Centrale de Avertizare Efractie, sfaturi instalare

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • aghe
    Incepator
    • 03.dec.2006
    • 14

    #16
    Buna ziua .
    Am inteles ."8 intrari de zona pe placa (16 cu dublare de zona)"inseamna ca pe o zona fizica adica Z1 si Com de exemplu, pot monta doar 2 senzori? Cum extind numarul de senzori excluzind varianta pe 3 fire prin magistrala de comunicatie bus. Adica un numar minim de cable si un numar max de senzori care sa reactioneze independent unii de altii. Doar cu module de extensie ?(acestea dupa montare cred ca se programeaza tot software!)
    O parere obiectiva vis a vis de sistemele wireless (din punct de vedere al sigurantei in functionare)
    Multumesc

    Comentariu

    • DanielC
      Membru
      • 13.mar.2008
      • 178

      #17
      Cred ca ati inteles corect dar sa repet totusi!
      Pe o zona puteti instala mai multi senzori- 10-20-30....
      Daca insa vreti sa folositi zona si senzorul....intradevar....pe fiecare zona fizica(Z1+com) veti instala doar 2 senzori obtinand insa prin ATZ 2 zone.
      Sincer insa nu mi se pare extraordinar de util....deoarece in functie de amplasare pe anumite zone pot pune mai mult de 1 senzor....si sa obtin informatii exacte. De ex am 3 usi...pun 3 senzori de usa. In caz de eveniment voi gasi usa sparta/fortata...si stiu ca pe acolo a fost efractia. Sau mai multi senzori de geam.....daca vad geamul spart....stiu ca acolo am avut prb. Sau daca am holuri lungi....si le acopar cu mai multi senzori... Sau etc etc etc. Intradevar nu sunt date precise....dar trebuie sa intelegeti ca deobicei cand se produce o efractie....in imobil nu e nimeni. Cand eu ajung acolo ca beneficiar....(eu sau cei de la monitorizare).....ei constata deobicei efractia care s-a produs...si o analizeaza...cum au intrat....pe unde....etc. La centralele de incendiu de ex..daca sistemul e instalat intr-un hotel....si am camere multe....ma ajuta un sistem adresabil....sa ma duc direct in camera cu problema. In acest caz insa....am supraveghere permanenta!

      Cum extind numarul de senzori excluzind varianta pe 3 fire prin magistrala de comunicatie bus
      Nu sunt sigur ca v-am inteles exact!
      Cablurile pentru zone....se trag radiar!
      In cazul in care traseele pentru mai multe zone sunt comune....e mai usor de folosit cabluri cu mai multe perechi de fire.
      Intradevar la centralele adresabile se poate face economie de cablu....dar aici ar trebui sa discutam de cati senzori sunt si cum se dispun. E posibil ca acest avantaj sa fie minim comparativ cu costurile.
      Expandorul de zona....se leaga fizic prin intermediul unui cablu cu 4 fire deobicei....de bornele tastaturii si alimentarii. Poate fi instalat chiar in centrala.....sau la distanta. In expandor veti gasi fizic 8 zone(Z1-Z8 + Com)....si 1-2 PGM-uri( asta uzual). Setarile soft sunt minime (ceva de genul...ii spun centrale ca am expandor....de care e....ca ea sa stie ca mai gestioneaza inca 8 zone)
      In cazul in care aveti in minte un numar aprox de senzori...si o oarecare dispunere....mai putem discuta ce e mai bine
      Despre centrale wireless....au inceput sa fie din ce in ce mai fiabile. Pret considerabil mai ridicat fata de variantele clasice!
      Mai cititi pe forum despre acestea .....s-au mai discutat!


      Cu respect!
      ~Cu Respect!

