yobit eobot freewallet bgogo digifinex wp fastest cache wp super cache
Urmareste-ne pe Facebook

Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatii cu PE-X

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Instalatii cu PE-X

  As dorii sa intreb daca se pricepe cineva la instalatii de apa calda/apa rece pe conducta Pex-xa de la uponor . usurinta de instalare mi se pare extraodinara .. Plus ca as dori sa folosesc aceasi teava la instalatie de incalzit in regim DYE si as amortiza banii pe scule . Ce parere aveti .. comparativ cu PPR !?

 • #2
  singur ti/ai dat raspunsul.

  Comentariu


  • #3
   Eu am lucrat cu PE-XA. E foarte tare si isi pastreaza forma de colac cu draci. Ai sa te chinui mult la coturi. Vezi ca iti trebuie o presa speciala (care nu e foarte ieftina) sa largesti si mai apoi sa tragi inelul peste teava.
   In rest teava cred ca rezista o viata la cat e de dura. Poti sa sari cu amandoua picioarele pe ea si nu se deformeaza.
   La cat costa (eu am lucrat cu cea de la Rehau) teava si fitingurile eu zic ca nu merita sa o folosesti la instalatii rezidentiale.

   Comentariu


   • #4
    Pentru o singura aplicatie, individuala, cred ca nu se merita sa investiti in scule si accesorii.

    Comentariu


    • #5
     As avea de facut instalatia la doua case ... Iar daca as merge pe alte materiale manopera m-ar ajunge extraordinar de mult . Am o versioara a terminat casa si doar ca sa ii traga conductele in casa Apa calda-rece plus conexiunele pentru canalizare si incalzire i-a luat 1000e manopera. ... si am vazut pe afara ca sculele sunt cu mult mai ieftine decat la noi ! Am lucrat ieri cu Pexal pentru o conexiune de apa rece la cineva . Mi sa parut cam prea casant sa lucrezi usor .. Am incercat sa ii fac o blucla la 180grade cu 10 cm H . si sa cam obturat . Am inteles ca Pex-xa ar fi mai flexibil un pic ... Daca nu este parka nu m-as incumeta sa fac instalatia DYE cu el .

     Comentariu


     • #6
      Nici gand sa fie flexibila; din contra. Nu poti face coturi cu raze mici; tb sa folosesti pentru orice cot, un coltar metalic care inconjoara teava si o tine curbata. Nici coltarele nu-s prea ieftine.

      Comentariu


      • #7
       Nu mă pricep la "instalatii de apa calda/apa rece pe conducta Pex-xa de la uponor", dar totuşi doresc să vă adresez cîteva întrebări.


       Postat în original de junioroo7 Vezi post
       [...] usurinta de instalare mi se pare extraodinara [...]
       La ce anume vă referiţi?


       Postat în original de junioroo7 Vezi post
       [...] as amortiza banii pe scule. [...]
       De care metodă vorbiţi? Pentru că sînt vreo şase (dacă nu greşesc).
       Vestea proastă: la cele la care nu sînt necesare scule, fitingurile sînt scumpe, iar la cele la care fitingurile sînt ceva mai ieftine, sculele sînt destul de scumpe pentru a nu se amortiza doar din cîteva lucrări.
       Vestea bună: există o metodă care "împacă şi capra şi varza".


       Postat în original de junioroo7 Vezi post
       [...] Ce parere aveti... comparativ cu PPR !?
       Diferenţa este precum cea de la cer la pămînt.


