Probleme hidrofor

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • blacky
    Incepator
    • 22.nov.2008
    • 23

    Răspuns la: Răspuns la: Probleme hidrofor

    Buna ziua, am si eu o problema legata de apa din put. Am un hidrofor care scoate apa de la adancimea de 13m. Pana acum apa a fost curata, clara, insa astazi dintr-o data a inceput sa curga murdara, cu namol. As dori sa stiu care este cauza acestui fapt si cum s-ar putea rezolva. Am tot cautat pe net in stanga si in dreapta insa nu am gasit nimic concret. Va mutumesc.

    Comentariu

    • Consultant sanitare
      Moderator
      • 16.oct.2006
      • 1551

      Postat în original de eugencmn
      Ma apuc sa inlocuiesc membrana,ceva sugesti,recomandari ?
      Ati inlocuit membrana hidroforului? Cum a decurs operatiunea? parerii, impresii, costuri?

      Postat în original de blacky
      Buna ziua, am si eu o problema legata de apa din put. Am un hidrofor care scoate apa de la adancimea de 13m. Pana acum apa a fost curata, clara, insa astazi dintr-o data a inceput sa curga murdara, cu namol. As dori sa stiu care este cauza acestui fapt si cum s-ar putea rezolva.
      Ce adancime are putul si de la ce adancime absoarbe pompa? Alte detalii despre put ...?

      Comentariu

      • flaviuso
        Membru
        • 10.mar.2012
        • 168

        Răspuns la: Probleme hidrofor

        Buna ziua

        Am doua electropompe autoamorsante (vedeti in poze) si am urmatoarea problema cu amandoua: motorul merge, pompa trage apa dar nu poate sari de 1.5 bari, presostatul e setat mai sus (intre 3 si 4 bari) asa ca daca le las, merg in continuu pana se ard probabil. Nu au nicio problema la pornire (sa porneasca greu sau ceva de genul). Pana la un moment dat au mers (de aia am doua in caz ca se ardea una sa o bag pe cealalta) insa dintr-o data n-a mai mers una, iar dupa putin timp nici cealalta. Mentionez ca, inainte sa apara problema cu cateva luni, am schimbat presostatul (am luat unul mai puternic, Italtecnica PM 12), l-am setat intre 3 si 4 bari si parca proneau pompele prea des pana cand n-au mai mers: huruiau in gol. Le-am dat jos si am ajuns la problema cu presiunea slaba. Am dus o pompa la un "mester" din sat, a bagat-o in priza, a vazut ca merge motorul si a ridicat din umeri. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, poate v-ati intalnit de problema. Atasez niste poze cu pompa mai jos.

        Multumesc

        Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	20150115_161345.jpg 
Afișări:	827 
Mărime:	231,9 KB 
ID:	620378 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	20150115_161354.jpg 
Afișări:	832 
Mărime:	291,6 KB 
ID:	620379 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	20150115_161402.jpg 
Afișări:	837 
Mărime:	259,6 KB 
ID:	620380 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	20150115_161454.jpg 
Afișări:	1019 
Mărime:	271,4 KB 
ID:	620381

        Comentariu

        • dr.milea
          Incepator
          • 03.feb.2015
          • 40

          Răspuns la: Răspuns la: Probleme hidrofor

          Daca ati setat presostatul la 4 atmosfere, ma mir ca a mers si citeva luni. Pe eticheta scrie ca pompa scoate 4 atmosfere(1 atmosfera este egala cu presiunea la baza unei coloane de apa de 10 metri). De ce ati setat la 4 atmosfere? Daca hidroforul deservea un bloc de 10 etaje(30 metri inaltime la etajul de sus), atunci era nevoie de 4 atmosfere. Pentru o casa pe pamint, doar un nivel, e suficent un reglaj intre 1 si 2 atmosfere. Se regleaza si la 3 atmosfere presiunea maxima, doar daca avem o pompa puternica, iar pompele obisnuite, pina in 700 W, abia scot 2 atmosfere. Daca avem o pompa puternica reglam presostatul la 3 atm. pentru ca sa porneasca pompa mai rar. Pe eticheta pompelor nu prea scrie adevarul,mai ales daca sint chinezesti. Deci, umblati la presostat pina cind pompa poate face presiunea la care declanseaza

