Digitalizarea in santier

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • PowerMC
    Administrator
    • 02.mai.2007
    • 2210

    Digitalizarea in santier

    Pas cu pas toate activitatile se deschid catre digitalizare, sunt multe domenii unde digitalizarea a devenit normalitate si simtim din plin avantajele tehnologiei. Pe buna dreptate ne intrebam daca santierele noastre au intrat in aceasta lume digitala? Dezvoltarea cartierelor rezidentiale si in general toata zona de constructii se afla intr-o faza de crestere continua in ultimii ani, prin urmare sunt intrunite conditiile necesare pentru implementarea unor aplicatii care sa ajute toate partile implicate in managementul, urmarirea tehnica sau supravegherea santierelor.

    Pe baza primelor informatii din proiectul tehnic, santierul porneste la drum si o parte dintre noi am invatat pe propria piele cat de dificil poate fi sa tinem in mana toate problemele induse de ridicarea unei constructii, indiferent ca este vorba de aprovizionarea cu materiale, analiza unor solutii de realizare a structurilor, activitatea dirigintelui de santier care trebuie sa urmaresca calitatea constructiei, analiza modificarilor sau rezolvarea unor probleme ce pot sa apara in executia lucrarior, expunerea foto a etapelor atinse in executie, toate acestea pot fi mai usor sau mai greu reunite in ceea ce se numeste jurnalul santierului.

    La finalul lucrarilor, avand toata istoria santierului in format digital, ne poate fi foarte usor tragem linie si sa salvam intregul jurnal in format digital, pastrandu-l pe toata perioada cat constructia va exista. Mai mult, orice etape ulterioare de reparare, modernizare, reconfigurare, pot pleca de la acest dosar digital al constructiei, actualizand toate datele in aceeasi maniera pentru noua lucrare.

    Credem ca este momentul sa discutam de digitalizarea santierelor, o maniera ce ne este la indemana astazi si poate ajuta echipa ce contribuie sa realizarea proiectului - proiectanti, diriginti de santier, executanti imperuna cu beneficiarul - sa comunice rapid, eficient si in acelasi timp sa existe ceea ce numim trasabilitate, intreg istoricul proiectului de construire a casei individuale sau a unui intreg ansamblu rezidential.

    Voi ce credeti? Ar fi de ajutor o aplicatie digitala de acest gen? Cum ar fi ca atunci cand cumparam o locuinta sa avem acces la acest dosar digital al contructiei, sa vedem toata istoria contruirii imobilului? Ar fi o garantie in plus si am achizitiona in cunostinta de cauza, neexistand niciun risc de ordin tehnic ca imobilul prezinta defecte ascunse?
    Cum vedeti aceste aspecte?
    Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

    Community Manager MC
  • Mircea G
    Living Legend
    • 14.ian.2007
    • 12085

    #2
    Nu ajunge cartea tehnica ???
    Trasabilitate in constructii este aproape imposibil fara o crestere uriasa apretului ...dar poate vedem mistria cu GPS .
    Instalatii verificari-revizii gaze

    Comentariu

    • VYS
      Living Legend
      • 19.aug.2005
      • 12977

      #3
      Cartea tehnica sau cartea constructiei este un rezultat al intregii activitati de proiectare, executie, receptie etc. Pana sa ajungem la cartea constructiei este nevoie de multa comunicare si o multime de activitati de urmarire in santier, dupa cum este proiectul si cum se transpune pe realitatea santierului. Pot fi mai multe sau mai putine implicate iar comunicarea nu etse intotdeauna usor de facut.
      Dar si cartea constructiei poate fi digitala sau arhivata electronic, nu?
      Costurile se analizeaza, insa pana la ele trebuie sa vedem cum este mai usor de urmarit sau de controlat santierul. Este in regula sa fim deschisi dialogului ...
      VYS Blog DIY

      Comentariu

      • emp
        Membru Marcant
        • 29.mai.2009
        • 543

        #4
        Postat în original de PowerMC
        ...
        Cum vedeti aceste aspecte?
        In anno domini 2022 ar trebui sa fie obligatoriu pentru constructii noi sau modificari
        la constructiile existente. Celor de la ANCPI digitalizarea le-a facut viata ( si buzunarul ...) mai usoare.
        Ar trebui sa aiba cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii o astfel de aplicatie.
        Insa nu se respecta conditiile din autorizatiile de construire asa ca va deveni ca
        si prevederile Codului Rutier: toti le stiu putin le respecta.

