Casele de chirpici

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • LucianDr.
    Membru Marcant
    • 06.feb.2006
    • 920

    #61
    Intreaba-i un pic pe prietenii tai din Canada cate apartamente au cumparat in romania. In cel mai bun caz cei din Canada si-au permis o casa in rate acolo. Din state (USA) toti tinerii investesc in romania. Unii au cate 4-5 apartamente, case, in romania si cu rate 0. Au castigat de 2-3 ori pretul lor pana acum. Suntem pe locul 1 in lume la profitul din imobiliare. Canadienii (romanii ce au plecat) au vandut aprtamentele si casele, iar astazi de s-ar intoarce nu ar putea sa si le cumpere inapoi. Cand mai auzeam pe cate unul ca el nu investeste in romania ca e inapoiata, radeam de cadeam pe spate. Cum sa nu investesti in romania cand poti sa ai profit si 100 % intr-un an-doi dintr-un apartament. Sunt persoane care s-au realizat acolo, am prieteni cu firme carora le merge bine acolo dar si prieteni care cu 2 masini de marfa fac in romania 7-8000 de euro pe luna.
    I'm working for a better live!

    Comentariu

    • ariesan
      Incepator
      • 19.mar.2007
      • 28

      #62
      Nu doresc sa intru in polemici dar pentru ca sunteti rautacios o sa spun doar atat- eu o sa invat sa folosesc calculatorul cand veti sti d-voastra lb. romana - Canada este frumoasa au si ei plusurile si minusurile lor . Si casele de chirpici sunt frumoase, bunici mei au avut o casa de chirpici unde eu am copilarit. D.p.v. ecologic sunt bine venite si azi nu sunt rezistente ca cele de caramida dar nici nu sunt asa de scumpe pentru cei cu venituri modeste (ca mine nu ca d-voastra) sunt o alternativa. Toate constructiile fie ele din caramida, BCA, chirpici..... au avantaje si dezavantaje.

      Comentariu

      • LucianDr.
        Membru Marcant
        • 06.feb.2006
        • 920

        #63
        Si eu cand aveam venituri modeste locuiam intr-un ap cu 2 camere, si am stat si cativa ani prin chirii, prin garsoniere de 14 mp si ma incalzeam la un boltar sau reshou. Acum e mai bine de la 14 mp la 400 mp locuibili si asa v-as dorii la toti, sincer vorbesc. Nu eu am fost rautacios ci dumneavoastra corectandu-ma. Eu am scris ca o forma de stil, iar dumneavoastra ati inteles altceva. Dar imediat ati venit sa ma mustrati si sa ma corectati. Corectati-ma va rog in afirmatia ca nu ard casele in Canada. Cred ca ard de cel putin 10 ori mai multe case in Canada. Unii au asigurari pe tot, iar altii isi insceneaza chiar si furturi si se lauda cu ce au facut. Pacat ca romanii cu scoala au ajuns in halul acesta. Un roman cu care m-am intalnit era cu mana rupta in ghips. L-am intrebat ce s-a intamplat? S-a dus la cumparaturi si a cazut pe jos si si-a rupt mana. A strans din dinti, a mai mers 2 strazi si a intrat intr-un supermarket unde a simulat o cazatura pe podeaua umeda, apoi a urmat un proces si restul il puteti deduce singuri. Mama ce mai radea de naivitatea canadienilor. Acum in magazine te atentioneaza ca ai putea sa cazi.
        I'm working for a better live!

        Comentariu

        • ear1976
          Living Legend
          • 09.aug.2007
          • 1008

          #64
          Am vazut la TV o emisiune in care cineva in Anglia parca isi construia o casa cu peretii din baloti de paie.
          Credeti ca chirpicii sunt inferiori fata de acest material?

          BTW, era un proiect foarte laudat.
          ratzele se trag din camioane

          Comentariu

          • LucianDr.
            Membru Marcant
            • 06.feb.2006
            • 920

            #65
            Fiecare are dreptul sa isi faca din ce doreste casa atata timp cat obtii PAC-ul. Fiecare dupa necesitati si gusturi.
            I'm working for a better live!

