Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Acordul vecinului pentru autorizatie construire

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Acordul vecinului pentru autorizatie construire

  Am o casa independenta (pereti proprii) care este lipita intr-o zona cu casa vecina (nu avem pereti comuni). Eu doresc mansardarea zonei ce nu este lipita cu constructia vecina. Conform certificatului de urbanism: "Acordul vecinului, daca este necesar"
  Precizez ca lucrarile necesare nu afecteaza constructia vecina (conform expertizei).
  Intrebarea mea este daca am nevoie de acordul vecinului?

  Eu cred ca in conformitate cu anexa 1 la legea 50 care spune:
  "2.5.6. Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formã autenticã, pentru constructiile noi, amplasate adiacent constructiilor existente sau în imediata lor vecinãtate - si numai dacã sunt necesare mãsuri de interventie pentru protejarea acestora -, pentru lucrãri de constructii necesare în vederea schimbãrii destinatiei în clãdiri existente, precum si în cazul amplasãrii de constructii cu altã destinatie decât cea a clãdirilor învecinate."
  nu am nevoie de acest acord.
  Ce parere aveti, merita sa incerc depunerea documentatiei fara acest acord tinand cont ca nu ii afectez in nici un fel construtia sau terenul vecinului, am mai mult de 90 cm de la limita de proprietate si nu am geamuri sau deschideri pe acea parte?
  Fișiere atașate

 • #2
  In cazul dv. NU este necesar acordul vecinului, mai ales ca si in expertiza este mentionat ca nu este atinsa constructia vecinului.
  O singura problema ar putea fi, sa nu va reclame ca il umbriti, si nu are minim 2 ore de soare iarna.....

  Comentariu


  • #3
   In acest caz ar fi trebuit sa se ceara prin certificatul de urbanism un studiu de insorire. Daca nu s-a cerut nu-i nicio problema si nu trebuie sa cereti acordul vecinului pentru obtinerea autorizatiei.
   --------------------------------------------------------------------------
   Arhitectura ar trebui sa fie o sculptura la scara orasului!

   Comentariu


   • #4
    Buna ziua, si eu am o problema asemanatoare.

    Intrebarea mea este cum pot proceda in cazul in care constructia mea depaseste 3 m pana la limita terenului, cerut in certificatul urbanistic.

    Acordul unora dintre vecini nu-l pot obtine , deoarece nu ii gasesc. Nici la cadastru nu am obtinut date concludente. Parcelele A si C au fost dobandite prin mosteniri si nu se mai stie cine e proprietarul actual. Proprietarii din punctele A si C am aflat ca sunt prin strainatate.

    Eu nu as vrea sa modific proiectul casei, astfel va trebui ca in una din laturi sa construiesc la o distanta de 1.6 m in loc de 3 m, cum precizeaza certificatul.

    Eu sunt proprietarul parcelei B
    Ma gandesc sa construiesc cu 1.6 m mai aproape de parcela C, deoarece atunci cand va construi proprietarul parcelei C , va fi si el conditionat de limitele legale pe doua laturi din teren. Avand terenul pe colt de strada.

    Intrebarea mea este: Ce se poate intampla daca construiesc in modalitatea expusa mai sus, sau ce alte posibilitati as putea avea?
    Fișiere atașate

    Comentariu


    • #5
     Daca prin certificatul de urbanism se stabileste retragerea de 3m stipulata in documentatiile locale de urbanism, aceasta trebuie respectata. Singura posibilitate de a modifica retragerea in mod fundamentat este de a intocmi o documentatie de urbanism (PUZ, PUD), situatie mai complicata decat modificarea proiectului.
     --------------------------------------------------------------------------
     Arhitectura ar trebui sa fie o sculptura la scara orasului!

     Comentariu


     • #6
      Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

      Buna seara,
      Am si eu o intrebare legata de acordul vecinilor in urmatoarea situatie in care ma aflu. Casa mea este pozitionata in partea din spate la o distanta de 1 m de hotar si la aprox. 5 m de locuinta vecinului meu. In stanga, casa este pozitionata la 60 cm de hotar iar casa vecinului este la mai mult de 6 m. In dreapta am un spatiu de 1 m fata de hotar si vecinul are casa chiar pe hotar. Acesta din urma ar fi de acord.
      Casa are un singur nivel si as dori modificarea acoperisului prin ridicarea lui pe inaltime, astfel incat sa pot mansarda acest spatiu. Am inteles ca este nevoie de acordul vecinilor in aceasta situatie. Mentionez ca nu am solicitat certificat de urbanism, dar din sursele mele am inteles ca la primarie se practica inserarea acestei masuri destul de des.
      Credeti ca mie imi pot solicita acest acord? Intreb acest lucru, pentru ca vecinul din spate ne poarta pica de multi ani si nu cred ca ar semna asa ceva...
      Astept raspunsul dvs.
      Multumesc!
      Ultima editare de Campineanu; 15.ian.2013, 23:25.

