Probleme hidrofor

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi

  • dr.milea
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Probleme hidrofor

    Daca ati setat presostatul la 4 atmosfere, ma mir ca a mers si citeva luni. Pe eticheta scrie ca pompa scoate 4 atmosfere(1 atmosfera este egala cu presiunea la baza unei coloane de apa de 10 metri). De ce ati setat la 4 atmosfere? Daca hidroforul deservea un bloc de 10 etaje(30 metri inaltime la etajul de sus), atunci era nevoie de 4 atmosfere. Pentru o casa pe pamint, doar un nivel, e suficent un reglaj intre 1 si 2 atmosfere. Se regleaza si la 3 atmosfere presiunea maxima, doar daca avem o pompa puternica, iar pompele obisnuite, pina in 700 W, abia scot 2 atmosfere. Daca avem o pompa puternica reglam presostatul la 3 atm. pentru ca sa porneasca pompa mai rar. Pe eticheta pompelor nu prea scrie adevarul,mai ales daca sint chinezesti. Deci, umblati la presostat pina cind pompa poate face presiunea la care declanseaza

    Explic cum functioneaza un hidrofor, pentru cei care nu stiu,deci nu au cum sa gaseasca solutia unei probleme.
    In interiorul rezervorului este un balon de cauciuc. Balonul are un guler cu care e prins de rezervor cu capacul prin care intra apa in rezervor. Pe rezervor, in partea opusa capacului, se afla o valva ca la roata de bicicleta, etansarea intre valva si rezervor se face cu o garnitura din cauciuc. Din fabrica, se pompeaza aer(prin acesta valva) in interiorul rezervorului. Aerul este deci intre peretii rezervorului si balonul de cauciuc. Ca sa usuram calculul, sa zicem ca bagam aer la presiunea de 1 atmosfera sau 1 bar(valoarea reala e scrisa in cartea hidroforului ).
    1 atmosfera este egala cu presiunea unei coloane de apa de 10 metri,indiferent de grosimea conductei cu apa. Datorita presiunii din interior, balonul de cauciuc e comprimat. Cind hidroforul e bagat in priza, pompa baga apa in balon, care se umfla. De exemplu, daca rezervorul e de 20 litri, daca in balon intra 10 litri de apa, aerul din jurul balonului trebuie sa ocupe spatiul ramas, de numai 10 litri, deci presiunea din rezervor se dubleaza, adica, in cazul nostru, se face de 2 bari. Daca pompa merge in continuare, presostatul taie curentul electric. Balonul mai are si rolul ca apa sa nu ia contact cu peretii din tabla ai rezervorului, pentru ca apa s-ar colora de la rugina(deci daca apa e colorata, s-a spart balonul). Daca aerul din rezervor se pierde(pe la garnitura de cauciuc a valvei sau pe la supapa ei), atunci perna de aer e mai mica si pompa va porni mai des, se poate ajunge in situatia ca sa luam o cana de apa de la robinet si sa porneasca pompa. Daca nu mai e deloc aer in rezervor(valva e blocata pe deschis, este o neetansare pe la capac sau la garnitura valvei de aer), pompa umple balonul cu apa pina cind balonul se sprijina complet pe peretii rezervorului, moment in care presiunea creste brusc, pentru ca apa nu se comprima, ca aerul. O mica pierdere de apa pe la o imbinare poate determina scaderea rapida a presiunii sub valoarea de start a presostatului si apare fenomenul descris mai sus de pornire/oprire repetata la interval mic.Deci, ca sa remediem problemele , facem urmatoarele:
    verificam si eliminam lipsa de etanseitate la aer a rezervorului si pe traseul de apa, scoatem hidroforul din priza, deschidem un robinet si golim apa. Cu robinetul deschis, pompam aer prin valva cu o pompa de bicicleta (prevazuta eventual cu un manometru daca nu avem pe hidrofor) pina la valoarea de 1,5 atmosfere. Este bine sa reglam si presostatul la valoarea de 1,5 atmosfere la pornire , in felul acesta pompa va porni mai rar, deci consum mai mic de curent. Sa vedem cum merge acum sistemul: pompa baga apa in balon, balonul se umfla, comprima aerul de linga el pina la presiunea de decuplare. Deschidem un robinet, apa iese din balon, presiunea scade, balonul se stringe si se goleste pina cind se ajunge la presiunea de 1,5 bari, atunci decupleaza si presostatul, deci merge bine.
    Este bine sa verificam din cind in cind starea hidroforului: Facem sa porneasca hidroforul(cineva asculta zgomotul si deschidem un robinet pina porneste). Inchidem robinetulsi asteptam sa se opreasca pompa. In acest moment balonul este plin cu apa. Scoatem din priza si dam drumul la apa in un vas care se poate masura volumul de apa inmagazinat in balon(galeti, sticle de 10 litri). Volumul de apa ar trebui sa fie cel putin jumatate din rezervorul hidroforului. E bine daca facem masuratoarea asta cind e nou, pentru comparatie mai tirziu. Daca se inmagazineaza putina apa,trebuie bagat aer prin valva. O alta piesa de la hidrofor este o supapa care impiedica apa sub presiune sa se intoarca in put. Daca aceasta supapa(supapa este ca o poarta care se deschide numai intrun sens) este defecta,o parte din apa se intoarce catre put iar hidroforul va porni , cu atit mai des cu cit scurgerea de apa e mai mare.