      Comentariu

      • aghe
        Incepator
        • 03.dec.2006
        • 14

        #18
        Teoretic sa discutam cu acordul si experienta dvs., urmatoarea speta locatie ca in atasament in plus pe H si pe L senzori de fum.in rest PIR si CM la usi si la geamuri ,poate chiar si detector de geam spart in camere.Sirena de interior si de exterior Nu exista posibilitatea folosirii liniei telefonice.
        Ati spus 10-20-30 adica sunt legati in paralel si in centrala pusi pe Z1si com spre exemplu.As fi interesat sa aflu cum pot rezolva ca anumite incaperi sa ramina totusi in alerta desi in altele sa se poata intra fara probleme.In astfel de configuratie pot fi anuntat in care din incaperi s-a produs efractia?
        Modulele de extensie nu se leaga in centrala pe oricare din zonele Z1....Z8 ex.?
        Va multumesc.
        Fișiere Atașate

        Comentariu

        • DanielC
          Membru
          • 13.mar.2008
          • 178

          #19
          In atasament v-am figurat la repezeala cateva elemente.
          Mai intai....din mai multe motive eu va recomand sa folositi peste tot senzori PIR. Cu ei veti supraveghea astfel si suprafetele vitrate (geamurile) si caile de acces (usile).
          Detectorii pe care vi i-am trecut pe planse...daca desenele sunt corecte si sunt corect amplasati.....va asigura o protectie in totalitate a imobilului.
          In functie de traseele de cabluri...si eventualele elemente de mobilier....se pot amplasa in diferite colturi ale incaperilor.
          Centrala, sirena si tastatura (sau sirenele sau tastaturile) sunt amplasate doar orientativ. Le puteti amplasa unde doriti .
          Fac o paranteza....avand in vedere ca dupa desen...cam seamana a spatii de birouri....sau ceva unde isi desfasoara activitatea o societate ceva, toate elementele care se vor monta....trebuie judicios amplasate si binenteles sa respecte cerintele legale specifice in vigoare.
          In cazul in care am dreptate....si nu vorbim de un imobil civil (casa resedinta ceva)...avand in vedere si cunostintele limitate ale dvs in acest domeniu, eu va recomand sa apelati fie numai pentru consulatanta daca e cazul la o firma de specialitate. Deobicei consultanta...eventual o oferta de pret detaliata pe ceeace vreti dvs...o veti primi gratuit. Trebuie sa stiti ca in caz de societate....faza de proiectare/instalare o poate face numai o firma autorizata.
          Revenind insa la discutie....sa concretizam ce necesar avem:
          13 senzori efractie
          4 detectori de fum (asta daca am inteles eu corect)
          1 tastatura (puteti monta mai multe tastaturi in functie de necesitati)
          1 sirena de exterior (eventual si una de interior)
          Deci as avea in total 17 senzori.
          Daca cei doi senzori din holul H....ii pun pe acceasi zona...as avea nevoie de 16 zone . Corect?
          Deci pot pur si simplu sa folosesc orice centrala cu 8 zone + un expandor de inca 8 zone (16 in total). Sau 8 zone cu ATZ (obtinand tot 16 zone).
          Si voi avea cate un detector instalat pe fiecare zona (exceptie cei doi detectori de fum amintiti) si voi sti astfel la orice eveniment exact zona unde s-a produs acesta.
          Ati spus 10-20-30 adica sunt legati in paralel si in centrala pusi pe Z1si com spre exemplu.
          Nu prea ati inteles cum este cu zonele astea. Eu prin dublare de zone....din zona 1 obtin zona 1 si zona 2. Deci 2 zone. Daca pe aceste 2 zone montez 30 de senzori.....15 senzori pe zona 1....si 15 senzori pe zona 2......indiferent de care senzor se activeaza.....eu voi sti ca am ceva pe zona 1 sau 2! Atat! Fara alte indicatii referitoare la care din cei 15 senzori mi-a declansat.
          Din acest motiv....eu mai sus v-am propus sa montati, daca doriti foarte mult sa aflati exact unde e incidentul....max 1-2 senzori pe zona!
          Sa stiti ca in mod uzual se pun cate 3-4-5-6 senzori pe zona.....dar clientul nostru stapanul nostru
          Modulele de extensie nu se leaga in centrala pe oricare din zonele Z1....Z8 ex.?
          Nu stiu cat e de relevant ptr dvs ca si detaliu tehnic....dar se leaga pe bus-ul tastaturii si alimentare . Cel putin la centralele cu care lucrez eu.
          Nu exista posibilitatea folosirii liniei telefonice.
          Daca imi permiteti sa va contrazic....eu zic ca daca doriti se poate sa obtineti efectul scontat folosind ceva asemanator!
          In centrala se monteaza un apelator GSM (aprox 100-150 E + TVA)....in care se pune o cartela de telefon.....si veti primi pe telefon sms in caz de incident (cu zona exacta unde s-a produs). In cazul in care doriti monitorizare.....se poate folosi un modul GPRS ...pe care o sa il monteze cei care fac monitorizarea.
          As fi interesat sa aflu cum pot rezolva ca anumite incaperi sa ramina totusi in alerta desi in altele sa se poata intra fara probleme.
          Fiecare zona poate fi programata diferit.
          De exemplu zonele pe care aveti senzorii de incendiu....vor fi programate de zone de incendiu 24 h. Vor fi deci active 24 de ore din 24...indiferent daca sistemul este armat sau nu.
          Exista zone care se programeaza ca intarziate (sa se activeze dupa un timp prestabilit---deobicei zonele de intrare).....zone instantanee, zone antisabotaj, zone cu autoarmare, si multe multe multe alte tipuri de zone.
          Inafara de zone...mai exista si partitii.....Mai multe zone pot fi alocate unei anumite partitii. De ex vreau ca in imobilul din schema sa am zonele A,C,E, L,K pe partitia 1, zonele F.G,H,I,J pe partitia 2, iar zonele B, D, H sa fie zone globale comune ambelor partitii.
          Vor exista 2 coduri de sistem, unul ptr partitia 1 si celalalt ptr partitia 2, ambele functionand independent (ca si cum as avea 2 centrale independente). Astfel cei din zonele designate partitiei 1 pot lucra....avand partitia lor dezarmata.....in timp ce cei din zonele partitiei 2 pot sa fie acasa....avand zonele lor armate. In monentul in care ambele partitii sunt armate...se vor arma automat si zonele globale.
          Centralele uzuale au 2-4-8 partitii.

