Ce fac daca proiectantul o ia pe aratura?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • M@RiuS
    Membru
    • 03.ian.2007
    • 104

    Ce fac daca proiectantul o ia pe aratura?

    Buna,
    sunt pus in situatia de a-mi construi un buncar atomic pt. ca proiectantul meu este deosebit de generos( pe hartie) cu fierul beton ce trebuie sa-l folosesc. Exista vre-o modalitate prin care sa modific legal cantitatea de armare din proiect?
  • overseas
    Incepator
    • 05.mar.2007
    • 91

    #2
    Rezistenta casei o face inginerul de structura/ rezistentist, nu proiectantul.
    Daca nu ti-a cerut studiul geotehnic al terenului sau nu a asteptat finalizarea partii de arhitectura, inseamna ca-ti baga pe gat o fundatie din alt proiect, fara sa tina cont de specificul situatiei tale. Daca a acceptat sa-ti lucreze ieftin, atunci nu va sta sa-ti economiseasca tie materiale. El trebuie sa se asigure ca nu va cadea casa, deci posibil sa-ti faca buncar. Ca sa te orientezi, un pret normal este 10 E/ mp incluzand detalii de executie si rezistenta.
    Pe de alta parte, poate nu esti calificat sa apreciezi calculele respective. Nu te compara cu ce a facut vecinul care a lucrat pe genunchi.
    Ce poti sa faci: cere-i proiectantului sa-ti explice motivele care impun o anumita armare si cantitate de fier, mergi cu proiectul si la alt inginer.

    Comentariu

    • evisceratum
      Membru Marcant
      • 29.aug.2006
      • 399

      #3
      cred ca el se referea direct la proiectantul de rezistenta. Si eu sunt proiectant si pot sa iti spun urmatoarele:

      1. la cit costa un proiect de rezistenta (aprox 3euro/mp) merita daca ai intrebari sa platesti o consultanta la un expert tehnic sau un verificator de proiecte diferit de cel implicat in cauza, sau chiar in caz ca si lor li se pare ca e prea mult, merita sa platesti un alt proiect de rezistenta la un alt inginer deoarece economia rezultata eventual este de citeva ori mai mare decit costul proiectului suplimentar.
      2. Incepind de anul trecut si culminind cu 1 ian 2007, au intrat in vigoare o multime de normative noi facute de niste soareci de biblioteca care nu au facut in viata lor proiectare si care au dat niste minime constructive de speriat.
      Epilog:
      Acuma exista o multime de proiectanti cu experienta care de multe ori ca sa se apere de ridicol nu respecta intocmai respectivele norme, dar astia sunt rari, mai ales ca verificatorii de proiecte, a caror sarcina in definitiv este sa vegheze la respectarea normativelor in vigoare de la data elaborarii proiectului, au inceput sa nu mai avizeze proiecte facute dupa normele de anul trecut.
      Din nefericire se loveste direct in cei ca noi care ne facem cite o casuta din economiile de o viata (sau viitoarele economii petru cei indatorati la banci pina peste cap) si cind in normativul de fundatii cel nou te obliga sa bagi la otel in fundatii de vreo 5 ori mai mult decit inainte, te intrebi cine e cel nebun, tu sau ei.

      Evident ca tu ca beneficiar nu esti in domeniu si nu e de tine sa iti dai cu parerea ca neavizat, de aceea te-am indrumat spre niste oameni de specialitate si cu experienta. Un proiectant tinar pune pe hirtie cit suporta aceasta, si dupa cum stiti si dvs hirtia suporta multe. Unul mai cu experienta mai si gindeste inainte, dar asta costa, si 100 euro economie nu te fac pe tine om cind trebuie sa bagi 2000 poate in fier suplimentar in fundatie.

      Eu asa as face in locul tau.

      Comentariu

      • radu prelicz
        Incepator
        • 09.iun.2006
        • 20

        #4
        ce fac daca proiectantul o ia pe aratura

        sfaturile care le-ai primit cred ca sunt foarte bune sau cel putin par a fi de bun simt . nu sint specialist dar pot sa-ti spun ca la o casa ( P+1 ) suprafata totala construita de 270-280 m2 ( la aceasta casa am pornit de la o casa veche careia i-am facut subzidire ) , am folosit 19 tone de fier .
        mie mi sa parut mult dar am respectat intocmai ( credetima cind spun intocmai asa este ) planurile de constructie. casa a fost proiectata si construita dupa normativele in vigoare inainte de 1-01-2007 .
        sper sa te ajute aceste cifre sa-ti formezi o parere .

        Comentariu

        • M@RiuS
          Membru
          • 03.ian.2007
          • 104

          #5
          ma gandesc ca daca medicii pot fi acuzati de malpraxis ar fi normal si structuristul sa raspunda

          Comentariu

          Procesare...