Schema sistem canalizare casa

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • poolonik
    Membru marcant
    • 18.nov.2006
    • 349

    Schema sistem canalizare casa

    Am inceput constructia unei locuinte P+M ,deocamdata sunt in faza de sapat fundatia si bineinteles o sa urmeze sa realizez partea de scurgere/canalizare a casei.In proiect am si partea de instalatii dar aceasta a fost facuta cu un copy-paste deoarece nu corespunde necesitatilor casei.Am o oarecare dilema.Deocamdata pe strada nu exista sistem de canalizare dar in cartier au inceput o extindera masiva a sistemului de canalizare dar nu stiu daca va include si strada noastra.In curte am o fosa dar este amplasata pe directie opusa viitoarei posibile canalizari stradale.Asadar as dori sa conectez scurgerea la fosa dar sa las si conducta catre canalizarea stradala.Atasez o schita si as dori sa aflu daca :
    -este corect un asemenea montaj.Daca va exista canalizare stradala voi inchide conducta care duce spre fosa.Aceasta poate fi inchisa doar acolo unde se varsa in fosa.
    -conducta principala va fi de 110, catre bucatarie unde probabil o sa fie amplasata si masina de spalat ce diametru al tevii recomandati ?
    -ce distanta ar trebui lasata de la perete pana la teava principala,la iesirea din placa ?

    Va multumesc anticipat.
    Fișiere Atașate
  • Consultant sanitare
    Moderator
    • 16.oct.2006
    • 1554

    #2
    Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

    Spre bucatarie nu aveti nevoie de teava de 110mm, daca este doar bucataria si masina de spalat este suficient sa alegeti un traseu de 50mm.
    Distanta minima care sa permita aplicarea tuturor straturilor de la zidarie pana la cel de finisare, plus cativa cm. Pot fi 5cm sau mai mult, de la caz la caz, si de modul de mascare al acestei tevi.
    Ar trebui sa vorbiti cu Primaria sau cu cei care deruleaza proiectul de canalizare stradala pentru a vedea exact ce plan au si ce strazi sunt cuprinse in aceasta faza.

    Comentariu

    • poolonik
      Membru marcant
      • 18.nov.2006
      • 349

      #3
      Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

      Cei cu lucreaza la aceste lucrari nu au habar ce strazi mai sunt in proiect iar la primarie nu cred ca voi afla mare lucru.Banuiesc ca daca se termina fondurile opresc lucrarea si gata indiferenet ca este si strada mea in proiect.O sa atasez si o schita si poze de la fata locului cu montajele pe care le-am gandit pentru scurgeri.initial am vrut sa montez un sifon cu 3 intrari in baie la care sa leg masina de spalat,chiuveta si cada iar iesirea cu teava de 50 sa intre in coloana de 110, dar m-am razgandit. Am zis ca sifonul la atatia "consumatori" se va infunda repede si daca nu esti pe faza vezi ca iti da apa afara pe la masina de spalat..Asa ca am mers pe sistemul :din coloana principala de 100 o reductie la 50 pe acesta teava vor exista mai multe bifurcatii.Una va duce catre cada alta catre masina de spalat si chiuveta.Wc-ul si bideul pe alta teava direct in coloana de 110.
      Acum am nevoie de un sfat urgent. Am tras teava de apa rece din PE din acela negru cu 2 dungi albastre.De aici trebuie sa plece T-uri,coturi.Am inteles ca aceste fitinguri(de compresiune parca se numesc) nu sunt recomandate a fi montate sub placa.Iar sa le las pe exterior sunt prea voluminoase.Ce alte modalitati de fitinguri mai exista care sa se poate fi montate in siguranta sub placa ? Sau macar in sapa.
      Ultima editare de poolonik; 21.iun.2012, 18:24.

      Comentariu

      • Mircea_G
        Living Legend
        • 14.ian.2007
        • 12086

        #4
        Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

        N-am inteles cum vreti sa faceti canalizarea , dar schema de mai sus este total gresita .
        In legatura cu teava pehd : dupa intrarea in casa , puneti o mufa si un robinet , la vedere , apoi continuati cu , eventual , ppr.
        Instalatii verificari-revizii gaze

        Comentariu

        • poolonik
          Membru marcant
          • 18.nov.2006
          • 349

          #5
          Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

          Dar de "Fitingurile din PPSU" ce parere aveti ?

