Construiesc singur ?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Marlen55
    Incepator
    • 30.apr.2020
    • 3

    Construiesc singur ?

    Buna ziua. De ce am facut cont aici.. pai.. visul meu sa am o casa, sa construiesc casa mea. Am decis sa aleg material din lemn, nu bca sau caramida. Problema unde incep? Trebuie sa angajez arhitect sa imi faca proiectul nu? El se ocupa si de avize si autorizatii ceva? Adica documentatia toata pentru construirea casei? Apoi tre sa fac fundatia. Avand in vedere ca e structura de lemn ce tip de fundatie fac? Asta o aleg eu, ma obliga primaria sa fac una anume sau acel arhitect angajat imi spune inclusiv ce fundatie sa fac? Apoi lucru in sine, fundatia pot sa o realizez eu, fara sa am o firma specializata angajata? Apoi casa pot sa o ridic eu sau sunt obligat sa angajez alta firma care sa o construiasca? Precizez ca nu dispun de o suma imensa, motiv pentru care vreau sa lucrez eu cu familia si niste prieteni si plus ideea ca eu am ridicat.o nu doar bani bagati in ea ci si sudoatea mea .Trebuie sa achizitionez si terenul cu banii care ii am, sa fac si casa si na. Incerc sa economisesc deoarece vreau sa fac casa eco. Adica vreau sa iau panouri fotovoltaice sau o eoliana( depinde care e mai buna si specifica cerintelor mele), vreau statie de epurare sa recirculez apa uzata si pluviala pentru a uda gradina, spala masina etc. Si as mai vrea dar nu prea gasesc detalii pe internet, as vrea apa aceasta recirculatoare sa o folosesc la wc. Daca se poate. Adica sa iau 2 statii una mica pt wc. Si una mai mare pentru restul si de aici sa recirculez apa si sa o folosesc pentru wc. Sau exista ceva mai simplu decat ideea mea? Cert e ca vreau sa economisesc la constructie prin banii care i.as da la muncitori( nu rabat la materiale) ca sa pot face tot felul de nebunii apoi eco. Daca se poate bineinteles. Daca stiti, aveti idei, prieteni care au facut asa ceva va rog lasa ti un mesaj. Vreau sa ma apuc imediat cum se termina cu starea asta de urgenta. Multumesc anticipat.
  • fanero
    Living Legend
    • 02.aug.2008
    • 2107

    #2
    Daca te intereseaza sa vezi ce s-a construit la mine in curte citeste aici
    Ai o casa pe care vrei sa ne-o prezinti? Ai trecut printr-o adevarata aventura de-a lungul procesului de amenajare si vrei sa ne spui cate ceva despre asta? Sau vrei pur si simplu sa discuti despre planurile tale? - AICI este locul unde toate aceste subiecte pot capata viata!


    Si acum hai sa iti raspuns la cateva intrebari, asa cum ma pricep eu.

    Postat în original de Marlen55
    Am decis sa aleg material din lemn, nu bca sau caramida.
    Intrebarea mea este de ce ai ales lemn.
    Sti care este diferenta intre o casa din lemn si o casa pe structura din lemn.
    Ai de unde sa il cumperi mai ieftin?
    Are cine sa ti-l trateze asa cum trebuie?
    Ai o echipa de meseriasi care stie sa construiasca case din lemn sau pe structura din lemn?
    Dupa mine, la cat s-a scumpit lemnul nu ai merita sa faci o casa din lemn.

    Trebuie sa angajez arhitect sa imi faca proiectul nu? El se ocupa si de avize si autorizatii ceva? Adica documentatia toata pentru construirea casei?
    Obligatoriu daca vrei sa construiesti legal.
    Autorizatia de construire se elibereaza doar in baza unui proiect.
    De obicei arhitectii nu se ocupa si de avize, daca daca platesti poti sa gasesti pe cineva care sa se ocupe si de asta.

    Apoi tre sa fac fundatia. Avand in vedere ca e structura de lemn ce tip de fundatie fac? Asta o aleg eu, ma obliga primaria sa fac una anume sau acel arhitect angajat imi spune inclusiv ce fundatie sa fac? Apoi lucru in sine, fundatia pot sa o realizez eu, fara sa am o firma specializata angajata?
    Tipul fundatiei rezulata din proiect. Depinde ce vrei sa faci , cat de mare este constructia.
    De obicei la casele pe structura din lemn, de marime medie, fundatia recomandata este cea cu pahare.

