Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Atentie la amplasarea camerelor de supraveghere video!

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Atentie la amplasarea camerelor de supraveghere video!

  Din ce in ce mai mult am intalnit in ultimul timp situatii in care diversi beneficiari au solicitat amplasarea camerelor sistemelor de supraveghere video in locatii sau pozitii care aduc sistemul respectiv in afara legii.
  Din aceste motive doresc acum sa pun la dipozitia celor interesati cateva sfaturi privind particularitatile acestor sisteme de protectie:

  - nu se instaleaza camere video pe caile comune de acces, alei, casa scarilor etc., in blocuri sau vile cu mai multe apartamente comune, decat daca exista acordul expres (scris) al tuturor locatarilor de drept care tranziteaza aceste zone;
  - camerele video exterioare care au rolul de a supraveghea perimetrul locuintei se instaleaza la inaltimi corespunzatoare si astfel pozitionate incat sa nu aduca atingere intimitatii vecinilor, dandu-le astfel motivul sa va actioneze in procese lungi si foarte costisitoare, din care in mod sigur nu veti iesi castigatori (sau, poate aveti avocati mai buni decat ai lor ... ).
  - nu se instaleaza camere video in baie, dormitor etc. Niciodata nu puteti sti ce oaspeti veti avea vreodata, sau pe unde ar putea ajunge in mod absolut accidental inregistrarile efectuate de sistemul Dvs.!

  Dar pentru ca nu doresc sa epuizez acest subiect, las la latitudinea vizitatorilor si membrilor acestui forum posibilitatea sa adreseze si alte intrebari, astfel incat sistemele pe care si le comanda sau instaleaza, sa le aduca in mod sigur motive de confort si siguranta si nu altceva!
  Confort si Siguranta Ambientala pentru Dumneavoastra!

 • #2
  Va rog sa ma informati la care din obiectivele necesare care vor fi prevazute cu sisteme de supraveghere cu camere video trebuie o autorizatie si necesita instalarea sistemului de catre o persoana atestata in acest domeniu:
  - locuinta proprietate personala
  - curte (la casa) de asemenea proprietate personala
  - casa scarii (la bloc)
  - spatiu comercial

  Va multumesc anticipat !

  Comentariu


  • #3
   Dle Balan ...si eu sunt instalator autorizat in CCTV.
   Poate aveti bunavointa sa imi spuneti pe ce anum va bazati in afirmatiile dvs?
   Aveti cunostinta de ceva legi de care eu nu stiu?
   Eu inteleg ca va referiti la un bun simt atunci cand dati acele sfaturi!
   Dar ma intereseaza aspectul legislativ.
   Singurul aspect legal de care ne putem lega este acela ca orice persoana in Romania are dreptul la confidentialitate in ce priveste informatiile personale!!!( lege din 8 decembrie 1992 )!!!
   Sau poate Decizie CNA nr. 80/2002 privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine! Si care stabileste ce imagini se pot difuza sau nu dar pe POSTURILE DE TELEVIZIUNE!!!! Si care au nevoie de acceptul persoanei filmate!!!
   Deci....sa pui camere in baie la cineva...e normal sa fi interzis!!!
   Dar sa pui camere pe alei e interzis?
   Cine spune????
   Eu pot sa interpretez de exemplu si sa spun ca supravegherea in locurile publice chiar este indicata! Poate vreau sa supraveghez de bombe....talharii/futuri.....accident ( a se vedea camerle pe sosele).
   Sau pot sa interpretez si sa spun ca camerele CCTV instalate pe plaje de ministerul mediului acum cativa ani imi violeaza dreptul la intimitate!!!
   Deci.....pe ce ne bazam discutiile dle Balan?
   Pe bun simt? Pe necesitati?
   Parerea mea...este ca nu avem nimic pe ce sa ne bazam!!!
   cadrul legal la noi e sublim....dar lipseste cu desavarsire.
   Si problema este spinoasa chiar si in afara tarii. Si in Europa si in America au existat exemple de tari care au interzis camerele de supraveghere in locurile publice!
   Sau alte tari...care le-au acceptat...si au justificat-motivat deciziile lor.
   Deci...sa steptam si poate vom avea si noi ceva legi!
   Pana atunci....majoritatea celor care sunt impotriva camerelor in public vin cu argumente stupide de genul ...sunt cu amanta in masina....sau pe strada...si am dreptul sa nu fiu vazut!!!
   Eu personal nu am nimic cu camerle de supraveghere montate in locurile publice!!!