          Explic cum functioneaza un hidrofor, pentru cei care nu stiu,deci nu au cum sa gaseasca solutia unei probleme.
          In interiorul rezervorului este un balon de cauciuc. Balonul are un guler cu care e prins de rezervor cu capacul prin care intra apa in rezervor. Pe rezervor, in partea opusa capacului, se afla o valva ca la roata de bicicleta, etansarea intre valva si rezervor se face cu o garnitura din cauciuc. Din fabrica, se pompeaza aer(prin acesta valva) in interiorul rezervorului. Aerul este deci intre peretii rezervorului si balonul de cauciuc. Ca sa usuram calculul, sa zicem ca bagam aer la presiunea de 1 atmosfera sau 1 bar(valoarea reala e scrisa in cartea hidroforului ).
          1 atmosfera este egala cu presiunea unei coloane de apa de 10 metri,indiferent de grosimea conductei cu apa. Datorita presiunii din interior, balonul de cauciuc e comprimat. Cind hidroforul e bagat in priza, pompa baga apa in balon, care se umfla. De exemplu, daca rezervorul e de 20 litri, daca in balon intra 10 litri de apa, aerul din jurul balonului trebuie sa ocupe spatiul ramas, de numai 10 litri, deci presiunea din rezervor se dubleaza, adica, in cazul nostru, se face de 2 bari. Daca pompa merge in continuare, presostatul taie curentul electric. Balonul mai are si rolul ca apa sa nu ia contact cu peretii din tabla ai rezervorului, pentru ca apa s-ar colora de la rugina(deci daca apa e colorata, s-a spart balonul). Daca aerul din rezervor se pierde(pe la garnitura de cauciuc a valvei sau pe la supapa ei), atunci perna de aer e mai mica si pompa va porni mai des, se poate ajunge in situatia ca sa luam o cana de apa de la robinet si sa porneasca pompa. Daca nu mai e deloc aer in rezervor(valva e blocata pe deschis, este o neetansare pe la capac sau la garnitura valvei de aer), pompa umple balonul cu apa pina cind balonul se sprijina complet pe peretii rezervorului, moment in care presiunea creste brusc, pentru ca apa nu se comprima, ca aerul. O mica pierdere de apa pe la o imbinare poate determina scaderea rapida a presiunii sub valoarea de start a presostatului si apare fenomenul descris mai sus de pornire/oprire repetata la interval mic.Deci, ca sa remediem problemele , facem urmatoarele:
          verificam si eliminam lipsa de etanseitate la aer a rezervorului si pe traseul de apa, scoatem hidroforul din priza, deschidem un robinet si golim apa. Cu robinetul deschis, pompam aer prin valva cu o pompa de bicicleta (prevazuta eventual cu un manometru daca nu avem pe hidrofor) pina la valoarea de 1,5 atmosfere. Este bine sa reglam si presostatul la valoarea de 1,5 atmosfere la pornire , in felul acesta pompa va porni mai rar, deci consum mai mic de curent. Sa vedem cum merge acum sistemul: pompa baga apa in balon, balonul se umfla, comprima aerul de linga el pina la presiunea de decuplare. Deschidem un robinet, apa iese din balon, presiunea scade, balonul se stringe si se goleste pina cind se ajunge la presiunea de 1,5 bari, atunci decupleaza si presostatul, deci merge bine.
          Este bine sa verificam din cind in cind starea hidroforului: Facem sa porneasca hidroforul(cineva asculta zgomotul si deschidem un robinet pina porneste). Inchidem robinetulsi asteptam sa se opreasca pompa. In acest moment balonul este plin cu apa. Scoatem din priza si dam drumul la apa in un vas care se poate masura volumul de apa inmagazinat in balon(galeti, sticle de 10 litri). Volumul de apa ar trebui sa fie cel putin jumatate din rezervorul hidroforului. E bine daca facem masuratoarea asta cind e nou, pentru comparatie mai tirziu. Daca se inmagazineaza putina apa,trebuie bagat aer prin valva. O alta piesa de la hidrofor este o supapa care impiedica apa sub presiune sa se intoarca in put. Daca aceasta supapa(supapa este ca o poarta care se deschide numai intrun sens) este defecta,o parte din apa se intoarce catre put iar hidroforul va porni , cu atit mai des cu cit scurgerea de apa e mai mare.

          Comentariu

          • dan_soim
            Incepator
            • 28.feb.2015
            • 10

            presiune scazuta

            Salut,

            La casa de la tara am un hidrofor cu pompa submersibila. Instalatia o golesc de fiecare data cand plec, de frica inghetului.
            Problema e ca presiunea apei este destul de scazuta: pompa porneste ~1 -1.1 bar si se opreste ~ 2.2 bar.
            Interesant este ca la pornire, cand se umple instalatia, pompa functioneaza pana se atinge presiunea de 2.8 bar ( la presostat nu am umblat, ar trebui sa porneasaca la 1.4 bar si sa se opreasca la 2.8bar).