        Comentariu

        • PowerMC
          Administrator
          • 02.mai.2007
          • 2210

          #5
          Aspectele digitalizarii in santier pot imbraca numeroase forme si poate include sau nu aspecte legale ce tin de diverse necesitati ale autoritatilor contractante (beneficiari) sau alte autoritati. Pentru ca orice activitate are un inceput si pentru ca domeniul nu este deloc restrans, trebuie sa discutam si sa gasim calea optima pentru a avea un rezultat cat mai bun in santier, de la demararea constructiei pana la receptie finala si arhivarea documentatiei.

          Managementul santierului inseamna sa inregistrastram și distribuim sarcinile direct, fara lipsa de informatii intre membrii echipei iar statisticile si rapoartele sa fie usor de obtinut pentru a da o imagine reala asupra starii activitătilor, in timp real.
          O astfel de aplicatie care sa asigure managementul santierului este utila atat beneficiarilor, responsabilului tehnic cu executia, dirigintilor de santier cat si altor persoane implicate in bunul mers al santierului.

          Dorim sa analizam un astfel de produs impreuna cu voi si o sa va invitam sa descoperim avantajele unei aplicatii de digitalizare in santier.
          Pregatim un workshop pe aceasta tema, revenim cu detaliile necesare ...


          Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

          Community Manager MC

          Comentariu

          • PowerMC
            Administrator
            • 02.mai.2007
            • 2210

            #6
            Cum va anuntam acum cateva zile, revenim cu detalii despre prezentarea solutiei de digitalizare pe care o avem in programul redactiei si va invităm să participipati în data de 28 Martie, începând cu ora 11:00, la un WORKSHOP ONLINE, dedicat domeniului DIGITALIZĂRII CONSTRUCȚIILOR. Participarea la Webinar este gratuită prin completarea formularului de înscriere. Formularul este disponibil AICI.

            Discutam despre
            digitalizarea santierului si o soluție software-as-a-service (Saas) bazată pe cloud pentru documentarea și comunicarea în cadrul proiectelor de construcții și imobiliare - PLANRADAR. Această îi ajută pe cei responsabili să se asigure că toate acordurile, lucrările și alte acțiuni importante sunt înregistrate cu exactitate:
            Erorile de construcție, serviciile și sarcinile deschise sunt înregistrate în timpul vizitelor la fața locului prin intermediul fotografiilor, textului sau memo-urilor vocale.
            • Informațiile stocate sunt înregistrate sub formă de bilete, PlanRadar notifică imediat angajații responsabili sau partenerii de proiect cu privire la biletele nou create sau actualizate. Acest lucru simplifică comunicarea și coordonarea persoanelor implicate. Antreprenorii sau beneficiarii finali văd doar informațiile relevante pentru ei, pot scrie comentarii, edita statusul sau chiar adăuga imagini. Acest lucru facilitează organizarea și urmărirea fluxurilor de lucru în obiecte.
            • Toate informațiile stocate, precum și jurnalul de comunicare în timp real între participanți sunt înregistrate complet în jurnalul de șantier iar aceste date stocate în siguranță pot fi accesate oricând pentru rezolvarea rapidă a eventualelor reclamații viitoare.
            • Pentru completarea lor cât mai rapidă, există șabloane de jurnal de șantier predefinite și, mai mult decât atât, care se pot personaliza în funcție de specificul businessului.
            Alte informatii despre eveniment gasiti in articolul https://www.misiuneacasa.ro/importan...lui-de-santier
            Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

