Centrale de Avertizare Efractie, sfaturi instalare

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • DanielC
    Membru
    • 13.mar.2008
    • 178

    Centrale de Avertizare Efractie, sfaturi instalare

    Deoarece am constatat ca foarte multe persoane fizice ( si nu numai) sunt interesate de diverse sisteme de avertizare efractie am deschis acest topic pentru a va oferi un mic rezumat al principalelor Centrale de Avertizare Efractie disponibile in Romania la momentul de fata.
    La final va ofer cateva sfaturi celor ce doresc sa isi instaleze singuri un sistem de avertizare efractie.

    Centrale de Avertizare Efractie Cerber
    Sunt produse de o firma romaneasca Romano- Electro.
    Au o gama suficienta de variante de centrale R31 ( centrala care foloseste telecomenzi radio), C41V1-V4 ( 4 zone 1- vocale), C61 ( 6 zone), C62 ( 6 zone 2 partitii), C612 ( 2 partitii si 12 zone obtinute prin dublare de zone).
    Centralele sunt bune, destul de stabile si relativ ieftine. Ma bucur ca o firma romaneasca a reusit sa aiba pe piata un produs stabil.
    Din pacate nu fac si senzori PIR....ci numai centrale, tastaturi si celebrele sirene SA11 - sirene bune ( cred ca nu e unul care sa nu le fi auzit vreo-data sunand prin oras )
    Eu personal am folosit cativa ani aceste centrale fara probleme - mergand pe ideea sa dam de lucru si la romani ( in momentul de fata nu le mai folosesc pe motive de neintelegeri financiare cu furnizorul).
    Au manuale in limba romana.

    Centrale de Avertizare Efractie DCS
    Sunt produse de o firma canadiana, (partea de electronica - adica ceaace conteaza, cutia din tabla , transformatorul...Polonia sau Bulgaria).
    In ultimul timp le-am folosit destul de mult...si imi plac....
    Au centrale mici ...cum e PC585 ...(4 zone, comunicator telefonic integrat cu sunete de sinteza) dar si sisteme pretentioase ...ca PC 6010 (16 zone, 32 de partitii etc).
    Deci o gama foarte larga de tipuri de centrale...pentru toate gusturile.
    Au deasemenea pentru aceste centrale destul de multe module auxiliare ( in cazul in care se doresc intrari....iesiri auxiliare, in cazul in care se doreste adaugarea unor zone wireless, module de suplimentare Power etc).
    Exista si senzori pir DSC in diferite configuratii.
    Cei mai ieftini si mai stabili sunt senzorii LC100PI ...au si functie PET....senzori foarte stabili.

    Centrale de Avertizare Efractie Bentel
    Sunt produse de italieni.
    Si aceste echipamente sunt destul de bune.
    Eu le-am folosit insa mai rar....de la Bentel folosesc destul de mult centralele de Incendiu.
    Au gamele Kyo, Omnia, Vector ( wireless).
    Si ei au detectori proprii ..va recomand detectorii Visus de la Bentel

    Centrale de Avertizare Efractie Paradox
    Si acest producator de centrale de efractie este foarte mare si foarte cunoscut.
    Si el are o gama destul de mare de echipamente.
    Am sa remarc la acest producator gama de centrale all-in-one wireless Magellan care sunt foarte '' estetice''. Si chiar stabile cu rate mici de alarme false ( aici meritul revine senzorilor)
    Deasemenea foarte multe tastaturi sunt elegante.
    Seria Spectra si Esprit de la Paradox pot satisface orice exigente.
    Exista si seria mai noua Digiplex- Evo pentru sisteme mari.

    Centrale de Avertizare Efractie Jablotron
    In ultima perioada sunt din ce in ce mai putin folosite.
    Centralele sunt destul de bune.....dar nu au ''prins'' foarte mult pe piata romaneasca.
    Gama de echipamente este destul de mica ( poate acesta este motivul lipsei de succes?!?) .....eu cunosc doar cateva modele...
    JA63..o centrala mixta wired si wireless.....si JA60KXK o centrala wireless.

    Cam acestia sunt producatorii mai mari de Centrale de Avertizare Efractie existenti pe piata romanesca in momentul de fata ( mai putin mare Jablotron ).

