Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • dr.milea
    Incepator
    • 03.feb.2015
    • 41

    Răspuns la: Pompa submersibila sau hidrofor

    Cam tirziu pentru sfat, dar poate sint altii interesati:
    O pompa submersibila buna costa de la 700 lei in sus, la care se adauga un rezervor (rezervorul se poate monta oriunde in locuinta, unde e spatiu si nu ingheata).
    Un hidrofor se monteaza linga put, in cazul dumnevoastra nu e nevoie de camin pentru ca putul e in beci. Un camin e costisitor si se lucreza greu in el daca e nevoie sa se umble la hidrofor. Deci, cele mai bune sisteme sint cele cu pompa submersibila si rezervor in casa. Daca se vrea ceva mai ieftin, daca putul e mai larg, se poate monta si o pompa de suprafata, care se agata cu o funie pina la maxim 6 metri de nivelul apei (se poate agata si de teava de refulare, daca e din plastic negru cu mufe rapide) . Pompele de suprafata sint mai ieftine, dar nu rezista daca in apa se antreneaza si nisip. Nisipul strica etansarea(presetupa) dintre partea cu apa si motor, intra apa si se arde motorul.
    Pentru puturile cu nisip, cele mai rezistente pompe sint cele submersibile, de calitate(de inox si nu chinezarii de aluminiu), care au intre presetupa si camera motorului inca un compartiment, umplut cu ulei, etansat fata de motor cu un semering. Daca presetupa e deteriorata de nisip, intra putina apa in camera cu ulei si ramine la fund, uleiul este impins spre semeringul de sus, care nu permite trecerea spre motor si intrarea altei cantitati de apa. Semeringul fiind in ulei, nu se deterioreaza prin frecarea de un ax ruginit(la pompele ieftine, chinezesti, axul pompei nu mai este din inox, cum era odata,la cele rusesti). Pompele submersibile din aluminiu nu sint indicate, pentru ca aluminiul se dizolva in apa si nu e sanatos. Daca nu vrem sa folosim o pompa submersibila si apa e in put forat(deci nu incape o pompa de suprafata), trebuie sa facem un camin linga put si sa ne apropiem cu pompa la 6 metri de apa. Daca nu vrem sa sapam caminul prea adinc, putem sa avem pompa la mai mult de 6 metri de apa, dar e nevoie de un ejector, care e legat de 2 tevi de pompa, daca diametrul putului e mai mic de 10 cm, apar probleme, nu mai incap tevile sau ejectorul in put. Fratele meu a fost inselat de un putar, care a bagat in put o teava de plastic cu diametrul exterior de 10,5 cm, cel interior de 9,5 cm, nu incap pompele summersibile, care au de regula 10 cm

    Comentariu

    • marcous
      Incepator
      • 07.feb.2015
      • 1

      Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

      Salutare. Am si eu nevoie de un sfat. Nu sunt cunoscator in domeniu. Nu stiu ce sa aleg dintre o pompa submersibila sau un hidrofor. Am citit unele raspunsuri dar nu m-am lamurit. Vreau sa alimentez cu apa o baie (dus, chiuveta, wc si masina de spalat) si o chiuveta in bucatarie.Eventual un robinet pt udat rasaduri. Am in curte fantana (12-15 m pana la luciul apei) , 1 m diametru, si nu am avut probleme cu lipsa apei, in schimb are ceva nisip ... De la fantana pana la casa ar mai fi 15 metri. Casa nu are etaj. In casa locuiesc 2 persoane. Ma poate ajuta cineva? Eventual si cu puterea motorului .... Multumesc!

      Comentariu

      • Consultant sanitare
        Moderator
        • 16.oct.2006
        • 1553

        Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

        Puterea motorului este mai putin importanta pentru dvs. Cautati o pompa submersibila care sa va asigure debitul de apa necesar si care sa nu goleasca apa din put mai mult decat are acesta izvorul. Pompele au niste curbe caracteristice, debit/inaltime de pompare.

        Comentariu

        • luciannick
          Incepator
          • 28.mar.2011
          • 29

          Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

          Salut , am urmatoarele cote : put adancime 55-60m pe teava de 110mm pana la 35m.Mai jos este teava mai subtire introdusa pe interiorul celei de 110mm. Luciul apei este la 16m, distanta pana la casa 8m si ultimul consumator la 6m inaltime.

          1. Ce pompa imi recomandati? Eu ma gandeam la aceasta WK2400-80 - am inteles ca sunt mai fiabile cele cu surub decat cele cu pale sau cum or fi .
          2. Daca o pompa cu diametrul de 100mm functineaza in parametri pe teava de 110mm ? Primeste apa necesara avand in vedere distanta de doar 10mm dintre pompa si teava?

          Multumesc,
          Ultima editare de luciannick; 22.feb.2017, 09:10.

