Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • #46
  Ma poate lamuri cineva in privinta pompelor de suprafata ??:
  Daca o pompa are parametrul ADANCIME DE ABSORBTIE H METRII si vreau sa trag de la o anumita distanta ,care e semnificatia marimii respective??
  Adica , mai concret , am o fantana de(H) 4-5 m si distanta de la ea la casa (L)12-13 m. Ce parametrii se iau in calcul pt masuraea lungimii de absobtie???
  Doar adancimea efectiva??:H sau tot traseul H+L ??

  Comentariu


  • #47
   Se ia in consideratie strict diferenta de nivel dintre pompa si suprafata apei,care nu poate fi mai mare de 9 m,uzual se ia sub 7 max 8 m adancime.Altfel spus o pompa care aspira de la 8 m nu poate fi montat la o inaltime mai mare de 8 m fata de suprafata apei.Acelasi lucru este valabil si pt presiunea de refulare;conteaza numai diferenta de nivel,iar in cazul unui traseu si pe orizontala mai sunt ceva pierderi de debit,insa fara a modifica H max refulare.

   Comentariu


   • #48
    Postat în original de gcom61
    Se ia in consideratie strict diferenta de nivel dintre pompa si suprafata apei,care nu poate fi mai mare de 9 m,uzual se ia sub 7 max 8 m adancime.Altfel spus o pompa care aspira de la 8 m nu poate fi montat la o inaltime mai mare de 8 m fata de suprafata apei.Acelasi lucru este valabil si pt presiunea de refulare;conteaza numai diferenta de nivel,iar in cazul unui traseu si pe orizontala mai sunt ceva pierderi de debit,insa fara a modifica H max refulare.
    Serios ? sinteti sigur ????
    .........................
    @ Vala / va intereseaza doua marimi pt stabilirea tipului de pompa necesar .
    Adincimea de aspiratie este distanta de la nivelul solului pina unde se introduce sorbul in apa . Daca dvs aveti apa la 5 m si introduceti sorbul la 6 , 6-5 m , va trebuie o pompa care sa aspire de la 7 m .
    Inaltimea de refulare este distanta pe care impinge pompa ....
    Pe scurt si clar : va trebuie o pompa care sa traga de la min 7 m caci de impins , toate fac fata la distanta dvs .
    Se presupune ca pompa este la gura fintinii ...
    Pt un debit sau altul alegeti o pompa care sa va satisfaca pretentiile .
    Nu va lasati inselat de pompe care zic ca trag de la 8-9 m .... pompele care trag de la peste 7 m ar trebui sa fie pompe cu ejector .
    Instalatii verificari-revizii gaze

    Comentariu


    • #49
     [quote="Mircea G"][quote="gcom61"]
     @ Vala / va intereseaza doua marimi pt stabilirea tipului de pompa necesar .

     Poate nu am fost eu explicit.......
     am apa la 4-5 m adancime , luciul apei la 2-3 m (in functie de anotimp sunt perioade cand e plina pana la nivelul solului deoarece panza freatica e f sus si sunt multe izvoare de suprafata in zona)conducta de absorbtie e de 1" cu sorb si supapa si are cam 3-3,5m dar nu asta e problema.
     Am hidroforul langa fantana, intr-o fosa acoperita si patesc cam ce pateste mai toata lumea din cauza umiditatii , fosa fiind mai toata toamna-primavara inundata .Categoric hidroforul e suspendat si nu ia apa dar componentele metalice oxideaza(ruginesc) destul de repede)mai ales cele ale presostatului.
     Din aceasta cauza am hotarat sa-l bag in casa si nu stiu daca pompa face fata sa traga pe o distanta care reprezinta H+L(am mentionat mai sus ce reprezinta cele doua marimi)
     Ca sa montez o pompa cu ejector in casa presupune o conducta suplimentara pana in casa. Asadar raman 3 variante posibile :

     1-pompa submersibila si rezervor cu presostat si toate cele in casa;

     2-pompa de suprafata lasata afara langa fantana si rezervor plus restul in casa;

     3-hidrofor mutat in casa (este varianta despre care va intrebam daca merge)
     DEci.......ce iau in calcul la parametrul ABSORBTIE ? doar adancimea sau si distanta pana in casa
     Ar mai fi varianta 2 si inlocuit presostatul mecanic cu unul electronic dar mi se pare ca este alt topic.....

     Comentariu


     • #50
      Postat în original de Vala
      DEci.......ce iau in calcul la parametrul ABSORBTIE ? doar adancimea sau si distanta pana in casa
      Se ia in calcul toata distanta de la pompa la sorb,deci nu poate sa depaseasca distanta de maxim 9 metri.