    In afara de acestia...exista o serie de produse de import....diverse.....incepand de la produse chinezesti....sau din zona asiatica....sau pproduse cumparate de prin diverse retele europene ..cum sunt retelele Maplin..care vand diverse produse all in one.
    Mai sunt si multi alti producatori cunoscuti in efractie....dar care nu au avut o priza asa de mare la public ( Centrale Teletek, sau Siemens sau etc).
    Trebuie sa stiti...ca toti producatorii de mai sus....va ofera si tastaturi cu LED...si tastaturi LCD la sistemele respective, deasemenea mai toti au proprii lor senzori PIR ( se pot combina cu alte sisteme fara probleme), si propriile sirene. Deasemenea...cam toate centralele au comunicator telefonic integrat ( cel putin cu sunete de sinteza).
    In ce priveste achizitia si pretul acestor sisteme....trebuie sa stiti ca toti producatorii au reprezentanti in Romania ( unul sau mai multi).
    Ex....www. dsc.ro...sau www. bentel.ro....www. roel.ro.....Exceptie...ptr paradox...unde importator parca este www. emporium.ro si/sau www. generalsecurity.ro ( dar poate ma insel....eu oricum cu ei colaborez).
    Cam atat la repezeala despre centrale si furnizori.

    In ce priveste montajul....va ofer cateva idei minimale...de inceput pentru montaj. Precizez din start ca ma adresez in principal persoanelor fizice....cele juridice avand alt statut ( instalarea se face numai de personal autorizat ).

    1.Pentru efractie vei lucra numai cablu 6 x 0.22 mm. Il cumperi de un magazin de electrice! Poporul ii spune simplu cablu de efractie! Ai sa vezi ca are 6 fire....multifilare. E drept ca atunci cand avem multe zone....se fac trunchiuri....cu cabluri de 8x0.22 sau 10x0.22...dar asta e alta poveste.
    2.Alegi intai locatia unde pui centrala. Ea este o cutie de tabla de cam 40 cm x 25 cm x 8 cm. Este bine sa o pui pe langa un tablou electric....ca sa ii dai un 230 V.....dar nu e obligatoriu. Poti sa o pui in orice tavan fals....in orice locatie inalta si retrasa..etc. In cazul in care se instaleaza mai multi senzori...e bine sa o pui central...ptr economie de cablu...dar iar nu e obligatoriu. Oricum locatia ei nu trebuie sa fie in o zona accesibila ''infractorului'' ( deci nu la inaltime sub 2.20 m, nu in zona de intrare etc). Toate cablurile se vor centraliza aici!!!
    3. Stabiliti locatia senzorilor, a tastaturii, a sirenei.De la fiecare echipament ( senzori, tastatura, sirene ) tragi 1 cablu la centrala. Daca ai senzori putini...tragi de la fiecare senzor in parte ( o centrala are 4-8 zone)...si se vor instala fiecare senzor pe cate 1 zona. Daca ai senzori multi...sau trasee lungi poti sa ii inseriezi...adica de la 1 senzor...duci cablul la un alt senzor....si apoi la altul....etc. Dezavantajul...daca ai alarma pe o zona...si ai pe zona respectiva 10 sezori...nu o sa stii care senzor a declansat.
    In cam orice sistem de efractie se pot instala minim 3 tastaturi, cam in jur de 30 de senzori pe centralele mici, si un numar nelimitat (teoretic ) de sirene.
    4.Vei mai trage la centrala si un cablu de telefon ( sau cel mai bine din trunchiul telefonic principal intri in centrala cu cablul si iesi cu el la telefoanele din casa). Asta in cazul in care vrei sa fii sunat pe telefon in caz de eveniment ( si banui ca vrei).
    Deasemenea tragi la centrala un cablu 3 x 1.5 mm MyyM pentru alimentare.


    In rest...ai grija la amplasarea senzorilor....obligatoriu 1 senzor pe intrare....cam pe la geamuri....prin orice posibile locatii de efractie.
    Trebuie sa stii ca un senzor bate cam 12 m in specificatii..dar ea in considerare cam 7-8 m , sa nu aiba obstacole in fata (rafturi...dulapuri etc).

    Partea de legare a echipamentelor in centrala....si programarea ....se face conform cu manualele de programare.

    Acesta este doar un rezumat general a felului cum trebuie sa cablati un sistem de avertizare efractie....in cazul in care va bate gandul la asa ceva si va incumetati.
    Succes!