            Community Manager MC

            Comentariu

            • calin.diaconu
              Administrator
              • 21.nov.2005
              • 395

              #7
              Pe adresa Redacției am primit aceasta întrebare interesantă. Ea a fost culeasă și transcrisă aici, dintr-un comentariul al articolului Jurnal de Santier, după o discuție cu Dl Inginer Florin Boian, care ne-a adresat-o. Din această primă discuție au rezultat mai multe direcții interesante, între care semnalez:
              • diferențele dintre planurile digitalizate și automatizarea proceselor/procedurilor unui proiect. De exemplu, inteligența artificială (AI) ne va transmite alerte despre ”agenda/urgentele zilei de azi”, remindere pe care le primim automat - compatibilitatea cu planurile GANTT (vezi mai jos, exemplu), modalități de simplificare a urmăririi timpilor de execuție, a cantităților de materiale folosite, a banilor cheltuiți ...
              • importanța comunicării în timp real, pe șantier (cât de bine sunt surprinse diferențele dintre munca propriu zisă și constatarea calității) - câte hârtii se înlocuiesc cu acest tip de aplicație;

              Digitalizarea in constructii se refera numai la Jurnalul de Santier, sau are in vedere intregul Sistem de Asigurare a Calitatii in Constructii, definit legal?
              Asa cum inteleg din cele de mai sus, Jurnalul Digital de Santier este numai un mod de a inregistra evenimentele care deja au avut loc. Cum ajuta modul de inregistrare activitatea viitoare, nu prea inteleg.

              Va multumesc.

              Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	gantt.jpg 
Afișări:	193 
Mărime:	303,2 KB 
ID:	686352



              www.calindiaconu.com

              Comentariu

              • calin.diaconu
                Administrator
                • 21.nov.2005
                • 395

                #8
                O discutie interesanta pe telefon, astazi (6 Aprilie 2022), cu un inginer proiectant pasionat de munca pe șantier, din care redăm această întrebare:

                ”În aplicațiile digitale dedicate construcțiilor, se poate actualiza graficul de execuție, în timp real?
                Adică, poate fi integrat (sau există deja) un sistem în care se atribuie ordinele de lucru, pe diferitele categorii de lucrări și nivele de competențe?”
                www.calindiaconu.com

                Comentariu

                • dmih
                  Membru Marcant
                  • 05.feb.2007
                  • 612

                  #9
                  Lipsa totala de interes a membrilor MC arata ca acest subiect este de fapt un non-subiect pentru cetatenii obisnuiti care vor doar sa isi construiasca/cumpere o casa. Si asta pentru ca in realitate chiar nu are utilitate pentru ei.

                  mirceag a punctat foarte bine esenta.

                  Restul sunt doar filosofari bune la facultate sau sloganuri din categoria "haideti sa haidem" (de cand cu PNRR-ul toata lumea se lupta sa digitalizeze cate ceva, doar-doar iese de o afacere). Nici macar pentru lucrarile mari de infrastructura sau industriale nu este de interes discutia pentru simplul motiv ca e prea tarziu; acolo deja se utilizeaza tehnologiile digitale de ani buni, inclusiv in Romania. De catre firmele serioase, desigur.

                  Altele sunt problemele importante (mai ales pentru cei care vor sa isi construiasca/cumpere o casa), dar rezolvarea lor e la cladirea aia mare de tot din Bucuresti. emp a atins una din ele.

                  PS: Despre aplicatia promovata prea putin de zis fara o testare aprofundata. Nu e prima si sigur nu va fi nici ultima. Ca orice alta aplicatie are punctele ei tari si are si lucruri care pot fi imbunatatite. Cui i se potriveste bine, cui nu cauta in alta parte.

                  Comentariu

                  • calin.diaconu
                    Administrator
                    • 21.nov.2005
                    • 395

                    #10
                    In amabila atenție a forumistului dmih (cât și a altor forumiști, oarecum sceptici în privința digitalizării ca normă în viitorul construcțiilor), am plăcerea să vă pun la dispoziție acest link: https://www.misiuneacasa.ro/digitali...luzii-workshop

                    (Contine concluziile Workshop-ului).

