Salariu net in constructii

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Dobreman
    Incepator
    • 27.apr.2007
    • 27

    Salariu net in constructii

    Am o casa de chirpici la tara (Prahova) pe care vreu s-o renovez, inainte de orice acte sau cumparaturi am incercat sa gasesc o echipa (2-4 oameni) pentru asta si sa stabilesc un pret pentru manopera. In tot satul am gasit una singura disponibila (cateva zile in care trebuie sa le dau un raspund) care cer 1.000 RON / persoana / luna, proiectul urmand sa dureze ~ 2 luni si jumatate. Toate materialele folosite se apropie de 8.000 RON. In mare e vorba doar de 8 stalpi de rezistenta, soclu de ciment, plasa de buzau si poliestiren la exterior sau rigips la interior.

    M-a socat faptul ca manopera (minim 10.000 RON) depaseste materialele fiind vorba de ~ 41 RON pe zi daca lucreaza teoretic 6 zile pe saptamana asa cum zic ei sau 50 RON pe zi daca lucreaza practic 5 zile asa cum prevad eu. Unul singur e calificat (liceu de profil + 2 ani de experienta pe un santier din Bucuresti), restul nu au nici 4 clase sau un an vechime in domeniu (un ex-cioban, un vanzator de butic si un ex-toaca frunza). Nu fac gresie si faianta, pentru fosa septica mi-au recomandat sa caut alte persoane ca "ei nu sapa ci doar construiesc", la parchet "se intereseaza pana atunci". Respect "economia de piata", prost nu-i ala care cere dar totusi parintii mei abia ajung la salariul ala net cu tot cu experienta de zeci de ani si studii superioare.

    Salariile astea medii care le vedem in articole au vreo legatura cu realitatea sau gasca asta cu care am discutat profita la maxim ca tot tineretul din zona e plecat in Spania sau Italia?

    Care sunt salariile medii nete reale ale angajatilor din constructii?

    Necalificati = ?
    Calificati pentru o singura meserie = ?
    Calificati doua sau mai multe meserii in constructii = ?
    Instalatori sanitare-gaze-electrice-termice = ?
    Inginer constructor absolvent facultate = ?
    Inginer constructor avand vechime minim 3-5 ani / diriginte santier = ?
  • danhome_52
    Membru Marcant
    • 26.dec.2005
    • 750

    #2
    Salut!
    Un salariu de 1000 ron/luna nu e exagerat de mare,dar depinde mult si de cat si cum se lucreaza de banii astia.
    Nu prea sunt de acord cu plata la luna,deoarece (cu atat mai mult pentru "meseriasii" caracterizati de tine) omul tinde sa lungeasca lucrarea.
    Daca mai negociezi si mancare si bautura zilnic va fi cantec joc si voie buna,iar casa o vei face singur.
    Ce e aia "nu sap" sau "pana atunci mai vedem"?
    Ori renunti la ei,ori negociezi termen si plata la sfarsit.Asta daca pana la urma ajungi la concluzia ca vor face fata si nu vei arunca banii pe materiale.
    Bafta!

    Comentariu

    • expertparchet
      Living Legend
      • 16.iun.2006
      • 1269

      #3
      Cam de banii aia o sa-ti si lucre............

      Comentariu

      • Dobreman
        Incepator
        • 27.apr.2007
        • 27

        #4
        Postat în original de danhome_52
        Ce e aia "nu sap" sau "pana atunci mai vedem"?
        Ori renunti la ei,ori negociezi termen si plata la sfarsit.Asta daca pana la urma ajungi la concluzia ca vor face fata si nu vei arunca banii pe materiale.
        Cred ca pana la urma o sa-mi iau concediu cu ai mei, angajez un priceput cu 1.500 -2.000 RON pe luna si pun mana la treaba. Daca pentru a taia o plasa de Buzau cu flexul/gura de lup sau sa pregatesti niste beton la un malaxor de 1.000 RON nu necesita studii de profil, atunci cred ca o pot face si eu cu cativa prieteni. Daca stai sa te iei dupa gura "meseriasilor" n-ai voie sa pui mana nici pe o bormasina fara "experienta pe un santier".

        Postat în original de expertparchet
        Cam de banii aia o sa-ti si lucre............
        Vrei sa zici ca e putin?

        Comentariu

        • Maestrul Max
          Living Legend
          • 28.iul.2006
          • 6886

          #5
          Nu se negociaza pentru o manopera lunara ci pe lucrare. Daca negociati pentru o manopera lunara meseriasii au tendinta de a o lungi cat pot.
          Daca in schimb negociati pe o lucrare sau o faza meseriasii au tendinta de a termina repede, cateodata in detrimentul calitatii.

