Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Consultant sanitare
    Moderator
    • 16.oct.2006
    • 1554

    Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

    Orientativa catre o pompa submersibila care sa stie sa traga un debit de apa de circa 2mc la adancimea la care se afla nivelul hidrodinamic al putului dvs. Pentru asta va trebui sa stiti unde este acest nivel si mai ales ce debit are putul. Adancimea luciului apei , nivelul static nu are foarte mare relevanta.
    Vasul pentru hidrofor se poate amplasa incamin, unul de 50l poate fi suficient, in caz de este necesar mai mare (ceea ce nu cred) puteti monta altul in paralel.

    Comentariu

    • Temelye
      Living Legend
      • 23.apr.2014
      • 1395

      Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

      Da, teoretic merge dar practic implica citeva complicatii, costuri mai mari la achizitie cit si intretinere. In cazul unei adincimi mai mari de 10 m eu as merge pe varianta unei submersibile, asa cum a sugerat si consultantul.
      Cele mai frumoase cabluri si tevi sunt cele care nu se vad

      Comentariu

      • ktf
        Incepator
        • 03.mai.2017
        • 7

        Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

        Putul a fost facut de un "meserias" din zona , casa e inca in constructie, nu ma ocup eu de constructie, eu o sa o iau la cheie. Nu cred ca a calculat nivelul hidromatic si debitul, o sa incerc sa aflu detalii. Ca idee, la ce pompe ar trebui sa ma uit (aproximativ, evident, in caz ca nu pot sa aflu debitul si nivelul) ? Din ce am inteles luciul apei e undeva la 5m.

        Comentariu

        • NeeK
          Incepator
          • 14.apr.2011
          • 36

          Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

          Salutare

          Vin si eu cu o nelamurire.
          Am un put cu o adancime de 20m. Luciul apei pe la 9m.
          Pentru a trage apa mai bine am achizitionat un hidrofor cu ejector. Initial am bagat sorbul pe undeva pe la 18m, dar la scurt timp a inceput sa scoata apa murdara si am ridicat sorbul la 16m. Totul a functionat destul de bine vreo 4 ani. Acum a inceput iar sa scoata apa murdara. Am masurat adancimea si era pe la 17.8m. Semn ca sedimentele sau inaltat.
          Dar 2m diferenta de sorb si fund mi se pare suficienta pentru o absorbtie normala.
          Vorbind cu un vecin el imi spune ca pompele cu ejector nu sunt bune ca tulbura apa!!!! El ar fi agatat motorul de la un hidrofor normal cu sorbul atasat la cativa metri si lasat in put la 1-2m de luciul apei. Astfel spune el ca nu are nici o problema de ani buni. Put cu aceiasi adancime.
          Eu la ejector am supapa de sens, deci teoretic nu are cum sa iasa apa din ejector. Pe de alta parte nu vad scurgeri de apa din tevile ejectorului (dezamorsand astfel hidroforul), semn ca supapa ar avea probleme.
          Dar practic se pare cu ejectorul la 2m de fund hidroforul scoate apa mudara. In specificatiile tehnice a montarii ejectorului se spune ca se poate monta si la 1m de fund fara probleme.
          Intrebare: Ejectorul tulbura apa la fundul putului? Creaza curenti?
          Ultima editare de NeeK; 26.iul.2017, 20:33.

          Comentariu

          • Temelye
            Living Legend
            • 23.apr.2014
            • 1395

            Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

            Pompele cu asa zisul ejector de fapt intorc sau recircula apa in pompa nu inapoi in put, deci nu aceasta e cauza.Cauza posibila poate fi un debitmai mare decit la vecinu' si/sau suprafata/lungimea filtrelor din capatul forajului. Incercati sa comparati debitul de apa dvs. VS vecinul pt a putea trage niste concluzii. Sau poate diferi mult solul in care aveti forajul cimparativ cu vecinul. Am intilnit fintini cu ape f. Diferite, aflate la 10-15m distanta intre ele, de ce nu ar diferi yneori si solul? Pompa manuala tulbura apa datorita balansului, pompele electrice mai putin, acestea tragind relativ constant.
            Cele mai frumoase cabluri si tevi sunt cele care nu se vad