          Deja insa acestea sunt amanunte specifice....care tin de executie.
          Este insa in schimb foarte important ca atunci cand va apucati de lucrare ...sa spuneti exact instalatorului ce anume vreti sa faca sistemul dvs. Orice ati face.....eu cred ca mai devreme sau mai tarziu veti ajunge la un instalator de asemenea sisteme!


          Cu respect![/quote]
          Fișiere Atașate
          ~Cu Respect!

          Comentariu

          • ddumi
            Incepator
            • 23.mar.2010
            • 10

            #20
            diferente detectori

            Vreau sa-mi instalez o alarma si am cateva intrebari:
            1. Ce diferenta este intre un detector de miscare analogic volumetric (de ex. PARADOX PRO PLUS 476) si un detector de miscare digital volumetric (de ex. PARADOX DIGIGARD DG55) ? Care este mai stabil?
            2. Un detector care are compensare automata a temperaturii poate fi indreptat spre un geam sub care este un calorifer? Nu va simti diferenta de temperatura generata de calorifer? Un intrus care intra pe geam nu va fi acoperit de caldura generata de calorifer?
            3. Un detector simte miscarea spre el? Sau trebuie montat cu axa perpendicular pe directia probabila de acces?
            Va multumesc.

            Comentariu

            • DanielC
              Membru
              • 13.mar.2008
              • 178

              #21
              Va salut!

              1. Cei doi senzori mentionati fac cam acelasi lucru...Diferenta este in modul in care gestioneaza semnalul primit de la elementul de detectie....unul il prelucreaza analogic ( si are pierderi la nivel de varfuri datorita amplificarii) celalalt il prelucreaza digital (cu pierderi mai mici). Fara a intra in detalii tehnice prea stufoase...dectorul digital mentionat are cel putin in teorie rate de alarme false mai mici. Banui ca stiti ca diferenta intre un sistem bun si unul mai putin bun este data de rata de alarme false (1 alarma falsa pe an e acceptabila.....1 alarma falsa la 2 zile...mai putin ) ) Ca mentiune...eu am lucrat si cu P476...si e ok ...

              2. Un detector care are compensarea automata a temperaturii....exact asta face...stabileste la inceput...temperaturile ambientale.....pe care le memoreza.....si ulterior le compara cu cele din jur. Trebuie sa stiti...ca un detector PIR....detecteaza in principal nu caldura.....ci caldura unui obiect/corp care se deplaseaza ....Marea majoritate a detectorilor actuali nu au nici o problema cu caloriferele....cu atat mai putini cei care au Automatic Temperature Compensation. Puteti deci folosi oricare din cei doi detectori mentionati.