          De ce nu luati oferta pe toata lucrarea de la mai multe persoane/firme ?
          Dupa ce primiti oferta alegeti persoana/firma la care ati vazut lucrarii executate si care au respectat manopera ceruta, termenul lucrarii si calitatea din proiect.
          Cu stima.

          Comentariu

          • Dobreman
            Incepator
            • 27.apr.2007
            • 27

            #6
            Dupa mai multe informari si estimari am decis sa pornesc treaba cu echipa de tarani la 1.000 RON pe luna de persoana. Dupa doar o saptamana in care vineri nu au lucrat ca a fost Inaltarea, sambata votarea, duminica e duminica, azi e Constantin si Elena, etc, am aflat prin surse indirecte ca taranul "calificat" a plecat in Bucuresti sa negocieze o lucrare noua dupa ce o termina pe a mea, cu 2.000 RON pe luna de persoana. Cand s-a intors se pare ca deja nu mai are chef sa termine lucrarea pe care o stabilisem, avand de gand sa plece mai devreme.

            Mai exista si oameni seriosi in tara asta?

            Comentariu

            • expertparchet
              Living Legend
              • 16.iun.2006
              • 1269

              #7
              Doberman pretul se face pe lucrare nu la saptamana sau luna!!! Este vina ta ca ai putut accepta asa ceva.

              Comentariu

              • Dobreman
                Incepator
                • 27.apr.2007
                • 27

                #8
                La lucrare a fost, 8.000 RON, 4 oameni in doua luni, urmand sa dureze cam doua luni. Daca o terminau mai tarziu era pierderea lor, daca terminau mai devreme, felicitarile mele. La calitate nu aveau cum sa faca rabat pentru ca am acolo o ruda ce a lucrat in constructii si-i verifica zilnic. Au facut ei un stalp din 10 cu o zeama de ciment ca au scapat prea multa apa din furtun si intra degetul in el ca-n branza dar a ramas sa-l refaca pe cheltuiala lor.

                1.000 RON pe luna de persoana vroiau ei, indiferent cat dura, minim doua luni, dar dupa negocieri stabilisem la doua luni fix, sa nu apara surprize.

                Acum am vorbit la telefon cu "meseriasul" si incerca sa ma asigure ca se descurca si salahorii fara el, pentru ca nu mai are de gand sa se intoarca din Bucuresti pana la toamna. Restul trei ma intrebau daca mai continui sau nu cu ei ca si ei ar vrea sa plece in Moldova cu 1.500 RON pe luna ca cica s-au carat toti moldovenii in Spania si Italia dar prefera 1.000 RON pe luna langa casa. Am decis sa-l bag pe "meserias" de unde a iesit, sa continui cu cei trei ramasi, in final le dau doar 6.000RON desi muncesc mai mult pentru ca in Mai nu mai gasesti forta de munca accesibila in constructii de nici o culoare. Si decat sa aman la nesfarsit vreu doar sa stiu ca termin odata treaba.

                PS: man, e Dobre, nu dober.

                Comentariu

                • expertparchet
                  Living Legend
                  • 16.iun.2006
                  • 1269

                  #9
                  Scuze pt. ca te-am "poreclit" fara sa vreau....

                  Comentariu

                  • vektor
                    Incepator
                    • 28.feb.2007
                    • 85

                    #10
                    Stiti cumva care sunt preturile pe mp. la o lucrare in rosu?

                    CU RESPECT

                    Comentariu

                    • mnemos
                      Incepator
                      • 27.mai.2007
                      • 17

                      #11
                      Ok, sunt din ce in ce mai uimit de mentalitatea care exista in acest domeniu din partea meseriasilor. Nu am intalnit pana acum nici un meserias care sa-mi poata da un pret standard sau macar orientativ la manopera. Toti vor sa vada locatia. Preturile difera curios de mult de la firma la firma si de la meserias la meserias. Am cerut opinia pana acum de la 3 firme si 4 meseriasi, si preturile au variat curios de mult la diverse faze ale constructiei, ca si la recomadarile constructive si la devize. Sincer, mie mi se pare enorm de mult 1200 de euro manopera pentru realizarea unui sistem de termoizolare pentru aproximativ 150mp - ma refer la mp acoperiti, constructia are o forma patrata, un perete are 8 m lungime, 2,5 m inaltime. Oricum ar fi dat-o, mai mult de 10 zile nu am auzit de la nici un mester. Scuzat sa fiu, dar 1200 de euro in 10 zile nu reusesc sa fac eu cu tot cu studiile mele superioare, experienta pe care o am si specializarea mea intr-un domeniu foarte cautat, cum este I.T.ul. Mi-am gresit vocatia, sau doar mie mi se pare o situatie anormala?
                      Daca este, este. Daca nu este, nu este. Asta este. Care este! - Citat din almanahe.