            Comentariu

            • NeeK
              Incepator
              • 14.apr.2011
              • 36

              Răspuns la: Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

              Multumesc @Temelye pentru raspuns. Totusi nu se explica fenomenul ca la 2m distanta de fund a sorbului cu ejector acesta trage apa tulbure, iar la o distanta mai mare totul merge bine.
              In prima faza cand tragea apa foarte tulbure, in aceea zi, am facut un test simplu. Tot golind 2 - 3 -4 hidrofoare testand, mama soacra imi spune ca se vad izvoarele curgand (ea stiind ca acestea sunt pe undeva pe la 11m adancime). Mi-a venit ideea sa vad daca apa din aceste izvoare vine malita!!! Hidroforul scotea apa cu mult mal. Am bagat o cana si am scos apa de la suprafata imediat sub nivelul asa ziselor izvoare si era foarte curata!!! Dar hidroforul avea in basica foarte mult mal. Am golit/spalat basica si filtrele la a doua pornire a continuat sa bage mal chiar si dupa 2-3 umpleri de hidrofor.
              Deci practic fundul al 17.8m si sorbul la 16 scoate apa foarte tulbure.
              Am ramas fara alta optiune si am chemat o echpa de baieti sa curete putul. S-au dus pana pe la 19.5m cu fundul dupa curatare. La vreo ora dupa curatare put si hidrofor am pornit iar si deja apa era mult mai curata, cei drept nu clara avand in vedere ca am barbotata toata ziua apa in put pentru a scoate sedimentele. La 2 zile dupa curatare apa a devenit excelenta si foarte curata.
              Drept urmare dilema mea ramane. Nu spun ca il cred pe vecinul cu ipoteza lui. Dar logic, desi teoria imi spune ca clapeta de sens nu permite ejectarea apei in put, practica imi demonstreaza altceva. Ceva imi spune ca teoria nu se pupa cu practica.

              Comentariu

              • Consultant sanitare
                Moderator
                • 16.oct.2006
                • 1554

                Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                Este greu de spus ce aveti in put sau de unde problema. Conteaza si etanseitatea tevilor/tuburilor din put dincolo de marja de 2m intre sorb si fund put care este suficienta in mod normal daca stim exact unde este namolul in put. Atat timp cat trage apa tulbure, este clar ca sorbul se afla intr-o zona in care influenteaza solul din fundul putului sau poate din lateralul acestuia.
                Daca stiti care este debitul putului (izvorului) se poate amplasa sorbul si mai sus, atat timp cat nu se depaseste nivelul hidrodinamic.

                Comentariu

                • NeeK
                  Incepator
                  • 14.apr.2011
                  • 36

                  Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                  La etanseitate sau crapaturi in tevi a fost primul lucru la care m-am gandit. Dar la o astfel de problema presiunea din hidrofor nu s-ar mentine. In schimb la mine presiunea ramane stabila pe hidrofor dupa ce incarca. Astfel aceasta optiune a cazut din start.
                  Ideea de a cobori sorbul la 16m fata de vreo 19.5m (fundul putului) a fost sa utlizez cat de bine si mult apa din put.
                  Debitul nu l-am masurat, dar stiu ca apa se reface in jur de 1-2 ore in un spatiu de aprox 3 tuburi a 1 m, fiecare tub avand in jur de 70 litri/m.
                  Acum dupa 3 -4 ani de utlizare instalatie fara probleme, constat ca fundul putului se ridica cu 2 m in aceasta perioada. Astfel la aceasta perioada trebuie facuta o curatare.
                  Din diagramele de montare a sorbului cu ejector se spune ca se monteaza la minim 1 m de fundul putului. Eu aici am remarcat ca de fapt nu e asa, fizic testand nici 2m nu e deajuns.
                  Referitor la faptul mentionat de dumneavoastra ca s-ar putea trage din peretele lateral, iar nu pot confirma. Faptul ca adancimea putului e de 20m cu tuburi deci nu ar fi perete malit.
                  Sa spunem ca s-ar putea crea un spatiu la acel nivel intre tuburi. Asta ar insemna ca si inainte si dupa curatare ar trage la fel avand in vedere ca sorbul nu a fost mutat. Ei bine, inainte tragea malit, acum e foarte curata apa dupa adancire prin curatare.
                  In concluzie, logic imi ramane doar distanta de la fundul putului ce poate crea probleme.... trebuie mentinuta peste 2m. Am vrut sa vad daca e ceva ce eu nu stiu sa iau in calcul.