                    Pentru cei care doresc să primească link-ul înregistrării, din motive de GDPR, e necesar și vă invităm să completati acest chestionar.
                    www.calindiaconu.com

                    Comentariu

                    • dmih
                      Membru Marcant
                      • 05.feb.2007
                      • 612

                      #11
                      calin Diaconu

                      Multumesc pentru link. Am citit. Daca tot m-ai bagat in seama uite mai jos si raspunsul.

                      Din pacate articolul incepe cu o imensa dezinformare. Este o dovada ca articolul este scris indeosebi in scop de promovare a plaformei pe care incercati sa o vindeti fara sa verificati acuratetea informatiilor publicate. Nu am nimic cu articolele reclama cu conditia ca ele sa fie obiective.

                      Spuneti voi in articol (conform unei surse indicate) ca "toate companiile din construcţii ce investesc în digitalizare, în timp ce adoptă materiale noi şi automatizări avansate, pot observa o creştere a productivităţii generale de până la 60%". Doar ca sursa voastra citeaza la randul ei un studiu facut de cate firma McKinsey Global Institute si publicat in Februarie 2017. Si iata cum brusc, "studiul recent" nu mai e chiar atat de recent, are cel putin 5 ani (studiul fiind global, garantat colectarea informatiilor s-a facut in 2016). Strike 1. Dar nu asta e prostia cea mai mare.

                      Sursa citata de voi spune - citez in original - "Studies show that if construction companies invest in digitization while also continuing to embrace new materials and advanced automation, they could see a 50-60 percent increase in their overall productivity". Traducerea voastra induce ideea (pot observa) ca acest lucru deja se intampla - la timpul prezent adica, in timp ce traducerea corecta este "ar putea vedea". Voi spuneti "toate companiile ..." in timp ce sursa spune doar " daca companiile ...". Strike 2. O mica manipulare menita sa induca un sentiment de nevoie de actiune urgenta. Rusinica. Dar nici asta nu e prostia cea mai mare.

                      Strike 3: duda cu cei 50-60%: Nu am idee de ce (si nici nu ma intereseaza in final) sursa citata de voi a scris prostia aia. Cei de la McKinsey au spus de fapt ca pentru a ajunge la cei 50-60% trebuie actionat pe 7 (sapte) directii diferite dintre care digitalizarea, materialele noi si automatizarea este doar una (referinta in paginile 8, 12, 17, 20, 73, 120).

                      Tot in studiul McKinsey, la pagina 158 este un tabel care detaliaza rezultatele pe fiecare din cele 7 directii. Capitolul digitalizare si noi tehnologii este creditat doar cu 14-15% la capitolul productivitate si 4-6% cost. Ceea ce este credibil.

                      Ati luat prostia si ati dat-o mai departe pe nemestecate. Pe bune, crestere de 60% la productivitate din digitalizare? Din ce: vine aplicatia minune sa lege armatura mai repede? Sa traga tevi de instalatii sau cabluri prin cladiri la jumatate din timp? Cresc cofrajele instant?

                      In rest (excluzand reclama) materialul este super general si mai ales nu atinge adevaratele probleme din Romania. Doar partea aia cu ISC pare interesanta. Zic pare pentru ca inca nu avem idee care va fi rezultatul. Si oricum adevarata problema a ISC e alta, nu tehnologia.

                      Ce omiteti voi (din nestiinta sau intentionat) este ca nu poti face digitalizare reala fara proiectare inteligenta (adica BIM in domeniul comercial/rezidential). Fara BIM vorbim doar de comunicare electronica (este si asta un pas inainte, dar prea mic).

