Fosa ecologica

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • eco-tad
    a răspuns
    5000 de lei????? cam mult...Mai cauta...
    Sa ne facem bine intelesi: daca vrei ca apa tratata sa o devesezi in sol prin sistem de drenaj iti trebuie o fosa septica.Daca vrei sa deversezi apa in emisar(apa curgatoare, lac) iti trebuie statie de epurare.Sunt 2 lucruri total diferite ca principiu de functionare si normal, ca pret.O fosa septica pentru o casa obisnuita costa vreo 2500 ron(livrata acasa), pe cand o statie de epurare costa cel putin 5000 ron pentru ca ai nevoie de un intreg sistem.Uitati de partea ca puteti stropii gradina cu apa rezultata.Apa trebuie NEAPARAT sa treaca si printr-un sistem de clorinare, altfel este sursa de infectie.

    Lasă un comentariu:


  • VYS
    a răspuns
    Nu as turna atatea betoane in curte nici batut atat timp cat pot cumpara o chestie mica, eficienta, usor de instalat si exploatat.

    Votez cu varianta 5000 lei.

    Lasă un comentariu:


  • Bogdan Dinu
    a răspuns
    Intrebare despre fose septice

    SUNT IN STUATIA DE A CONSTRUI O FOSA SEPTICA DIN BETON DE 12 MC CU 2 COMPATIMENTE ( UNA MAI MARE PENTRU GROSIER SI UN MAI MICA, CU DREN) DE APROX 3500 RON SAU DE A CUMPARA UNA DIN PLASTIC DE 2 MC SI LA UN PRET DE 5.00-6.000 RON. CE SFAT POT SA PRIMESC? CARE ESTE MAI BUNA? VA MULTUMESC.

    Lasă un comentariu:


  • AdyAero
    a răspuns
    Ca principiu, prin metoda SBR (Sequenced Batch Reactor) si metoda aerarii continue se obtine acelasi rezultat. O statie SBR bine gandita va avea insa un volum mai mic si se adapteaza mai bine la variatia volumului de apa menajara produsa. Cam asta ar fii teoria...

    Lasă un comentariu:


  • tutu2007
    a răspuns
    Postat în original de popi
    O solutie ar fi tunele de precolare dar in cazul asta nu stiu daca se mai realizeaza fermentarea aeroba.
    Din cite am vazut se utilizeaza cite un tunel pentru fiecare LE.
    Un tunel are lungumea de 1 metru si un volum aproximativ de 0.3 mc
    Poate ne lamureste un specialist.
    Va multumesc pentru sfaturi dar, am inteles ca o fosa septica poate face doar epurare mecanica si anaeroba iar tratarea apei aerob se va face in campul de drenaj pe care cica trebuie sa intre neaparat aer (oare este pentru a se degaja mirosurile sau chiar e pe bune?) asa au zis producatorii de la Piatra Neamt.
    Ma poate ajuta cineva cu mai multe detalii?
    Postat în original de aspidisca
    Postat în original de raduca
    Postat în original de aspidisca
    [...] Am si cunostinte legislative in domeniu. [...] Foarte curand voi avea propria mea firma ce va avea ca obiect de activitate consultanta in probleme de mediu.
    Sa stiti ca nu v-am intrebat de legislatia doar ca sa facem conversatie.
    Imi pare rau ca nu putem fi primii Dvs. clienti, dar poate ca ne veti putea expune punctul Dvs. de vedere legat de discutia de aici.