                  Vecinul a venit cu o idee practica mai neobisnuita. El a coborat motorul hidroforului direct in put si facut sa pluteasca pe luciul apei sau doar suspendat. Sorbul situat la doar cativa metri de motor si el astfel lucreaza in regim de hidrofor normal fara ejector, pompand apa la o inaltime de vreo max 14m in bazinul hidroforului. In acest regim testat de el nu tulbura apa ca la ejector. El ar folosi putul astfel de cativa ani fara probleme. Ce e drept nu am testat adancimea putului lui, dar practic e mult mai usor de ridicat sorbul cu pompa cu tot la nivelul dorit.
                  Daca ar pluti singur se autoregleaza singur ... in functie de luciul de apa. E o idee indrazneata si poate numai buna de pus in test.

                  Multzam pentru parerile voastre.

                  Comentariu

                  • cosminium
                    Incepator
                    • 20.apr.2016
                    • 16

                    Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                    Buna ziua,
                    Evident, am si eu o problema.

                    Pe scurt, in zona in care am casa (de vacanta) apa e o raritate. Cand am cumparat casa (acum un an si jumatate) stiam de problema asta asa ca prima investitie pe care am facut-o a fost construirea unui sistem de colectare a apei de ploaie (rezervor de decantare, rezervor de acumulare, conducte catre casa .. ma rog, tot tacamul).

                    Problema e ca am crezut (am crezut prost .. si aici se vede lipsa experientei .. ar fi trebuit sa fac niste simulari atat pe partea de consum cat si pe partea de alimentare - ploaie - cu toate ca aici era mai mult "dat in bobi") ca imi ajunge un rezervor de 3 metri cubi.

                    Numai ca n-a fost asa .. daca rezervorul era plin, imi ajungea un weekend (4 persoane)... Dar la prima minivacanta l-am terminat in 4-5 zile.
                    Ca urmare m-am apucat sa reconditionez (a se citi construi de la zero) un put in curtea vecinului de vis a vis (omul vine doar o data pe an aici si avea un put foarte bun care in timp s-a astupat).

                    Am avut noroc si izvoarele (3 la numar) erau inca acolo. Deci putul e ok (debit bun: 2 mc in 24 de ore).

                    Ca sa folosesc totusi si sistemul de colectare, am tras o conducta de la put in rezervor si am instalat o mica automatizare de genul unui plutitor in rezervor care porneste pompa din put cand nivelul apei din rezervor scade sub un anumit nivel si o opreste cand s-a umplut rezervorul). Pompa din put este de tipul drenaj (ca n-aveam nevoie de presiune, doar umpleam rezervorul) cu plutitor (vecinul e la vreo 40 metri de mine si nu prea imi venea sa verific o data pe zi nivelul apei).

                    Pana aici toate bune si frumoase pana mi-a traznit ideea e sa fac si un robinet in curte (sa am apa pentru un udat, un spalat de masina, din astea).
                    Am studiat eu forumuri si i-am intrebat pe altii mai priceputi si am ajuns la concluzia ca cea mai eleganta solutie e sa iau o vana cu 3 cai de separatie cu servomotor. Ideea era sa fac un montaj prin care sa pun un intrerupator pe care daca il apas, sa porneasca pompa (chiar daca plutitorul nu dadea comanda) iar vana cu 3 cai sa comute de la alimentarea rezervorului catre robinet ( si invers, cand inchid intrerupatorul, vana sa comute pe rezervor si pompa sa fie actionata de plutitor). Ca fapt divers, am pus si un apometru sa-mi studiez obiceiurile de consum (informatia asta s-ar putea sa fie importanta).

                    Ieri l-am facut (ma rog, un vecin mai priceput in ale electricii l-a facut), a mers in teste vreo 3 ore perfect .. Comuta cum trebuia intre rezervor si robinet, plutitorul functiona (inchidea si deschidea circuitul pompei).. ce mai, toate bune si frumoase.

                    Azi dimineata ma duc sa ma uit la nivelul apei din rezervor (care ar trebui sa fie plin permanent). Si surpriza, era jumate (ca a folosit sotia masina de spalat aseara) ... Ideea e ca rezervorul nu s-a alimentat din put ... Curent era, apa in put era .. am scos pompa din put si am testat-o .. nu merge. Cred ca s-a ars.
                    Singura explicatie ar fi ca vana cu 3 cai si apometrul au sectiuni mici iar pompa s-a ars tot impingand...

                    Pompa este un GRUNDFOS, KPC 600 A 1x220 50Hz. Nu este o pompa de presiune si am ales-o din doua motive: 1 (cel mai important) Are plutitor si se opreste daca nu mai e apa si 2. Nu am nevoie de presiune ci doar de umplerea rezervorului.

