Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Necesitatea economiei de apa

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • coby
  a răspuns
  Răspuns la: Necesitatea economiei de apa

  Economia la apa se face cand nu uzi gradina cu apa de la retea .... in rest la dush si la chiuveta daca n am presiune deci si debit - personal imi vin nervii
  P.S. n o sa reusesc niciodata sa i inteleg pe cei care fac dus asa : udare scurta cu apa , inchide apa ... sapuneala si dupa aia limpezire rapida in ideea de economie , la reprizele scurte nici macar nu vine apa calda daca ai centrala termica , daca tot vrei sa faci economie asa mai bine pui apa intr un lighian ( 5 l ? ) si folosesti apa aia 3 zile ....

  Lasă un comentariu:


 • cheluakame
  a răspuns
  Răspuns la: Necesitatea economiei de apa

  Programul "normal" ca sa-l denumesc asa are timpul de spalare undeva la 40 minute, pe cand cel ECO ajunge la 145 sau 160 minute nu mai stiu sigur (o sa verific in manualul de utilizare caci sunt trecute duratele pentru fiecare program in parte). Dar doresc sa subliniez faptul ca masina are ceva vechime (4-5 ani), posibil ca la modelele mai noi sa difere.

  Cat despre masina de spalat, intr-adevar nu sunt cantitati mari, dar nu cred ca doar o data ni s-a intamplat sa spalam doar 2-3 rufe pentru ca aveam nevoie de ele, caz in care nu se justifica acel consum. In plus nu stiu cate persoane aleg programul corect pentru fiecare tip de rufe, si astfel consumul iar creste.
  Exemplu la bumbac cantitatea de apa ar fi undeva la 50 litri per circlu de spalare, la sintetice acesta este de ~30 litri per ciclu, alegerea programului bumbac pentru rufe sintetice atrage dupa sine o "risipa" de 66% fata de programul corect. Doua astfel de utilizari este echivalentul a 3 utilizari corecte.

  La apartament am o masina veche, un Artic L600T. Nu am plangeri legate de ea, inca spala bine, dar consuma destul de multa apa, indiferent de programul ales (are doar 3).
  La curte, am achizitionat un Daewoo DWD-NT1071, pe langa faptul ca are vreo 5 programe printre care si Speed Wash (22 minute), la aceasta nu am observat niciodata sa "balteasca" apa asemeni celeilalte. Si chiar si asa, rufele par a fi spalate mai bine.
  Este drept ca una are tehnologie de acum 10-15 ani iar cealalta este mai recenta, dar si modele mai noi fara programul de masurare tot cam aceeasi cantitate de apa folosesc ca si cea veche, iar ca si pret diferenta ar fi de ~150-200 ron.

  Lasă un comentariu:


 • Consultant sanitare
  a răspuns
  Răspuns la: Necesitatea economiei de apa

  Cei 6-8 l/min ar fi foarte bine insa ma tem ca in realitate avem peste 10 l/min!
  Consumul masinii de spalat rufe cred ca este un subiect destul de discutabil. Majoritatea masinilor de spalat rufe folosesc o cantitate deja suficient de mica (undeva la 40 l/program) pentru a ne gandi ca economia este foarte importanta. Evident ca orice cantitate economisita inseamna ceva insa ponderea ei in consumul general este destul de mica.
  Masinile de spalat vase sunt inca departe de a fi utilizate la scara larga, la noi.
  Cat apreciati ca este diferenta de consum de apa intre programul normal si ECO la masina de spalat vase pe care o utilizati?
  Nu am inca asa ceva si nu m-am uitat peste specificatiile acestor masini.

  Lasă un comentariu:


 • cheluakame
  a răspuns
  Răspuns la: Necesitatea economiei de apa

  Aici depinde de educatia fiecaruia. In occident am observat ca majoritatea aleg pentru dus un debit de 2.5-4 litri/minut. La noi, majoritatea folosesc 6-8 litri/minut.
  La WC-uri se pot alege vase montate la inaltimi mai mari, astfel viteza apei va fi mai mare iar cantitatea va putea fi mai mica.
  Pentru masina de spalat rufe recomand alegerea unei masini cu Fuzzy Control (cantareste cantitatea de rufe si foloseste cantitatea de apa si detergent necesara).
  Pentru cea de vase programul ECO face minuni, desi timpul de spalare este mult mai mare decat cel normal.
  Ultima editare de cheluakame; 01.mai.2013, 23:42.

  Lasă un comentariu:


 • coretweaker
  a răspuns
  Răspuns la: Necesitatea economiei de apa

  Si unde anume se monteaza economizoarele respective, doar pe bateria de chiuveta (baie & bucatarie)?
  Fiindca la mine acasa peste 95% din consumul total de apa se produce la dush, la WC-uri, si la masinile de spalat vase si rufe, NU la chiuvete.