      Comentariu


      • #51
       Multumesc , simplu si explicit ,ma asteptam la acest raspuns dar imi doream sa nu se confirme)
       Daca nu sunt cumva off topic ce solutie imi recomandati ???........siacum o sa inceapa avalansa

       Comentariu


       • #52
        Pompa submersibila si butelia cu presostatul in casa.
        Este si o schema pe forum.

        Comentariu


        • #53
         Am o pompa submersibila de aproape doi ani care o folosesc numai la udatul gradinii, anul trecut prin noiembrie am scoso din fantana si am depozitato in magazie, iar in primavara cand a trebuit sa o bag iar in fantana am observat ca curgea apa cu rugina din ea, acum m-am gandit sa o las in fantana nu o voi mai folosi pana la primavara, oare are nevoie daca va sta in apa ?

         Comentariu


         • #54
          Trebuia sa curatati cat de cat pompa inainte de depozitare, sa o goliti de apa si sa o protejati de umiditate; se curata fundul de eventualul namol.
          Nu pateste nimic daca sta in fantana insa la prima repornire ar trebui sa o verificati pentru a va asigura ca toate legaturile mecanice si electrice sunt in regula:
          - Impamantarea
          - Conductorii
          - Intrerupatorul circuitului
          - Legaturile electrice trebuie sa fie protejate de umezeala
          - Daca exista pericol de inundatie, legaturile electrice trebuie protejate corespunzator
          - Pompa trebuie protejata de functionarea in gol (fara apa)

          Pompa trebuie protejata de inghet, daca este cazul.

          Comentariu


          • #55
           Un mic ajutor, va rog:

           Vreau sa-mi fac un sistem de extragere apa din put/fantana - cu rezervor de acumulare ~150L la presiune atmosferica.
           Fantana are o adancime de ~15ml. si apa ~2,5-3ml. (diametru fantana ~1,3m), de aici rezulta un volum max. de ~1mc. apa.
           Apa din rezervor de stocare o voi folosi pentru ca apa potabila chiuveta, apa pentru baie-cu cada, apa pentru boiler a.c.m. si la rezervor toaleta/wc.
           Pe langa cei ~15ml. (inaltime put/fantana) si ~4ml. de la nivelul solului la nivelul superior al rezervorului de stocare, aprox. 20ml. pe inaltime, aici mai intervine si deplasare pe orizontala.
           De la gura fantanii pana in casa/ baie unde este localizat rezervorul de stocare apa sunt aproximativ ~30ml. pe orizontala.
           Toate coturile le voi face la 2x45grd. sau 3x30grd. cu tronsoane de 0,25ml. intre piese speciale, pentru a nu avea pierderi la coturi.
           Atat conducta de refulare/teava zincata 1" cat si cablul electric cu impamantare (3x1mmp) le pozez pe sub nivelul solului la 50-60cm pentru a nu ingheta apa pe timp de iarna. Inclinatia conductei de teava zincata pornind de la fantana pana la rezervor min. 1/100 la orizontala pentru a ramana apa pe teava spre pompa submersibila. Tevile le voi izola cu vata minerala gross. 40-50mm caserata cu foita de aluminiu pentru a ma asigura sa nu inghete conducta pe timp de iarna.
           In rezervorul de stocare am un Level-Glass prevazut cu 2 micro-contacte-magnetice (HL-LL) de min. si de maxim care pot sa le leg la un montaj electronic de comanda electrica pompa submersibila (am gasit ceva dragut intr-o carte de electronica / cu releu).

           Intrebare: Cu o pompa submersibila de 0,8-1,0kW/~220V, pot sa aduc apa din fantana pana in rezervor fara probleme in situatia de mai sus?

           PS: Am vazut in comert (la vreo ~300Ron) pompa submersibila din inox/tabla inox care poate trage apa de la 100-120m inaltime, cu debite intre 2-5mc/h, ~0,5-1,5kW putere motor electric, nu stiu daca are protectie la lipsa apa............poate ii cumpar un plutitor sau limitator electronic.
           Suplimentar:
           In locul tevii zincate pentru apa se poate pune furtun din cauciuc-dur, sau PVC cu insertie metalica, sau pexal 1", sau alt material care poate fi rezistent la ~0,9ml. sub pamant?
           Pentru impamantare este suficienta impamantarea de la priza electrica, sau trebuie dublata la pompa direct langa fantana.
           Pe refularea pompei submersibile trebuie pus vreo clapeta de sens pentru ca apa sa nu se dreneze de pe teava/conducta de apa.

           Multumesc!