          Comentariu

          • Mircea_G
            Living Legend
            • 14.ian.2007
            • 12086

            #6
            Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

            N-am folosit dar par ok . Scule sa aveti ...
            Instalatii verificari-revizii gaze

            Comentariu

            • Consultant sanitare
              Moderator
              • 16.oct.2006
              • 1554

              #7
              Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

              Nu utilizati sub placa nici un fel de racord sau fiting, indiferent de care este. Traseul sa fi econtinuu pana la un punct unde puteti face jonctiunea catre instalatia interioara, punct ce va putea fi ulterior accesibil pentru control si sa permita o interventie ulterioara in caz ca sunt probleme.

              Comentariu

              • Zaky
                Incepator
                • 19.ian.2012
                • 15

                #8
                Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

                Buna ziua,
                Vreau sa fac canalizarea catre fosa la o casa P+M. In imagini se vede instalatia de scurgere a casei (teava de 50) si cea principala de 110 de unde vreau sa pornesc. De la mansarda voi cobori cu o alta teava de 110 in care se va scurge apa de la o cabina dus, o chiuveta si o toaleta. Sper ca tevile nu sunt subdimensionate.
                Trebuie sa mentionez ca: distanta de la iesire casa pana la intrarea in fosa este de cca 45 metri, este in linie dreapta, cu o diferenta de nivel de cca 0,7 m (deci casa este mai sus).
                Va rog frumos sa ma ajutati cu o schema clara care sa inceapa de la cotul de 110 catre fosa (la cati metri sa sap santul, ca sa pun in el, ce inclinatie mai dau tevii avand in vedere deja diferenta de nivel, apoi daca trebuie montate camine de vizitare (de care) si la ce distanta, aerisitoare -unde?, ce trebuie sa montez ca sa nu vina mirosul inapoi si tot ceea ce credeti dvs. ca m-ar ajuta. N-as zice nu daca m-ati invata si cum sa continuu cu acel sistem de dispersie al apei de dupa fosa (eheee cred ca vreau cam multe). Fosa este betonata, este rotunda cu diametrul de 2m si o adancime de 3m. Fata de nivelul solului este in sus cu cca 20 cm, deci nu este la fatza.
                Va multumesc anticipat.

                Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Iesire principala.jpg 
Afișări:	2 
Mărime:	523,6 KB 
ID:	604482 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Sistem scurgere.jpg 
Afișări:	2 
Mărime:	470,4 KB 
ID:	604483

                Comentariu

                • Consultant sanitare
                  Moderator
                  • 16.oct.2006
                  • 1554

                  #9
                  Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

                  Tevile nu sunt subdimensionate, presupun ca zona de fundatie va fi umpluta cu pietris tasat. Aveti grija sa nu fisurati vreo teava sau o imbinare, mai ales ca urmeaza si turnarea placii de beton.
                  La ce adancime este teava de 110 ce iese din casa, fata de cota solului?
                  "Fosa" dvs. este o groapa betonata doar, integral?
                  Panta pentru conectarea sistemului de scurgere la fosa este de 2%.
                  Ultima editare de Consultant sanitare; 13.sep.2012, 10:01.

                  Comentariu

                  • Zaky
                    Incepator
                    • 19.ian.2012
                    • 15

                    #10
                    Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

                    Eu sunt deja cu casa peste faza la rosu. Am postat poza nr 2 pentru a arata dispunerea instalatiei de scurgere. Am avut grija sa le protejez, Va multumesc.
                    Teava de 110 este cam la 50 cm sub cota solului, dar se poate modifica inclinatia din cotul de 90 grade, daca ar fi nevoie. Da, fosa este asa cum ati spus dvs. Un cilindru betonat, inclusiv pe fund cu partea care este deasupra solului in forma de patrat si cu gura de vizitare. Nu este inca "intepata" pentru intrarea tevii de 110 care va veni de la casa pentru ca n-am stiut unde.
                    Cum sa fac? Se poate sa primesc pasii de la A la Z? Sigur, as putea sa chem niste specialisti, dar... cum in ziua de azi este "cam dupa buget coane Fanica" m-am gandit sa va cer ajutorul, tocmai pentru a face aceasta lucrare singur chiar daca imi va lua mai mult timp.
                    Multumiri pentru interventie

