Instalatii cu PE-X

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • RaduCA
    Living Legend
    • 09.oct.2005
    • 6453

    #16
    Să mor eu de mai înţeleg ceva!!!

    Acum 2-3 ani cu greu convingeam pe cineva să folosească ţevile de CU în locul celor de PEXAL sau PPR. "Argumentul" lor? Preţul mai mic pe metrul liniar. Bineînţeles, un "argument" cît se poate de fragil. Acum, cînd vin şi spun de un material care are preţul mai mic decît CU pe metrul liniar (şi mai are şi alte avantaje), lumea optează pentru cel mai scump!

    Cred că abandonez datul sfaturilor (măcar cele... gratuite) şi las pe fiecare să şi-o facă cu mîna lui. Toate cele bune!
    De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
    În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

    Comentariu

    • junioroo7
      Incepator
      • 21.aug.2007
      • 19

      #17
      @ raduk .. cred ca presa de indoit se referea xena .gen cea din attach .
      Cat despre cupru zic ca se preteaza foarte bine la apa calda mai ales cand ai pe lemne cum imi fac eu unde nu prea ai controlul fix asupra temperaturii .. Cu usurinta poti sa o scapi in 100grade fara sa iti dai seama .. Si nu cred ca s-ar bucura nimeni sa crape o teava sau un racord la vreo 100 grade si sa faca ca toate alea .. nu numai ca nu te poti apropia de el dar daca nimereste pe cineva in zona care nu prea are simtul aventurii sarputea sa se lase cu victime

      @xena ... cu evitatul imbinarilor in preti nu prea ai cum... tot trebuie sa te prinzi la un moment dat de fitingurile care ies la baterie .


      apropo duzele alea din perete in care prinzi bateria cu ce ajungi la ele direct cu cupru respectiv pex ???
      Fișiere Atașate

      Comentariu

      • xena
        Membru Marcant
        • 05.aug.2007
        • 786

        #18
        S-o iau pe rand.
        @Raduca
        1.Presa se foloseste la indoit teava de Cu moale - cea din colac. Fara ea nu poti sa faci nimic; pur si simplu se stranguleaza teava. Cauta pe net si gasesti diferite variante. Eu am avut una italiana hidraulica cu multe bacuri de indoire foarte buna si usor de lucrat cu ea singur.
        2.Cu toate ca am folosit Cu pretabil si la instalatiile de apa nu m-am riscat. Nu toate tevile de Cu pot fi folosite la apa potabila.
        3. Pentru ca e greu de lucrat cu ea, fitinguri scumpe, fiecare cot trebuie dublat cu coltare metalice, pentru portiuni drepte lungi exterioare tb folosite niste canale speciale in care se fixeaza teava ca sa nu faca burta etc.
        S-a mai desteptat si lumea; acum cand se castiga banul greu incepi sa apreciezi calitatea/durabilitatea.
        @stefan
        Nu mai tin minte ce teava PEX am folosit dar tb sa te uiti sa nu fie casanta, sa fie bine realizata si sa fie facuta de un producator consacrat. Nu bazar sau talcioc.
        @junioroo
        Cu putina imaginatie poti sa eviti fitinguri in tencuieli. De ex. sub chiuveta poti face o caseta de conexiuni unde sa ai acces la imbinari, robinete, etc, ca la blocurile comuniste.
        La conectorii coltar pentru chivete ajungi direct cu pex-ul prin faianta; prinzi coltarul pe faianta, mai pui un robinet, furtunul flexibil si gata. Poti sa incastrezi si conexiunea coltarului ca daca se intampla ceva strici doar o placa de faianta de sub chiuveta
        La calorifere tb sa faci 2 coturi de 90 grade care vor ramane in perete iar tevile vor iesi perpendicular. Pt conectare sunt fitinguri pentru teava de Cu prin presare sau poti folosi si lipirea.