              3.Orice detector are anumite unghiuri de detectie...anumite distante pana la care bate...
              In principiu....majoritatea se instaleaza la 2.5...max 3 m inaltime....au un unghi orizontal de cam 90 grade....bat in specificatii 10-12-15 m (eu prefer sa nu iau in considerare mai mult de 7-8-9 m)...
              In prospectele detectorilor va sunt trecute clar aceste specificatii...aveti inclusiv diagrame cu zonele de detectie functie de orientare/distante etc.

              Cu respect!
              ~Cu Respect!

              Comentariu

              • mysku82
                Incepator
                • 30.aug.2010
                • 7

                #22
                Va salut
                Ma puteti ajuta la cum sa leg 4 senzori LC100PI la o alarma Bentel Kyo 32?
                Alarma am capatato si as dori sa o montez in casa
                Va multumesc

                Comentariu

                • DanielC
                  Membru
                  • 13.mar.2008
                  • 178

                  #23
                  In fiecare senzor veti lega 6 fire.
                  +/-12 V ....deobicei rosu si albastru
                  NC/C ....sa zicem galben/verde...dar veti inseria o rezistenta EOl
                  Tamper....sa zicem alb/portocaliu

                  In centrala veti lega rosu si albastru la aux+ si aux-
                  Galben/verde il veti lega in intrarea de zona1 ..parca L1 si gnd

                  Veti proceda la fel la toti senzorii....alimentarile toate vor fi in aux+/-...buclele la senzorul 1 va fi in L1....senzorul 2 in L2....senzorul 3 in L3...etc...
                  Firele alb/portocaliu....de la fiecare senzor...le veti inseria intre ele...si ultimele doua capete le veti pune tot pe o zona libera (L si gnd) care va fi definita ca tamper.

                  Succes!
                  ~Cu Respect!

                  Comentariu

                  • mysku82
                    Incepator
                    • 30.aug.2010
                    • 7

                    #24
                    Poti te rog sa imi explici te face acesti Tamper(T1 T2) mai pe intelesul meu
                    Va multumesc ca mi-ati acordat atentie

                    Comentariu

                    • DanielC
                      Membru
                      • 13.mar.2008
                      • 178

                      #25
                      Imi cer iertare...ca am vorbit de ''Tamper'' in loc sa folosesc versiunea corecta in limba romana insemnand contact ''Antisabotaj''.

                      Deobicei zona antisabotaj se seteaza ca 24 h (deci permanenta)

                      Acest contact antisabotaj....monitorizeaza la detectorii PIR de exemplu daca capacul este inchis/deschis. O sa vedeti in LC100PI (si in toate tipurile de detectori decenti)...un microcontact....pe care inchiderea deschiderea capacului il activeaza....si care la randul sau inchide/deschide bornele T1 si T2.
                      Daca sistemul este dezarmat....si cineva umbla in detectori...sistemul va face ce este programat sa faca (suna, apeleaza dispecerul...telefonul...bipaie..etc).

                      In caz similar...daca se umbla la sirena (unde si acolo aveti tamper daca este externa sau si interna uneori)....daca se deschide cutia centralei (daca este si ea prevazuta cu microcontacti)....daca se taie cablurile....este generata si alarma de sabotaj.

                      Deobicei toti acesti contacti antisabotaj (sau tamper) se inseriaza...si se leaga pe o singura zona. Astfel stiu daca zona respectiva este deschisa...dupa ce sa ma uit.

                      Exista si variante mai complexe...cu resistente DEol...cu supravegherea tamperului pe fiecare zona....etc....
                      ~Cu Respect!

                      Comentariu

                      • mysku82
                        Incepator
                        • 30.aug.2010
                        • 7

                        #26
                        Multumesc ca mi-ai explicat p intelesul meu
                        Acum nu mai trebui sa vad cum sa o fac sa ma apeleze pe mobil , dupa care sa o montez
                        Inca o data multumesc pentru explicati

                        Comentariu

                        • mysku82
                          Incepator
                          • 30.aug.2010
                          • 7

                          #27
                          DanielC
                          Ai idee cum s-ar programa acest model sa te apeleze

                          Comentariu

                          • DanielC
                            Membru
                            • 13.mar.2008
                            • 178

                            #28
                            Depinde de tipul tastaturii!
                            Daca este LCD...deci ceva cu afisaj....plecand din starea dezarmata se introduce codul instalator apoi se apasa enter.
                            Ati ajuns in meniul de programare unde prin sageti...navigati pana ajungeti la meniul ''Telephone''
                            Apasati ''Enter''...si setati optiunile de acolo.
                            ''Telephone number type'' trebuie lasat pe ''voice''
                            Numarul de telefon se va asigna partitiei 1 probabil (doar daca nu definiti mai multe).