           Comentariu


           • #56
            Panta tevii de apa poate fi si mai mica decat cea specificata, minumul este de 1 0/00
            Chiar daca vor fi coturi mailine, orice ramificatie, schimbare de sens va aduce cu ea si ceva pierderi, daca se doreste un calcul exact se identifica fiecare tronson, se stabileste coeficientul de pierderi de sarcina locale si se identifica in nomograme pierderea pe respectivul tronsom in functie de acest coeficient si viteza. Etse un calcul mai laborios si nu intotdeauna necesar la o retea simpla de alimentare cu apa, a se vedea mesajul http://www.misiuneacasa.ro/forum/sho...l=1#post477868

            Daca ramaneti la aceasta adancime de pozare a tevii de alimentare cu apa adaugati ceva izolatie, altfel coborati ceva mai jos la circa 80cm.
            In locul tevii din otel utilizati teava din polietilena de inalta densitate, vedeti http://www.misiuneacasa.ro/forum/sho...EHD#post352205

            Pompa submersibila poate fi utilizata pentru umplerea rezervorului insa datele prezentate pentru pompa nu sunt relevante, trebuie sa calculati inaltimea de pompare necesara pentru a ajunge apa in rezervor, analizati debitul pompei la inaltimea respectiva si astfel vedeti daca pompa face fata. Ceea ce vedeti in magazine nu este intotdeauna relevant, uneori gasiti datele pentru debitul maxim si inaltimea de pompare maxima dar acestea nu sunt perechi ci situate la capete opuse deoarece variaza invers proportional, cu cat creste inaltimea de pmpare scade debitul.
            Nivelul maximin rezervor va fi sesizat de un plutitor si va transmite semnal de oprire catre pompa.
            Exista submersibile care au incorporata supapa de sens in corpul pompei, daca nu au aceasta supapa, se va monta una pe refularea pompei.

            Comentariu


            • #57
             Multumesc pentru sfaturi. Abia astept sa ma apuc de treaba.
             Am vazut pe forum precum ca toti recomanda teava PEHD pentru transport apa rece.
             O alta modalitate mai buna nu exista. Ma gandesc ca atunci cand doresc sa fac o revizie la pompa submersibila trebuie sa desfac toata teava pe verticala din put (~15ml.) Intre pompa subm. si gura putului pot folosi furtum (de gradina) cu insertie (nu metalica).
             Cand scot pompa din put tragand de cablul de ancorare sa pot scoate usor pompa, conducta de apa putand fi mai flexibila.
             Apoi, daca teava orizontala care v-a fi ingropata in pamant o izolez cu vata minerala caserata cu foita de Al., atunci adancimea de ingropare a tevii este suficienta la max. 30-40cm?
             Merci!

             Comentariu


             • #58
              Exista pe piata diverse furtunuri pentru utilizarea in puturile forate, pentru submersibile, din PVC armat. Cu privire la imbinarile demontabile aveti raspuns in celalalt topic unde ati postat http://www.misiuneacasa.ro/forum/sho...a-submersibila , si teava din PEHD la diametre reduce, asa cum este cazul sistemului de pompare pentru put, este flexibila si permite manevrarea usoara.
              Ingroparea traseului de alimentare cu apa la o adancime redusa este riscanta, atat din considerente de protectie la inghet cat si incalzirea excesiuva pe timp de vara, riscul unor solicitari mecanice (sapare teren, radacini etc.). Recomand sa mergeti cu adancimea cel putin la cea specificata pentru zona dvs., de regula 0.7-0.8m.

              Comentariu


              • #59
               Extragere apa din put - si iarna - cu traseu aerian

               Ok, ca sa nu ma complit atat de mult cu sapatul si ingropatul tevii la ~1,0m m-am gandit sa pun traseul de teava aerian/suspendat.
               De la iesirea din put pot urca inca ~3m pe inaltime (drept pe verticala) apoi sa cobor cu o panta de ~3% catre rezervorul de stocare (din casa). Pe o lungime de 30m ar insemna ~1,0m panta totala.
               Cand pornesc pompa, in prima faza, apa din put (la +14*C) incalzeste putin teava de PE-HD (izolata cu vata minerala caserata 30mm cu foita Al.). Cand se opreste pompa, apa de pe coloana verticala (12+3)m se intoarce in put (prin pompa), iar apa din conducta inclinata isi continua drumul spre rezervor pana se scurge toata.
               Sistemul cred ca poate rezista si la temperaturi exterioare ale aerului de -15*C sau mai jos.

               Ce parere aveti !?!?

               PS: nu reushesc sa atasez schita
               Ultima editare de iulian72; 09.ian.2012, 20:17.

               Comentariu


               • #60
                In nici un caz nu va recomand sa realizati un traseu aerian pentru conducta de alimentare cu apa. Cazul acceptat ar fi acela in care se poate amplasa un cablu incalzitor pentru protectia la temperaturi exterioare negative. Decat un traseu aerian, mai bine reduceti adancimea de pozare si suplimentati cu ceva izolatie teava de apa. De regula, atat timp cat este circulatie pe teava este mai putin probabil sa apara probleme, odata cu reducerea vitezei incepe sa inghete apa.

                Comentariu

                Procesare...
                X