    Am citit discutia respectiva. Referitor la deversarea apelor din fose Dean avea dreptate ("apele epurate si evacuate in soluri permeabile, in depresiuni cu scurgere asigurata natural sau cursuri de apa trebuie sa se incadreze in prevederile normativului NTPA-001/2002 ").Insa, probabil el nu s-a intrebat daca este posibil ca acea apa sa indeplineasca conditiile impuse de NTPA.Ei bine se poate! Daca fosa este bine dimensionata iar apa rezultata din ea a fost epurata mecanic (si anaerob) epurarea finala (aeroba) poate avea loc in drenaj cu conditia ca si acesta sa fie realizat corespunzator. Epurarea biologica nu am inventat-o noi ci natura.Daca ati stat vreodata pe malul unui rau poate ati vazut pe pietrele peste care curge apa o mazga verde numita in termeni de specialitate pelicula biologica sau biofilm. Acolo se gasesc toate microorganismele necesare epurarii.Oxigenul il preiau din atmosfera, hrana si sursa de energie o iau din apa uzata si astfel de realizeaza autoepurarea apelor.Acum sa revenim la drenajul nostru. Pietrisul folosit la realizarea drenajului este echivalentul pietrelor din rau. Prin picurarea apei uzate peste acest pietris se formeaza biofilmul mai sus mentionat oxigenul necesar intretinerii acestei biomase fiind preluat tot din atmosfera prin gurile de ventilatie de la capatul drenului. In aceste conditii apa este deversata in sol abia dupa trecerea prin acest filtru biologic, si daca el este realizat corespunzator apa va indeplini cerintele impuse de NTPA. Cine sta sa testeze ? in mod normal sub startul de pietris ar trebui sa existe un jgheab (sau pur si simplu o folie de plastic ,care sa conduca apele catre un punct de prelevare probe si abia dupa aceea sa treaca in sol.Io am facut acest lucru, am facut si analizele la apa si am avut placerea de a constata ca sunt in legalitate. In cazul acesta am fost norocos pentru ca am avut toate conditiile pentru executia unui dren k lumea (spatiu, sol permeabil, panza freatica joasa).Pentru cei care nu au posibilitatea executiei unui dren corespunzator recomand folosirea unei ministatii de epurare nicidecum a bazinelor vidanjabile de mari dimensiuni
    Referitor la legislatie
    In momentul de fata avem standardul european sren 12566 care reglementeaza executia si modurile de testare pentru fosele septice si ministatiile de epurare pana la 50 de persoane. Partea 2 a acestui standard se numeste "Sisteme de infiltrare in sol" si citez "este un cod de buna practica pentru executia in situ a sistemelor de infiltrare in sol si nu stabileste nici o cerinta in ceea ce priveste epurarea".Deci nu numai romanii deverseaza/ infiltreaza apa in sol ci si restul europenilor.

    In concluzie fabricarea/ confectionarea foselor septice trebuie sa corespunda cerintelor standardului european iar calitatea apei inainte de deversarea in sol ( nefiind reglementata de standard ci de autoritatile locale) trebuie sa indeplineasca cerintele NTPA 001.

    Daca tousi esti asa de preocupat de epurare te rog sa ma lamuresti si pe mine cu urmatoarele aspecte:
    Pentru mine acasa am achizitionat de la cei din Piatra Neamt o fosa sapetica tricompartimentata si pana acum sunt foarte multumit de ea ( nu miroase, inca nu a fost necesar sa o vidanjez, nu a trebuit sa torn beton in jurul ei, drenajul l-am executat foarte usor conform instructiunilor, etc. ) dar atunci cand am studiat piata am intalnit diferite sisteme de epurare: Ministatii de epurare cu alimentare secventiala (SBR), Ministatii de epurare cu aerare continua (de aceasta are un vecin de al meu) si Fose septice. Care dintre aceste sisteme de epurare sunt cele mai eficiente din punct de vedere al calitatii apei deversate si care din ele indeplinesc conditiile de din NTPA 001/ 2002?

    Lasă un comentariu:


  • popi
    a răspuns
    O solutie ar fi tunele de precolare dar in cazul asta nu stiu daca se mai realizeaza fermentarea aeroba.
    Din cite am vazut se utilizeaza cite un tunel pentru fiecare LE.
    Un tunel are lungumea de 1 metru si un volum aproximativ de 0.3 mc
    Poate ne lamureste un specialist.

    Lasă un comentariu:


  • tutu2007
    a răspuns
    Postat în original de eco-tad
    Postat în original de popi
    Postat în original de danivantu
    DACA SE POATE AS VREA SI EU PROIECTUL. AM PANZA FREATICA LA 1,50M SI VREAU SA DESERVEASCA 3 PERSOANE adinavantu@yahoo.com DACA CUMPAR O FOSA DE LA PIATRA NEAMT DE 2METRI CUBI CU 3 COMPARTIMENTE VA FACE FATA?CATE TEVI IMI VA TREBUI PENTRU DISPERSIE?ESTIMEZ UN CONSUM DE VREO 10 METRII CUBI DE APA PE LUNA.
    Subscriu si eu la intrebare cu o singura modificare: la mine e vorba de 5 persoane.
    Drenajul se face in functie de numatrul de locuitori.De ex pt 5 vei avea nevoie de aprox 24-35 m liniari de teava de dren.Asta si in functie de rata de percolare a solului(cat poate sa absoarba)
    Eu am achizitionat o fosa septica de la Piatra Neamt (pentru 4 persoane, are un volum de 2000 litri) si mi-au zis ca un locuitor echivalent consuma circa 150 litri/zi. Deci la patru persoane 600 litri/zi si doresc o solutie pentru campul de drenaj (vreau sa vad daca e conform cu ceea ce au zis ei.)
    Solutia data de dumneavoastra e prea costisitoare din urmatoarele puncte de vedere:
    Daca aa face un asemenea drenaj, at insemna sa platesc circa 25m*9.49lei/ml=237.25 lei RON numai pe teava ne mai tiand cont ca as mai avea nevoie si de circa 0.4 *0.7*25=7 mc de balast (aproximativ 1000 lei). {{aproape cat fosa septica}}. As dori si eu o alta solutie mult mia viabila pentru drenaj si care sa functioneze corect. V multumesc anticipat.

