Put din teva metalica

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • nicoretro
    Incepator
    • 19.iul.2012
    • 4

    Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Put din teva metalica

    Postat în original de 1024
    Avand acea supapa de fund ,teava de PEHD va ramane plina mereu.
    dar in cazul acesta putul nu va mai functiona la fel. Se va comporta ca o fantana cu acumulare. Gresesc? Ma gandesc ca e posibil sa fie probleme la partea de debit. Teava batuta se poate goli f repede. Una e cand tragi cu pompa direct din panza freatica si alta cand astepti sa se umple teava batuta din interiorul careia sa tragi cu alta conducta.

    Date fiind aceste considerente, cred ca nelamuririle lui RaduCA sunt pertinente si nu doar comentarii de dragul de a comenta.

    Comentariu

    • 1024
      Membru
      • 20.sep.2008
      • 172

      Răspuns la: Put din teva metalica

      nicoretro > Stii care este problema ? Nu se citeste tot topicul si nu s-a inteles - de catre unii - principiul de functionare , aici este problema. Vad ca este primul tau post si de aceea te sfatuiesc ca pe forumuri , in general , sa citesti tot ce s-a scris daca este posibil. In cateva cuvinte :
      - prin acest procedeu nu poti sa extragi apa decat din panza freatica ;
      - aceasta "teva" nu se va umple niciodata , apa va sta la un anumit nivel , numit nivel static , exact ca la o fantana obisnuita ;
      - iar ca functionare imagineazati ca tragi apa cu paiul dintr-un pahar......Dar daca ai rabdare sa citesti ce scrie pe aici te vei lamuri mai bine.
      Succes pe forum !
      gabi

      Comentariu

      • nicoretro
        Incepator
        • 19.iul.2012
        • 4

        Răspuns la: Răspuns la: Put din teva metalica

        Am citit tot acum cateva saptamani, doar ca nu am postat pana acum...si nu doar de pe acest forum..si de pe altele. Dupa parerea mea tipul de teava in teava nu va functiona la un debit normal decat in putine cazuri. Principiul de functionare la teava batuta(inventata initial pentru pompe manuale) nu este ca la o fantana normala cu acumulare ci se bazeaza pe vacuumul format de pompa. Parca principiul era ca si cum tragi apa dintr-un burete imbibat cu apa, nu dintr-un pahar. Ca in cazul tau, paharul e foarte mic, e o eprubeta, care se va goli imediat, pentru ca nu exista acumulare.

        OFFTOPIC: Daca tot mi-ai dat sfaturi, o sa-ti intorc si eu serviciul. Pot sa iti spun si eu care e problema pe forumurile noastre: atitudinea carcotasa si negativa. Incearca sa nu te mai aprinzi, ca nu e nimeni impotriva nimanui aici. Toata lumea incearca sa discute pe marginea unui subiect de interes si nimic mai mult. Nu conteaza cine e mai cocos. NU e nevoie sa analizezi ce posturi mai are un membru si sa il contraataci cu orice mijloace, mai ales cand ai realizat ca ai gresit in ceva ce ai spus anterior. Cand nu suporti sa nu ai dreptate si insisti cu argumente aberante, cazi in ridicol. Posturile astea nu fac decat sa plictiseasca si sa ii faca pe cei pe care ii intereseaza subiectul sa renunte la a mai citi.
        Ultima editare de nicoretro; 31.iul.2012, 00:25.

        Comentariu

        • 1024
          Membru
          • 20.sep.2008
          • 172

          Răspuns la: Put din teva metalica

          nicoretro > da,burete. dand exemplul cu buretele am vrut sa fiu mai aproape de realitate , "gaurile " din burete simbolizand panza freatica ,care de fapt cam asa este , o ramificatie de capilare .cat despre restul ai inteles aproape bine, despre vacuum este vorba , dar incearca sa vezi "eprubeta" ca fiind "paiul" , iar panza freatica "paharul". si merge la un debit de nici nu iti imaginezi pana nu vei realiza un astfel de put.

          PS la OFFTOPIC :ai perfecta dreptate !
          gabi

          Comentariu

          • nicoretro
            Incepator
            • 19.iul.2012
            • 4

            Răspuns la: Put din teva metalica

            Sa-mi spui te rog daca ma insel. In cazul acesta, spatiul dintre teava metalica si cea de plastic ar trebui etansat perfect la partea de sus, altfel dispare vacuum-ul? ca daca nu e etans eu vad tot sistemul ca pe o fantana clasica cu acumulare.... doar ca o acumulare foarte mica.

            Eu vreau sa imi fac un astfel de put pentru irigat o gradina/solar. Momentan am o fantana care nu are prea multa apa si e cam departe de gradina(+100m). Dupa ce scot 3-400 de litri scade nivelul apei sub sorbul hidroforului - desi e montat aproape de fundul fantanii. In 10 min nivelul apei revine la loc si pot incepe sa scot din nou. Dar cand trebuie sa scot 2000-3000 litri e incomod sa pornesti/opresti din 10 in 10 min. Problema pe care o am eu cu fantana o au si ceilalti vecini ai mei care au fantani clasice.

