Conexiuni PGM alarma Spectra 7000

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • catanita
    Incepator
    • 15.nov.2007
    • 8

    Conexiuni PGM alarma Spectra 7000

    As vrea si eu sa stiu cum conectez terminatiile PGM de pe placa unei centrale Spectra 7000 şi ce anume le pot pune sa faca. In manualul centralei este tratat foarte sumar acest aspect, se spune doar ca poti aprinde/stinge lumini prin comunicatorul PCS 200, poti sa pornesti instalatia de udat gradina , deschide usa la garaj etc, fara sa se arate prea multe despre modul efectiv de alocare a acestor functii.
    Le-a folosit cineva? in caz afirmativ cum a facut-o, banuiesc ca trebuie sa conectezi cumva reteaua de iluminat la panoul centralei ca sa poti face , de exemplu , stingerea luminilor.
    Unde se pot gasi ceva documentare despre utilizarea PGM -urilor?
  • DanielC
    Membru
    • 13.mar.2008
    • 178

    #2
    Va salut!
    Trebuie sa va ganditi la PGM-uri ca niste butoane care pot controla pornirea/oprirea oricarui dispozitiv electric.
    Efectiv orice dispozitiv, instalatie electrica, calculator, usa de garaj etc...poate fi pornit prin PGM-uri.

    De ce?
    Pentru ca PGM-urile sunt daca vreti ca niste mici relee (deobicei open-colector dintr-un tranzistor asta ca sa fim mai exacti....dar deja intram in povesti...). Imi inchid sau deschid un contact!
    De exemplu vreau sa imi aprind un bec intr-o camera. Este suficient sa trag un cablu (230V!!!) de la un intrerupator la PGM, sa il leg, sa programez pgm-ul.....si astfel sa pot aprinde lumina in camera ( sau un calculator....sau orice altceva).
    Acesta insa este principiul de functionare.
    In practica mai apar ceva probleme.
    Pentru ca in intrerupator la un moment dat voi avea 230 V (si implicit in pgm).....nu pot sa bag acel contact direct in PGM.....pentru ca se va lasa cu artificii. Pot insa sa intercalez un releu ale carui contacte sa suporte 230 V si un amperaj corespunzator consumului becului.
    Deoarece in genere PGM-urile suporta un curent relativ mic (100-300 mA- este mentionat in specificatii) cam intotdeauna veti intercala un releu dimensionat corespuzator pe aplicatia dvs.
    Si atentie....si PGM-urile respective se programeaza ...pentru ca pot avea functii multiple.
    In manual daca il cititi cu atentie la sectiunea PGM-uri.....sunt sigur ca veti gasi cum le puteti seta.
    Manualele nu trateaza sumar problema PGM-urilor....ci va mentioneaza clar cum sa le setati.
    Avand in vedere insa ca aplicatiile practice sunt infinite.... mai departe cum se intercaleaza un releu pe acele PGM-uri....va trebuie cateva cunostinte minime de electricitate.
    De asta la acest capitol manualele va arata doar schematic cum se leaga un releu la PGM-uri...si cam atat. Pentru ca nici nu va trebuie altceva.
    Ca aprindeti lumina...sau calculatorul....sau aspersorul gradinii....toate se leaga in acel releu....
    Va recomand sa cereti ajutorul unei persoane cu ceva mai multe cunostinte sau daca sunteti un adept fervent al conceptului DIY (do it yourself) sa va documentati bine!

    Cu respect!
    ~Cu Respect!

    Comentariu

    • catanita
      Incepator
      • 15.nov.2007
      • 8

      #3
      Multumesc mult pentru precizari. Imi era clar si mie ca nu pot conecta firele de la reteaua de 220v la placa centralei in mod direct ptr ca aceasta functioneaza la 16 v. Nu stiam insa ce utilitate efectiva au acele PGM, adica pe romaneste la ce pot fi folosite. Cand se va pune problema utilizarii lor efective voi apela la un specialist, cu toate ca este destul de greoi de tras un circuit , de exemplu, de la poarta glisanta din curte pana la panoul centralei care este undeva in casa la etaj, se vor vedea firele prin casa, pana acum le-am tras ingropate in tencuiala.
      Dar ma rog, utilitatea acestor functii exista in masura in care se gaseste si un traseu ascuns pentru toate circuitele care trebuie aduse pana la panoul centralei.