    Lasă un comentariu:


  • flaviuso
    a răspuns
    Răspuns la: Probleme hidrofor

    Buna ziua

    Am doua electropompe autoamorsante (vedeti in poze) si am urmatoarea problema cu amandoua: motorul merge, pompa trage apa dar nu poate sari de 1.5 bari, presostatul e setat mai sus (intre 3 si 4 bari) asa ca daca le las, merg in continuu pana se ard probabil. Nu au nicio problema la pornire (sa porneasca greu sau ceva de genul). Pana la un moment dat au mers (de aia am doua in caz ca se ardea una sa o bag pe cealalta) insa dintr-o data n-a mai mers una, iar dupa putin timp nici cealalta. Mentionez ca, inainte sa apara problema cu cateva luni, am schimbat presostatul (am luat unul mai puternic, Italtecnica PM 12), l-am setat intre 3 si 4 bari si parca proneau pompele prea des pana cand n-au mai mers: huruiau in gol. Le-am dat jos si am ajuns la problema cu presiunea slaba. Am dus o pompa la un "mester" din sat, a bagat-o in priza, a vazut ca merge motorul si a ridicat din umeri. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, poate v-ati intalnit de problema. Atasez niste poze cu pompa mai jos.

    Multumesc

    Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	20150115_161345.jpg 
Afișări:	828 
Mărime:	231,9 KB 
ID:	620378 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	20150115_161354.jpg 
Afișări:	833 
Mărime:	291,6 KB 
ID:	620379 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	20150115_161402.jpg 
Afișări:	838 
Mărime:	259,6 KB 
ID:	620380 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	20150115_161454.jpg 
Afișări:	1020 
Mărime:	271,4 KB 
ID:	620381

    Lasă un comentariu:


  • Consultant sanitare
    a răspuns
    Postat în original de eugencmn
    Ma apuc sa inlocuiesc membrana,ceva sugesti,recomandari ?
    Ati inlocuit membrana hidroforului? Cum a decurs operatiunea? parerii, impresii, costuri?

    Postat în original de blacky
    Buna ziua, am si eu o problema legata de apa din put. Am un hidrofor care scoate apa de la adancimea de 13m. Pana acum apa a fost curata, clara, insa astazi dintr-o data a inceput sa curga murdara, cu namol. As dori sa stiu care este cauza acestui fapt si cum s-ar putea rezolva.
    Ce adancime are putul si de la ce adancime absoarbe pompa? Alte detalii despre put ...?

    Lasă un comentariu:


  • blacky
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Probleme hidrofor

    Buna ziua, am si eu o problema legata de apa din put. Am un hidrofor care scoate apa de la adancimea de 13m. Pana acum apa a fost curata, clara, insa astazi dintr-o data a inceput sa curga murdara, cu namol. As dori sa stiu care este cauza acestui fapt si cum s-ar putea rezolva. Am tot cautat pe net in stanga si in dreapta insa nu am gasit nimic concret. Va mutumesc.

    Lasă un comentariu:


  • eugencmn
    a răspuns
    Răspuns la: Probleme hidrofor

    nu e defect,l-am scos si verificat,etanseaza corect.Eu cred ca basica e sparta dar atunci de ce nu iese apa pe ventil ? E cumva posibil sa ca pompa sa numai bage in rezervor si sa arunce direct in instalatie? de aceea si faza ca ajunge la presiune imediat si se opreste ? Cumva face bypass la rezervor ? Inca o chestie,hidroforul e model cu ejector,tricomserv cu vas de 50.

    Mi-am dat seama ce avea,am scos ventilul inca o data si am bagat ceva sa vad daca e infundat sau ceva de genu, am fortat putin si surpriza,era balonul plin cu apa,l-am intepat bineinteles,macar acum stiu o treaba.Nu se golea de apa,cauza fiind probabil ca hidroforul e pus undeva la 1.5m sub pamant,intr-un camin,iar traseul pana in casa e mai sus putin.Ma apuc sa inlocuiesc membrana,ceva sugesti,recomandari ?

    Lasă un comentariu:


  • coby
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Probleme hidrofor

    Postat în original de eugencmn
    ..cand scot mufa de la compresor iese aerul si numai ramane nimic,daia si senzatia ca bagi aer in ceva ce nu se umfla.
    Asta nu prea inteleg cum vine ? Ce mufa ? Poate ventilul e defect .