    Lasă un comentariu:


  • eco-tad
    a răspuns
    E foarte simplu.Totul depinde de cat de mult o folosesti.De obicei fosele se supradimensioneaz de catre comercianti(eu sunt unul dintre ei).Insa calculati simplu:cata apa consum? ex:20m cubi pe luna.Deci va trebui o fosa septica care sa prelucreze 20 m cubi pe luna.Daca tinem cont de normativul european cu consumul mediu de 2000l/zi/locuitor si imparti la 30 zile iti iese numarul de locuitori echivalenti LE.Cand vreti sa cumparati o fosa cereti in functie de llocuitorii echivalenti nu de numarul de persoane din casa.Eu vand si montez fose de 3 ani.Nu am avut probleme de nici un fel cu cele din palstic,Sa aveti mare atentie.Daca fosele sew supradimensioneaza se va forma la suprafata o crusta si va va aparea miros dupa o luna.Daca insa o montati corect si e dimensionmata corect poate sa tina si 3 ani .Am exemple pe care pot sa vi le dau.Daca aveti intrebari va rog nu ezitati.Nu sunt expert dar va pot ajuta cu experienta mea.Apropo daca vreti sa vedeti mai multe detalii de montaj gasiti lsi pe web, cautati numele meu punct ro.
    multumesc
    Postat în original de danivantu
    DACA SE POATE AS VREA SI EU PROIECTUL. AM PANZA FREATICA LA 1,50M SI VREAU SA DESERVEASCA 3 PERSOANE DACA CUMPAR O FOSA DE LA PIATRA NEAMT DE 2METRI CUBI CU 3 COMPARTIMENTE VA FACE FATA?CATE TEVI IMI VA TREBUI PENTRU DISPERSIE?ESTIMEZ UN CONSUM DE VREO 10 METRII CUBI DE APA PE LUNA.
    daca panza e asa sus o sa ai o surpriza: iti va merge sensul la fosa invers cand va ploua.Tre sa faci 2 drenaje : unul orizontal la aprox 1m si unul vertical care sa preia surplusul.Solutii sunt, nu te ingrijora
    Postat în original de popi
    Postat în original de danivantu
    DACA SE POATE AS VREA SI EU PROIECTUL. AM PANZA
    Subscriu si eu la intrebare cu o singura modificare: la mine e vorba de 5 persoane.
    Drenajul se face in functie de numatrul de locuitori.De ex pt 5 vei avea nevoie de aprox 24-35 m liniari de teava de dren.Asta si in functie de rata de percolare a solului(cat poate sa absoarba)

    Lasă un comentariu:


  • popi
    a răspuns
    Postat în original de danivantu
    DACA SE POATE AS VREA SI EU PROIECTUL. AM PANZA FREATICA LA 1,50M SI VREAU SA DESERVEASCA 3 PERSOANE adinavantu@yahoo.com DACA CUMPAR O FOSA DE LA PIATRA NEAMT DE 2METRI CUBI CU 3 COMPARTIMENTE VA FACE FATA?CATE TEVI IMI VA TREBUI PENTRU DISPERSIE?ESTIMEZ UN CONSUM DE VREO 10 METRII CUBI DE APA PE LUNA.
    Subscriu si eu la intrebare cu o singura modificare: la mine e vorba de 5 persoane.

    Lasă un comentariu:


  • danivantu
    a răspuns
    Daca se poate as vrea si eu proiectul. Am panza freatica la 1,50m si vreau sa deserveasca 3 persoane daca cumpar o fosa de la piatra neamt de 2metri cubi cu 3 compartimente va face fata?cate tevi imi va trebui pentru dispersie?estimez un consum de vreo 10 metrii cubi de apa pe luna.

    Lasă un comentariu:


  • popi
    a răspuns
    Vreau si eu proiectul daca se poate pe mesaj privat

    5 persoane, pinza freatica la 1.5 m intr-un strat de argila aluvionara

    Lasă un comentariu:


  • tutu2007
    a răspuns
    Postat în original de tutu2007
    Postat în original de tudorancea gabriel
    Cu cea mai mare placere va pot prezenta si alte date cu privire la modul de functionare, instalare si exploatare al statiilor de tratare a apelor menajere insa va sfatuiesc sa nu riscati constructia unei statii care poate fi doar un bazin de colectare al apelor uzate.
    Astept mai multe informatii referitoare la acest subiect, am gasit un proiect cu trei camere de decanatre dar nu sunt sigur ca sunt neutralizati si detergenti de la masina de spalat. Sunt convins ca sunt o gramada de necunoscute pentru un om de rand in a construi o fosa ecologica dar nu ar fi mai intersant sa dam cat mai multe informatii despre asa ceva intrucat componentele care fac functionala o astfel de fosa ecologica sunt cumparate tot de la o firma de profil pompe, comreosaore, automatizari,tubulaturi, fitinguri, etc. Multumesc celor care au fost interesati.
    Iti multumesc pentru raspuns is te rog sa imi trimiti si mie acel proect. Astept raspunsul pe mesaj privat

