular fata de cealalta-din nou folie-si lambriuri sau rigips in interiorul mansardei. DA e adevarat cunosc perfect problema in detaliu......dar......avand in vedere ca am construit o locuinta temporara si dorinta mea de la inceput a fost :"SUTA LA SUTA RUSTIC-TRADITIONAL- lemn si piatra si materiale ecologice" si sa am total altceva decat la apartamentul de la bloc..........de aceea studiez si doresc sa identific variante apropiate de ideea cu care m-am hotarat sa construiesc aceasta cabana. Oricum inca "nu e batut nimic in cuie" in ceea ce priveste acest subiect dar singurul lucru de care ma feresc este doar aparitia umezelii pe tavan...........nu ma intereseaza neaparat termoizolatie perfecta deoarece iarna nu o sa stau zi de zi la cabana ci doar periodic.......mai mult de cat atat o sa fac o soba de teracota "sanatoasa" ce o sa emane suficienta caldura. Cred ca m-ati inteles in sfarsit! DECI : traditional-rustic-natural-ecologic-sanatos, fara chitchuri si modern..........macar aici la cabana....... si nu in ultimul rand cu vrabiute ce-si fac cuibul la streasina, cu soricei si alte animalute care confirma ca acel loc nu e tratat cu chimicale si lucruri daunatoare sanatatii !!!! Va doresc bine
                          PROTEJATI NATURA !! Haideti ca impreuna, de astazi, sa nu mai aruncam nimic pe jos, iar cand vedem pe altul ca arunca sa-l atentionam sa ridice restul. NATURA=SANATATE=VIATA

                          Comentariu

                          • coby
                            Living Legend
                            • 21.feb.2012
                            • 6866

                            #58
                            Răspuns la: Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

                            Repet : asteriala si folie nu se vad deci nu strica cu nimic aspectul rustic ! Dar is extrem de utile in cazul ca va e frica de umezeala in tavan ! Adica e minim necesar ca sa stati linistit chiar daca nu mergeti la cabana 2 ani la rand .... valabil si pt vrabiute !
                            Referitor la soareci , am vazut casele vechi si de demult ca aveau un brau de tabla vopsita , banuiesc ca soarecele nu urca pe tabla montata in plan vertical , dar mai stii ???? Tabla era si pe post de aparatoare la zapada viscolita !
                            Ca zona de referinta la afirmatiile mele vizitati zona Marisel Cluj .
                            Si din nimicuri poti face ceva bun .

                            Comentariu

                            • spik1
                              Living Legend
                              • 20.apr.2012
                              • 2342

                              #59
                              Răspuns la: Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

                              Postat în original de pavel radu
                              Domnilor s-ar putea sa ma fi inteles gresit ! Indiscutabil ceea ce spuneti voi despre hidro si termoizolatia acoperisului este idealul (la momentul actual) si anume....... de la exterior spre interior.....tigla-laturi-folie-asteriala-capriori-vata minerala intre ei-apoi inca un rand de vata minerala pozitionata perpendicular fata de cealalta-din nou folie-si lambriuri sau rigips in interiorul mansardei. DA e adevarat cunosc perfect problema in detaliu......dar......avand in vedere ca am construit o locuinta temporara si dorinta mea de la inceput a fost :"SUTA LA SUTA RUSTIC-TRADITIONAL- lemn si piatra si materiale ecologice" si sa am total altceva decat la apartamentul de la bloc..........de aceea studiez si doresc sa identific variante apropiate de ideea cu care m-am hotarat sa construiesc aceasta cabana. Oricum inca "nu e batut nimic in cuie" in ceea ce priveste acest subiect dar singurul lucru de care ma feresc este doar aparitia umezelii pe tavan...........nu ma intereseaza neaparat termoizolatie perfecta deoarece iarna nu o sa stau zi de zi la cabana ci doar periodic.......mai mult de cat atat o sa fac o soba de teracota "sanatoasa" ce o sa emane suficienta caldura. Cred ca m-ati inteles in sfarsit! DECI : traditional-rustic-natural-ecologic-sanatos, fara chitchuri si modern..........macar aici la cabana....... si nu in ultimul rand cu vrabiute ce-si fac cuibul la streasina, cu soricei si alte animalute care confirma ca acel loc nu e tratat cu chimicale si lucruri daunatoare sanatatii !!!! Va doresc bine
                              Ehee... aici e aici, o casa nelocuita ceva timp va avea de suferit. Ani de zile am mers la tara, la casa bunicii, pentru a-mi ajuta parintii la "agrofitnes" ! Maica-mea pleca cu o zi inainte pentru a aerisi si "igieniza" casa. Era o casa din paianta si in fiecare an primavara avea parte de intretinerea necesara. Trebuie avut grija de aceste aspecte. In fine, mie imi place ce ai facut si sper sa ne tii la curent in continuare.
                              Bafta si sa fiti sanatosi !

                              Comentariu

                              • fanero
                                Living Legend
                                • 02.aug.2008
                                • 2491

                                #60
                                Răspuns la: Cum sa-ti construiesti singur si ieftin CABANA DE LEMN

                                @spik1
                                Tare de tot termenul de "agrofitnes".
                                Este cu un s sau cu doi (agrofitnes sau agrofitness)

                                Comentariu

                                Procesare...