    Lasă un comentariu:


  • eugencmn
    a răspuns
    Răspuns la: Probleme hidrofor

    da,scos de sub tensiune cu robinetul deschis.Intra 1.5-2 atm aproape instant,cand scot mufa de la compresor iese aerul si numai ramane nimic,daia si senzatia ca bagi aer in ceva ce nu se umfla.

    Lasă un comentariu:


  • coby
    a răspuns
    Răspuns la: Probleme hidrofor

    Cand bagati presiune , rezervorul este golit de apa ?

    Lasă un comentariu:


  • eugencmn
    a răspuns
    Răspuns la: Probleme hidrofor

    Buna ziua,


    Am impresia ca numai tine presiune in vas,porneste foarte repede si se opreste la fel de repede.Nu sa umblat la nimic,Am verificat presiunea in vas,este zero,cu hidroforul scos din priza,fara presiune in vas,am incercat sa ridic presiunea la 1.5 insa problema este ca iti da impresia ca bagi aer intr-un vas foarte mic,nu intra decat putin aer si ajunge la 1.5(cu un compresor mic auto) .Acum eu ma gandesc ca basica e sparta insa nu iese apa pe la ventil.Ma lumineaza si pe mine cineva? E sparta sau altceva e defect ?


    Multumesc

    Lasă un comentariu:


  • ioan72
    a răspuns
    Răspuns la: Probleme hidrofor

    Va salut.Va rog un sfat in legatura cu hidroforul care imi face ceva probleme de 2 zile.Scoate apa din fantana dar nu se mai opreste si odata cu apa vin si bule de aer. Mentionez ca daca amorsez hidroforul invers in timp ce merge prin evacuare cu apa de la retea cu presiune de 3-4 bari cand ajunge la presiune deculpeaza.Va rog un sfat.

    Lasă un comentariu:


  • miocrl
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Probleme hidrofor

    De la o vreme hidroforul pornea pt 3 secunde cam din jumate in jumate de ora. In ultima perioada pornirile repetate au ajuns sa aiba loc din 5 in 5 minute. Descoperisem o scurgere de apa adica pierdere de presiune, am remediat-o dar comportamentul era acellasi. Azi hidroforul nu se mai opreste deloc. Am desfacut capacelul presostatului, am decuplat prin apasare. Cand dau drumul la robinet, poneste automat, dar cand opresc robinetul hidroforul nu mai decupleaza si ajunge la 4 atm. Cand era in regula statea pe la 1.5-2.
    Vre-un sfat?

    Lasă un comentariu:


  • mirceaknap
    a răspuns
    Răspuns la: Răspuns la: Probleme hidrofor

    Postat în original de flaviuso
    Buna ziua!

    Am si eu o problema cu hidroforul, mai bine zis cu electropompa autoamorsanta. Motorul merge (se aude) dar nu refuleaza apa. Am amorsat-o (am oprit robinetul de pe teava de retur si i-am turnat apa pana a dat pe afara), m-am uitat la sorb, si nimic. Mentionez ca pompa e o chinezarie Jet 80-s si ca presiunea am setat-o pe presostat intre 3 si 4 bari. Ma puteti ajuta?

    Multumesc!
    Demontati pompa,controlati daca axul motorului antreneaza palele pompei.

    Lasă un comentariu:


  • flaviuso
    a răspuns
    Răspuns la: Probleme hidrofor

    Buna ziua!

    Am si eu o problema cu hidroforul, mai bine zis cu electropompa autoamorsanta. Motorul merge (se aude) dar nu refuleaza apa. Am amorsat-o (am oprit robinetul de pe teava de retur si i-am turnat apa pana a dat pe afara), m-am uitat la sorb, si nimic. Mentionez ca pompa e o chinezarie Jet 80-s si ca presiunea am setat-o pe presostat intre 3 si 4 bari. Ma puteti ajuta?

    Multumesc!

    Ma poate ajuta si pe mine cineva in legatura cu problema mea?

    Lasă un comentariu:


  • ivan_turbinca
    a răspuns
    Răspuns la: Probleme hidrofor

    are garantie 2 ani parca.

    Lasă un comentariu:


  • bgd_stanescu
    a răspuns
    Răspuns la: Probleme hidrofor

    Nici eu nu stiam si am facut prin incercari. Prima data invarteam cu surubelnita surubul de pe capacul presostatului, crezand ca este pentru reglaje De fapt era doar surubul care tinea capacul...au cam ras colegii de mine ca tot le ziceam ca invart de surub si nu se intampla nimic
    Specialistii de aici pot sa iti spuna care e arcul pentru presiunea maxima si care e pentru diferenta de presiune (unul are diametru mai mare decat celalalt). Iti trebuie doar o cheie...tin minte ca era o dimensiune care nu e uzuala, de aceea am facut cu o cheie reglabila.

    Dar: daca zici ca il ai de trei luni, te sfatuiesc sa nu te bagi la atceva decat reglaje de presostat sau completare aer, adica sa nu desfaci membrana de cauciuc pentru ca preuspun ca l-ai luat cu garantie.

    Lasă un comentariu:

Procesare...