                      Comentariu

                      • VYS
                        Living Legend
                        • 19.aug.2005
                        • 13007

                        #12
                        Mnemos, iti inteleg nedumerirea insa nu cred ca timpul afectat lucrarii este singurul un factor determinant.

                        Cei 1200 de EURO nu se impart la un singur meserias pentru a putea face comparatia cu castigul tau, sunt minim 3 persoane care participa la executarea lucrarii. Nu este deloc usor de facut un termosistem chiar daca la prima vedere asa pare.

                        Gandeste lucrarea din punct de vedere al importantei si vei avea lucrurile altfel. Cat este raportul dintre valoarea materialelor si manopera in cazul tau? Raportul asta poate spune multe.


                        P.S. Sper sa nu intelegi ca sustin mesterii
                        VYS Blog DIY

                        Comentariu

                        • mnemos
                          Incepator
                          • 27.mai.2007
                          • 17

                          #13
                          3? nu, cel mai mare numar de oameni propus a fost 2. Materialele folosite - la propunerea mesterilor au o valoare intre 1500 si 2300 ron - in mare, necesarul este acelasi, variaza pretul unitar in functie de producator. Scuzat sa fiu, nu consider ca ar trebui sa munceasca nimeni pe gratis, insa un pret de pana la de 2 ori valoarea materialelor folosite mi se pare astronomic. Folosind analogia cu I.T. ul, daca eu as cere pe manopera configurarii unui sistem de calcul un astfel de raport nu as vinde in veci nici un sistem - nu ca cu asta m-as ocupa. Sincer acum, daca ti se strica placa de baza si iti cer pentru depanarea acesteia de exemplu un pret de 2 ori mai mare decat costul uneia noua, ai mai repara-o? Si daca pentru montarea ei as lua acelasi raport? Evident, analogiile sunt puse la un nivel simplist si total inadecvat, insa in mare cam asta ar fi situatia. A... si toate astea in situatia in care nici macar una din firme - scot aici din calcul mesterii - nu mi-a spus absolut nici un cuvant despre garantie, termen fix de constructie, responsabilitate in cazulerorilor de constructie ce pot creste consumul de materiale calculat, etc.
                          Daca este, este. Daca nu este, nu este. Asta este. Care este! - Citat din almanahe.

                          Comentariu

                          • VYS
                            Living Legend
                            • 19.aug.2005
                            • 13007

                            #14
                            Cred ca e ceva putred la mijloc... cum adica? Materialele costa doar 1500 LEI pentru 150 MP izolati? Sigur nu e o greseala e undeva?
                            VYS Blog DIY

                            Comentariu

                            • mnemos
                              Incepator
                              • 27.mai.2007
                              • 17

                              #15
                              Repet, astea sunt devize si recomandari. Dupa un tur de forta prin diverse magazine de profil, pretul materialelor la care am ajuns eu ar fi undeva intre 2200 si 3000 ron. Nu intentionez deocamdata sa fac si o tencuiala decorativa, deoarece va mai fi de lucru pe langa casa si exista intotdeauna posibilitatea unor... accidente. Tocmai de aceea sunt si eu uimit. Unii par dispusi sa foloseasca sisteme substandard numai sa faca jobul la pretul manoperei ridicat. Un cost de maximum 5000 ron pentru tot sistemul si pentru lucrare mi s-ar fi parut mult mai corect, sau chiar mai mult, daca valoarea materialelor necesare ar fi impus-o. Insa in situatia in care 3 repet 3 firme si 4 meseriasi imi dau sume, necesare, devize, si preturi contradictorii eu ce sa inteleg? Mai ales ca in domeniul asta sunt... virgin sa zic asa. In domeniul meu exista o sumedenie de metode da a afla un pret corect - toata magazinele sau toti specialistii au niste preturi clare pentru diverse tipuri de lucrari. Aici, toata lumea refuza sa-ti spuna si macar un pret orientativ de exemplu pentru montarea gresiei. NU AM GASIT NICI O FIRMA CARE SA AIBA UN SET STANDARDIZAT DE PRETURI - ACCESIBIL INAINTEA CONTACTARII. De acord, situatia poate necesita interventii suplimentare, manopera in plus, interventii extra, dupa vizualizarea situatiei de fapt, insa mi s-ar parea mult mai cinstit sa existe un pret de plecare - macar stiu care este minimul de la care plec. Asa, un mester mi-a cerut si 100 ron numai sa vina sa vada casa. Of...
                              Daca este, este. Daca nu este, nu este. Asta este. Care este! - Citat din almanahe.

                              Comentariu

                              Procesare...