            Din aceste considerente as vrea sa testez si principiul cu teava batuta pentru a obtine un debit continuu al apei. Asta daca sistemul functioneaza pe un principiu diferit decat cel al fantanii clasice cu acumulare. Daca functioneaza pe acelasi principiu clasic o sa raman fara apa in 10 secunde nu in 10 min si atunci nu ma mai apuc din start sa testez nimic. Singura solutie pe care o vad pentru rezolvarea problemei mele este extragerea fortata a apei din panza freatica pe baza de vacuum.
            Ultima editare de nicoretro; 01.aug.2012, 12:21.

            Comentariu

            • ggciubuc
              Incepator
              • 16.iul.2012
              • 9

              Răspuns la: Put din teva metalica

              Aveti cateva idei pentru asta? :
              Aductiuni de apa, instalatii interioare si exterioare de alimentare cu apa, rezervor stocare, hidrofor, filtre de apa, dedurizare, tevi apa potabila, pompe submersibile, presostat

              Comentariu

              • flavius.dutu
                Incepator
                • 12.iun.2012
                • 3

                Răspuns la: Put din teva metalica

                Nu vă mai certaţi atâta! În zona Iveşti-Tecuci-Matca toată lumea foloseşte ţeavă bătută. Sunt multe gospodării care udă solariile numai cu apa din astfel de "puţuri". Şi eu eram curios în legătură cu metoda aceasta de irigare şi ieri am vizitat pe cineva de la Umbrăreşti (bazin legumicol serios): are două ţevi bătute, câte una pentru fiecare solar (cca. 1000 mp bucata), de câte 1 3/4 ţoli fiecare. Cu una a ajuns la 12 m adâncime, iar cu cealaltă la 18 m. Scoate apă din ambele non-stop, cu pompe de 1,7 KW. Varianta folosită este cea simplă, adoptată de 1024. Ce are în plus este pompa manuală situată deasupra pompei electrice, cu care amorsează la început instalaţia pentru că nu prea mai ţin garniturile, în rest merge fără probleme sistemul. "Puţurile" astea le are instalate de 9 (nouă) ani.

                Comentariu

                • nicoretro
                  Incepator
                  • 19.iul.2012
                  • 4

                  Răspuns la: Răspuns la: Put din teva metalica

                  @flavius.dutu Poti sa ne spui cum era montata pompa? direct pe teava de 1 3/4? Parca se zicea ca adancimea maxima de la care poti scoate cu o pompa de suprafata normala(cu o singura absorbtie) este 9m, cum face sa scoata apa de la 18m? sau are luciul apei mult mai sus de unde a ajuns cu teava?

                  Comentariu

                  • flavius.dutu
                    Incepator
                    • 12.iun.2012
                    • 3

                    Răspuns la: Put din teva metalica

                    Sub pompa manuală, dintr-o derivaţie tip T, era montată pompa electrică. De asta am spus că înainte de a porni pompa electrică, a amorsat mai întâi ţeava cu pompa manuală, asta din cauză că nu prea mai ţine supapa şi se dezamorsează în timp cu aer fals. Nu am întrebat cât de plină este ţeava, dar a dat de câteva ori bune la pompă până a venit apa.

                    Comentariu

                    • eugendragan68
                      Incepator
                      • 19.iul.2012
                      • 1

                      Răspuns la: Put din teva metalica

                      Buna seara.Este prima data cind scriu pe un forum si va rog sa fiti indulgenti cu mine. Detin o casa la tara la 15km de Dragasani spre Tirgu Jiu in comuna Creteni si am o gradina de aproximativ 800mp cultivata cu de-toate.Am racordare la reteaua de apa potabila a comunei,dar din cauza secetei apa se da rationalizat cam 2-3 ore seara, izvorul captat de primarie nefacind fata.Din aceasta cauza sint interesat sa-mi fac un put din teava batuta metoda cu vacum.Mentionez ca am citit tot forumul de aici si cel din Forumul Softpedia si stiu ca nu este cea mai buna alegere pentru un foraj de apa menajera. Dar m-a lovit criza si trebuie sa gasesc o solutie pe termen scurt pentru ca se alege praful de munca mea si a soacrei mele daca nu gasesc o sursa de apa.Prima pinza freatica este la5-7m .A doua am inteles de la vecini ca ar fi pe la 10-12m.Am o fintina la 40m de terenul meu cu adincimea de 7m si diametrul 1m din care am inteles ca se scotea acum 8-10ani cu pompa de 1,5toli non-stop.Propietarul s-a dus intr-o lume mai buna, fintina s-a colmatat si este si in litigiu asa ca nu pot sa ma leg macar temporar. Va rog pe cei care ati facut sau detineti o astfel de instalatie sa imi explicati etapele [eventual un plan;un desen;de ce ar trebuii sa tin cont cind ma voi apuca de constructie .Detin teava dublu galvanizata de 1,5toli,18-20m ;compresor 220v cu bazin de 50l;baros de 15kg;filiera teava de la1 la 3toli;furtune,etc.Va multumesc anticipat pentru ajutor si timpul pierdut cu sfaturi.