          Comentariu

          • Consultant sanitare
            Moderator
            • 16.oct.2006
            • 1553

            Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

            Trebuie sa cunoasteti nivelul hidrodinamic al putului si debitul aecstuia pentru a putea alege o pompa. Luciul apei nu este o informatie relevanta, chiar daca el poate influenta foarte putin regimul de functionare al pompei.
            Cine a facut putul, v-a facut o recomandare despre adancimea de scufundare a pompei? Este important acest lucru pentru a evita cele doua situatii extreme:
            -daca lasati pmpa prea jos, poate trage direct din filtre si antrenati nisip;
            -daca o ridicati prea sus, poate exista situatia sa ramanei fara apa deasupra pompei.

            Dupa ce aveti aceste date, putem alege si pompa necesara dupa curba caracteristica.
            Legat de diametrul pompei, cele de 4 " sunt recomandate pentru puturi de minim 125mm (5"). Ar trebui sa va indreptati atentia catre o pompa de 80-90mm diametru.

            Comentariu

            • Vecinu'
              Incepator
              • 25.iun.2015
              • 14

              Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

              Intampin urmatoarea problema: am o pompa submersibila montata in regim hidrofor, vasul de expansiune, filtrele si presostatul sunt montate in caminul putului (1.5x1.5m , adancime cca 2m), pompa alimentata dintr-o priza de exterior (IP54) montata in camin. Circuitul este special pentru pompa, in tablou fiind prevazut un intrerupator diferential (Legrande C16, 30mA), montat in cascada fata de diferentialul general din tablou.
              De vreo 2 zile sare frecvent siguranta din tablou...in principal seara. Dimineata se intampla ca uneori sa merga pompa fara sa sara diferentialul...alterori merge 5-10 secunde apoi arunca siguranta.
              Instalatia este in functiune cu aceste compomente de aproape 2 ani, nu a sarit niciodata siguranta pana acum.
              Am verificat in camin, nu este umezeala mare...adica nu mai mult decat acum 2 ani sau acum 2 luni. Se simte un pic de umiditate...dar nu curge apa pe pereti, podeaua nu este uda.

              Ma gandesc ca problemele ar putea fi:
              - condens in priza de alimentare a presostatului/ pompei
              - pompa nu este perfect etansa si pe undeva "da la masa".
              - diferentialul din tablou are probleme.

              Astazi vreau sa testez pompa alimentand-o pe un alt circuit. Ma gandesc ca daca arunca si siguranta generala(Legrande C32, 30ma) este clar de la pompa...caz in care nu scap fara sa o inlocuiesc/ repar.
              Daca insa nu....?

              Ce parere aveti?
              Ultima editare de Vecinu'; 10.mar.2017, 14:55.

              Comentariu

              • Temelye
                Living Legend
                • 23.apr.2014
                • 1382

                Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                Sal. Cred ca nu e nevoie de una de 32A, decuplarea apare datorita curentilor reziduali (cei 30mA) Sansele sunt mai mari ca problema sa fie la primele 2 puncte, decit la sig.dif. Daca aveti alta sig. de proba e ok sa o puneti ca sa excludeti sigur a 3-a posibilitate, dar tin sa cred ca problema e la bobinajul motorului de la pompa,"da putin la masa" suficient cit sa lucreze protectia diferentiala.
                Cele mai frumoase cabluri si tevi sunt cele care nu se vad

                Comentariu

                • Vecinu'
                  Incepator
                  • 25.iun.2015
                  • 14

                  Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                  Am facut si testul amintit mai sus. Am alimentat pompa in alta priza printr-un prelungitor...imi arunca instantaneu siguranta diferentiala generala din tablou.
                  Am luat decizia sa cumpar alta pompa...toate bune si frumoase. Am montat-o...dar acum alta problema.
                  Siguranta nu mai sare, pompa porneste...dar nu apa nu ajunge la consumatori. Am verificat robinetii...toti sunt deschisi.

                  Comentariu

                  • Consultant sanitare
                    Moderator
                    • 16.oct.2006
                    • 1553

                    Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                    Ati amorsat pompa? Ati montat noua pompa conform instructiunilor?

                    Comentariu

                    • lucim23
                      Incepator
                      • 23.sep.2009
                      • 1

