Rigips-ul e cancerigen?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Coca
    Incepator
    • 19.feb.2007
    • 46

    Rigips-ul e cancerigen?

    Am o dilema. Se discuta ieri la birou cum ca rigips-ul e cancerigen. Are cineva un raspuns corect in aceasta problema, nu zvonuri? Cu ce poate fi inlocuit rigips-ul la lucrarile de amenajare interioara a unui apartament?
    Ultima editare de calin.diaconu; 09.mar.2023, 08:39. Motiv: SEO Tags pentru identificare in motorul de cautare
  • VYS
    Living Legend
    • 19.aug.2005
    • 13007

    #2
    Si din ce cauza ar putea fi cancerigen? Gletul nu e cancerigen?

    Hai sa fim seriosi.
    VYS Blog DIY

    Comentariu

    • Maestrul Max
      Living Legend
      • 28.iul.2006
      • 6880

      #3
      Hehehe, probabil colegi de birou nu au fost clientii seviciilor de ortopedie. Daca ipsosul era cancerigen acuma luminau ca niste licurici.

      Hai sa fim seriosi. Probabil ca lipsa de preocupare a nascut un zvon.
      Cu stima.

      Comentariu

      • flo8200
        Membru
        • 01.nov.2005
        • 253

        #4
        Eu am auzit ca si berea este cancerigena.
        Daca bei 10 litri pe zi timp de 100 de ani sigur faci cancer.

        Comentariu

        • Dumitru popa
          Membru marcant
          • 28.aug.2006
          • 407

          #5
          Lucrez in domeniul securitatii muncii si nu am gasit nicio documentatie referitoare la faptul ca ar fi cancerigen. Rigipsul este confectionat din doua cartoane intre care se afla ipsos.Sincer va spun ca si eu mi-am cumparat rigips pentru casa de la tara. Am constatat ca e mult mai ieftin sa-l montez eu decat sa tencuiesc peretii sa sa nu fie tencuiala de calitate.
          Singurul produs cancerigen din constructie este azbocimentul, respectiv placile de azbociment datorita azbestului care produce cancer la plamani.
          Rigipsul nici nu are cum sa fie pentru ca suprafata de contact cu omul este hartia. care se zugraveste, deci produsul final este zugraveala.
          Ar mai putea exista o problema legata de radioactivitate care la randul ei provoaca cancer. daca de exemplu ipsosul din care este confectionat rigipsul este adus sau fabricat intr-o zona cu radioactivitate foarte ridicata arunci el ar putea fi radioactiv, dar acest lucru se poate verifica foarte usour cu un contor Geiger-Muler, si in acest caz s-ar imbolnavii muncitorii din fabrica respectiva care ar fi in contact direct cu produsul, respectiv inhaleaza praful.

          Comentariu

          • Coca
            Incepator
            • 19.feb.2007
            • 46

            #6
            Postat în original de flo8200
            Eu am auzit ca si berea este cancerigena.
            Daca bei 10 litri pe zi timp de 100 de ani sigur faci cancer.
            Vezi, de asta nu beau eu bere...

            Nu cred ca e nevoie de ironii, s-a generat o discutie pe aceasta tema si am vrut sa ma informez. Multumesc celorlati pentru raspunsuri si in special D-nului Popa pentru argumentele forte.

            Comentariu

            • LucianDr.
              Living Legend
              • 06.feb.2006
              • 1142

              #7
              Asa e la noi cand aude lumea de un produs nou zice ca nu e bun si imediat se creaza un mit. Ca si acela cu tiglele de beton ca sunt slabe in comparatie cu cele ceramice.
              I'm working for a better live!

              Comentariu

              • Coiul drept
                Incepator
                • 09.mar.2023
                • 1

                #8
                Ipsosul natural nu este radioactiv. Problema este ca placile de rigips is facute din ipsos sintetic, un deseu industrial.

                In anii 70 a existat problema ploii acide. S-a identificat cauza ca fiind emanatii de sulf care provin de la arderea carbunelui in centrale termoelectrice. Pentru a capta acest sulf inainte sa ajunga in atmosfera, fumul este trecut peste calcar (CaCO3). Calcarul reactioneaza cu sulful si formeaza gips/ipsos. (Gipsul find sulfatul de calcar, CaSO4). Cantitatile de gips rezultate astfel sunt imense. O mare cantitate se baga in substratul autostrazilor, pt. a scapa de el. Dar unii smecheri au inventat rigipsul si prostimea cumpara. Ca-i ieftin. (Da, in Romania avem destule zacaminte de Gips natural, dar e prea scump. Nu plateste nimeni ca sa scape de el.)