    Apoi casa pot sa o ridic eu sau sunt obligat sa angajez alta firma care sa o construiasca? Precizez ca nu dispun de o suma imensa, motiv pentru care vreau sa lucrez eu cu familia si niste prieteni si plus ideea ca eu am ridicat.o nu doar bani bagati in ea ci si sudoatea mea .
    Citeste legislatia in vigoare si o sa afli raspunsul.
    Nu prea se mai elibereaza Procese verbale de receptie la terminarea lucrarilor pentru casele facute in regie proprie.

    Incerc sa economisesc deoarece vreau sa fac casa eco. Adica vreau sa iau panouri fotovoltaice sau o eoliana( depinde care e mai buna si specifica cerintelor mele), vreau statie de epurare sa recirculez apa uzata si pluviala pentru a uda gradina, spala masina etc. Si as mai vrea dar nu prea gasesc detalii pe internet, as vrea apa aceasta recirculatoare sa o folosesc la wc. Daca se poate. Adica sa iau 2 statii una mica pt wc. Si una mai mare pentru restul si de aici sa recirculez apa si sa o folosesc pentru wc. Sau exista ceva mai simplu decat ideea mea? Cert e ca vreau sa economisesc la constructie prin banii care i.as da la muncitori( nu rabat la materiale) ca sa pot face tot felul de nebunii apoi eco. Daca se poate bineinteles. Daca stiti, aveti idei, prieteni care au facut asa ceva va rog lasa ti un mesaj. Vreau sa ma apuc imediat cum se termina cu starea asta de urgenta. Multumesc anticipat.
    Faza cu casa eco in Romania este o poveste frumoasa.
    Cam greu si scump de realizat, mai ales ca nu dispui de ''o suma imensa''.

    Asa ca mai gandeste-te, reconsidera putin varianta eco. Scump si prea merita.

    Sfatul meu.
    Cumpara intai terenul.
    Discuta la Primarie conditiile pentru acordarea autorizatiei de construire si a procesului verbal de receptie.
    Vezi ce fel de materiale si meseriasi sunt disponibile in zona, din ce si cum construiesc altii casele, daca a mai facut cineva o casa ''in varianta eco''.

    Si dupa, alege o casa pe structura din beton cu BCA Ytong de 50 cm grosime la peretii exterior si poti sa faci si statie de epurare pentru recircularea, apei uzate si pluviale, montezi panouri fotovoltaice sau o eoliana si orice alte ''nebunii eco''.

    In zona in care locuiesc acum, a incercat cineva sa construiasca o casa eco din baloti de paie si a esuat cu succes.

    In rest numai de bine.

    Comentariu

    • VYS
      Living Legend
      • 19.aug.2005
      • 12977

      #3
      Ai pus foarte mult eintrebari, unele legate intre ele si totul ar trebui sa fie o lunga discutie.
      Inainte de a vrea ceva iti trebuie cateva date de intrare: locatia, marimea terenului, cerintele de construire impuse, marimea casei, numarul de locatari etc. Sunt Baza oricarui proiect, dincolo de asa zisele chestiuni eco (eoliana nu este eco si nu cred ca este o solutie care merge oriunde, oricat si oricum).

      Dorintele tale vor fi transpuse de arhitect intr-un proiect, pe baza acestuia se obtin toate avizele si autorizatia de construire.
      Cand ai terenul, cand cunosti detaliile amplasamentului, cand iti faci idee despre cat de mare si cum vrei sa arate casa, cand ai definite utilizatile disponibile... incepi sa intri in detalii. Despre constructia in regie proprie, este timp destul de vorbit ulterior. Dupa schita casei poti sa gandesti si restul chestiunilor legate de instalatii, recirculari etc.
      VYS Blog DIY