   PS: Dle Alin...nu aveti nevoie de autorizare in nici o situatie din cele de mai sus! Cu conditia ca la spatiul comercial sa aveti sistem de avertizare afractie instalat! Si e indicat in cazul in care puneti in magazin camere de supraveghere ...sa lipiti stickere gen...''acest magazin este monitorizat cu camere de supraveghere montate de xxx''
   In ce priveste casa scarii....atentie la vecini....si la scandalurile inerente cu ei!!!
   ~Cu Respect!

   Comentariu


   • #4
    Multumesc !

    Deci pot sa instalez camere si in spatiu comercial cu conditia instalarii si a unui sistem de alarma ? Pot sa instalez eu, (din punctul de vedere al legalitatii, nefiind specialist) sistemul de alarma si camerele?

    Comentariu


    • #5
     Nu!
     Legea 333/2003 va obliga sa aveti instalat sistem de efractie in cam orice spatiu comercial!
     Dar sistemul de efractie nu aveti voie dvs sa il montati.Puteti cel mult sa il achizitionati...dar e neaparat obligatoriu sa aiba avize/agrementari/omologari la zi.Iar montajul il va face in mod obligatoru o firma autorizata....care va emite si un proiect (cu un aviz de autorizare eliberat de IGP).
     Si deci..daca aveti sistem de avertizare efractie instalat....sau va veti instala se presupune ca respectati legea 333.
     Dar L333 nu va obliga sa va montati si camere de supraveghere ( exista insa si exceptii...dar banuiesc ca cu spatiul dvs comercial nu va incadrati).
     Asa ca eu as indrazni sa afirm...ca puteti sa va supravegheati linistit spatiul cu camere de supraveghere instalat de dvs. (binenteles nu in toalte, cabine de proba, garderobe etc ).
     Sunt foarte multe situatii in care patronii de firma pun camere de supraveghere pe casele de marcaj....sau pe raioanele de marfa.
     ~Cu Respect!

     Comentariu


     • #6
      Postat în original de DanielC
      ............Dar sistemul de efractie nu aveti voie dvs sa il montati.Puteti cel mult sa il achizitionati...dar e neaparat obligatoriu sa aiba avize/agrementari/omologari la zi.Iar montajul il va face in mod obligatoru o firma autorizata....care va emite si un proiect (cu un aviz de autorizare eliberat de IGP)..................
      Sistem antiefractie probabil ca pe aici... nu ? ; pentru ca sistem de efractie omologat si autorizat IGP , nu cred ca se comercializeaza...
      Pitonul Constructor
      :\ An idea can change our World into Heaven or Hell , depend if it is used properly or not ! But ,without ideas we are already in house of the Death / P

      Comentariu


      • #7
       Hmm....nu cred ca am amintit pe undeva ca un sistem trebuie sa fie omologat si autorizat IGP!!!!!
       In cazul in care am facut asta....imi cer scuze!!! Dar cum nicaieri nu apare aceasta mentionare....cred ca dvs ar trbui sa cititi cu mai multa atentie!!!
       IGP nu face altceva decat sa avizeze un proiect de avertizare efractie ( asta daca obiectivul respectiv se incadreaza in L333). Iar in dosarul care se depune la IGP...la sfarsitul acestuia in mod obligatoriu trebuie sa se regaseasca si avizele echipamentelor.
       Pana la intrarea Romaniei in Europa toate produsele importate...treceau intai pe la Omologari. Mai exact pe la ICPE ( Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Electrotehnica - departamentul pentru incercarea si tesatrea produselor elctrotehnice). Iar de aici se elibera un cerificat de conformitate in care se specifica exact tipul de produs!
       Dupa intrarea Romaniei in UE.... conform legislatiei se vor lua in considerare certificatele de calitate si omologarile emise de producatorul echipamentului respectiv. Ideea a fost...ca daca un produs a primit avize in tara respectiva...nu mai e necesar sa se faca aceasta si aici.
       Si mai repet odata ce am spus in postul anterior...daca un produs are certificat de calitate (CE ) sau aviz, sau omologare.....sau orice act de atestare tehnica emis de o tara din UE....puteti sa il cumparati de oriunde.
       Siteul pe care l-ati mentionat este unul de profil montaje - instalari-comercializari.Asemenea societati sunt cateva zeci-sute in Romania .
       In cazul in care doriti.....pot sa va mentionez direct producatori romani in efractie-securitate....sau importatori .
       Cu respect !
       ~Cu Respect!

