Proiectoare conectate la senzorii de miscare?

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • ciostin
    Incepator
    • 09.iul.2009
    • 11

    Proiectoare conectate la senzorii de miscare?

    Buna ziua!
    Desi urmaresc de ceva timp discutiile de pe acest forum, este pentru prima data cand postez un topic.
    As vrea sa le multumesc celor care impartasesc cu toti cunostintele dumnealor de specialitate.
    Ma gandeam zilele trecute la o chestie: parintii mei locuiesc la tara si vroiau sa isi instaleze un sistem de alarma. Dar fiindca au si o curte maricica, vor si niste senzori de miscare exteriori. Totul ok pana aici: hotul vine, declanseaza alarma si sirena incepe sa sune. Intrebarea mea este: poate fi conectat cate un proiector pentru fiecare senzor astfel incat sa se porneasca si sa lumineze portiunea respectiva din curte, o data cu pornirea sirenei? Ma gandesc ca ar fi un mijloc mult mai eficient de a alunga intrusii decat numai simplul sunet produs de sirena.
    Cat de complicat este si ce modificari impune acest lucru?
    Va multumesc!
  • DanielC
    Membru
    • 13.mar.2008
    • 179

    #2
    Va salut,
    Acest lucru a fost deja prevazut de catre cei care au proiectat centralele de avertizare efractie.
    Toate centralele de efractie au iesiri controlabile (cel putin una....deobicei doua)....cu care se poate ...aprinde un bec.....comanda o usa automata sa se inchida...etc...
    Aceste iesiri pot fi programate sa fie actionate in o multitudine de situatii.
    Inclusiv cea pe care o doriti dvs....sa se activeze un proiector....atunci cand este o alarma (independent de sirena...).
    O singura mentiune! Legatura nu se face direct ci deobicei se intercaleaza un banal releu pentru a comanda acele proiectoare.
    Deci....este posibil.
    Banui ca stiti ca exista proiectoare....cu senzor de prezenta....care pot fi activate numai noaptea. E simplu....si independent de sistemul de alarma.
    Daca veti folosi senzori de exterior....atentie la calitatea acestora.....caci altfel veti avea multe alarme false!
    Cel mai sigur e sa va limitati la senzori de interior.....+proiectoare pe exterior.

    Cu respect!
    ~Cu Respect!

    Comentariu

    • ciostin
      Incepator
      • 09.iul.2009
      • 11

      #3
      Va multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra!
      Nu prea ma pot limita la ce mi-ati sugerat, fiindca ma intereseaza mult mai mult curtea decat casa propriu zisa. Si oricum, in cazul parintilor mei, nu exista nici un mod de ajunge la casa fara a trece prin curte. Asadar, protejand curtea, protejez si casa.

      Ce as fi vrut eu era ca atunci cand un senzor detecteaza miscare, sa se aprinda doar un singur proiector, cel amplasat acolo, si sa porneasca sirena. Dar acum, dupa ce am aflat informatiile de la dvs, presupun ca o rezolvare ar fi sa impart curtea in 2 parti: cand un senzor din spatele curtii sa zicem detecteaza miscare, toate proiectoarele de acolo se vor aprinde.

      Presupun ca proiectoarele nu se pot lega direct la centrala din cauza ca ele functioneaza cu 220V curent alternativ, iar centrala functioneaza la curent continuu... Releele astea se gasesc in magazine? Au si temporizator, pentru a mentine proiectorul aprins o anumita perioada, sau asta se poate regla tot din centrala?

      In ceea ce priveste senzorii de miscare exteriori, or sa imi trebuiasca unii cu functie Pet Imun, fiindca stiti cum e la tara: ba mai trece un caine prin curte, o pisica, un sobolan.... Este obligatoriu ca centrala si senzorii sa fie fabricate de acelasi producator? Sau exista compatibilitati intre diferite produse?

      Imi cer scuze ca va sacai cu atatea intrebari, dar sunt adeptul DIY si as vrea sa incerc sa montez sistemul singur. Asta e unul dintre putinele domenii unde inca nu mi-am bagat nasul, in rest am incercat si, intr-un final , reusit cu destul de multe: mobila, plase de tantari, glet, lavabila, tevile de prin casa, etc

      Va multumesc!

      Comentariu

      • DanielC
        Membru
        • 13.mar.2008
        • 179

        #4
        Hmm....
        Datorita alimentarii diferite a proiectoarelor comparativ cu centrala (sau cu detectorii), v-am spus ca se intercaleaza un releu. Si chiar daca ar fi aceeasi tensiune....deobicei iesirile din centrala sunt de tip open colector....si nu duc un curent foarte mare...si e bine sa fie protejate.
        Deci ..releu se pune oricum. Este o piesa banala....o gasiti la orice magazin de electronice....Daca va fi comandat de centrala ...sau de senzor....veti lua un releu cu bobina la 12 V...(cu NC si NO)..si contacte care sa duca curentul consumat de proiectoare.