      Comentariu

      • Marlen55
        Incepator
        • 30.apr.2020
        • 3

        #4
        Multumesc mult fanero si vys. Da deci cred intradevar ca e o problema.. la noi in tara. In alte parti statul iti da o parte din bani cand faci casa eco, in alte parti gasesti materialele ieftine tocmai ca.s eco, sunt ieftin de procurat si le gasesti peste tot. Dar la noi in Romania sta altfel treaba.
        Acolo o sa locuiasca 2 pers in casa. O schita deja am, am facut.o eu.Sunt foarte precisa cum vreau camera, pozitia in functie de soare, pct cardinale. Nu vreau arhitectu sa schimbe schita doar s.o faca buna pt autorizatie.
        Am gasit 2-3 terenuri. Abia ast sa se termine cu starea de urgenta sa putem merge sa vedem locurile. Unul are copacei mici pe el ( am folosit google earth sa vad, nu mai aveam rabdare). Acum sa vedem ce.i si la fata locului. Suprafata utila ar fi 65 mp. Suprafata locului e de la 1500 mp pana la 2500mp. Deschiderea e de 25-35 ml.
        Casa o vreau din lemn pt ca este naturala, este usoara, rezistenta la cutremur, rece vara, calda iarna si e, din nou zic, naturala, lemnul respira. Nu vreau firma, costa f mult. Fac eu 😁. Sa.l trateze? Nu il gasesc sa l cumpar deja tratat? Daca nu, angajez firma sa.l trateze asta e.
        In ce difera proiectul unui arhitect de al meu? Pot sa fac la scara, pot sa fac sectiune din casa, pot sa axonometrie sau ce trebuie la un proiect. Ce anume din ce face arhitectul face ca proiectul sa fie legal?Fundatie de pahare? Stalpi? 😕adica nu cu centura de beton??
        O sa citesc legislatia sa vad cu cele in regie proprie ce si cum sta treaba. Stiu ca e poveste frumoasa, vise frumoase, casa eco... Numai numele cum suna.. dar as prefera sa tai din suprafata casei numai sa reusesc sa o fac eco.
        Eolienele nu sunt eco? 🤔😟 Casa o fac la campie, intr.un sat din Braila( aproprierea orasului). Stiu perfect unde e bucataria, baia si camera cu masina de spalat, uscatorul, boilerul. Toate tevile sunt pe acelasi perete. Am gandit oricum schema usor, eficient, sa profit de soare, de ce imi ofera natura. Imi doresc f tare sa fac eco. Postez aici ce fac in continuare. Sper sa reusesc. Sunt ambitioasa din fire, nu aiurea. Ci perseverenta. Ramanem in legatura. Ma uit acum fanero sa vad ce ai facut in gradina 😁. Multumesc inca o data de rasp.

        Comentariu

        • PowerMC
          Administrator
          • 02.mai.2007
          • 2210

          #5
          Arhitectul va asigura intocmirea proiectului alaturi de echipa sa, discutam de inginerul structurist si alte persoane autorizate cu drept de semnatura din punct de vedere legal. Orice proiect este intocmit, verificat si aprobat conform legii, dvs a persoana fizica nu aveti acest drept. Autorizatia se obtine pe baza unei documentatii intocmita conform celor mentionate anterior.
          Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

          Community Manager MC

          Comentariu

          • fanero
            Living Legend
            • 02.aug.2008
            • 2107

            #6
            Postat în original de Marlen55
            Am gasit 2-3 terenuri. Abia ast sa se termine cu starea de urgenta sa putem merge sa vedem locurile. Unul are copacei mici pe el ( am folosit google earth sa vad, nu mai aveam rabdare). Acum sa vedem ce.i si la fata locului. Suprafata utila ar fi 65 mp. Suprafata locului e de la 1500 mp pana la 2500mp. Deschiderea e de 25-35 ml.
            Daca vrei un sfat de la unul care are o curte de 1.800 mp (doar cu iarba, pomi si flori) si care de cand s-a ridicat zapada pana astazi a tuns iarba de 4 ori, indiferent daca vei locui permanent sau vrei casa doar ca si casa de vacanta, CAUTA UN TEREN DE 5-600 MP.
            Este suficient si nu iti petreci tot timpul doar pentru ingrijirea garadinii.
            Arata spectaculos sa ai o curte mare, dar eu dupa 6 ani de sta la curte m-am cam saturat sa tund iarba din curte.