            Comentariu

            • ear1976
              Living Legend
              • 09.aug.2007
              • 1008

              #66
              Ce vroiam sa subliniez era ca solutia aleasa de englez era laudata, din mai multe considerente: ecologic, confort termic, costuri, inovativitate...

              La noi e pe dos, desi nu mi se pare cu nimic inferioara solutia cu chirpici...dar deh, e pentru saraci. Din pacate asta e stilul de a gandi al romanului.....
              ratzele se trag din camioane

              Comentariu

              • LucianDr.
                Membru Marcant
                • 06.feb.2006
                • 920

                #67
                Daca casele de chirpici erau mai rezistente decat cele de caramida sau blocurile de beton, eram pro. Nu uitati ca avem destule catastrofe si noi, nu numai cei din Santa Monica. Mai bine dai un ban in plus si vei sti pe ce i-ai dat. Cand nu ii ai e altceva dar sa nu plangi ulterior. Cum vrei sa ai o vila mare cu 2, 3 sau 4 nivele din chirpici? Atata timp cat te intereseaza doar un acoperis deasupra capului e buna una de chirpici, cand iti doresti confort si libertate iti faci o casa klumea cu spatii mari, arhitectura, etc. Pt cine credeti ca ne construim case cochete: pt. dusmani sau pt. noi? Uite cum e construita America.
                Din site-ul de mai sus:
                Autorul s-a intalnit in Montreal cu un vechi coleg de clasa:
                " "Iti amintesti de magazia la ridicarea careia am avut cinstea sa participam in timpul orele de atelier din clasa a noua” a spus el, dupa care a continuat: “Cam asa sunt construite 95% din imobilele destinate locuirii, adica din zabrele de lemn ce constituie structura de rezistenta plus foi de rumegus presat groase de 1-1.5 maxim 2 cm care formeaza peretii, podeaua si plafonul. Este ridicol sa muncesti zeci de ani ca sa platesti un astfel de apartament facut din lemn. Oare de asta am venit in Canada sa imi cumpar o magazine dupa o viata de munca. Daca as fi stiut ca asa stau lucrurile, nu as mai fi cheltuit atitia bani cu emigrarea pentru ca incepe sa-mi devina din ce in ce mai clar ca, cel putin in materie de locuinte, Canada se situeaza sub standardele din Romania."
                "Tipul acesta a luat decizia placarii din tara pe baza unor fotografii turistice trimese de mine si s-a trezit aici in cu totul alta realitate. Nici mie nu mi-au placut strazile ticsite de case aparent construite din caramida rosie netencuita ce iti dau senzatia ca te afli intr-un oras industrial englezesc de secol 19, insa nu am intrat prea mult in detalii asupra metodei de constructie. Caramizile pe care le vedeam eu erau doar un strat subtire ce imbraca cladirea pe dinafara avind mai mult rol ornamental si de ce nu, de inducere in eroare a unui ca mine."
                I'm working for a better live!

                Comentariu

                • DIY
                  Living Legend
                  • 07.sep.2007
                  • 1736

                  #68
                  Postat în original de ear1976
                  Ce vroiam sa subliniez era ca solutia aleasa de englez era laudata, din mai multe considerente: ecologic, confort termic, costuri, inovativitate...

                  La noi e pe dos, desi nu mi se pare cu nimic inferioara solutia cu chirpici...dar deh, e pentru saraci. Din pacate asta e stilul de a gandi al romanului.....
                  Ai perfecta dreptate. Fiecare tehnologie vine cu plusurile si cu minusurile ei. Important este sa fie cit mai multe optiuni si variante pentru ca fiecare sa aiba de unde alege.