            Care credeti ca ar putea fi problema? Sa fie defect presostatul? Sau poate presiunea de preincarcare a vasului hidraulic nu este buna? ( cand am montat vasul am verificat-o si setat-o la 1.4 bar - citisem pe un blog ca trebuie sa fie <= Pmin)

            Multumesc.

            Comentariu

            • bogdanfnf`
              Membru Marcant
              • 26.dec.2007
              • 629

              Răspuns la: Probleme hidrofor

              Salutare ,

              Inainte de a ajunge cu hidroforul la service-ul de garantie , vreau sa va expun problema mea !

              Am un put de 21 m , coloana de apa este de 8 m iar luciul apei este la 13 m , am montat un hidrofor Tricomserv cu ejector , motor de 1100 w . L-am montat ca la carte cu teava de dimensiune recomandata . Hidroforul este montat in beci iar cel mai inalt consumator este la 2,5 m .
              Problema este urmatoarea , pompa nu poate trece de 3 bari presiunea maxima facuta cu ,consumatori opriti ! Urca maxim in 2,8 bari !
              Am reglat presostatul crezand ca nu este reglat corect si deaceea nu urca mai mult , dar degeaba ! Motorul fuctioneaza fara oprire si fara sa reuseasca sa treaca de 2,8 bari .


              Ce ma sfatuiti ?

              Comentariu

              • DORELL
                Incepator
                • 15.oct.2015
                • 1

                Răspuns la: Probleme hidrofor

                Sunt novice pe acest site asa ca fiti ingaduitori!
                Am si eu o problema care m-a enervat cat e vara de lunga!
                Am un hidrofor la tara si de o jumatate de an nu mai prea merge. ]Pompa a fost montata acu 6 ani timp in care a functionat fara probleme Recent mi-am schimbat instalatia in casa unde aveam henco si am pus PPr si in plus un boiler electric mic pentru bucatarie. La putin timp hidroforul s-a oprit. Din acest moment am schimbat pe rand : supapa de sens de la intrarea din hidrofor, sorbul, hidroforul cu pompa cu tot, am demontat si am montat coturile de vreo 100 de ori si nimic. presiunea din besica si cam tot ce mi-a putut trece prin cap. Continuu se acumuleaza aer pe portiunea dintre hidrofor si fantana si la 1-2 zile se dezamorseaza pompa.
                Pompa trage cam de la 7 metri, urmeaza un cot la intrarea in fantana, pe urma am o panta descendenta pana in beci supapa de sens si pe urma hidroforul.
                Poate influenta instalatia de dupa pompa ceea ce se intampla inainte de pompa si de supapa de sens!?
                Posibil sa fie fisurata teava prin pamant care ii de politub din ala negru ingropata la un metru!?
                Sugestii plzzzzzzzzzzzzzz!

                Comentariu

                • rex
                  Membru
                  • 21.apr.2015
                  • 220

                  Răspuns la: Probleme hidrofor

                  La cate ai schimbat , cred ca e singurul raspuns , conducta fisurata . Ar fi bine sa verifici si racordurile de pe conducta , sa fie stranse bine , etanse , canepa , teflon etc .

                  Comentariu

                  • Consultant sanitare
                    Moderator
                    • 16.oct.2006
                    • 1551

                    Răspuns la: presiune scazuta

                    Postat în original de dan_soim

                    Care credeti ca ar putea fi problema? Sa fie defect presostatul? Sau poate presiunea de preincarcare a vasului hidraulic nu este buna? ( cand am montat vasul am verificat-o si setat-o la 1.4 bar - citisem pe un blog ca trebuie sa fie <= Pmin).
                    Verificati presiunea aerului din vasul hidrofor. Verificarea pernei de aer se face cu vasul descarcat de apa, setati presiunea la 1.5 bar.
                    Deasemenea, verificati presiunea de pornire si oprire, daca manometrul va functioneaza. Acestea pot fi 2.8bar si 1.4-1.5 bar.

                    Postat în original de bogdanfnf`
                    Salutare ,
                    Inainte de a ajunge cu hidroforul la service-ul de garantie , vreau sa va expun problema mea !

                    Am un put de 21 m , coloana de apa este de 8 m iar luciul apei este la 13 m , am montat un hidrofor Tricomserv cu ejector , motor de 1100 w . L-am montat ca la carte cu teava de dimensiune recomandata . Hidroforul este montat in beci iar cel mai inalt consumator este la 2,5 m .
                    Problema este urmatoarea , pompa nu poate trece de 3 bari presiunea maxima facuta cu ,consumatori opriti ! Urca maxim in 2,8 bari !
                    Am reglat presostatul crezand ca nu este reglat corect si deaceea nu urca mai mult , dar degeaba ! Motorul fuctioneaza fara oprire si fara sa reuseasca sa treaca de 2,8 bari .

