Penalitati intretinere

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • VYS
    Living Legend
    • 19.aug.2005
    • 13008

    Penalitati intretinere

    Are cineva idee care este metodologia de calcul a penalitatilor la plata datoriilor catre asociatia de proprietari?

    Orice raspuns la obiect va aduce beneficii membrilor asociatiilor si necazuri conducerii asociatiei.
    VYS Blog DIY
  • TDJ
    Living Legend
    • 10.apr.2006
    • 2397

    #2
    Din cate stiu plata intretinerii trebuie facuta in cel tarziu 40 de zile de la data afisarii. Aceasta regula am gasit-o la doua asociatii, ultima spunand ca este conform legii, dar nespecificand care lege. Probabil google ne-ar putea ajuta. Mai mult nu stiu sa spun, oricum presupun ca asta o stiai deja. Subiectul este interesant, deasemenea poate aflam si daca este obligatorie plata fondului de rulment, sau cumva legea spune ca doar recomanda existenta acestui fond? Am impresia ca aceste penalizari sunt aleatoare, adica nu le platesc toti cei care au intarzieri, ci doar cei care sunt "determinati" sa o faca.

    Comentariu

    • klaus
      Membru Marcant
      • 24.iun.2005
      • 959

      #3
      Asociatiile de proprietari sunt guvernate, in modul de distributie a cheltuielilor de Legea locuinþei nr. 114/1996, OG 85/2001 privind organizarea ºi funcþionarea asociaþiilor de proprietari (cu modificarile ulterioare) si HG nr. 400/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea ºi funcþionarea asociaþiilor de proprietari (cu modificarile ulterioare). Si mai sunt niste OG priovind modul de calcul a consumului de caldura si niste HG-uri privind consumul de apa rece (inclusiv niste hotarari ale Consiliilor locale)

      Ref. la modul de calcul al penalizarilor: Adunarea Generala a Blocului adopta, prin Statutul ei sau prin hotararea a Adunarii modul de calcul al penalizarilor.
      Postat în original de art. 25 din norme
      Art. 25. - (1) Cotele de contribuþie la cheltuielile asociaþiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceºtia, dupã caz, în termen de maximum 15 zile de la data afiºãrii listei de platã, datã care trebuie sã fie înscrisã în lista de platã respectivã. În vederea respectãrii termenelor legale de platã a facturilor cãtre furnizorii de utilitãþi, administratorii au obligaþia de a afiºa lista de platã în termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin poºtã, certificatã prin înscrisul de pe ºtampila poºtei, sau de la data confirmãrii de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Dupã o perioadã de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru platã, asociaþia de proprietari poate calcula ºi percepe penalizãri de întârziere pentru suma neachitatã, în condiþiile stabilite ºi aprobate de adunarea generalã a asociaþiei de proprietari, în limitele stabilite de Ordonanþa Guvernului nr. 85/2001, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 234/2002. Suma acestora nu poate depãºi suma cotei de întreþinere lunarã la care s-a aplicat
      In statutul cadru al Asociatilor de proprietari, la art. 20 al. 13 se prevede:
      Postat în original de art. 23 Asociatie din norme -
      (13) Pentru neplata cotelor de contribuþie prevãzute în lista de platã afiºatã lunar, inclusiv a celor neprevãzute, asociaþia de proprietari, prin sistemul de penalizãri propriu, impune o penalizare oricãrui proprietar care se face vinovat, dupã o perioadã mai mare de 30 de zile calendaristice de la termenul stabilit pentru platã, fãrã ca suma penalizãrilor sã poatã depãºi suma cotei de întreþinere lunare la care s-a aplicat
      Deci, Asociatia, in sedinta, stabileste modul de plata a penalitatilor (de la ce data, dar nu mai devreme de 30 zile de la data afisarii listelor, procentul de penalizare)
      Fondul de penalizari e fond separat si din el se platesc penalizarile la facturile de platit.
      Viata e complexa si are multe aspecte...

      Comentariu

      • klaus
        Membru Marcant
        • 24.iun.2005
        • 959

        #4
        Si ca nu gasisem atunci pe loc: cf. art. 13 din OG 85/2001 privind organizarea si functionarea asociatilor de proprietari, penalizarile pentru intarzierea cotei de intretinere nu pot fi mai mari de 0,2% pe fiecare zi de intarziere si se vor aplica pentru fiecare cota lunara numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma cotei de intretienre lunare la care s-a aplicat.
        Viata e complexa si are multe aspecte...

        Comentariu

        Procesare...