Postat în original de Mina
Anunț
Adună
Nici un anunț încă.
Loc de dat cu CAPUL
Adună
Acesta este un topic important.
X
X
-
-
-
-
raspunsul din auzite ?
Postat în original de MinaEi si tu acum! bravos nu-i suficient?
Nu stiu de ce, dar am presimtirea ca nu o sa-mi raspunda nimeni,- matematic vorbind.
Pitonul Constructor
:\ An idea can change our World into Heaven or Hell , depend if it is used properly or not ! But ,without ideas we are already in house of the Death / P
Comentariu
-
Salut!
Cei care au rezolvat problema,probabil ca au gandit ca pentru ca o usa sa ramana deschisa,plecand de la starea initiala,are nevoie de un numar impar de actionari.Un numar impar de divizori au doar numerele patrate perfecte,la celelalte fiind par.
O realizare mult mai practica a demonstratiei se poate face cu montajul (provizoriu!!!!) a 100 de usi!
Bafta!
Comentariu
-
-
Imi pare rau ca nu am prins problema cu "imparatul si temnicierul" de la inceput.
Felicitari Minei pentru problema, si celor 2-3 care au reusit sa ofere solutia.
O demonstratie se poate cauta in teoria sirurilor prin deducerea formulelor de recurenta aferente sirurilor de la 1 la 100 treceri. Este o cale anevoioasa pe care mai bine nu o abordam.
O demonstratie mai lesne ar fi sa facem cateva treceri si asemeni sirurilor sa gasim o recurenta a rezultatelor.
Se observa ca daca initial aveam pozitia OFF, la un numar impar de actionari se obtine ON, iar la un numar par de actionari se obtine OFF.
Din primele treceri se observa ca celulele al caror numar este un patrat perfect, vor fi ON.
Pentru demonstratie vom folosi inductia matematica. Adica plecand de la primele treceri, vom presupune ca si la urmatoarele rezultatul va pastra aceeasi formula.
Adica, demonstram ca numerele patrate se divid intr-un numar impar de divizori.
1=1
4=2*2*1
9=3*3*1
16=2*2*2*2*1
25=5*5*1
samd.
x^2=(x1*x2*...*xn)*(x1*x2*...xn)*1 deci vor fi un numar impar de termeni al caror produs ne da x^2 indiferent daca (x1*x2*...*xn) este par sau impar. Unde cu x1...xn s-au notat divizorii primi ai numarului x.
Prin manualul de algebra era chiar o teorema care spunea ca patratul unui numar natural este produsul unui numar impar de divizori primi.
Comentariu
Comentariu