            Casa o vreau din lemn pt ca este naturala, este usoara, rezistenta la cutremur, rece vara, calda iarna si e, din nou zic, naturala, lemnul respira.
            Fam-a sa inteleg.
            Vrei o casa din barne/busteni din lemn sau o casa in stil american pe structura din lemn cu peretii umpluti cu vata minerala si termosistem.

            Si obligatoriu angajeaza un arhitect si urmeaza calea legala pentu construirea casei.
            Ameda pentru construirea fara autorizatie te costa cat un proiect DTAC.
            Idea ta este una, proiectul arhitectului este alta.
            Eu pana am ajuns la proiectul final am discutat cu arhitectul vreo 7 variante.

            Zici ca sti pefect unde si cum vor fi pozitionate camerele dar sti si pozitia fata de punctele cardinale.

            Din ceea ce postezi, vad ca nu ai citit suficient despre casele din lemn si fundatiile aferente.
            Ca tot este izolare sanitara mai da niste cautari pe Google.

            In rest sa auzim numai de bine

            Comentariu

            • emp
              Membru Marcant
              • 29.mai.2009
              • 543

              #7
              Lemn stratificat(netratat) la noi, cam 730 de euro/m3, un sistem eolian pentru o căsuță cam 6000 de euro, o stație de
              epurare a apei pentru 2-3 persoane cam 2000-2500 de euro. La Brăila, ești în zona de risc seismic mare (Ag=0.30) nu cred că poți face fundații izolate ("pahare").
              Discută un arhitect, de regulă plătești ceva in plus și se ocupă el de avize. Arhitecții au de obicei și ingineri proiectanți cu care lucrează, proiectul de arhitectura și cel de construire vin împreună.
              Daca-ti place un teren încearcă să obții un studiu geo înainte de a pune banii jos.

              Comentariu

              • Marlen55
                Incepator
                • 30.apr.2020
                • 3

                #8
                Power mc merci de rasp.
                fanero pai casa o sa fie permanenta. Si o sa am nevoie de gradina pt legume, verdeata, niste fructe, copacei cu fructe, alaturi dupa cariva ani v.a trebui sa.l aduc intr.o casa in aceiasi curte si pe tata sa am grija de el. Vreau spatiu. Am fost prea inchisa la bloc poate si acum vreau aer, spatiu, gradina, loc sa alerg 😂. Casa nu vreau cabana. Vreau casa stil american. Fundatie de lemn cu izolatie termica de celuloza, nu vreau vata minerala sau bazaltica. Cu fundatia da s.ar putea sa ai dreptate ..sa nu fie posibil cu pahare, e zona seismica mare.Doar ce am avut unul de 5 acum o sapt 😔. Da intr.adevar nu cunosc suficient despre casele de lemn si fundatie aferenta. Mai caut mai caut. Merci.
                Emp daca pot sa dau un banut la arhitect sa se ocupe de tot e fb. O sa discut despre asta cu el. Merci.

                Comentariu

                • VYS
                  Living Legend
                  • 19.aug.2005
                  • 12977

                  #9
                  Ai mare grija la ce iti doresti. O casa cu interstitii multe inseamna zone und ese adapostesc diferite vietuitoare, daca vei fi intr--o zona mai salbatica, soricei se vor bucura de aceste spatii la nebunie.
                  Inteleg ce spui si mi se pare corect sa vrei verdeata, gradina dar de aici pana la america este ceva distanta. La fel de bine poti adopta structura metalica pe care poti inchide cu lemn insa izolarea este cruciala, indiferent ca este lemn sau nu. Din punctul meu de vedere sunt cele mai dificile detalii si nu se apleaca mlti asupra lor. Nu suntem americani, nu avem cultul lor si sa nu regreti ulteror cand vei analiza cele cateva mii de detalii si mai ales cine si cum executa lucrari pe taramurile noastre. Chiar daca rei, nu poti face totul de unul singur si nu orice in regim propriu, ti-o spun din experienta personala,
                  Oricum, abordeaza discutia cu arhitectul dar pana nu ai terenul, mai greu.
                  VYS Blog DIY

                  Comentariu

                  Procesare...