      Comentariu

      • DanielC
        Membru
        • 13.mar.2008
        • 178

        #4
        Dap, aveti dreptate, deobicei si acest aspect se calculeaza atunci cand se trag firele.
        Binenteles ca mai exista si alte variante....se pot folosi de exemplu si receivere/telecomenzi radio.
        Cel mai important aspect ptr. dvs cred insa ca este ca in principal sa folositi aceste optiuni doar daca aveti nevoie intr-o aplicatie practica cu cu mare utilitate.
        Exista foarte multe alte lucruri pe care o centrala de efractie poate sa le faca......dar cu totii le folosim foarte bine......si fara acestea!

        Cu respect!
        ~Cu Respect!

        Comentariu

        • onobeka
          Incepator
          • 29.aug.2007
          • 74

          #5
          Legat de programarea PGM-urilor, nu am gasit informatii foarte detaliate in manual, dar poate ma puteti ajuta.
          As vrea sa stiu cum pot programa un PGM sa-mi dea un contact atunci cand de exemplu una dintre zone simte miscare. Partea de dupa PGM (adica cu releul) imi este relativ clara, programarea lui insa nu.

          Vad ca sunt specificate niste grupuri si subgrupuri iar datele se introduc direct in sectiuni. Din pacate sunt mai multe manuale pt aceste centrale iar cel pe care-l am eu acum in fata nu contine sectiunile.

          Comentariu

          • DanielC
            Membru
            • 13.mar.2008
            • 178

            #6
            Salut!
            Nu cunosc programarea Paradox-ului pe dinafara ...va scriu din amintiri....daca gresesc corectati-ma!
            Nu ati precizat daca sunteti interesat tot de SP700...

            Ptr. PGM1 de exemplu se foloseste sectiunea 220 ptr activare.
            Imposibil sa nu aveti sectiunea de activare/dezactivare evenimente PGM in manualul de programare.

            Deci in sectiunea 220 se introduc 3 grupe de cate 2 ( grup de evenimente, subgrup de evenimente si partitia).
            Daca in 220 introduc 01/99/99....inseamna ca PGM-ul 1 se va activa cand zona se deschide (01), cand se deschide orice zona (99), de pe orice partitie (99).
            Eu v-am indicat codul de zona deschisa (01) pentru ca asta ati specificat....insa deobicei se foloseste cod de zona in alarma nu zona deschisa.... Dvs. insa stiti mai bine ce vreti sa obtineti!

            Aveti un tabel in manual pe care trebuie sa il consultati....si in care aveti diverse coduri de evenimente. Mai sus v-am dat doar un exemplu....deobicei PGM-urile vin implicit setate sa fie activate de telecomenzile radio din sistem.
            Succes!
            ~Cu Respect!

            Comentariu

            • onobeka
              Incepator
              • 29.aug.2007
              • 74

              #7
              Multumesc de raspuns. Este pentru un SP5500, dar ma astept sa fie similar.
              Eu as vrea sa obtin ceva similar unei zone de chime (pe sirena externa) atunci cand o anumita zona este deschisa, cam ca la alarmele de masini cu protectie perimetrala. Adica vreau sa sune sirena alarmei sau o alta sirena insa scurt atat timp cat am miscare in zonele respectiva si sa NU se genereze starea de alarma.
              Practic zonele acestea de "chime" as vrea sa le am legate la doi senzori exteriori pentru descurajarea inamicului - sunet de avertisment, insa alarma sa sune propriuzis doar la zonele de interior (cu setarile si durata aferente partitiei repsective).

              Ma gandeam ca as putea programa un PGM care sa dea un semnal, o masa intr-un circuit, in cazurile amintite mai sus. Eventual mai poate aprinde si niste reflectoare, samd.

              Comentariu

              • briobit
                Membru
                • 01.iun.2006
                • 210

                #8
                de ce te complici cu pgm ? pune 2 senzori in exterior din contactele lor te duci intr`un releu care sa alimenteze o sirena ordinara . cat timp sta senzorul aprins ( 2-3 secunde ) o sa sune mizeria aia . daca pui un contactor ca ala are mai multe randuri de contacte poti sa legi si proiectoare si ce mai doresti. ideea e ca la senzorii de exterior o saai muuuulte surpize ) caini pisici bate vantul cu tot felul de chestii care zboara prin curte , ninsoare puternica ... daca mediul in care sunt senzorii e bogat in vegetatie si mai cirucula si niste animale pe acolo o sa fii la tine in casa ca in armata la instructie culcat sculat ca suna alarma , culcat sculat. eu personal nu mai montez senzori afara de nici un fel .
                Atentie atentie atentie ... curentul nu iarta!

                Comentariu

                Procesare...