    Cu respect!
    ~Cu Respect!
  • CHELUBA
    Incepator
    • 03.ian.2009
    • 4

    #2
    Centrale efractie

    In cam orice sistem de efractie se pot instala minim 3 tastaturi, cam in jur de 30 de senzori pe centralele mici, si un numar nelimitat (teoretic ) de sirene. Te contrazic in orice sistem de efractie se pot instala minim o tastatura si maxim opt. Respect.
    Cheluba

    Comentariu

    • ear1976
      Living Legend
      • 09.aug.2007
      • 1008

      #3
      Re: Centrale efractie

      Postat în original de CHELUBA
      In cam orice sistem de efractie se pot instala minim 3 tastaturi, cam in jur de 30 de senzori pe centralele mici, si un numar nelimitat (teoretic ) de sirene. Te contrazic in orice sistem de efractie se pot instala minim o tastatura si maxim opt. Respect.
      Cum adicatelea minim 3? Daca eu vreau numai o tastatura, mi se baga pe gat inca doua, ca asa merge sistemul?
      ratzele se trag din camioane

      Comentariu

      • DanielC
        Membru
        • 13.mar.2008
        • 178

        #4
        Imi cer iertare pentru greseala.
        Am vrut sa spun ''maxim 3 tastaturi'' . Mintea uneori imi merge mai repede decat mana
        Dar nu am voie sa modific topicul mai tarziu de 30 min de la postare...asa ca la ''corectura'' ulterioara nu am putut face nimic.

        Intradevar exista centrale DSC care accepta 8 tastaturi standard...dupa cum exista si centrale Cerber (C62 de ex) care accepta 4 tastaturi...dupa cum exista si centrale Bentel care accepta 3 tastaturi .
        Am spus de ''3 tastaturi'' ca utilizatorul obisnuit sa inteleaga ideea ca are posibilitatea sa isi puna si mai mult de 1 tastatura. Cate...depinde de model.
        Binenteles ca puteti sa va puneti 1 singura tastatura.
        De fapt 99 % din sistemele de avertizare efractie instalate au in componenta o singura tastatura.

        Cu respect!
        ~Cu Respect!

        Comentariu

        • ear1976
          Living Legend
          • 09.aug.2007
          • 1008

          #5
          Postat în original de DanielC
          Am vrut sa spun ''maxim 3 tastaturi'' . Dar nu am voie sa modific topicul mai tarziu de 30 min de la postare...asa ca la ''corectura'' ulterioara nu am putut face nimic.
          Multumesc!

          Cu respect!
          Aha!
          ratzele se trag din camioane

          Comentariu

          • briobit
            Membru
            • 01.iun.2006
            • 210

            #6
            Trebuie sa stii ca un senzor bate cam 12 m in specificatii..dar ea in considerare cam 7-8 m , sa nu aiba obstacole in fata (rafturi...dulapuri etc).
            aia 12 metri sunt trasi de par maxim si la 7-8 esti la limita maxima de jos daca ai si temperaturi reduse mai calculezi distanta


            a si la cablu de alarma eu lucrez cu cablu 8X0.22 si "trag" 6 zone pe firul ala
            depinde cum lucrezi deci sa inteleg ca acum urmeaza o serie de legaturi in senzori pe care un Administrator probabil o va sterge .....

            la intrebari legate de echipamentele produse de firma Paradox va raspund cu mare placere ca asta fac de ceva timp...
            Atentie atentie atentie ... curentul nu iarta!

            Comentariu

            • DanielC
              Membru
              • 13.mar.2008
              • 178

              #7
              Un detector Pir , in functie de numarul de elemente active si in functie de numarul de lentile Fresnell pe care le contine masca sa (deobicei peste 12)....analizeaza un anumit numar de fluxuri infrared .
              Avand in vedere faptul ca ele sunt emise/receptionate intr-un anumit unghi (si vertical si orizontal)....numai 1-2 fluxuri ajung la 12-15 m ....cele care sunt perpendiculare pe lentila/senzor).
              Deci teoretic...chiar ajung la 12-15 m. Cel putin asa am gasit in specificatii..... De ex LC100PI de la DSC are 15 m clar in documentatii.
              Dar..sunt deacord cu dvs Briobit.....si eu deasemenea nu folosesc niciodata un senzor decat pana in 7-8 m maxim ( ca sa am astfel si zonele laterale active).
              In ce priveste cablarea...tine de tipicurile pe care fiecare le avem. Unii leaga EOL altii 2EOL, am vazut zone tamper legate ca instantaneu nu ca 24 h ( pe motiv ca la service e mai usor de lucrat), fiecare are setul lui de culori cu care lucreaza cand leaga bucla si tamperul..., am vazut sisteme cu rezistentele EOL legate in centrala ( desi nu e chiar corect si nu recomand), unii folosesc cablul cu 6 fire / zona...altii folosesc ca dvs si ca mine (uneori) ''trunchiuri'' de cabluri etc.
              Mie imi place sa spun despre mine ca sunt ''cablagiu'' expert
              Si am un coleg de munca care are exact aceeasi parere despre el.
              Deobicei cand mergem amandoi la o lucrare....intotdeauna ne luam la harta. Pentru ca un cablu are doua capete...si eu vrea sa incep pozarea lui cu un capat...iar el binenteles vede mai bine pornita pozarea fix din celalalt capat


