Bransare la apa(fara canalizare) din reteaua interioara

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Mircea_Ioan
    Incepator
    • 29.nov.2018
    • 24

    Bransare la apa(fara canalizare) din reteaua interioara

    Buna ziua, ma confrunt cu o problema delicata:

    Am un teren pe un drum privat din care am in proprietate cota parte. Doresc sa bransez acest teren la apa, la reteaua interioara, privata. Cei de la serviciul de furnizare a apei mi-au spus ca am nevoie de acordul celorlalti vecini care sunt deja bransati la aceasta retea interioara.

    Din pacate vecinii refuza sa-mi dea acest acord din doua motive: 1) ca m-am opus instituirii unei taxe abuzive de 200 lei pentru accesul la poarta automata, oferind doar 100 lei si 2) pentru ca "le-ar scadea lor presiunea".

    Intreb pe cei care s-au lovit de speta asta sau cei care stiu legi si spete.

    1. Sunt obligat sa obtin aprobarea vecinilor pentru un drept pe care-l am exact asa cum il au si ei?

    2. Au dreptul vecinii sa-mi refuze acest drept?

    3. Am citit legea 24/2006 si nu am gasit nimic referitor la obligatia viitorului utilizator de a cere aprobare de la vecini. Mi-a scapat mie sau nu am interpretat eu corect?

    Rog raspunsuri la subiect. Nu vreau put pentru ca am.

    Multumesc!
  • VYS
    Living Legend
    • 19.aug.2005
    • 12976

    #2
    Cunosc problema acestor strazi comune private, cu aceeasi parere de rau pot spune ca romanii nu inteleg si nu vor intelege ce inseamna proprietate comuna si obligatii. Cred ca au doar drepturi si fie nu ii intereseaza sa dezvolte proiecte comune cu vecinii pentru a avea conditii decente de strada privata, fie sunt doar pentru ei, fie ... fie.. fie.. oricum dar nu asa cum ar fi normal: cand esti proprietar la comun trebuie sa fie un singur interes si toti sa traga in aceeasi directie,
    Trebuie sa recunosteti ca ati gresit cand nu ati participat la fel cu vecinii dvs.

    Despre magistrala de apa, ar trebui cunoscut intai regimul ei, a cui este si cine a participat la realizare. La apa poate sa nu fie la fel ca la gaz sau energie electrica. Orice investitie se face de catre un investitor sau de un grup de investitori. La gaze teava trece in posesia distribuitorului dar se pastreaa obligatia viitorilor racordati sa despagubeasca just investitorii.

    Legat de debit si presiunea apei, depinde cum a fost dimensionata si pentru cati consumatori. Exista posibilitatea sa fie in regula si sa va raspunda cu aceeasi moneda.
    Daca cei la regia de apa v-au cerut acordul , inseamna ca asa trebuie. Ati putea sa cautati informati, la furnizor, despre debit si presiunea pe coloana. Daca este in regula, puteti discuta altfel cu vecinii si ca ultima solutie puteti sa mergeti in instanta, dar numai dupa ce stabiliti regimul juridic al coloanei, sa nu aveti vreo surpriza.
    Eu cred ca daca sunteti un vecin bun, o sa reusiti sa va intelegi cu ei.
    VYS Blog DIY

    Comentariu

    • coby
      Living Legend
      • 21.feb.2012
      • 6698

      #3
      Raspuns la obiect este sa va trageti bransament individual direct din strada principala .
      P.S. Karma functioneaza foarte bine .
      Si din nimicuri poti face ceva bun .

      Comentariu

      • Mircea_Ioan
        Incepator
        • 29.nov.2018
        • 24

        #4
        Pana acu nu am primit raspuns la subiect. Doar am fost certat ca nu am pus bani la dezvoltarea retelei. Domnule VYS, am participat exact cum au participat si vecinii. ei au cumparat o casa, eu am cumparat un teren. Investitia a facut-o un dezvoltator. Inteleg sa despagubesc dezvoltatorul, nu inteleg de ce am nevoie de acordul vecinilor. Pot sa inteleg sa despagubesc si pe vecini, nu inteleg de ce sa le cer acordul. Intelegeti diferenta?

        Vorbiti de karme dar nu le intelegeti, va referiti ca am fost eu un vecin rau, ca mi-au impus o suma de bani pe ceva ce a platit dezvoltatorul, suma stransa, de 200 x vreo 16 case, reprezentand curentul pe care-l consuma poarta si eventuale reparatii. Poarta pe care eu o folosesc de 3 ori pe an, pentru ca nu e nicio constructie acolo si nici nu va fi in urmatorii zeci de ani. E teren neconstruibil. E corect sa platesc la fel ca vecinii care freaca poarta de cel putin 4 ori pe zi?