                      Comentariu

                      • 1024
                        Membru
                        • 20.sep.2008
                        • 172

                        Răspuns la: Put din teva metalica

                        Vad ca topicul deschis de mine are succes , dar sunt intr-o criza de timp teribila.....in CO la tara si fara internet. Am sa revin saptamana viitoare cu mai multe amanunte si poze , dar raspund succint :
                        -ptr nicoretro > nu trebuie sa fie spatiul etans si mai jos de 9m se foloseste hidrofor cu ejector ( cred ca asa se numeste ) care impune un diametru de teava mai mare dar nu cred ca merge , nu se mai face absorbtia ,vacuum-ul ,ar merge la fantana clasica
                        -ptr eugen > apuca si bate teava , la 5-7m este floare la ureche ,nuinteleg ce sa faci cu compresorul.si , totusi , nu cred ca ai citit tot
                        -ptr flavisus > se mai dezamorseaza daca nu este folosita mult timp sau daca prinde impuritati la supapa de fund . eu am un bazin de 1000 l la inaltimea de 2m , pe acesta il umplu si fac udarea gradinii prin picatura , apa la gaini,etc. din el umplu si putul daca se dezamorseaza , asta din comoditate sa nu mai dau la pompa
                        -ptr flavius . ms ptr ajutorul de a lamurii " lumea"
                        am sa revin !
                        gabi

                        Comentariu

                        • flavius.dutu
                          Incepator
                          • 12.iun.2012
                          • 3

                          Răspuns la: Put din teva metalica

                          Nicio problemă. Concediu plăcut! sau Spor la muncă!

                          Cre' că acum este perioada optimă pentru a bate ţeava, pe timp de secetă, pentru că dacă dai acum de apă eşti sigur că vei avea tot timpul. În perioadele ploioase poţi da într-un izvor "ocazional" alimentat doar de ploi, iar când nu mai plouă nu mai ai nici apă. Părerea mea.
                          Ultima editare de flavius.dutu; 09.aug.2012, 08:45.

                          Comentariu

                          • fantastykmen
                            Incepator
                            • 27.iul.2010
                            • 9

                            Răspuns la: Put din teva metalica

                            salutare,

                            am citit de la inceput si chiar de 2 ori dar am cateva nelamuriri la cum a facut 1024.....ai spus initial ca ai decat teava si in poze asa se vede dupa care ai spus ca ai supapa in capatul de jos al tevii si ca folosesti un bazin afara,intrebarea mea este urmatoarea: daca folosesc metoda cea mai simpla(cea initiala pe care ai folosit-o tu) doar cu teava gaurita cu conul in varf la care atasez o pompa ca aceasta din link http://www.bricoshop.ro/Pompe-de-gra...GP-636-4180265 cu supapa de sens si filtru pentru nisip intre pompa si teava o pot folosi pentru a scoate apa incontinuu doua,trei ore pe zi pentru udat gradina sau trebuie cu vas afara si oprita din cand in cand?.... tu scoti incontinuu apa avand varianta initiala de put si ce debit ai?....fa si tu o actualizare asa de la inceput pana acum sa pricepem si noi :P ....maine plec in CO 8 zile dar cand ma intorc vreau sa fac asa ceva si initial am priceput tot dar cand ai spus de supapa din fundul putului si vasul afara m-ai desumflat, daca poti sa-mi lasi un nr de telefon in privat ar fi perfect.

                            Iti multumesc anticipat!
                            alex

                            Comentariu

                            • 1024
                              Membru
                              • 20.sep.2008
                              • 172

                              Răspuns la: Put din teva metalica

                              fantastykmen > raspunsul la postarea ta este afirmativ , poti scoate apa si o saptamana incontinuu daca ai de unde , adica panza de apa freatica este oK!
                              " initial am priceput tot dar cand ai spus de supapa din fundul putului si vasul afara m-ai desumflat "...> cu trecerea timpului mi-au venit idei !
                              o sa iti las nr de tel si am sa incerc un rezumat.
                              gabi

                              Comentariu

                              • vasile m
                                Membru
                                • 21.iun.2009
                                • 296

                                Răspuns la: Put din teva metalica

                                saptamana trecuta am forat si eu dupa apa pe un camp de varza .. la inceput am fost dezamagit nu am putut rupe apa dupa doua zile am montat o motopompa adusa din ukraina nu va spun ce satisfactie a avut varza cand a primit apa rece .
                                principiul a fost urmatorul Teava de 1.1/2un teu ptrmotopompa si o pompa manuala ptr amorsare.apropo oare de unde au scos teava de 1.3/4? o fi prin sud ca prin nord nu exista asa ceva.si pompele trag si de la 20 de metri daca le e adusa apa in gura ... `din aceasta cauza cetateanul amorsa pompa electrica cu cea manuala sa aveti spor la udat in gradini Domneajuta poate ploua.

                                Comentariu

                                Procesare...