    Lasă un comentariu:


  • ancutza2007
    a răspuns
    Postat în original de taz21
    Ce nu inteleg eu:
    -compartimentarea se face total, sau pana la o anumita inaltime precum este in prima imagine postata de mine?
    -care este treaba cu acele T-uri de admisie si evacuare?
    Imi ajung 3 tevi de 9m lungime pt. dispersia apei la o fosa de 15mc?
    Multumesc.
    La o fosa septica nu numai compartimentarea face totul ci si pozitionarea tevilor (orificiilor de comunicare a apei dintr-un compartiment in celalta). Gandestete ca in apa menajera sunt diferite particule, unele care vor pluti la suprafata apei (grasimi) [vor forma o pojghita care se va solidifica in timp] altele care vor ramane in suspensie (particule coloidale) si materii care se vor depune pe fundul recipientului (nisip, pietricele etc) [in timp intra in fermentatie anaeroba si se vor mineraliza] din cele trei categorii cele care sunt in cantitatile cele mai mici si care afecteaza cel mai putin conductele de drenaj sunt cele coloidale [acestea se vor decanta in camera de limpezire a fosei septice. Deci cei care dimensioneaza asemenea siteme de epurare trebuie sa tina cont de cele trei categorii de particule, ca altfel sistemul de epurare se va comporta ca un bazin vidanjabil dupa obturarea drenajului. Eu iti recomand o fosa septica tricompartimentata. De ce ai ales o fosa septica de 15 mc? vrei sa o vidanjezi foarte rar? Ai un numar mare de persoane pentru care doresti sistemul? Zi-mi cate persoane va deservi fosa septica si textura solului si iti voi spune daca e deajuns.

    Lasă un comentariu:


  • tutu2007
    a răspuns
    Postat în original de tudorancea gabriel
    Cu cea mai mare placere va pot prezenta si alte date cu privire la modul de functionare, instalare si exploatare al statiilor de tratare a apelor menajere insa va sfatuiesc sa nu riscati constructia unei statii care poate fi doar un bazin de colectare al apelor uzate.
    Astept mai multe informatii referitoare la acest subiect, am gasit un proiect cu trei camere de decanatre dar nu sunt sigur ca sunt neutralizati si detergenti de la masina de spalat. Sunt convins ca sunt o gramada de necunoscute pentru un om de rand in a construi o fosa ecologica dar nu ar fi mai intersant sa dam cat mai multe informatii despre asa ceva intrucat componentele care fac functionala o astfel de fosa ecologica sunt cumparate tot de la o firma de profil pompe, comreosaore, automatizari,tubulaturi, fitinguri, etc. Multumesc celor care au fost interesati.

    Lasă un comentariu:


  • RaduCA
    a răspuns
    Postat în original de aspidisca
    [...] Daca fosa este bine dimensionata, iar apa rezultata din ea a fost epurata mecanic (si anaerob) epurarea finala (aeroba) poate avea loc in drenaj cu conditia ca si acesta sa fie realizat corespunzator. [...] In aceste conditii apa este deversata in sol abia dupa trecerea prin acest filtru biologic, si daca el este realizat corespunzator, apa va indeplini cerintele impuse de NTPA. [...] am avut toate conditiile pentru executia unui dren k lumea (spatiu, sol permeabil, panza freatica joasa). Pentru cei care nu au posibilitatea executiei unui dren corespunzator recomand folosirea unei ministatii de epurare, nicidecum a bazinelor vidanjabile de mari dimensiuni [...] In concluzie fabricarea/confectionarea foselor septice trebuie sa corespunda cerintelor standardului european [...]
    Bine ca ne-am linistit in legatura cu legislatia.
    Am tot citit in postul Dvs. referiri la dimensionarea si executia corecta/corespunzatoare a elementelor unui astfel de sistem. Credeti ca ar fi posibil sa postati o schita/schema pentru un sistem optim sau ideal pentru un imobil rezidential locuit de 3-5 persoane (ma gindesc ca, in cele mai multe cazuri, acesta ar fi numarul de persoane care locuiesc intr-o casa) si care ar trebui sa fie principiile de baza care trebuie respectate la proiectarea/executia/constructia lui?

    Lasă un comentariu:

Procesare...