              Cu respect!
              ~Cu Respect!

              Comentariu

              • n67v
                Incepator
                • 08.nov.2006
                • 1

                #8
                am vazut sisteme cu rezistentele EOL legate in centrala

                "am vazut sisteme cu rezistentele EOL legate in centrala ( desi nu e chiar corect si nu recomand)"
                Argumenteaza

                Comentariu

                • briobit
                  Membru
                  • 01.iun.2006
                  • 210

                  #9
                  pai care e rolul rezistentelor .... sa detecteze cele 4 stari in care se poate afla o zona din centrala si tu daca le pui in centrala este egal cu zero ca la captul firului unde este senzorul nu ai decat un contact chior care poate fi sabotat usor de aceea rezistentele se pun OBLIGATORIU in piesa terminala pe cablu (senzor, buton,etc)
                  Atentie atentie atentie ... curentul nu iarta!

                  Comentariu

                  • DanielC
                    Membru
                    • 13.mar.2008
                    • 178

                    #10
                    Dl. Briobit are dreptate!
                    Totul pleaca de la detectori! In mod normal se folosesc contactele Normal Inchis (Normal Close - NC).
                    Astfel daca senzorul prinde ceva....el va deschide bucla ...deci va deveni NO- Normal Open.
                    Pe vremuri nu se foloseau rezistente EOL in mod regulat....asa ca daca intercepta cineva cablul...si punea in scurt firele de bucla......centrala citea tot timpul ca bucla e inchisa.....indiferent daca senzorul e NC sau NO.
                    Cand pui rezistente....centrala citeste valoarea rezistentei....atunci cand senzorul este in NC. Daca cineva intercepteaza firul...si pune un strap....centrala simte ca rezistenta buclei nu mai e aceeasi....si declanseaza alarma.
                    In cazul in care rezistentele se pun inseriate pe bucla in centrala....daca pui un strap pe traseu.....senzorul este inactiv...si centrala nu mai il simte.
                    Stiu ca e mai comod pentru multi dintre noi instalatorii sa facem asa ceva...dar sa stiti ca aceasta metoda nu e ''ca la carte'' (ca sa nu zic....''nelegal'')....Art 16.al 5 HG1010 ''(5) Toate elementele componente ale sistemului se protejează electronic împotriva intervenţiei neautorizate''
                    Parerea mea !

                    Cu respect!
                    ~Cu Respect!

                    Comentariu

                    • briobit
                      Membru
                      • 01.iun.2006
                      • 210

                      #11
                      ca sa fiu mai explicit cu cele 4 stari in care se poate afla o zona din centrala avem asa:
                      1. senzor cu contacte normal inchise (aceste contacte se afla in pozitia normal inchis cand senzorul este alimentat cu tensiune si nu este detectata miscarea), rezistentele care trebuiesc , traseul cablului intreg, senzorul in stand-by (asteptare) - aceasta stare se traduce sub forma unei rezistente implicit sub forma unei tensiuni intre borna de zona si cea de comun
                      2. senzor cu contacte normal inchise in stare de detectie, rezistente ok, traseu ok alta valoare a rezistentei.
                      3. capac senzor desfacut sau traseul pana la acesta taiat - alta rezistenta
                      4. cabluri in scurt implicit zona in scurt -alta rezistenta

                      prin legarea corecta a acestor rezistente se poate stii exact in ce stare se afla senzorul (implicit zona ) se reduc cablaje inutile pentru cablarea separata a contactelor de tamper cum sunt satul sa gasesc prin centralele care le iau la service + o mare chesti care pe mine ma ajuta mult la service prin masurarea tensiunilor pe zone pot sa aflu urmatoarele chestiuni in afara de cele 4 stari....
                      in cazul in care traseul de cablu este prea lung plaja de tensiuni se poate regla prin micsorarea/marirea acestor rezistente

                      se mai pot face cu ajutorul rezistentelor si extensii de zone adica prin legarea cu rezistente pot obtine 2 zone de senzori pe o zona fizica de centrala (bineinteles centrala trebuie sa aiba implemnetata aceasta functie)

                      daca aceste informatiii nu sunt suficient de elocvente pot reveni cu scheme si explicatii pe marginea acestora ....
                      Atentie atentie atentie ... curentul nu iarta!