                  Cit despre casele din baloti de paie sa stii ca sint din ce in ce mai populare. In general ajung (ca si cele de chirpici) sa fie 30-40% mai scumpe decit casele traditionale fiindca cei ce opteaza pentru asa ceva o fac din dorinta de a avea o constructie cit mai in echilibru cu mediul inconjurator; este o chestiune de pricipiu. Cu alte cuvinte, casele de chirpici si cele din baloti au, de asemeni, si cele mai inalte tehnologii in ceea ce priveste producerea de energie electrica, reciclare, s.a.m.d. care toate acestea numai ieftine nu sint. In plus, toate finisajele sint cu materiale naturale; din nou, scumpe.

                  Unii oameni sint deschisi la nou, fie el acest nou pornit dintr-o idee veche de milenii; iarasi un exercitiu nu la-ndemina oricui.

                  Nu ma pot abtine (fiindca, personal, am o slabiciune pentru tehnologiile alternative) si voi atasa doua fotografii ...

                  Numai bine,
                  Fișiere Atașate

                  Comentariu

                  • ear1976
                    Living Legend
                    • 09.aug.2007
                    • 1008

                    #69
                    Perfect de acord ca rezistenta unei case din caramida este superioara, insa nu sunt de acord cu metoda de abordare a discutiei.
                    O metoda constructiva este studiul comparativ - ce avantaje si dezavantaje prezinta fiecare varianta, si nu cea cu "asa vreau/fac eu", "asa zice cutare", "e pentru saraci" sau "asa am vazut la altii"
                    ratzele se trag din camioane

                    Comentariu

                    • LucianDr.
                      Membru Marcant
                      • 06.feb.2006
                      • 920

                      #70
                      De ce sa fie pt saraci. Pozele din imagine sunt superbe. Fiecare poate sa isi construiasca dupa necesitati, iar cateodata o casa rustica e de 10 ori mai ochioasa decat o vila cu 3 etaje. Am in apropiere de mine o casuta (o sa pun si ceve poze) pe un singur nivel, totul e rustic, cu lemn, culoare alba are casa, dar cu curtea, terasa pe toti ii face sa isi arunce ochii asupra ei. Chiar ii spuneam (eu afaceristul) sotiei ca e facuta "shmechereshte" cu bani putini si foarte atragatoare. Ce bani am scoate de as lua una veche si s-o "smecheresc". Deci poti sa faci ceva foarte frumos chiar daca nu pui mult inox sau alte materiale scumpe. Asa ca nu o luati in nume de rau ca si eu sunt pro.
                      I'm working for a better live!

                      Comentariu

                      • evisceratum
                        Membru marcant
                        • 29.aug.2006
                        • 410

                        #71
                        Nu va suparati ca intervin si eu dar ca inginer constructor nu pot intelege unghiul din care e privita problema. Cred ca de vina sunt anii de scoala unde am fost invatat sa gindesc preponderent numai intr-o anumita directie. Termenul de casa ecologica ma nelamureste putin. Una dintre considerentele pe care le urmareste omul inca din epoca de piatra cind isi face un adapost este durata de viata a constructiei si de abia ulterior confortul si restul nevoilor ce tin de existenta. De aceea a preferat sa locuiasca in pesteri la inceput si nu in colibe de crengi si alte tufisuri. Cind incepe sa se vorbeasca de case din baloti de paie ca sunt ecologice, pe linga ineptia conceptului si inutilitatea investitiei, nu pricep de ce paiele sunt considerate mai ecologice decit caramida arsa de exemplu. Sa nu uitam ca caramida arsa este argila colectata direct din zacamint, lasata citiva ani pentru oxidarea calcarului si apoi formata si arsa in cuproare. Unde intervine poluarea? La arderea in cuptor? Sa nu ne tinem de glume.
                        Hai sa vorbim de var, care tot nu necesita procese tehnologice poluante.
                        In ultimii ani se foloseste si ciment la mortarul dintre caramizi, dar inainte se folosea doar var si nisip.
                        Acuma se stie ca cimentul e obtinut prin procese tehnologice care ar putea fi considerante poluante, e adevarat si aici nu va pot contrazice. Nu voi incepe sa spun ca e un rau necesar, dar nu cred ca putem numi o constructie realizata din baloti de paie drept casa. Eventual un adapost.
                        De asemenea imediat a inceput discutia de casele de chirpici. Comparativ o casa de chirpici nu e asa de ieftina precum va inchipuiti, pentru o economie de 10-20% ajungi la pretul celor din lemn. Cu sacrificii la nivel de rezistenta si durabilitate, intemperii, etc. Si hai sa va intreb: La o casa de chirpici din ce faceti fundatiile? Va si raspund ca sa nu pierdem timpul: din caramida arsa. Deci 30% din valoarea investitiei la rosu care o reprezinta infrastructura nu e din chirpici? Ce parere aveti de asta.

