Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Inlocuire conducte din beciul unui bloc

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Inlocuire conducte din beciul unui bloc

  Locuiesc intr-un bloc construit in anii 70-80. Conductele de alimentare cu apa rece sunt in mare parte de atunci. Blocul este cu o singura scara si are 15 apartamente, pe 5 nivele, in total 7 coloane de apa rece + alimentarea garajelor care ocupa jumatate din subsol.
  Vreau sa-mi conving vecinii sa ne schimbam macar portiunea de conducta care se afla in beci. Asta inseamna aproximativ 40 de metrii de teava, robinet principal, vreo 20 de coturi, conexiuni cu tevile metalice de la coloane, robineti la intrarea pe fiecare coloana.
  Lucru se poate face destul de usor pentru ca beciul este curat si loc va fi destul dupa ce vom indeparta tevile de caldura si de apa calda, inutile in prezent.

  Ma intereseaza:
  1. Ce fel de teava este recomandata? Ce material, ce diametru si ce presiune?
  2. Daca este teava de polietilena, ce fitinguri sunt recomandate pentru prinderea lor, ce mufe, ce coturi si ce robineti?
  3. Este necesara invelirea tevilor intr-o protectie care sa nu permita inghetul?
  4. Cam cat estimati costul lucrarii incluzand maopera si materiale?
  Multumesc

 • #2
  Pentru a evita neplaceri cauzate de o redimensionare incorecta a noilor tevi este bine sa respectati dimensiunile actuale ale conductelor de apa rece.

  In cazul schimbarii materialului tevilor, deoarece exista diferente dimensionale intre o teava de otel si una de polipropilena (ca exemplu) se va avea grija sa respectam diametrul interior al acestora.

  Ca si material se poate utiliza atat teava de otel zincat cat si cele din materiale plastice (polietilena, polipropilena sau PVC).

  Puteti opta pentru teava de otel sau pentru cea de polietilena de inalta densitate (cea neagra cu dunga albastra).
  Pentru teava PEHD se pot utiliza fitinguri de compresiune - vezi foto.

  Daca se utilizeaza teava de otel este recomandat sa se izoleze tevile pentru a nu fi influentata semnificativ temperatura apei de alimentare pe traseu.
  Daca exista posibilitatea de scadere in beci a temperaturii (ceea ce este putin probabil) atunci izolatia va avea efect si in acest caz.

  Preisunea pe apa rece la blocurile de 4-5 etaje este de maxim 4 - 5 bar. Pentru teava se poate opta pentru teava Pn10.

  Costul e mai greu de estimat.
  Se pot monta si goliri pe tevi acolo unde aveti robinet de izolare.
  Fișiere atașate

  Comentariu

  Procesare...
  X