       Postat în original de junioroo7 Vezi post
       [...] Am incercat sa ii fac o blucla la 180grade cu 10 cm H . si sa cam obturat . Am inteles ca Pex-xa ar fi mai flexibil un pic ... Daca nu este parka nu m-as incumeta sa fac instalatia DYE cu el.
       Şi de ce să nu vă încumetaţi? La ce vă este necesară o astfel de buclă?       P.S. junioroo7 de aici este aceeaşi persoană cu junioroo7 de pe alt... "meleag"?
       De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
       În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

       Comentariu


       • #8
        @ raduca ...
        la prima intrebare . usurinta de instalare la uponor PEX-XA ma refeream la fitingurile prin dilatare ... care se auto strnag pe racord sau ce pui tu acolo .
        `` referitor la amortizat banii pe scule ma refeream la scula de expandare manuala care este vreo 12milioane (ce de la rehau care face acelasi lucru ce face si cea de la uponor cu 3 capete 0.5" / 0.75" / 1"
        La cat costa manopera sa iti monteze 1 calorifer ... ca til prinde in perete si iti trage o teava la el si iti ia 3 milioane ... cred ca mi-a dat dumnezeu indeajunsa indemanare , maini si picioare sa ma descurc si singur . cel putin in cazul in care nu prea imi permit asemenea sume de manopera. Iar daca as cauta pe cineva cu manopera mai ieftina cum se poarta in romania clar vine unu si imi da o buleala mai mare decat as putea da eu vreo data .. Sunt patit .. si am ajuns la concluzia ca ce faci cu mana ta iese mai bine . Iar cat despre preturi la fitinguri .. sunt scumpicele cele originale dar macar pui un lucru de calitate ..
        ``` PPR ul ma incanta la maxim .. dar am trasee prin placa cu 1-2 coturi la 90 grade . avand bucataria diametral opus cu baia . Si nu prea ma as vrea sa cedeze vrenu cot de ala ca nu a fost bine lipit si sa sparg Gresie / placa / incalzirea in pardoseala doar ca sa ajung la el . Experienta as avea doar cu PeHD la conducte de apa rece /apa calda ( solar ) cu care facuse taicamiu instalatia la casa la noi si la bunica ... si care si acum stau in picioare ( 8 ani) , cei drept au niste racorduri /mufe super grosolane .
        ```` cu bucla in 10 cm ... am vrut sa fac un racord la un instant ... si nu prea a iesit ) pana la urma am folosit racordul lui
        Cu apa calda cred ca o sa merg pe cupru de ala colac peste tot sa fie treaba sigura.

        @ Xena . Totusi daca ai zis ca sunt destul de scumpe toate .. cea ce am observat si eu dar ma incanta ideea ca ma descurc singur , ce ai recomanda accesibil in regim DYE ???

        Oricum conexiunile la centrala si cele care necesita un instalator adevarat nu o sa imi bag nasul in ele .

        PS: sunt acelasi junior de pe alt meleag . Nu obisnuiesc sa am identitati multiple ) cum fac altii...

        Comentariu


        • #9
         Cu ceea ce ştiu în acest moment, dacă ar fi să aleg două materiale pentru instalaţiile de încălzire şi apă caldă/rece montate "îngropat" dintr-o casă, aş alege CU sau PE-X-ul (pipe-in-pipe). Iar dacă ar fi să aleg între cele două, l-aş alege pe cel din urmă (şi nu pentru că acesta ar avea proprietăţi care l-ar clasifica "peste" CU sau pentru aspectul financiar).
         Aşa că, sfatul meu este să foloseşti PE-X-ul (indiferent că o fi de la U...R, R...U, P...L etc., de tip a sau c) atît la instalaţia de încălzire cît şi la cea de apă caldă/rece, fără nici un fel de rezervă/-e. Eu folosesc PE-X-ul de peste doi ani şi nu am avut nici un motiv să regret acest lucru. Dacă ai ceva temeri, spune-le şi voi încerca să ţi le înlătur (asta doar dacă voi şti cum ).