       Comentariu


       • #8
        Postat în original de DanielC
        [...] cred ca dvs ar trbui sa cititi cu mai multa atentie!!! [...]
        ... sau poate Dvs. ar trebui sa scrieti cu mai multa atentie!

        pitonul facea referire la postul Dvs., la SISTEMUL DE EFRACTIE:
        Postat în original de DanielC
        [...] Legea 333/2003 va obliga sa aveti instalat sistem de efractie in cam orice spatiu comercial!
        Dar sistemul de efractie nu aveti voie dvs sa il montati. [...]
        De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
        În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

        Comentariu


        • #9
         Se numara greselile de tastatare pe aici?

         Mea culpa!!!
         ~Cu Respect!

         Comentariu


         • #10
          Postat în original de DanielC
          Se numara greselile de tastatare pe aici? Mea culpa!!!
          In acest context, trebuie sa recunoasteti ca expresia (rezultata dintr-o greseala) este macar hazlie.
          De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
          În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

          Comentariu


          • #11
           Asa e !!!
           ~Cu Respect!

           Comentariu


           • #12
            Am avut nevoie, de nenumarate ori, sa extrag inregistrari din sistemele de supraveghere (la magazine, case de schimb valutar, spital, etc.).
            Am observat unele greseli comune (daca pot sa le numesc greseli) si anume ca se pun camerele de supraveghere astfel incat sa "vada cat mai mult". Am intalnit situatia, de exemplu, intr-un magazin din 4 camere sa fie puse 3 in colturi si una afara, pe peretele magazinului. Acum vine partea interesanta: magazinul a fost spart. Patronul: am sistem de supraveghere. Ok, hai sa vedem. Si:
            - camera care filma usa era pusa in coltul opus usii
            - camera care filma pe exterior nu mai fusese stearsa de praf probabil de la instalare; camera avea leduri in infrarosu; ziua se vedea acceptabil, insa stiti ce frumos luceste o plasa de paianjen din fata camerei in lumina ledurilor infrarosii?
            - camera care filma spre casa de marcat era pusa (evident, ati ghicit!) pe partea opusa a tejghelei (ca sa vada si rafturile), astfel incat sa vezi palaria si nu chipul clientului de la casa
            - camera din depozit era pusa intr-un colt, insa depozitul fiind foarte mic, era orientata cam in jos (oricum indivizii n-au intrat acolo)
            A fost imposibil sa vedem CINE a spart magazinul. S-a vazut ca sunt 2 barbati, imbracati cu ...haine gri (ca asa se vede in infrarosu), unul avea o sapca culoarea ....gri, erau cam asa de inalti, s-au servit cu ce le-a picat la indemana, le-au bagat in doua genti de voiaj si au plecat, insa chipul lor n-a putut fi identificat. Va dati seama ce mic apare chipul unui om pe o inregistrare 640x480, comprimata, filmat in infrarosu, sub un unghi nepotrivit. Cat despre camera de afara, nu s-a putut nici macar vedea cand si pe unde au intrat.

            Recomandarea mea este sa puneti macar o camera care sa poata surprinde un prim-plan al intrusului. Chiar daca intrusul o observa si o anihileaza, sistemul deja a inregistrar ce ne interesa. Nu e asa important sa vezi ce ti s-a furat (ca asta constati si fara sistem de supraveghere), cat sa ai macar o poza a celui care a facut-o. Puneti un reflector cu senzor care sa lumineze zona filmata de o camera exterioara (chiar si in interior daca e magazin si noaptea nu ar trebui sa fie nimeni inauntru). Este incomparabila calitatea filmarii la lumina ledurilor infrarosii de 3-5W cu cea la lumina unui halogen de 150W; in plus de asta oricine este tentat sa arunce o privire reflectorului in momentul in care s-a aprins si daca lnga el este si camera, cu atat mai bine. Si, nu in ultimul rand, aveti grija la panzele de paianjen si praful care, inevitabil, se depune pe lentila camerei sau geamul carcasei.

            Comentariu


            • #13
             HG 1010

             Hg 1010/2004 este cea cae reglementeaza montarea sistemelor CCTV
             Paza si sisteme de securitate

             Comentariu


             • #14
              Postat în original de kml Vezi post
              Recomandarea mea este sa puneti macar o camera care sa poata surprinde un prim-plan al intrusului.
              Si daca nu exista amprente, atunci cu ce te-ar putea ajuta chipul intrusului ? Daca eu ma duc si sparg banca nationala si au aia chipul meu pozat, crezi ca ar trebui sa ma sperii ? Eu sunt convins ca nu.
              Graba strica treaba !

              Comentariu


              • #15
               Răspuns la: Atentie la amplasarea camerelor de supraveghere video!

               Daca spargi o banca, cu siguranta ajuta pt ca o sa ajungi "vedeta TV" surprinsa de o camera de supraveghere.

               Comentariu

               Procesare...
               X