                    Ce ma sfatuiti ?
                    Va trebuie o presiune mai mare de 2.8 bar? Din punct de vedere al instalatiei cu hidrofor, este o presiune suficienta pentru casa dvs.

                    Postat în original de DORELL
                    Posibil sa fie fisurata teava prin pamant care ii de politub din ala negru ingropata la un metru!?
                    Daca puteti izola teava, se poate face o proba de presiunea pe aceasta zona, astfel aflati daca este sau nu fisurata.

                    Comentariu

                    • Temelye
                      Living Legend
                      • 23.apr.2014
                      • 1344

                      Răspuns la: Probleme hidrofor

                      Daca inteleg bine, e vb. de un foraj cu teava PVC de 40? daca da, cred ca problema e la o lipitura de teava. Bagati polietilena de 32 prin ea si veniti cu polietilena direct in supapa de sens care sa vina si direct in pompa,fare alte coturi si imbinari care pot deveni zone prin care se poate infiltra aer.Daca nu e asta mai poate fi un fenomen de gazeifiere a apei,mai stiu un caz care dupa ceva ani ii tot aparea aer.
                      Cele mai frumoase cabluri si tevi sunt cele care nu se vad

                      Comentariu

                      • emanu
                        Membru Marcant
                        • 06.oct.2008
                        • 504

                        Răspuns la: Probleme hidrofor

                        panta trebuie sa fie mereu ascendenta intre sorb si hidrofor, in caz contrar ramane mereu aer in partea mai ridicata

                        Comentariu

                        • D.Toma
                          Incepator
                          • 13.apr.2020
                          • 1

                          Bun găsit. Am un bazin de hidrofor de 80 litri, vertical, însă fără ventil (nu stiu ce tip de membrana are). Este vechi de aproape 20 de ani. Are in partea inferioară intrarea apei, iar in partea superioara 2 orificii, unul pentru manometru iar al doilea pentru presostat. Am constatat, in urma pornirii repetate a pompei, ca bazinul este plin cu apa. Cand am scos manometrul, au iesit atat apa cat si aer. Am golit tot bazinul si acum am următoarele întrebări.
                          1. Unde si cum dispare aerul din partea superioară a bazinului (nu imi pot inchipui ca fuge in instalație prin partea inferioară a bazinului).
                          2. Am citit ca perna de aer trebuie refăcută, dar in lipsa ventilului nu stiu pe unde ar putea fi introdus aerul. Deci, cum se poate completa cu aer, lipsind ventilul?
                          3. Pot folosi bazinul daca membrana este spartă? Care ar fi consecințele dacă îl folosesc în continuare?
                          Discuția este ipotetică, deja am comandat un bazin nou, dar ma interesează dacă l-aș putea revalorifica, ulterior.

                          Comentariu

                          • emanu
                            Membru Marcant
                            • 06.oct.2008
                            • 504

                            Postat în original de D.Toma
                            B
                            1. Unde si cum dispare aerul din partea superioară a bazinului (nu imi pot inchipui ca fuge in instalație prin partea inferioară a bazinului).
                            Dispare in apa! La presiun o cantitate fixa de aer se dizolva in apa, pana dispare toata perna de aer! La 80 de litri dispare in cca 1-2luni! Necesita periodic golit de apa si aerisit!
                            Strainezii au inventat basica aia de cauciuc care desparte apa de aer si daca nu ai scapari pe la valva sau chiar si prin pori microscopici poate sa tina perna de aer cu anii!
                            La fel se intampla si cu hidrofoarele facute cu butoaie de bere! Necesita purjare periodic ca sa intre iar aer in ele


                            Comentariu

                            • VYS
                              Living Legend
                              • 19.aug.2005
                              • 13007

                              Daca vasul respectiv este amplasat mai jos, dispare repede aerul. Ideal este sa se amplaseze cat mai sus pentru a pastra perna de aer.
                              VYS Blog DIY

                              Comentariu

                              • emanu
                                Membru Marcant
                                • 06.oct.2008
                                • 504

                                Postat în original de VYS
                                Daca vasul respectiv este amplasat mai jos, dispare repede aerul. Ideal este sa se amplaseze cat mai sus pentru a pastra perna de aer.
                                Mai jos decat ce?

                                Viteza de dizolvare a aerului in apa depinde doar de presiune si marimea suprafetei de contact aer-apa! Nu vad nici o legatura cu altitudinea plasarii vasului de acumulare in cadrul retelei. Poti explica?

                                Comentariu

                                Procesare...