                      Uite un link cu un articol scris mult mai bine si care descrie corect realitatile din Romania si motivele pentru care eu sunt rezervat in ceea ce priveste viitorul digital (reglementat legal) imediat in Romania in constructii si mai ales in cele rezidentiale individuale:

                      https://www.arenaconstruct.ro/to-bim...?cn-reloaded=1

                      Din articolul de mai sus:

                      Citat: "Absolvenții de arhitectură, inginerie civilă și a instalațiilor pentru construcții nu sunt formați pentru lucrul interdisciplinar în echipă, ceea ce presupune ca ei să fie antrenați în mod special pentru aceste procese, fără a le putea anticipa competențele. Fiind specific birourilor mari, cu dotare și personal numeros diferit și specializat, generalizarea BIM va reduce accesul firmelor mai mici, chiar și asociate, la lucrările care necesită utilizarea metodei. Este foarte posibil să se mențină decalaje semnificative între firmele de proiectare și cele de execuție, dar și clienții publici să nu poată folosi cu ușurință facilitățile pe care le permite și pe care se bazează tehnologia."

                      Cu alte cuvinte, azi in Romania nu ai cu cine sa faci digitalizare reala. Din motive de lipsa de personal calificat si zic eu si bani. Pentru asta trebuie timp (educatie plus implementare) si multi bani. Bani pentru infrastructura, bani pentru aplicatiile software si bani pentru implementare. Cate UAT-uri sunt in Romania care trebuie reformate? Cam cat timp dureaza in Romania de cand se ridica solicitarea in SEAP pana cand se semneaza cu executantul? Stii ca la constructii de drumuri poate dura si peste 2 ani?

                      A doua idee atinge exact majoritatea comunitatii MC: cat vor costa noile case facute pe proiecte digitale? Cate firme de proiectare/constructii serioase vor fi pe piata care sa poata lucra cu tehnologii digitale? Deja sunt destui utilizatori MC care se plang de lipsa unor firme de constructii in zona lor. Incepem sa ne programam la constructor cum faceam pe vremuri la Dacie?

                      Citat: "Clientul public este cel mai sensibil și aș îndrăzni să spun că ar trebui să fie cel mai interesat de controlul asupra calității și costurilor. Din păcate, clientul public este cel mai puțin interesat de o schimbare care presupune eforturi, competențe și, în general, ieșirea din obișnuințe. Vedem ce s-a întâmplat cu foarte necesarul și discutatul proces de digitalizare: în loc să reducă numărul de personal din administrațiile publice, digitalizarea îl amplifică, pentru că cei angajați nu pot prelua competențele necesare și nici nu sunt ușor de disponibilizat."

                      Astia teoretic ar trebui sa fie primii. Acum vreo sase-sapte ani am fost la un workshop unde erau cativa din jucatorii mari din Romania din domeniul proiectarii inteligente (furnizori de software, proiectanti, constructori). Toti se plangeau ca incearca sa impinga BIM-ul inainte la nivel guvernamental fara succes. Din cate stiu nu s-au facut pasi importanti in aceasta directie (cu exceptia catorva standarde elaborate de ASRO). Oare de ce? Oare pentru ca asa cum e acum le convine ca mai "completeaza la buget"? La lista de mai sus care cuprinde educatie si bani mai adaugam un element: lipsa de interes direct a unor jucatori cheie.

                      Citat: "Cei din zona speculativă, a dezvoltării de rezidențial în general și cei care construiesc pentru a vinde sunt total neinteresați de a intra în zona profesionistă."

                      Cu alte cuvinte: asteapta tu ca rechinii imobiliari din Romania sa iti dea acces la toata bucataria lor interna, mai ales la problemele din executie. La lista de mai sus mai adaugam un element: eu i-as spune "conflict de interese" a unor jucatori cu mare putere de influenta la nivel politic.

                      Dupa ce vor fi rezolvate toate cele de mai sus putem discuta de digitalizare la nivel de cetatean de rand in domeniul constructiilor la modul real. De cati ani crezi ca e nevoie? Oare cine e mai departe de adevar? Eu, care stiu cat de mult mai e pana acolo si care sunt obstacolele majore sau voi care incercati sa imi spuneti ca imi trebuie acum nu's ce aplicatie minune ca sa ma digitalizez?