                    Credeti ca pompa s-a stricat din cauza obturarilor induse de apometru si vana cu 3 cai? Daca da, imi puteti recomanda o pompa care sa depaseasca obturarile astea?

                    Multumesc

                    Comentariu

                    • spik1
                      Living Legend
                      • 20.apr.2012
                      • 2271

                      Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                      Deci cu pompa din put alimentati rezervorul sau cismeaua.
                      Restul utilitatilor din casa cum le alimentati?
                      Luciul apei la ce nivel este fata de rezervor?
                      In mod normal aceste pompe de drenaj nu suporta obturari pe refulare.
                      Poate vana nu a functionat bine, poate a ramas putul fara apa, dar in mod sigur nu puteti folosi la udat sau spalat masina pistoletele specifice...

                      Comentariu

                      • cosminium
                        Incepator
                        • 20.apr.2016
                        • 16

                        Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                        Postat în original de spik1
                        Deci cu pompa din put alimentati rezervorul sau cismeaua.
                        Restul utilitatilor din casa cum le alimentati?
                        Luciul apei la ce nivel este fata de rezervor?
                        In mod normal aceste pompe de drenaj nu suporta obturari pe refulare.
                        Poate vana nu a functionat bine, poate a ramas putul fara apa, dar in mod sigur nu puteti folosi la udat sau spalat masina pistoletele specifice...
                        Pompa din put trimite apa pe o conducta care are montata o vana cu 3 cai de separatie (cu servomotor). Vana trimite apa fie in rezervor, fie la cismea.
                        La cismea o trimite daca apas un intrerupator care porneste pompa si schimba iesirile vanei. Daca intrerupatorul nu e apasat, pompa din put este pornita/oprita de catre plutitorul din rezervor (in acest caz vana are deschisa by default iesirea care duce in rezervor).

                        Utilitatile le alimentez din rezervor (unde am o alta pompa Dab cu presostat incorporat care porneste automat cand deschid consumatori de apa: robineti, apa la toaleta, etc).

                        Luciul apei e la aproximativ 7 metri mai jos de nivelul rezervorului (pompa din put, cu care am probleme, urca apa la 10 metri, conform specificatiilor, deci n-ar trebui sa aibe probleme legate de diferenta de nivel)

                        Apa in put este (e al doilea aspect verificat dupa ce m-am asigurat ca nu a picat curentul). Saptamana viitoare o sa scot vana si apometrul sa vad daca asta e cauza.

                        Deci as avea nevoie de o pompa submersibila de presiune ca sa poata trimite apa prin apometru si vana?

                        Multumesc

                        Comentariu

                        • spik1
                          Living Legend
                          • 20.apr.2012
                          • 2271

                          Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                          Da, e mai buna o pompa de presiune decat lesinata aia de evacuare!

                          Comentariu

                          • cosminium
                            Incepator
                            • 20.apr.2016
                            • 16

                            Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                            Postat în original de spik1
                            Da, e mai buna o pompa de presiune decat lesinata aia de evacuare!
                            Ok, o sa cumpar o pompa de presiune .. stiti cumva daca exista pompe de presiune cu protectie la lipsa apei? Plutitor sau alt sistem?

                            Multumesc

                            Comentariu

                            • spik1
                              Living Legend
                              • 20.apr.2012
                              • 2271

                              Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                              Sunt sisteme, mai bune si mai proaste...la fel ca si cele atasate de acele pompe!
                              Apropo, ai verificat plutitorul de la pompa?
                              Scutura bine acel plutitor. mai coclesc contactele!
                              Eu m-am *facut* astfel cu o pompa pe care cineva vroia s-o arunce pe motiv ca nu mai mergea!

                              Comentariu

                              • cosminium
                                Incepator
                                • 20.apr.2016
                                • 16

                                Răspuns la: Alegere pompa pentru alimentarea cu apa din put

                                N-am verificat plutitorul insa pompa e noua .. Am cumparat-o acum 2 luni si am montat-o acum 3 saptamani. Chiar asa repede sa apara probleme?
                                Cred ca mai degraba e vorba de gatuirile alea la vana si apometru (pompa se aude ca functioneaza dar nu scoate apa).

                                O sa imprumut o pompa de presiune sa vad daca merge... Daca nici cu pompa de presiune nu merge, scot vana si apometrul si asta e. Daca merge, cumpar una si o inlocuiesc pe aia de drenaj.

                                Multumesc

                                Comentariu

                                Procesare...