         Oricum, treaba cu instalaţiile este un pic altfel decît cea cu eolienele sau cu panourile fotovoltaice, dar, după cît te cunosc de "dincolo", cred că vei putea face faţă unei provocări din domeniul realizării instalaţiilor hidraulice din casă.         P.S. "Dincolo" nu era disponibil user-name-ul raduca, aşa că am fost nevoit să folosesc unul asemănător (măcar fonetic, adică raduk). Dar măcar am acelaşi avatar.
         De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
         În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

         Comentariu


         • #10
          junioroo eu ti-as recomanda cuprul pentru incalzire; cel moale si izolat in colac pentru traseele distribuitoare - calorifere, iar tevi si fitinguri pentru traseele dintre centrala si distribuitoare. Eu asa am facut si nu regret nici o secunda. Norocul meu a fost ca am avut de unde imprumuta o presa pentru realizarea curburilor la teava moale. Cu - se lucreaza foarte usor iar cositorirea este chiar o placere. Ca investitie iti trebuie o lampa de gaz pentru lipituri (50 ron) si presa care cred ca e destul de scumpa dar poate poti sa o imprumuti/inchiriezi. Dezavantaj cost mai mare decat alte solutii in schimb rezista o viata.
          Pentru apa calda si rece am folosit PE-X de buna calitate si deasemenea fitinguri corespunzatoare de buna calitate. Acum poate daca ar fi sa fac instalatia din nou as lucra in PPR partea de apa calda/rece dar n-as fi linistit cu sudurile in pereti.
          Incalzirea in pardoseala (doar unde am gresie) am facut-o electric cu plase de 75W/mp. Era in discutie si varianta de incalzire in pardoseala cu tevi din PE dar am renuntat.
          Ca o concluzie; nu se preteaza PE-XA pentru aplicatii rezidentiale.
          Si inca ceva: orice solutie ai folosi evita sa ai imbinari sudate , lipite, presate in sape, pereti, pardoseli.

          Comentariu


          • #11
           Postat în original de xena Vezi post
           [...] presa care cred ca e destul de scumpa dar poate poti sa o imprumuti/inchiriezi. [...]
           Nu ştiu la ce anume vă referiţi cînd spuneţi "presa". Puteţi detalia?


           Postat în original de xena Vezi post
           [...] Dezavantaj cost mai mare decat alte solutii in schimb rezista o viata. Pentru apa calda si rece am folosit PE-X [...]
           În acest caz, de ce nu aţi folosit şi pentru apa caldă şi rece tot CU?


           Postat în original de xena Vezi post
           [...] Ca o concluzie; nu se preteaza PE-XA pentru aplicatii rezidentiale. [...]
           Din ce motive? Puteţi argumenta afirmaţia de mai sus?


           Postat în original de xena Vezi post
           [...] Si inca ceva: orice solutie ai folosi evita sa ai imbinari sudate , lipite, presate in sape, pereti, pardoseli.
           Subscriu.
           De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
           În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

           Comentariu


           • #12
            @xena- cand spui ,,PE-X de buna calitate" la ce te referi sau la ce trebuie sa ma uit eu cand va trebui sa-mi cumpar, ptr ca si eu am nevoie in primavara sa-mi fac inst. de apa calda/rece (nu incalzire), marca/producator ceva ?

            Comentariu


            • #13
             Pînă vine răspunsul de la xena...

             Postat în original de stefan1 Vezi post
             [...] sa-mi fac inst. de apa calda/rece (nu incalzire) [...]
             De ce nu şi încălzire?!?
             De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
             În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

             Comentariu


             • #14
              Cu tot respectul pentru moderatorii acestui spaţiu (chiar şi virtual)... chiar nu înţeleg de ce acest subiect nu este mutat la http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?17261-Tevi-trasee-incalzire-distribuitoare-etc
              De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
              În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

              Comentariu


              • #15
               Postat în original de RaduCA Vezi post
               Pînă vine răspunsul de la xena...


               De ce nu şi încălzire?!?
               Pentru incalzire as dori sa o fac pe cupru, asa cum multi am observat ca o recomanda.

               Comentariu

               Procesare...
               X
               sigla BRAT