                Totusi care e problema? Rezolvarea o aflati daca mergeti prin Valea Jiului si va uitati din ce mor minerii. Rar gasesti unul trecut de 60 de ani. Majoritatea mor la 50-55 de cancer. Pt. ca acel carbune care il aduc la suprafata este radioactiv.
                Si cand se arde in centrala acel carbune, se degaja particule radioactive. Care sunt captate de calcarul din care se formeaza gipsul sintetic. Si asta vi-l bagati in casa.

                Comentariu

                • calin.diaconu
                  Administrator
                  • 17.mar.2005
                  • 419

                  #9
                  Buna dimineata! Vă oferim un posibil răspuns la problema ridicată aici, credem că merită parcurs cu atenție.

                  Gipsul-carton (numit si gips-carton sau rigips) este un material de constructii format dintr-un strat de gips intre doua straturi de carton. Gipsul este obtinut prin calcinarea sulfatului de calciu hidratat la temperaturi ridicate.

                  Formula chimica a gipsului este CaSO4·2H2O. In timpul calcinarii, apa este eliminata din compusul de sulfat de calciu, iar acest proces produce o reactie exoterma, care genereaza caldura si dioxid de sulf. Dupa calcinare, gipsul se macina si se transforma intr-un pulbere fina, care este apoi amestecata cu apa pentru a forma pasta de gips. Aceasta pasta este ulterior turnata intr-o forma, unde se intareste si devine gips solid.

                  In ceea ce priveste siguranta pentru sanatate, gipsul nu este considerat cancerigen. Cu toate acestea, in timpul instalarii sau indepartarii gipsului-carton, poate fi eliberat praf de gips, ceea ce poate irita plamanii si ochii si poate duce la probleme respiratorii pe termen lung. Prin urmare, este important sa se utilizeze echipamente de protectie adecvate, cum ar fi masti respiratorii, ochelari de protectie si manusi.

                  In concluzie, gipsul-carton este un material de constructii larg utilizat, cu un proces de fabricatie care implica calcinarea sulfatului de calciu hidratat. Chiar daca gipsul nu este considerat cancerigen, este important sa se ia masuri de precautie pentru a evita expunerea la praf de gips in timpul instalarii sau indepartarii gipsului-carton.

                  Pentru meseriasii care lucreaza cu gips-carton si sunt expusi la praf de gips, recomand utilizarea unei masti de protectie respiratorie care sa ofere cel putin protectie impotriva particulelor de praf si sa fie confortabila pentru utilizare pe perioade indelungate.

                  In mod ideal, mastile ar trebui sa fie conforme cu standardul de protectie respiratorie EN149:2001+A1:2009 si sa fie marcate cu simbolul CE. De asemenea, trebuie sa fie potrivite corespunzator si sa fie ajustate astfel incat sa se asigure o etansare buna in jurul fetei.

                  Masti care ofera protectie ridicata impotriva particulelor si sunt potrivite pentru utilizarea in constructii includ mastile de tip FFP2 si FFP3. Aceste masti au o eficienta de filtrare ridicata si ofera protectie impotriva particulelor fine, inclusiv a prafului de gips.

                  Inainte de utilizare, asigurati-va ca mastile sunt depozitate corect si nu prezinta daune sau defectiuni. De asemenea, urmati intotdeauna instructiunile producatorului cu privire la utilizarea si inlocuirea mastilor.

                  Este important sa acordati atentie deosebita protectiei respiratorii atunci cand lucrati cu materiale de constructii care pot fi daunatoare pentru sanatatea dumneavoastra!

                  ---


                  Sursa foto: Site-ul UVEX

                  Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Masti protectie meseriasi .jpg 
Afișări:	401 
Mărime:	137,4 KB 
ID:	688266
                  www.calindiaconu.com

                  Comentariu

                  • speedfire
                    Incepator
                    • 10.iun.2023
                    • 1

                    #10
                    Postat în original de flo8200
                    Eu am auzit ca si berea este cancerigena.
                    Daca bei 10 litri pe zi timp de 100 de ani sigur faci cancer.
                    😅 trebuie sa fim atenți

                    Comentariu

                    Procesare...