                      Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                      Buna ziua, am la tara, o casuta mica gen bucatarie de vara de 24m2, in interior m-am hotarat sa fac o baie de 1.8/1.6m, fantana e la aprox 8m departare (in jos de casuta), adancimea ei e de 7m din care 3m de apa......in baie vreau sa montez o chiuveta si un dus fara cabina din cauza spatiului redus.......intrebarea mea este (avand in vedere ca nu prea stau acolo, maxim 5-6 nopti pe vara iar iarna deloc) ce sa aleg intre un hidrofor si o pompa ? Daca aleg hidroforul cam care ar fi suma minima cu care as cumpara unul cu care sa imi fac treaba acolo respectiv....un dus scurt (incalzitor de apa instant) sa spal un vas sau o leguma? Iar daca aleg varianta cu pompa ar trebui sa cumpar si un vas colector sau e de ajuns doar pompa de apa pe care sa o ON/OFF eu rarele momente in care folosesc apa ? Mentionez ca nu doresc sa investesc sume exorbitante din moment ce nu prea stau pe acolo si in eventualitatea cand folosesc apa, debitul este unul foarte mic. Eu am o pompa de apa cumparata din piata de la "rusi" cu care stropesc mica gradinuta de zarzavaturi care o intretin mai mult din pasiune decat de altceva, iar pompa functioneaza excelent de vreo 3 ani nu am avut nici cea mai mica problema cu ea....Multumesc

                      Comentariu

                      • Consultant sanitare
                        Moderator
                        • 16.oct.2006
                        • 1553

                        Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                        Indiferent ca utilizati pompa submersibila sau hidrofor, va trebui sa aveti un loc de amplasare pentru instalatie. Va recomand varianta cu pompa submersibila, iar la interior sau intr-un camin exterior, ramane sa instalati filtrul, vasul hidrofor si presostatul.

                        Comentariu

                        • ktf
                          Incepator
                          • 03.mai.2017
                          • 7

                          Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                          Salut. As avea si eu nevoie de o recomandare pentru hidrofor. Am un put de adancime 19m (nu stiu exact distanta pana la luciul apei momentan) , am un camin facut la adancimea de aproximativ 1.5m si putul este in el. Distanta de la camin la casa este de aproximativ 4 metri iar casa are parter si etaj. Am citit cateva articole despre hidrofoare dar mai mult mi-am prins urechile. Presupun ca imi trebuie un hidrofor cu adancime de absorbtie mare (peste 20m) si e de preferat sa fie un vas mai marisor, sa minimizez pornirile hidroforului.

                          Casa are 2 bai, momentan 2 persoane. Rareori vor fi mai mult de 4.

                          Ceva de genul asta ar fi ok ? Hidrofor 24L, Wasserkonig PMI30-090/25H, 2640l/h, 900W, 3.6bar . Nu pun link, sa nu fie considerata reclama. Sa caut vas de expansiune de 50 de l ?

                          P.S. am gasit si ansamblu de hidrofor , pompa, rezervor 50l , presostat , racord si manometru in jur de 1000+ RON de la Omnigena , e ceva de capul lor ?
                          Ultima editare de ktf; 03.mai.2017, 20:33.

                          Comentariu

                          • coby
                            Living Legend
                            • 21.feb.2012
                            • 6865

                            Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                            Mai bine acesta : http://www.net7.ro/hidrofor-cu-pompa...FYg_GwodbawEpw
                            Vasul de expansiune puteti sa-l luati separat eu as spune ca unul de 100L ar fi cel mai bine dar in functie si de bugetul disponibil ..
                            Si din nimicuri poti face ceva bun .

                            Comentariu

                            • Temelye
                              Living Legend
                              • 23.apr.2014
                              • 1382

                              Răspuns la: Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                              Postat în original de ktf
                              Presupun ca imi trebuie un hidrofor cu adancime de absorbtie mare (peste 20m) si e de preferat sa fie un vas mai marisor, sa minimizez pornirile hidroforului.



                              Ceva de genul asta ar fi ok ? Hidrofor 24L, Wasserkonig PMI30-090/25H, 2640l/h, 900W, 3.6bar . Nu pun link, sa nu fie considerata reclama. Sa caut vas de expansiune de 50 de l ?

                              P.S. am gasit si ansamblu de hidrofor , pompa, rezervor 50l , presostat , racord si manometru in jur de 1000+ RON de la Omnigena , e ceva de capul lor ?
                              Pai nu prea presupuneti bine deoarece nici un hidrofor nu poate absorbi apa de la o diferenta de nivel de 20m . Dupa 8-9m marea parte sunt depasite. Acum vreo 4-5 ani am montat la cineva intr-un camin de 2m adincime (era asa adinc tocmai sa mai micsoreze din diferenta de nivel fata de pinza freatica, deoarece pompa tragea greu si se tot dezamorsa) o pompa Wasserkonig care merge excelent si azi. Nu mai retin exact ce model, dar stiu ca tipul mai si uda gradina cu ea in afara de consumul casnic. Am montat numai pompa si presostatul, bazinul exista( butoi de inox de 50L) Ebara sunt iarasi bune, am montat si se comporta excelent.
                              Cele mai frumoase cabluri si tevi sunt cele care nu se vad

                              Comentariu

                              • emanu
                                Membru marcant
                                • 06.oct.2008
                                • 504

                                Răspuns la: Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                                Pompele cu ejector trag de la 27m adancime de ele





                                Ultima editare de emanu; 04.mai.2017, 10:16.

                                Comentariu

                                Procesare...