  Lasă un comentariu:


 • economizor
  a răspuns
  Economisirea apei intr-o locuinta se poate face in diverse moduri.
  Cel mai eficient este montarea de economizoare (inlocuirea perlatoarelor clasice) la baterii.
  Astfel se poate economisi pina la 50% din apa consumata lunar.
  O baterie " desteapta " poate costa pina la 100 euro!!!
  Un economizor de baterie pentru lavoar sau chiuveta este ( la noi ) 15 lei si unul pentru dus 25 lei!
  Daca imi este permis mai multe date pe www.altenfilter.ro

  Lasă un comentariu:


 • Consultant sanitare
  a răspuns
  Ideea de econimisire din topic nu are legatura cu lipsa de igiena ci doar cu utilizarea rationala a apei, la fel cum rezervoarele pentru toatele au evoluat si necesita o cantitate mai mica de apa pentru diverse utilizari ale acestui obiect sanitar.
  Restuldiscutiilo rlegate de statistica, consumul de apa pe cap de locuitor sau de pasta de dinti, detergent etc. nu isi au rostul in acest topic. Poate ca cei care utilizeaza in exces detergent sunt tot timpul murdari pe haine (din diverse considerente) si acest lucru nu ajuta prea tare statistica si discutiile noastre.

  Lasă un comentariu:


 • tanasie
  a răspuns
  Postat în original de coretweaker Vezi post
  ...romanii stau cel mai prost din Europa la igiena...
  De unde ai dedus asta ? Cumva din cantitatile de sapun si pasta de dinti vandute pe piata ? Ori nu stii ca prin satele romanest se face sapun de casa si multi inca se spala pe dinti cu bicarbonat de sodiu ?

  Lasă un comentariu:


 • coretweaker
  a răspuns
  M-a intrigat titlul acestui subiect si tema discutata. In general lumea plateste apa in Romania... cu preturi care trec si de un euro pe metru cub, asa ca eu cred ca este usor pentru oricine sa decida daca este mai convenabil sa-si spele masina in fata casei sau la spalatorie. Acum, vorbind la modul general despre economisirea apei, in conditiile in care romanii stau cel mai prost din Europa la igiena, eu cred ca problema nu consta in economisirea apei, ci cum sa-i determini pe romani sa treaca la o utilizare mai intensa a apei.
  Ultima editare de coretweaker; 16.feb.2012, 14:12.

  Lasă un comentariu:


 • body76
  a răspuns
  Cel mai bine se simte efectul perlatorului iarna. Economia de apa calda este foarte mare fapt care duce la o factura mai mica la electricitate in cazul meu.

  Lasă un comentariu:


 • Nuovaenergia
  a răspuns
  Postat în original de Mircea G Vezi post
  Am reusit intr-un final sa fac rost de perlatoarele pe care le-am vrut . Totul s-a rezolvat prin amabilitatea celor de la Dedeman , care la rugamintea mea au adus de la importator . Totul a durat aproape doua saptamini si am fost anuntat cind a sosit marfa .
  Acest model de perlatoare , nu numai ca este , probabil , cel mai bun , se potriveste la baterii .
  Jetul de apa chiar si redus este foarte bogat , bateriile au devenit ultra-silentioase , si evident , acum se va face economie de apa .
  Perlatoarele se pot monta pe robinetul de dus sau cel de chiuveta.
  In imaginile de mai jos puteti vedea perlatoare de chiuveta care reduc consumul la 4,5,6,7,8 sau 9 litri/minut (4L-alb, 5L-verde, 6L-maro, 7L-albastru, 8L-negru, 9L - alb). Produsele sunt disponibile in varianta : carcasa cu filet interior sau carcasa filet exterior.
  Pentru dus se comercializeaza in 2 variante: de 8 si de 9 litri. (8L - negru, 9L - alb)
  Toate produsele au o garantie de 10 ani!Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	EBF8.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	17,1 KB 
ID:	600251Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	EBF9.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	16,9 KB 
ID:	600252Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	WS4_24X1.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	18,0 KB 
ID:	600253Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	ws5k.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	4,3 KB 
ID:	600254Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	WS6_24X1 (1).jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	19,5 KB 
ID:	600255Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	WS7 24X1.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	19,6 KB 
ID:	600256Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	WS8 24X1.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	18,7 KB 
ID:	600257Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	WS9 24X1.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	20,3 KB 
ID:	600258

  Lasă un comentariu:


 • Nuovaenergia
  a răspuns
  Postat în original de Mircea G Vezi post
  Am incercat sa rezolv problema perlatoarelor economice . O vizita prin oras si constatarile ...
  Marile magazine n-au auzit de asa ceva , si pentru ei perlatorul este sita . Ma-am lamurit si de ce . Pe pungulitele cu perlatoare , in toate limbile pamintului scria perlator , aerator ,etc ... traducerea in romana - sita - . de aici si motivul pt care la noi nu se da importanta subiectului .
  Intr-un final am gasit la un magazin , desi vinzatori erau aerieni , ce cautam . Aproape !
  Am cumparat doua perlatoare de 6 litri minut .
  Am ajuns acasa si direct calare pe baterii sa fac mdificarea . Pe cit de rapid m-am miscat , la fel de rapid am ramas masca ! Nu se potriveau .
  1. Nu sintem in stare sa aducem pe piata un produs necesar si util
  2. La bateriile mele nu se pot monta
  Concluzia este aceiasi , sintem o piata cu produse de mina a doua , o piata de rahaturi sclipitoare .
  Bateriile sint Urbis , model italian . Dupa cum se vede in poza , perlatorul are o parte suplimentara fata de o sita obisnuita .Din cauza acelei bucati suplimentare , nu intra pe pipa si nu se poate stringe corpul metalic . Desi pipa este mare si groasa , in interior gaura este mica si strimta ! .
  In concluzie , am reusit sa montez doar la bateria cazii . Rezultatul este foarte tare ! Apa are un jet suficient , bateria nu mai scoate zgomot , la inchiderea brusca nu se mai simte lovitura de berbec .
  Sint super multumit de rezultat . 6l/ min , functionare ultrasilentioasa , protectia la instalatie . Merita .
  Pentru restul bateriilor , am contactat o firma care are un model mai plat si ar intra pe pipa , sau voi face la strung alte mansoane metalice mai lungi .
  Perlatoarele eco (cele care intr-adevar reduc consumul de apa) se comercializeaza cu doua tipuri de carcasa. Pentru robinetele de tipul gat de lebada (intalnite mai des in bucatarii) sau robinetele de tip vechi este necesar un perlator cu filet interior. Pentru robinetele din bai in marea majoritate a cazurilor se utilizeaza perlatoarele cu filet exterior. Perlatorul din interiorul carcasei nu este mai inalt decat carcasa, fapt pentru care nu va veti lovi de imposibilitatea montarii.
  In poze se poate vedea diferenta.
  Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	AFO_1.5 GPM 22X1.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	19,0 KB 
ID:	600247Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	CutPicture.com_2012-Feb-06_04_03_41.jpg 
Afișări:	2 
Mărime:	51,6 KB 
ID:	600248Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	CutPicture.com_2012-Feb-06_04_04_56.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	44,1 KB 
ID:	600249Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Perlator pentru chiuveta.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	19,5 KB 
ID:	600250

  Lasă un comentariu:


 • Nuovaenergia
  a răspuns
  Postat în original de Helerea Nicolae Vezi post
  cred ca asta e un tip mai 'profi'
  Un produs mare, inestetic, care schimba forma si aspectul robinetului.

  Mai jos gasiti ceva mult mai mic, care seamana identic cu actualul cap de robinet, deci nu schimba aspectul robinetului. In plus de asta reduce debitul la 5 litri de apa per minut.
  Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	CutPicture.com_2012-Feb-06_04_03_41.jpg 
Afișări:	2 
Mărime:	51,6 KB 
ID:	600246

  Lasă un comentariu:


 • Highlander
  a răspuns
  Aparatele de spalat sub presiune costa foarte mult, cele ieftine din magazine sunt inutile. Pretul incepe de la 2000 de ron. Cata apa vei economisi incat sa economisesti 2000 de lei?

  Este de bun simt totusi pe furtun sa pui un capat gen dus cu maneta de actionare. Ala ridica presiunea tevii si e actionat doar cand este apasata maneta. realizeaza o crestere a eficientei si o economie a apei dintr-un cost redus.

  Eu nu cred ca deocamdata in Romania se poate vorbi de "folosire" a apei. Cel putin in urmatorii ani circulatia apei in natura ramane favorabila romanilor, si anume apa evaporata este egala cu ploile...

  In zonele secetoase daca se evapora apa, ploua la altii, si e nenorocire mare. si pt "secetosi" si pt aialalti, ca ii cam inunda.

  Lasă un comentariu:


 • Mircea G
  a răspuns
  Inceputul este greu ...
  In legatura cu spalatul masinilor . In mod normal , din cite stiu eu , spalatoriile auto LEGALE ar trebui sa fie dotate cu un sistem de reciclare al apei . Tot din cite stiu eu , nu stiu UNA care sa fie dotata cu asa ceva , deci la un spalat de masina , apa , ca este de acasa sau de la spalatorie , ajunge direct la canalizare . Din acest punct de vedere nu avem a face o diferenta .
  Cum la noi se practica , din motive finaciare dar si de comoditate ( de multe ori sint cozi infernale ) spalatul acasa , putem face totusi o reducere a cantitatii de apa folosite .
  Cum ? In locul furtunului cu apa , care de cele mai multe ori curge de la inceperea operatiunii pina la sfirsit se poate folosi un aparat de spalat sub presiune . Este mult mai eficient , se lucreaza rapid , iar cantitatea de apa folosita mult redusa .
  Eu folosesc asa ceva , si pot spune ca este practic si economic .
  Despre partea morala a operatiunii ...ma simt acoperit de indicatiile primariei cu spalatul trotuarelor si al strazilor , asa ca spalatul masinilor de regula se termina cu maturatul si spalatul strazii din dreptul casei !
  Si daca tot ramasesem dator cu o vizita la Praktiker , am trecut pe acolo si am gasit un vast sortiment de dispozitive de economisire a apei si chiar un pliant :
  Fișiere atașate

  Lasă un comentariu:

Procesare...
X