"Casa e minuscula" zice arhitecta

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • rochester21
    Incepator
    • 03.dec.2018
    • 18

    "Casa e minuscula" zice arhitecta

    De fiecare data cand discutam despre asta, arhitecta mea tine cu sadism sa precizeze ca locuinta va fi minuscula, avand 55m utili+5 m terasa. Am impresia ca nu e singura care gandeste ca un spatiu de 55m utili nu e suficient pentru doua-trei persoane. Eu cel putin am trait toata viata in apartamente de pana in 70m patrati si singura problema a fost numarul insuficient de dormitoare, niciodata suprafata propriu-zisa a camerelor. In afara de asta, singurul inconvenient au fost bucatariile mici, tipice pentru arhitectura comunista.

    Am calatorit in strainatate si am vazut cum locuiesc si altii, de pilda englezii. Casele englezesti sunt mai mari ca ale noastre, dar in general vorbind sunt destul de mizerabile. Holuri inguste, scari inguste care dau senzatia de claustrofobie, sunt friguroase, multe din ele sunt neingrijite(ma refer la alea inchiriate in special), gradinile sunt ca si inexistente si cand te uiti pe geam la dormitor poti sa vezi ce fac jumatate din vecinii tai, pentru ca de cele mai multe ori casele din orase sunt insiruite in sistem oglinda. E ca si cum ai avea blocuri pe orizontala construite la 5 metri departare unul de celalalt. Primul lucru pe care il observi la o casa englezeasca tipica sunt pubelele de gunoi si buruienile din fata casei, tinute in gradina de cativa mp din fata. In spate mai ai o gradina de aceleasi dimensiuni, tot plina de gunoaie si buruieni.
    La casele englezesti debaralele sunt exact ca si la casele comuniste, destul de mari si pline cu gunoaie pe care trebuie sa te chinuiesti sa le arunci odata pe an.

    Hai sa luam alt exemplu. Per medie o casa americana are 250 mp. Constructie din lemn care tine 100 de ani, cu conditia sa bagi bani in ea in mod periodic. Nemaivorbind de preturile de achizitie, pentru ca la americani o casa de-asta costa cel putin un sfert de milion. In casele astea, de lemn, sunetele ajung departe, asa ca va puteti astepta sa stiti mereu ce fac ceilalti locatari. Avantaj: sanse mici sa fii jefuit in timp ce esti inauntru. Partea proasta, multe din ele contin inca vopsele cu plumb si azbest.
    Mai multe despre ele nu scriu, mai ales ca n-am trecut pe acolo.

    Si acum, sa ne intoarcem la casa mea minuscula de la periferia Bucurestiului. Va fi mica, da, si asta imi convine de minune. Cel mai mare avantaj la casa mea mica e ca.....o s-o construiesc cu banii jos. Casa mica, datorie zero. Plus, casa fiind mica si doar parter, imi ramane mai multa gradina din lotul meu de 315mp.
    Ati fost vreodata pe la Muzeul Satului? Ai vazut ce mici sunt casutele alea? Ei bine in case ca alea a trait poporul roman timp de mii de ani. N-a murit nimeni niciodata pentru ca nu avea televizor la 112 cm sau baie pe fiecare dormitor.

    Din multe puncte de vedere locuintele "moderne" aduc cu sine o calitate a vietii mai scazuta decat casele de acum 300 de ani si nu din cauza dimensiunilor, ci a infrastructurii si a stilului de viata de azi. Aici nu intru in detalii.

    Ultimul argument: daca s-ar da azi o lege in Romania prin care orice locuinta noua sau veche trebuie sa aiba minim 200mp utili, cam ce credeti ca s-ar intampla? Va spun eu:
    -90% din populatie nu si-ar mai putea putea permite o locuinta nici prin credit pe 100 de ani.
    -Ar trebui sa demolam toate orasele din Romania. Cine le-ar reconstrui? Nimeni niciodata.

    Nu in ultimul rand, tineti minte ca suprafata locuintelor e ultima noastra problema. Pana si compartimentarea e mai problematica, pentru ca multe apartamente noi se vand cu bucatarii deschise de tip occidental. Singura problema? Noi nu suntem occidentali. Pe langa asta, nu avem nici un fel de infrastructura pusa la punct, acum de pilda sunt in Galati, unde primaria a dezmembrat sistemul public de termoficare fara sa puna nimic in loc(numai pentru asta fostii si actualul primar ar trebui inchisi pe viata), investitii in dezvoltarea regionala din mare parte a tarii nu s-au mai facut din 1989(ma refer aici la constructia de fabrici sau atragerea de investitii), si chestii de baza precum extinderea retelelor publice de alimentare cu gaze, curent si astfaltarea strazilor, care se desfasoara intr-un ritm atat de lent incat o sa fie nevoie de 100 de ani de capitalism ca sa se construiasca cat se construia in 10-15 ani in perioada monarhista si chiar comunista.

    Din punct de vedere arhitectonic, capitalismul e pentru noi o catastrofa mai mare decat comunismul. In comunism cel putin nu trebuia sa muncesti 30 de ani pentru cutia de scobitori numita casa !