                        In rest se poate locui binemersi in chirpici (sau caramizi nearse) si cita vreme nu ai probleme cu apa poti sa o lasi mostenire la nepoti.

                        Comentariu

                        • duchris67
                          Incepator
                          • 19.apr.2006
                          • 35

                          #72
                          casele de chirpici

                          dl. evisceratum, de unde ati scos-o pe asta cu fundatii din caramida arsa la casele de chirpici? de unde obligativitatea asta ? eu, de ex.,la casa mea din chirpici de la tara am facut fundatia clasic, beton armat, atat fundatia cat si elevatia. Nici nu cred ca mi-ar fi iesit autorizatia de constructie pe baza unui proiect care ar fi prevazut fundatie din caramida.
                          Ca si costuri, aici aveti dreptate, o casa de chirpici nu e atat de ieftina pe cat s-ar parea, mai ales daca e facuta temeinic si cu finisaje de rigoare...cum am facut-o eu.Daca stau sa ma gandesc bine, aversiunea multora fata de chirpici se leaga strict de denumire( CHIRPICI =caramizi de pamant cu paie arse la soare, brrrrr, ce odios, ce materiale arhaice, folosite de tigani si saraci lipiti!!!). Dam pariu ca daca s-ar numi altfel (ex. chirpicopan, chirpistiren, chirpicostar) lumea ar deveni brusc interesata ce-a aia? Dar asa suntem noi, deh...

                          Comentariu

                          • ear1976
                            Living Legend
                            • 09.aug.2007
                            • 1008

                            #73
                            @ LucianDr - paarca incepeti sa va apropiati de adevar. Scuze, dar din ce ati postat pana acuma dadeati impresia ca sunteti complet impotriva solutiei.

                            @ evisceratum - ideea pe care o sustin e sa nu privim problema dintr-un singur unghi, ci din toate unghiurile. Asta e si scopul forumului, schimbul de opinii.

                            Altii denumesc asta "brainstorming" - se strang o gashca de oameni, fac schimb de idei, chiar si inepte, de ce nu - si din toate ideile se sintetizeaza cateodata o solutie intr-adevar viabila.
                            ratzele se trag din camioane

                            Comentariu

                            • LucianDr.
                              Membru Marcant
                              • 06.feb.2006
                              • 920

                              #74
                              Tare mult imi place cand trec numai printre case (in Austria de ex) toate cochete si cu etaj sau mansarda si cu tigle de beton. Acolo se vede nivelul de trai. Tare ma intristez cand trec prin dobrogea sau prin alte locuri ale tarii unde vad case de chirpici, cu acoperisuri joase. Nici la mine in ardeal nu imi plac casele cu geamurile in strada spre deosebire de moldova unde asezariile sunt un pic mai in spate. Nu imi place in America cand oricine iti bate la usa (cand ai casa) deoarece intri direct din strada in casa, nu in curte si apoi in casa. Mi se pare un pic lipsit de intimitate. Si in unele state din USA cu gardurile acelea de 50 cm peste care imediat iti sare cainele muscandu-l pe vecinul care te va da in judecata...
                              I'm working for a better live!