        In cazul in care doriti sa impartiti curtea in doua....si aveti posibilitatea aceasta (ma refer la proiectoare)....puteti folosi 2 iesiri din centrala.
        Daca doriti sa folositi fiecare senzor....cu proiectorul lui....s-ar putea instala in paralel un releu pe bucla senzorului. Trebuie inainte sa masurati caderea de tensiune pe senzorul respectiv atunci cand e activ/inactiv....ca sa luati un releu sa lucreze in acel domeiu (eventual printr-un optocuplor...tot piesa electronica banala).
        E mai bine insa sa folositi iesirile din centrala. Sa stiti ca se gasesc centrale cu mai multe iesiri....iar unele chiar au module auxiliare pentru asa ceva...care va mai aduc suplimentar 3-4-6 iesiri programabile.

        Temporizatoare....gasiti si separat....dar gasiti si proiectoare care au incorporate in ele asa ceva.

        Nu este necesar ca centrala si senzorii sa fie de la acelasi producator.
        Se gasesc senzori de exterior si cu functii pet, masking...etc.
        Din experienta va spun ca tot o sa aveti alarme false. In functie de cat de buni sunt acestia....o sa fie mai dese sau mai rare. Depinde mult si cum ii veti orienta / amplasa (sa nu ia drumul/strada...parti din curtea vecinilor....etc)

        In ce priveste montajul centralei singur....daca nu sunteti in domeniu (si nici prea multe cunostinte in electrice/electronice nu aveti) o sa va vina un pic mai greu la unele elemente.... Nu este imposibil insa...in special pentru un fan DIY!
        Va trebui insa sa cititi manualul centralei...si sa mai puneti intrebari . Multe!


        Cu respect!
        ~Cu Respect!

        Comentariu

        • ciostin
          Incepator
          • 09.iul.2009
          • 11

          #5
          Multumesc frumos pentru informatii (si incurajari )!

          Stiu ca va trebui sa imi pun multe intrebari . Insa nu stiu daca imi pot permite sa fac prea multe incercari si "experimente" in domeniul asta, dat fiind costul nu tocmai neglijabil al componentelor.

          Am vazut in alte topic-uri ca mai este si alt aspect care trebuie luat in considerare: respectarea legislatiei in vigoare. Si cum nu sunt autorizat, o sa fac un "studiu de piata" pe la cateva firme specializate sa vedem cam cat ar costa instalarea unui sistem si alte detalii tehnice.

          Insa nu sunt foarte incantat de ideea de a chema "un specialist" care de atatea ori s-a dovedit ca, in afara de faptul ca este arogant si cu carente educationale, mai face si o munca de mantuiala. Cred ca majoritatea membrilor acestui forum cunosc senzatia de satisfactie pe care ti-o ofera un lucru facut de tine insuti. Plus ca nimeni nu o sa lucreze in casa ta cu atata atentie si meticulozitate cum o sa lucrezi tu. Sunt prea putini in ziua de astazi adevaratii profesionisti, cum sunteti dumneavoastra, care sa aiba si cunostinte temeinice in domeniul lor dar si o atitudine "pozitiva" fata de munca.

          O sa incerc sa va tin la curent cu ce am realizat pana la urma.

          Multumesc!

          Comentariu

          • DanielC
            Membru
            • 13.mar.2008
            • 179

            #6
            Daca imi permiteti......eu totusi sunt un optimist incorigibil!!!
            Eu cred ca in orice domeniu...se gasesc totusi oameni cu care sa poti colabora in limite acceptabile. Nu doresc sa va schimb opiniile....dar nu toti meseriasii sunt...."aroganti...cu carente educationale ...etc''
            Poate 80%.....poate 90 %. . Dar nu toti!
            In ce priveste partea cu legalitatea....va dau tot eu un raspuns:....nu veti avea nici o problema daca va instalati singur sistemul! Nu exista lege care sa va penalizeze ptr asta.....daca e vorba de locuinta particulara. Legea in domeniu se refera in special la societati comerciale.
            Singurul neajuns pe care il vad....este sa va instalati un sistem cu probleme...si la care sa se activeze sirena foarte des. Vecinii vor dormi mai greu....(in special daca folositi o sirena de exterior...110dB)....vor fi mai morocanosi cu dvs....nu va vor mai raspunde la saluturi.....etc . Eventual vor face reclamatie la Politie!
            In cazul in care va hotarati pe un anumit echipament.....si aveti nevoie de ceva sfaturi de montaj.....mai reveniti pe aici .
            Va doresc succes!

            Cu respect!
            ~Cu Respect!

            Comentariu

            • ciostin
              Incepator
              • 09.iul.2009
              • 11

              #7
              M-ati inteles gresit! Nu am vrut sa afirm ca toti meseriasii sunt de genul pe care l-am descris eu. Ce vreau sa zic este doar ca sunt intr-un procent destul de ridicat .

              Sunt de acord cu dumneavoastra: si eu sunt optimist. De asta am si zis " Sunt prea putini in ziua de astazi adevaratii profesionisti....". Deci ei inca mai exista!

              Multumesc pt lamurirea in legatura cu instalarea. Intr-adevar este locuinta particulara. Oricum, o sa vad.... Fiindca aveti dreptate, si eu ma gandeam la acelasi lucru: sa procedez astfel incat nr de alarme false sa fie minim. Altfel problema o sa devina ca in povestea cu baiatul care a strigat "Lupul!!". Daca ai o sirena care suna tot timpul, in afara de faptul ca ii dispera pe vecini, la un moment dat o sa fii tentat sa zici: "Inca o alarma falsa!". Si tocmai atunci sa fie hotii acolo.

              O sa revin cu noutati!

              Comentariu

              Procesare...