    +Bonus, o proportie semnificativa din cladirile noi, in special blocurile, hotelurile etc. sunt urate cu flacari. Cum poate un bloc construit in 2018-2019 sa fie aproape la fel de urat ca un bloc construit acum 70 de ani? Prin comparatie, la capitolul arhitecutra, blocurile alea din perioada interbelica sunt parca facute pentru strumfi, dar ca aspect sunt bijuterii arhitectonice prin comparatie cu buncarele capitaliste(macar de erau construite la fel de bine ca un buncar, dar nu sunt).

    Pentru cei care cauta solutii la problemele astea, va reamintesc ca la revolutia de la 1789, francezii au ridicat doar doua lucruri:
    1. Baricadele
    2. Esafoadele si ghilotinele(folosite pana cand s-au tocit lamele).
    Restul a venit de la sine. Prin comparatie, noi venim la proteste cu pancardele si inghetam cu orele in intersectii in timp ce politicienii stau la caldura si rad de noi. Pana si jandarmii isi bateau joc de noi. Dureros, nu? Pe mine ma durea cand eram acolo.
    Ultima editare de rochester21; 08.mar.2019, 11:47.
  • VYS
    Living Legend
    • 19.aug.2005
    • 13008

    #2
    Asa pare, 55mp nu este o suprafata foarte ok pentru o casa. Acum depinde cine locuieste, cum se dezvolta familia etc. Nevoile fiecaruia sunt diferite insa este adevarat ideea de a exagera cu locuintele mai mult decat avem nevoie. Am nenumarate exemple de cazuri in care au realizat ulterior finalizarii marimea constructiei dar de.... frustrarile sau alte lipsuri au dus aici. Arhitectii ar trebui sa incurajeze beneficiarii sa isi dimensioneze corect locuinta.

    Conteaza impartirea, marimea familiei, spatiile de depozitare si multe altele dar nimic nu justifica locuintele peste 150mp dupa parerea mea, daca nu discutam de alt gen de cladiri.
    VYS Blog DIY

    Comentariu

    • aurick86
      Membru
      • 05.iun.2012
      • 168

      #3
      Arhitecta e cumva platita raportat la mp?
      E mai greu sa faci ceva sa arate frumos si sa fie si optimizat, decat atunci cand doar mai latesti aici cu 1 metru si aici cu 1 metru... si s-a dublat suprafata ocupata de casa.
      Sunt intr-o pozitie similara: teren mic relativ patrat, vreau sa imi ramana curte, si doresc o casa cu amprenta la sol mica, dar care sa ocupe si teren putin, si care sa fie si practica...si frumoasa si devreme acasa.

      Comentariu

      • tymotyman
        Membru Marcant
        • 01.nov.2009
        • 572

        #4
        Cred ca 55 mp utili (poate un 70 construiti)sunt suficienti daca stai la curte si dimensionezi practic locuinta. Oricum majoritatea copiilor isi iau zborul pe al 18 ani .Sunt de parere ca mai bine o casa mai mica ,mai economica decat metri multi cu cheltuieli de intretinere enorme .Am facut la cineva o casa la rosu acum 4 ani de 450mp,acum nu mai au bani sa faca interiorul, si culmea pt 2 adulti si un copil,copil care se casatoreste anul acesta si pleaca.

        Comentariu

        • rex
          Membru
          • 21.apr.2015
          • 220

          #5
          Pentru tine este ca si cum ai evada din lagar , de la apartament , la casa si cu teren . A mea are are 100mp si curtea inca 1100 dar eu sunt nascut ,crescut acolo ,,,, si mi se pare ca ma sufoc ,,,, daca TIE iti place nu trebuie sa te intereseze parerile noastre , cu atat mai putin a arhitectei care lucreaza pentru tine si este platita de tine .

          Comentariu

          • Ralu8
            Incepator
            • 13.mar.2019
            • 1

            #6
            Parerea mea: Pentru 2 persoane da este sufucient sa ai 55 mp. Indiferent cum ii compartimentezi, spatiul de locuit este suficient pentru 2, mai ales ca o aveti curtea!

            Daca apare si un copil cred ca trebuie sa-i aloci si lui un spatiu in casa (gen "nu o sa doarma cu mama si cu tata pana creste mare" )

            Nu stiu daca suprafata in sine este o problema, ci tu sa fii atent la nevoile familiei tale.
            Arhitecta isi spune si ea parerea, este jobul ei sa o faca pana la urma, nu-i asa? E parerea ei, dar pana la urma voi o sa locuiti in casa, nu ea

            Comentariu

            • lmacsen
              Membru
              • 26.sep.2015
              • 298

              #7
              Pentru doar doua persoane care trait si-n comunism, desi cam la limita, merge si 55 mp.

              Comentariu

              • SpecialistulMC
                Moderator
                • 19.mai.2004
                • 34919

                #8
                Va rog sa vedeti Anexa Nr. 1 Legea 114/1996 EXIGENȚE MINIMALE pentru locuințe

                Comentariu

                Procesare...