                    Comentariu

                    • alecrimar
                      Incepator
                      • 02.ian.2008
                      • 63

                      #11
                      Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

                      zaky,
                      - nu sint de acord cu acel cot (110mm la 90 de gr)
                      - in locul cotului va trebui facut un camin din tub de beton cu diametrul interior de minim 600 mm, in acest camin va fi preluata si apa pluviala de la burlanul din coltul casei(din dreptul bucatariei), daca te vei racorda in viitor la canalizarea orasului
                      - inclinatia tevii de 110 mm va trebui sa fie de cca 5-7 la mie(pt un debit de cca 5,5-6 l/s apa transportata cu o viteza de cca 0,7m/s). O inclinatie mare a tevii nu este buna deoarece va duce la o viteza mare de scurgere a apei ceea ce va face ca grosierul sa nu fie transportat in totalitate.Aceasta va duce in termen mai lung sau mai scurt la infundarea retelei prin acumularea de grosier in zona cu panta mica
                      -caminele vor trebui montate din maxim 50 in 50 de m(eu prefer distantele mai mici, de max 35 de m, deoarece este mai usor si pentru cei care vor veni la desfundarea tevii in caz de infundare a ei-asta presupune investitii mai mari pt distante mari
                      -caminele de canal nu trebuie sa fie cu "SAC DE DECANTARE", cota fundului caminului trebuie sa fie aceiasi cu a tevii care iese din camin
                      - fosa trebuie prevazuta cu un aerisitor

                      Comentariu

                      • lucdaf
                        Incepator
                        • 10.dec.2008
                        • 22

                        #12
                        Canalizare exterioara + fosa

                        Buna,
                        va rog sa imi spuneti parerea voastra legata de urmatorul aspect: urmeaza sa fiu racordat la reteaua electrica si cu ocazia aceasta voi trage curentul pina in casa. Cu aceasta ocazie, daca tot a trebuit sapat am zis sa introduc si teava pentru apa, PE d25 PN10 la aproximativ 80-90cm adancime (momentan, ca ulterior terenul in curte va mai urca aproximativ 20 cm). Am astupat teava cu nisip si pamant, ulterior se va amplasa cablul de curent + o teava PE d25 pentru curenti slabi: trebuie pastrata o distanta (inaltime) intre teava de apa si cablul de curent?
                        Dupa ce se va astupa cablul si teava intentionez sa introduc teava pentru canalizare pina inspre strada cu o ramificatie inspre unde voi amplasa fosa: care ar fi adancimea de la care sa porneasca teava la iesirea din casa? E nevoie si aici de 80cm?
                        Exista o adancime "standard" la care se face canalizarea pe strada? Adica banuiesc ca e in functie de cum va fi reteaua in zona, dar exista o adincime minima si maxima? La ca adancime ar trebui eu sa ajung la limita de proprietate?
                        Mentionez ca in zona nu exista momentan nici apa curenta nici canalizare (doar planuri, proiecte, cum ca in 2-3 ani, bla, bla, bla).
                        Legat de caminul unde se va face bransamentul de apa (cand va fi ), acesta va fi pe terenul meu sau in strada? Exista si aici o regula de amplasare? adica daca eu ies cu teava de apa si canalizare cam la marginea (coltul) proprietatii, poate sa vina cei cu utilitatile sa zica, ca ei vor sa le traga in mijlocul proprietatii? (cum apare in planul atasat)?
                        Tot in acest plan apare zona amplasare a fosei: exista o regula de amplasare fata de casa? Pentru 3 persoane, care ar fi volumul necesar al fosei? Daca in 2-3 ani se va realiza canalizare centrala, fosa respectiva se poate umple cu pamant sau e necesar altceva?