                              Comentariu

                              • DIY
                                Living Legend
                                • 07.sep.2007
                                • 1736

                                #75
                                Postat în original de evisceratum
                                Nu va suparati ca intervin si eu dar ca inginer constructor nu pot intelege unghiul din care e privita problema. Cred ca de vina sunt anii de scoala unde am fost invatat sa gindesc preponderent numai intr-o anumita directie. Termenul de casa ecologica ma nelamureste putin. Una dintre considerentele pe care le urmareste omul inca din epoca de piatra cind isi face un adapost este durata de viata a constructiei si de abia ulterior confortul si restul nevoilor ce tin de existenta. De aceea a preferat sa locuiasca in pesteri la inceput si nu in colibe de crengi si alte tufisuri. Cind incepe sa se vorbeasca de case din baloti de paie ca sunt ecologice, pe linga ineptia conceptului si inutilitatea investitiei, nu pricep de ce paiele sunt considerate mai ecologice decit caramida arsa de exemplu. Sa nu uitam ca caramida arsa este argila colectata direct din zacamint, lasata citiva ani pentru oxidarea calcarului si apoi formata si arsa in cuproare. Unde intervine poluarea? La arderea in cuptor? Sa nu ne tinem de glume.
                                Hai sa vorbim de var, care tot nu necesita procese tehnologice poluante.
                                In ultimii ani se foloseste si ciment la mortarul dintre caramizi, dar inainte se folosea doar var si nisip.
                                Acuma se stie ca cimentul e obtinut prin procese tehnologice care ar putea fi considerante poluante, e adevarat si aici nu va pot contrazice. Nu voi incepe sa spun ca e un rau necesar, dar nu cred ca putem numi o constructie realizata din baloti de paie drept casa. Eventual un adapost.
                                De asemenea imediat a inceput discutia de casele de chirpici. Comparativ o casa de chirpici nu e asa de ieftina precum va inchipuiti, pentru o economie de 10-20% ajungi la pretul celor din lemn. Cu sacrificii la nivel de rezistenta si durabilitate, intemperii, etc. Si hai sa va intreb: La o casa de chirpici din ce faceti fundatiile? Va si raspund ca sa nu pierdem timpul: din caramida arsa. Deci 30% din valoarea investitiei la rosu care o reprezinta infrastructura nu e din chirpici? Ce parere aveti de asta.

                                In rest se poate locui binemersi in chirpici (sau caramizi nearse) si cita vreme nu ai probleme cu apa poti sa o lasi mostenire la nepoti.
                                Corect! Exista, intr-adevar, o diferenta intre un inginer constructor si unul de instaltii. Atit in abordarea unor concepte cit si in exprimarea pe forum!

                                Acesta este un forum deshis diverselor pareri si nimeni nu detine adevarul absolut. Cu atit mai putin cei care, ca in mesajul de mai sus, discrediteaza din start tot ceea ce nu intra in ... vizorul lor.

                                Eu voi continua sa-mi sustin "ineptiile" in masura in care se poate naste un dialog constructiv si de care sa beneficieze cititorii acestui forum.
                                Replici de genul "sa nu ne tinem de glume" nu intra, insa, in aceasta categorie.

                                Numai bine,
                                DIY

                                P.S. asa, in fuga ...
                                1. Atit la casele de chirpici cit si la cele din baloti de paie - conform tehnologiilor folosite astazi in multe tari din lumea asta mare - fundatia este din beton iar restul structurii de rezistenta este din metal; din cite stiu eu.
                                2. Factorul de conductivitate termica este de doua trei ori mai mic in cazul caselor de chirpici/baloti fata de cele in structura clasica.
                                3. Casele astea despre care tot vorbim, nu sint niste bordeie sau niste constructii carora le atirna mustati de paie pe la colturi ... e un concept vechi, modernizat si adus in secolul XXI.
                                4. Daca intr-adevar vrei sa afli mai multe despre ceea ce inseamna "ecologic" in domeniul constructiilor ... incepe prin a citi un reply pe care l-am pus al topicul acesta acum vreo ... citeva pagini. Pentru si mai multe detalii si tehnologii, pot sa dau link-uri in domeniu.

                                Comentariu

                                Procesare...