                            Va recomand sa va faceti rost de un manual de programare....si sa il cititi cu atentie.
                            Ati sarit direct la intrebarea cu telefonul....daca eu as presupune ca celelalte probleme primordiale acesteia le-ati rezolvat cu succes (ma refer la programare tipuri de zone, data ora, timp intrare/timp iesire, timp activare sirena, partitii etc) inseamna ca setarea numerelor de telefon o sa va ia cam 30 de secunde .


                            PS...deoarece banuiesc ca doriti sa lucrati in sistem DiY ( Do it Yourself), va recomand intr-o duminica cu timp liber, sa o puneti in casa la dvs pe un birou setat ca ''banc de lucru'' si sa va ''jucati'' cu ea testand diverse configuratii.
                            ATENTIE MARE la alimentarea cu energie electrica 230 V!!!!
                            Daca considerati ca nu va descurcati...mai bine chemati ajutoare!
                            ~Cu Respect!

                            Comentariu

                            • mysku82
                              Incepator
                              • 30.aug.2010
                              • 7

                              #29
                              Salut!
                              Alarma este pe birou de vreo 2 zile pana m-am prins cu toate.
                              Tastatura este Bentel Alison-s .
                              Am sarit direct la intrebare cu apelare pentru ca restul le-am programat
                              si par sa functioneze ok sirena suna 2 min si 55 sec si din cate stiu este legal (max 3 min.),am legat senzori (pe birou) cum mi-ati indicat dumneavoastra e ok, timp de intrare/iesire 30 sec dar ma gandesc sa il pun la 10 sec Toate zonele sunt programate pe "Instant" mai putin cel care Z1 care e pus pe usa de la intrare care si programat pe"Delayed"
                              Mentionez ca am toate manuale-le ei cu care a venit cat si in format pdf:
                              *INSTALLATION MANUAL
                              *USER MANUAL
                              *MAIN UNIT MANUAL
                              *PROGRAMMING FROM KEYPAD
                              Partea cu "Partitions" nu am prea inteles ce fac .Ati putea sa imi explicati si mie un pic despre ele ce fac mai exact
                              Cat despre curent stiu sa ma feresc de el :d si in alarma intra 15vca (dupa ce izolezi bine firele nu mai ai la ce sa te curentezi

                              Comentariu

                              • DanielC
                                Membru
                                • 13.mar.2008
                                • 178

                                #30
                                Okiduki!

                                Dupa cum stiti...o centrala are zone...sa zicem 4 zone....si partitii...sa zicem 2 partitii.
                                Se poate face o corespodenta intre zone si partitii....astfel inca anumite zone sa fie asignate numai anumitor partitii.
                                Este ca si cum as avea 2 centrale separate..fiecare cu codurile ei...si cu utilizatorii ei.
                                De exemplu...setez zona1+zona2 sa fie pe partitia 1 si le asignez codul 1....si zona3+zona4 sa fie pe partitia 2...si sa aiba codul 2
                                Pot sa armez astfel independent partitia 1...de partitia 2.
                                La ce imi e util asa ceva?
                                Sa zicem ca am firma....cu mai multe birouri...cu program independent.
                                Unii sunt acasa...si au birourile lor armate....altii sunt la munca...si birourile (partitia) lor este dezarmata.
                                Sau....stau la casa...si imi pun garajul pe alta partitie....pe care o tin armata...in timp ce partitia din casa....e dezarmata daca eu stau in ea.
                                Sau...la casa...pun parterul pe o partitie...etajul 1 pe alta partitie...etajul 2 pe alta partitie..in cazul in care locuiesc mai multe familii.
                                Sau...vreau sa armez numai parterul...si eu sa stau la etaj...
                                Mai mult decat atat...si numerele de telefon programabile se pot asigna partitiilor, si iesirile PGM se pot asigna partitiilor etc.
                                In functie de centrala....exista mai multe zone sau mai putine...mai multe partitii sau mai putine...mai multe optiuni sau mai putine.

                                etc...etc...etc

                                ~Cu Respect!

                                Comentariu

                                Procesare...