                      Nu spun ca nu ar putea apare insule, dar experienta cu fondurile Europene ne arata ca interesul imediat si direct al decidentilor in majoritatea covarsitoare castiga in Romania zilelor noastre.

                      Si ar mai fi multe de spus dar ma opresc aici.
                      Spor!

                      PS: Cel mai probabil prin tarile mai dezvoltate lucrurile stau altfel (cel putin dpdv BIM sunt cu mult inaintea noastra de multi ani). Doar ca pe noi nu prea ne ajuta si ne intereseaza mai mult realitatea de la noi.

                      PPS: am incercat sa fac checking si spelling cat de mult dar postarea fiind lunga e posibil sa fi scapat cate ceva. Imi cer scuze daca este cazul.

                      Comentariu


                      • calin.diaconu
                        calin.diaconu comentat
                        Editarea unui comentariu
                        dmih,

                        Vă mulțumim foarte mult pentru recenzie, e un comentariu pentru care vă rămânem datori.

                        Actual și obiectiv, e bine primit, căci vine din partea unui fin cunoscător, implicat evident în domeniul construcțiilor! De asemenea, e foarte provocator: și noi ne dorim exact acest tip de dialog cu Forumiștii Misiunea Casa. De ce? Fiindcă suntem împreună în căutarea adevărului: învățăm unii de la ceilalți, dar numai în măsura în care reușim să ne ascultăm reciproc.

                        In mod deosebit, ne-a atras atenția scepticismul legat de utilizarea aplicațiilor de genul PlanRadar în domeniul dezvoltărilor rezidențiale.

                        Vă promit că pe acest punct ne vom concentra atenția și vom reveni cu detalii concrete și informații punctuale (respectiv - ”dacă aplicațiile tip PlanRadar sunt cunoscute/folosite de către dezvoltatorii imobiliari?”) .

                        Provocarea vine la timpul potrivit, pentru că mâine ne-am propus să facem o vizită de lucru la Salonulului Imobiliar Bucuresti! (https://www.sib.ro/)

                        Cu deosebit respect

                        Călin Diaconu
                    • dmih
                      Membru Marcant
                      • 05.feb.2007
                      • 612

                      #12
                      Calin Diaconu:



                      Am senzatia ca pierzi din vedere esenta.

                      Pentru beneficiarul final (adica cetateanul care isi cumpara o proprietate de la dezvoltator) chiar nu are importanta daca si ce tehnologii digitale foloseste ala. Ti-ai cumparat vreodata vreo masina? Cum ai facut inainte de achizitie: te-ai dus in fabrica sa vezi cum au asamblat-o inainte sa te decizi?

                      Nu lipsa vreunei aplicatii software e cauza problemelor noastre din Romania (oricare ar fi acea aplicatie). Daca dezvoltatorii imobiliari - aia numiti de mass-media "rechini imobiliari" - ar beneficia de pe urma tehnologiei (si nu neg acest lucru) ce crezi ca ar alege: sa isi creasca profitul sau sa-ti ia tie mai putini bani din buzunar? Chiar crezi ca lipsa vreunei aplicatii e adevarata cauza a calitatii slabe a contructiilor noi din Romania? Sau a preturilor? Atata vreme cat Romanii vor inghiti ca pelicanii orice li se pune sub nas niciun cloud, SaaS sau altele asemenea nu vor produce vreo schimbare in bine semnificativa.

                      Si repet ce am zis de la bun inceput: eu discut doar despre utilitatea unor astfel de aplicatii la nivel de simplu cetatean in Romania de azi. Nu dezvoltator, nu mare firma care isi face sediu, nu constructii industriale.

                      Daca vrei sa vorbim la nivelul de mai sus e una; daca vrei la nivel de dezvoltator/investitor e cu totul altceva. Deci: despre ce vorbim?