                        Va multumesc.
                        Fișiere Atașate

                        Comentariu

                        • Consultant sanitare
                          Moderator
                          • 16.oct.2006
                          • 1554

                          #13
                          Răspuns la: Canalizare exterioara + fosa

                          Postat în original de lucdaf
                          Buna,
                          va rog sa imi spuneti parerea voastra legata de urmatorul aspect: urmeaza sa fiu racordat la reteaua electrica si cu ocazia aceasta voi trage curentul pina in casa. Cu aceasta ocazie, daca tot a trebuit sapat am zis sa introduc si teava pentru apa, PE d25 PN10 la aproximativ 80-90cm adancime (momentan, ca ulterior terenul in curte va mai urca aproximativ 20 cm). Am astupat teava cu nisip si pamant, ulterior se va amplasa cablul de curent + o teava PE d25 pentru curenti slabi: trebuie pastrata o distanta (inaltime) intre teava de apa si cablul de curent?
                          Dupa ce se va astupa cablul si teava intentionez sa introduc teava pentru canalizare pina inspre strada cu o ramificatie inspre unde voi amplasa fosa: care ar fi adancimea de la care sa porneasca teava la iesirea din casa? E nevoie si aici de 80cm?
                          Exista o adancime "standard" la care se face canalizarea pe strada? Adica banuiesc ca e in functie de cum va fi reteaua in zona, dar exista o adincime minima si maxima? La ca adancime ar trebui eu sa ajung la limita de proprietate?
                          Legat de caminul unde se va face bransamentul de apa (cand va fi ), acesta va fi pe terenul meu sau in strada? Exista si aici o regula de amplasare? adica daca eu ies cu teava de apa si canalizare cam la marginea (coltul) proprietatii, poate sa vina cei cu utilitatile sa zica, ca ei vor sa le traga in mijlocul proprietatii? (cum apare in planul atasat)?
                          Tot in acest plan apare zona amplasare a fosei: exista o regula de amplasare fata de casa? Pentru 3 persoane, care ar fi volumul necesar al fosei? Daca in 2-3 ani se va realiza canalizare centrala, fosa respectiva se poate umple cu pamant sau e necesar altceva?
                          Nu pozati reteaua electrica peste reteaua de apa, distanta minima in plan orizontalintre cele doua retele este de 0.5m
                          Teava de canalizare nu se pozeaza niciodata peste reteaua de apa, in plan vertical.
                          Adancimea de pozare pentru orice conducta subterana ce transporta lichide este de minim adancimea de inghet in zona respectiva, de regula circa 0.8m.
                          Cotele pentru canalizarea din curtea dvs,, pana la bransament depinde de adancimea de inghet si de cota la care este bransamentul./canalizarea stradala. Trebuie vazut cu ce panta se poate merge pentru a avea cadere si sa se respecte conditiile de capat ale instalatiilor.
                          Canalizarea stadala se face la cote mai adanci isna depinde de configuratia acesteia, capatul de strada, configuratia retelei etc.
                          In mod normal, bransamentul de apa se face in afara proprietarii dar depinde si de autoritati, daca nu este spatiu le fac in limita curtii dvs., in imediata apropriere a gardului (2
                          -3m).
                          O fosa cumparata este dimensionata pentru un numar de persoane, adica un volum de apa. Nu trebuie sa faceti dvs. calcule. De calculat se poate face doar daca se executa din beton. Se poate renunta la fosa daca se face canazlaire stradala.

                          Comentariu

                          • Balaban_Laurentiu
                            Incepator
                            • 12.dec.2011
                            • 15

                            #14
                            Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

                            Buna ziua. In curand voi incepe constructia unei case, si incerc sa aflu cum pot face o canalizare eficienta. Din cate am citit pe aici, am ajuns la urmatorul proiect. Sper sa primesc pareri si sfaturi de la oameni mai priceputi.
                            Terenul pe care voi construi casa are o mica inclinatie, sa zic, de 1m sau 1,5m la 60m lungime, asta banuiesc ca e un avantaj. Ma intereseaza sa stiu daca am facut bine schema, sper sa se inteleaga ce am vrut sa reprezint in ea.
                            Am uitat sa precizez ca inclinatia este in partea in care canalizarea iese din casa in schema mea, si drumul (pe unde ar trebui in viitor sa apara o canalizare) este tot in aceeasi directie.
                            Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	fdaf.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	48,7 KB 
ID:	623272
                            Ultima editare de Balaban_Laurentiu; 09.sep.2015, 10:45.

                            Comentariu

                            • Balaban_Laurentiu
                              Incepator
                              • 12.dec.2011
                              • 15

                              #15
                              Răspuns la: Schema sistem canalizare casa

                              Imi cer scuze pentru postarea dubla, dar m-am gandit ca e bine sa mai atasez o poza.
                              Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Proiect Canalizare.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	48,4 KB 
ID:	623274

                              Comentariu

                              Procesare...