      Comentariu


      • #7
       Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

       Este greu de spus daca autoritatile locale vor impune acest acord sau nu, cel mai sigur este sa solicitati Certificatul de Urbanism si apoi situatia se va clarifica. Certificatul de Urbanism nu va obliga in nici un fel sa intreprindeti ceva anume. Alta cale ar fi sa reusiti o discutie cu cel care ar putea sa se ocupe de intocmirea documentului, neoficial, poate gasiti vreo cunostinta care sa va ajute in acest sens.
       Eu pot sa presupun ca nu va fi solicitat dar nu va pot garanta.
       Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul Forumului Misiunea Casa!

       Community Manager MC

       Comentariu


       • #8
        Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

        Articolul 612 c.c spune ca:"Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic."
        Din mai parca 2012 nu mai trebuie Ordinul nr. 536 din 23 iunie 1997 care se referea la umbrirea vecinului si alte minunatii si asta doar pt constructile civile deci ramane doar art 611 pana la 616 din cod civil.
        Parerea mea ca nu iti trebuie nici o hartie de la vecin doar daca PUG-ul orasului nu spune ca e alta distanta minima dintre case...
        Ultima editare de sp0nsoru; 20.ian.2013, 13:19.

        Comentariu


        • #9
         Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

         Buna ziua,

         dorim sa manzardam casa noastra si am o intrebare in legatura cu documentele necesare. Casa se afla pe linia de propritetate conform documentelor oficiale, dar vecinul spune ca inca 60cm apartin la noi de fapt, numai ca nu e construit un gard. Architectul cu care colaboram nu stie daca e de ajuns un acord scris de vecin si autentificat la notar sau trebuie sa cerem o reviziure a liniei de proprietate. In postul anterior vad ca ar fi de ajuns un acord scris. Poate confirma cineva acest lucru si sa spuna din ce lege e articolul respectiv?
         Noi preferam un acord scris in loc de procedura de schimbare a liniei de proprietate.
         In Certificatul de Urbanism obtinut se specifica ca avem nevoie de:
         - ceritifcat de urbanism (pe care-l avem deja)
         - extra din cartea funciara
         - documentatie technica DTAC
         - aviz de la Electrica
         - acord proiectant initial sau experitza technica
         - acrod Inspectoratul de Stat in Constructii : aici spune architectul ca poate nu vor fi de acord cu manzardarea daca nu avem 60cm intre casa si linia de proprietate

         Comentariu


         • #10
          Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

          Pina la demararea oricaror acte este nevoie sa lamuriti problema cu vecinul . Posibil sa fie nevoie de asa ceva : http://www.euroavocatura.ro/articole..._in_granituire .Va recomand sa aveti o discutie cu vecinul pt a vedea " ce doreste " apoi sa consultati un specialist in drept civil .
          Arhitectul nu are treaba cu dreptul civil si indiferent ce acte va cere primaria , vecinul daca are ceva " de zis " va poate opri constructia in orice moment printr-o simpla notificare la tribunal .
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu


          • #11
           Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

           Multumesc pentru raspuns. Vecinul este de acord cu manzardarea si semnarea unei declaratii in acest sens, am vorbit deja cu ei. Intrebare e daca e de ajuns un acord scris intre noi sau trebuie mai mult.

           Comentariu


           • #12
            Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

            O declaratie data la notar , ar trebui sa fie suficienta .
            Instalatii verificari-revizii gaze

            Comentariu


            • #13
             Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

             Multumesc. Am fost la consiliul judetean pentru a intreba si acolo, si se pare ca o declaratie de acord facut la notar e de ajuns. Sper ca asa sa fie si cand emit autorizatia de constructie.

             Comentariu


             • #14
              Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

              Buna ziua,
              Am si eu o intrebare legata de acordul vecinilor. Locuiesc intr-o casa veche aflata in zona istorica. Daca in curte construiesc un schelet de sarpanta fara acoperis, am nevoie de autorizare de constructie si de acordul vecinilor din curte?. Este de 3m inaltime, 6m lungime, 1,5m latime. Din barne de10/10. Am vrut initial cu acoperis de tigla dar nu am acordul unui vecin si a trebuit sa renunt la varianta cu acoperis. Este considerata constructie?

              Comentariu


              • #15
               Răspuns la: Acordul vecinului pentru autorizatie construire

               Postat în original de radudrescu Vezi post
               ......... Locuiesc intr-o casa veche aflata in zona istorica. ......
               Clar , nu puteti face nimic fara autorizatie , nici macar sa bateti un cui .
               Instalatii verificari-revizii gaze

               Comentariu

               Procesare...
               X