        Dar nu asta e discutia. Ma intreb daca puteti raspunde strict la ce am intrebat eu. Stiu cine a facut investitia, insa mi-a spus ca el nu mai are niciun drept pentru ca a vandut toate proprietatile. Dupa mintea mea, asta inseamna ca noi, ceilalti proprietari suntem proprietari pe conducta, in cota parte. Nu? Atunci, daca sunt propietar, de ce am nevoie de acordul celorlalti pentru a beneficia de bunul pe care sunt proprietar?

        Asta e intrebarea. Nu daca sunt eu baiat bun sau nu.
        Ultima editare de Mircea_Ioan; 13.mar.2021, 19:36.

        Comentariu

        • VYS
          Living Legend
          • 19.aug.2005
          • 12976

          #5
          Mircea,

          Ai inteles gresit si este foarte posibil sa nu cunosti toate detaliile.

          Din punctul meu de vedere, cunoscand situatia si modul in care se intampla lucrurile pe zona comuna detinuta fie la blocuri, fie la case, nu ai deloc dreptate cat spui ca alti o "freaca' mai mult si asta ar trebui sa fie un motiv pentru alta impartire a costurilor.
          Un drum comun, proprietate comuna inseamna obligatii pe care trebuie sa ni le asumam atat timp cat in documentul cadastral suntem toti cu cota-parte. Investitia se face cu majoritate de oameni si dupa lege ar trebui sa fie impartita in functie de cota-parte detinuta de fiecare. Asadar nu are legatura cu cat o "freaca fiecare"
          Crede-ma ca nu te critic in sensul pe care il spui si ar trebui sa percepi altfel mesajul meu. Nu este problema mea daca esti baiat rau sau bun.

          Legat de conducta, inainte de a te declara proprietar pe ea ar trebui sa cauti informatii despre investitiorul ei, cine a suportat cu adevarat, pentru cine a fost realizata, cum a fost dimensionata, pentru toate casele/parcelele sau doar pentru cele dezvoltate de firma respectiva? Poate sa fie dimensionata doar pentru ei si atunci este o alta problema, tipic romaneasca. Fara sa cunosti toat eaceste detalii nu cred ca ai cum sa ii judeci pe vecini. Considera ca nu stim exact situatia de la fata locului si putem gresi in aprecieri, incercam doar sa te directionam cumva.

          Chiar iti doresc sa rezolvi problema dar nu pot sa nu spun ce cred, fara suparare.

          Fara legatura cu tine, ma lupt cu destui sa le spun ca o comunitate inseamna mai mult decat propriul interes iar proiectele de interes general, toate ce tin de o strada civilizata inseamna si trebuie sa fie obligatia tuturor, daca suntem proprietari. Sunt satul de orgolii si teoria fiecaruia despre ce crede el, fara a se informa si a cunoaste teorie si practica problematicilor comune.
          VYS Blog DIY

          Comentariu

          • Mircea G
            Living Legend
            • 14.ian.2007
            • 12086

            #6
            S-a inteles doar atit :
            1. apa este de la un furnizor local
            2. instalatia este pe un drum privat
            DECI !?
            1. furnizorul NU poate face absolut nimic pe o proprietate , fara acordul proprietarilor .
            2. nu este clar UNDE se contorizeaza apa , la intrare pe " privat " si se face repartizare prin apometre individuale , sau au toto apometre fiscale !?
            3. Problema de a scadea debitul la vechii racordati , este sau poate fi reala .
            Instalatii verificari-revizii gaze

            Comentariu

            • Mircea G
              Living Legend
              • 14.ian.2007
              • 12086

              #7
              Postat în original de coby
              Raspuns la obiect este sa va trageti bransament individual direct din strada principala .
              .
              Nu se poate .
              Instalatii verificari-revizii gaze

              Comentariu

              • Mircea_Ioan
                Incepator
                • 29.nov.2018
                • 24

                #8
                VYS, mai am o iesire la un alt drum privat, cu aceleasi utilitati pe strada, practic este strada casei. Terenul de care vorbim este in spatele casei si are propriul drum. Nu e cazul sa vorbim despre drept comun, despre conceptul de a trai la comun, pentru ca, probabil, eu sunt cel mai luptator pentru aceste drepturi si obligatii dintre toti vecinii mei. Am ajuns sa apelez la solutia bransarii casei de pe instalatia interioara din condominiul unde se afla terenul pentru ca vecinii mei, cei de pe strada cu casa, nu vor ceasuri radio, nu vor administratie dar nici nu platesc consumul si mai avem si "pierderi" de vreo 20000 lei in doi ani.
                Asta ca stare de fapt.

                In ceea ce priveste regimul conductei: L-am sunat pe dezvoltator care mi-a zis: Mirceo, eu nu mai am niciun drept acolo. Am vandut tot, voi suteti proprietari. Incearca sa vorbesti cu x sau y(vecini).