                      Comentariu

                      • briobit
                        Membru
                        • 01.iun.2006
                        • 210

                        #12
                        toata lumea e lamurita?
                        Atentie atentie atentie ... curentul nu iarta!

                        Comentariu

                        • ordis
                          Incepator
                          • 22.sep.2009
                          • 13

                          #13
                          Mai gasim ELMES echipament wireless

                          Mai gasim ELMES echipament wireless
                          Camere de supraveghere pentru interior si exterior prin ORDIS. Descopera oferta de sisteme de alarma, DVR si serviciile de securitate sau antifurt magazin.
                          Paza si sisteme de securitate

                          Comentariu

                          • aghe
                            Incepator
                            • 03.dec.2006
                            • 14

                            #14
                            Cu respect.Conceptul ATZ este acelasi lucru cu dublarea de zona ? Puteti exemplifica prin citeva schite modurile de legare senzori PIR: SEOL, DEOL.? Citeva idei despre centralele ce folosesc senzori adresabili (am citit ca sunt de generatie noua ca si sistemul dealtfel).Pot mari numarul senzorilor prin metode software.
                            Multumesc.

                            Comentariu

                            • DanielC
                              Membru
                              • 13.mar.2008
                              • 178

                              #15
                              Va salut!
                              Da...conceptul ATZ se refera la dublarea de zona.
                              ATZ = Advance Technology Zone ( parca )
                              In principiu este doar o o dublare software folosind diverse rezistente End of Line (EOL).
                              In mod normal....in functie de felul in care e legata centrala (1eol 2eol) centrala ''stie'' prin softul ei sa faca diferenta dintre diversele tipuri de rezistente pe care le masoara la bornele unei zone.
                              Daca sa zicem ca la bornele zonei 1 masoara 1 kohm....sistemul este ok
                              Daca masoara 2.2 kohm...stie ca zona 1 a fost violata. Daca ''vede'' ca circuitul este deschis stie ca este alarma pe contactul antisabotaj (tamper). Daca circuitul este in scurt circuit stie ca este avarie (sau sabotaj).
                              In modul ATZ....masoara suplimentar si alte rezistente. Daca la bornele zonei 1 inafara de detectori normali....se mai inseriaza si alti detectori dar conectati prin rezistente diferite....centrala o sa stie ca daca masoara sa zicem 3.2 kohm...este violarea zonei 7 de exemplu (face deci diferenta prin valorile rezistentei, intre zona 1 si 7)
                              Toate aceste lucruri tin de softul centralei.
                              Ca si scheme de legatura 1EOL 2EOL....gasiti foarte multe in manualul centralei sau al senzorului. Depinde foarte mult cum vreti sa legati...ce vreti sa obtineti....daca legati si tamperul pe acceasi zona cu senzorul sau separat...etc.
                              Centralele de efractie cu senzori adresabili...exista de mult!
                              La noi nu se folosesc foarte mult din urmatoarele motive:
                              - sunt scumpe. Atat centralele cat si senzorii.
                              - in cazul in care am senzori putini....sunt inutile (de ex daca instalez 8 senzori....si am centrala cu 8 zone...pun 1 senzor pe zona ...si stiu exact unde am avut incidentul. Mai mult decat atat....exista centrale in care pot sa imi expandez sistemul la foarte multe zone- zeci de zone ...si cu bani relativi putini comparativ cu cele adresabile).
                              Sa stiti ca tehnologia de detectie nu este insa noua. Este imbunatatit poate modul de transmitere al informatiei (ca astfel sa am un sistem adresabil)....dar detectorii adresabili folosesc aceeasi tehnologie de detectie ca si detectorii clasici (pasivi infrared lentile fresnell sau radio, dubla tehnologie...sau tripla...cu maskinguri diverse etc).
                              Parerea mea!

                              Cu respect!
                              ~Cu Respect!

                              Comentariu

                              Procesare...