                      Cat despre targuri: eu inca nu am intalnit pe nimeni niciodata sa nu spuna ce este "politically correct" cand este vorba de PR. Daca nu ma crezi arata-mi si mie un singur producator (de orice, de la cuie la Ferrari) care sa admita ca vinde gunoaie de produse. Desi suntem inconjurati de ele si toate sunt "cele mai bune".

                      Spor!

                      PS: chiar ma irita platforma forumului care de-capitalizeaza prima litera dupa @ la username, abia aum am vazut. Scuze.

                      Comentariu

                      • calin.diaconu
                        Administrator
                        • 21.nov.2005
                        • 395

                        #13
                        Salutare, tuturor!

                        Vom reveni cu articol despre cea de a a doua Editie a INNOCONSTRUCT organizată de CLUSTER TECH https://www.misiuneacasa.ro/drumul-c...n-constructii/

                        Cuvântul-cheie în jurul căruia se învârte întreaga problematică din domeniul digitalizării construcțiilor este BIM (Building Information Management).

                        Managementul Informatiilor (Datelor) unei Clădiri - implică o schimbare de mentalitate față de sectorul construcțiilor:

                        1. transparența datelor;
                        2. standardizarea proceselor și a materialelor folosite în construcții;
                        3. integrarea BIM cu GIS (informațiile geo-spațiale ale clădirii);
                        4. școlarizare și educație (digitalizarea pe înțelesul industriei);
                        5. planificare și analiza performanțelor (simulatoare ale consumului energetic);
                        6. implicarea clientului/beneficiarului final, încă din faza de proiect (aici intra inclusiv comunicarea pe șantier);
                        7. schimbarea cadrului legislativ european (si national) - obligativitatea utilizarii BIM

                        =================

                        Lecturi suplimentare (celor care au dezvoltat interes pentru temă).

                        Pentru standarde - https://www.asro.ro/
                        Pentru principii și bune practici ale inginerilor - https://fidic.org/
                        Pentru platforme care contribuie la digitalizarea domeniului constructiilor:
                        www.calindiaconu.com

                        Comentariu

                        • calin.diaconu
                          Administrator
                          • 21.nov.2005
                          • 395

                          #14
                          Un scurt update, despre digitalizare în construcții.

                          Programele de arhitectura / inginerie, computerele tot mai puternice și mai ales cunoștințele de soft aprofundate dau o perspectivă mai corectă acestei discuții. Dar atunci, titlul nu ar mai fi acesta ”Digitalizarea pe Șantier” - ci ”DIgitalizarea la Planșetă”

                          Despre digitalizare ... cred că începutul e în proiectare (și posibilitatea de a construi spații 3D).

                          A existat proiectare înainte de AUTOCAD? Desigur, si sunt sigur că pe Forum sunt colegi care au lucrat la planșetă, înainte de a trece la computer!

                          Există softuri de management pentru șantierele din construcții care să ne ajute să urmărim mai bine lucrările și să greșim mai puțin? Cu siguranță, există. Și pe acelea, vă invităm să le descoperiți!


                          Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Cum se proiectau constructiile inainte de Autocad.jpg 
Afișări:	114 
Mărime:	155,5 KB 
ID:	687883
                          Ultima editare de calin.diaconu; 09.dec.2022, 13:47. Motiv: insert foto si corecturi in text
                          www.calindiaconu.com

                          Comentariu

                          • erwinsmith
                            Incepator
                            • 02.nov.2023
                            • 1

                            #15
                            Calea de învățare este un proces lung care necesită adesea sprijin în timp ce așteptăm (link eliminat ca fiind nerelevant) Pentru cei care se străduiesc cu adevărat să se auto-îmbunătățească, aceasta este o resursă neprețuită.
                            Ultima editare de calin.diaconu; 21.nov.2023, 11:12. Motiv: eliminare link nerelevant

                            Comentariu


                            • calin.diaconu
                              calin.diaconu comentat
                              Editarea unui comentariu
                              Salut, dacă dorești să primești acces la webinar, poți completa un chestionar, vezi link-ul pe care l-am postat intr-un comentariu, mai sus.
                          Procesare...