                De ce opun vecinii am spus. Daca e frumos sau corect nu discutam. Intrebarea mea este: Legal se pot opune vecinii bransarii mele la aceasta conducta? Daca da, stiti si legea pe care se pot baza?

                Multumesc!

                Comentariu

                • Mircea G
                  Living Legend
                  • 14.ian.2007
                  • 12086

                  #9
                  1. Regula este ca o locuinta se branseaza din strada unde este adresa , chiar daca are iesire si la alte strazi
                  2. Daca esti coproprietar pe un drum de servitute , nu se poate opune nimeni sa-ti tragi utilitati , dar cum nu esti si ai alta adresa si drum , DA , se pot opune .
                  Referinte in CC ( codul civil )
                  Instalatii verificari-revizii gaze

                  Comentariu

                  • Mircea_Ioan
                    Incepator
                    • 29.nov.2018
                    • 24

                    #10
                    Postat în original de Mircea G
                    1. Regula este ca o locuinta se branseaza din strada unde este adresa , chiar daca are iesire si la alte strazi
                    2. Daca esti coproprietar pe un drum de servitute , nu se poate opune nimeni sa-ti tragi utilitati , dar cum nu esti si ai alta adresa si drum , DA , se pot opune .
                    Referinte in CC ( codul civil )
                    Nu ai citit tot. Eu vreau sa alimentezcu apa un teren. Acest teren are un drum privat din care am cota parte si pe sub care trec toate utilitatile.
                    Bransamentul, dpdv legal reprezinta acea legatura care face conexiunea intre reteaua publica si reteaua privata. Eu nu am treaba cu aceasta conexiune. Eu ma conectez la o retea privata.

                    Prin urmare, voi reda din lege, strict aspectele care consider eu ca stau la baza legitimitatii intentiei mele, in forma exprimata de mine in prima postare:
                    Din legea 51/2006 actualizata 2020

                    Art. 7. -

                    (1) Serviciul de alimentare cu apă și de canalizare se înființează, se organizează și funcționează pe baza următoarelor principii:

                    h) accesibilitatea egală a utilizatorilor la serviciul public, pe baze contractuale;


                    Art. 11. -

                    (2) Strategiile autorităților administrației publice locale vor urmări cu prioritate realizarea următoarelor obiective:
                    b) asigurarea accesului nediscriminatoriu al tuturor membrilor comunității la serviciul de alimentare cu apă și de canalizare;

                    Art. 27.
                    (2) Pot fi utilizatori ai serviciului de alimentare cu apă și de canalizare și persoanele fizice sau juridice care nu au branșament propriu de apă potabilă, respectiv racord propriu de canalizare, dacă există condiții tehnice pentru delimitarea/separarea instalațiilor, pentru individualizarea consumurilor și pentru încheierea contractului de furnizare/prestare a serviciului în nume propriu

                    Art. 28. - Jurisprudență
                    Dreptul de acces nediscriminatoriu și de utilizare a serviciului este garantat tuturor utilizatorilor, în condiții contractuale și cu respectarea prevederilor regulamentului serviciului și a programelor de reabilitare, extindere și modernizare a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare.

                    Art. 32. -

                    (2) Operatorii au următoarele obligații față de utilizatorii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare:Jurisprudență
                    c) să servească toți utilizatorii din aria de acoperire pentru care au fost autorizați, în condițiile prevederilor regulamentului serviciului;

                    Decizie nr. 112/2012 - Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția a II-a Civilă

                    Publicat în ÎCCJ din 19.01.2012
                    • S-a reținut că potrivit art. 27 din Legea nr. 241/2006, reclamanții au calitatea de utilizatori individuali ai serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, din punct de vedere tehnic există posibilitatea citirii aparatelor de măsură, având în vedere că apometrele și conductele sunt instalate pe casa scării, iar în baza art. 28 din Legea nr. 241/2006 dreptul de acces nediscriminatoriu și de utilizare a serviciului este garantat tuturor utilizatorilor.
                    • Dacă s-ar considera că doar asociațiile de proprietari pot încheia contracte cu pârâta nu și utilizatorii persoane fizice dintr-un condominiu s-ar lăsa fără eficiență prevederile art. 7 alin. (1) lit. f) și g), art. 28 din Legea nr. 241/2006.

                    Cam asa as vrea sa-mi argumentati raspunsurile. Altfel nu ma ajuta cu nimic. Sau sa-mi spuneti daca ati avut o experienta ca a mea si cum ati rezolvat sau nu. Si de ce nu.

                    Cu stima!

                    Comentariu

                    • Mircea_Ioan
                      Incepator
                      • 29.nov.2018
                      • 24

                      #11
                      Postat în original de Mircea_Ioan


                      Din legea 51/2006 actualizata 2020




                      Cu stima!
                      Am gresit. E vorba de legea 241/2006

                      Comentariu

                      Procesare...