        Comentariu

        • junioroo7
          Incepator
          • 21.aug.2007
          • 19

          #19
          nu la coltarele pentru chiuveta ma refeream, ci la cada in special unde trebuie incastrat tot in prete ... si la dush .. . Oricum punanad un lavoar dublu la baie pe un blat de vreo 120cm o sa am destul loc dedesupt sa fac conexiuni si alte treburi. Chiar in baie vreau sa fac si intrarea principala a conductelor in casa din camera centralei . . . mentionez ca nu o sa pun calorifere ci o instalatie de incalzire in pardoseala cu PE-XC sau PE-XA .. vreau sa incerc o combinatie intre Original si DYE cu un cazan de inmaganzinare intre centrala si instalatie cu schimbator de caldura . Avand centrala pe lemene cu greu cred ca nu o sa scap apa peste 30 in placa . Iar instalatai de amestec care se gaseste dea gata pentru IP nu as avea incredere in ea sa mearga non-stop in amestec. Stiu ca e folosita doar de siguranta just in case ...
          Am atasat o schema cu ce am in cap
          Mentiuni :
          ~Electric poate merge pe timp de noapte doar sa suplimenteze in caz ca e nevoie ( cu un tarif noapte / zi )
          ~tot ce este in IP Z1 automatizari si echipamente raman cele originale furnizate .
          Schema e facuta in mare fara valve de presiune , vas de expansinue si alte detalii .
          ~ Cu panourile solare cred ca poti incalzii casa sau cel putin compensa o cota parte pana tarziu in noiembrie .. daca or fi iernile cum au fost aceasta
          "" sau in loc de 2 boilere .. un boiler in boiler 300/80litri .. si cred ca e deajuns ..


          Ce parere aveti ???
          Fișiere Atașate
          Ultima editare de junioroo7; 04.feb.2012, 14:44.

          Comentariu

          • xena
            Membru Marcant
            • 05.aug.2007
            • 786

            #20
            Mai departe eu nu te mai pot ajuta; nu am lucrat la centrale termice pe lemne si nici la boilere de ACM. Eu am gaz si la mine a fost mult mai simplu. Sigur sunt colegi care se pricep la asa ceva.

            Comentariu

            • junioroo7
              Incepator
              • 21.aug.2007
              • 19

              #21
              va multumesc pentru raspunsuri ... puntem declara neclaritatea mea inchisa

              Comentariu

              • dragos2012
                Incepator
                • 16.feb.2012
                • 21

                #22
                As dorii si eu un sfat cu privire la instalatia de incalzire si apa calda/rece : ce tip de teava , diametru etc. Acum dupa tot ce am citit si sfatuit fiind de unele pers de specialitate inclin foarte mult pentru sistemul PEX ( pipe in pipe ) dar am vazut ca sunt mai multe firme producatoare, mai multe diametre, mai multe calitati ( tip a, b, c ) rosu, albastru, cu tot cu camasa exterioara sau cu camasa cumparata separat, si avand in vedere cele de mai sus, as vrea sa stiu care ar fi cel mai bun pentru legatura dintre distribuitor si calorifere si care ar fi cel pentru apa calda/rece. Va multumesc.

                Comentariu

                • RaduCA
                  Living Legend
                  • 09.oct.2005
                  • 6453

                  #23
                  @ xena: Mulţumesc pentru răspuns.


                  Postat în original de dragos2012
                  As dorii si eu un sfat cu privire la instalatia de incalzire si apa calda/rece: ce tip de teava, diametru etc. [...]
                  Pentru a-ţi da detaliile cerute, am eu nevoie de ceva detalii ale proiectului tău.


                  Postat în original de dragos2012
                  [...] as vrea sa stiu care ar fi cel mai bun pentru legatura dintre distribuitor si calorifere si care ar fi cel pentru apa calda/rece. Va multumesc.
                  Sfatul meu: PE-Xa sau PE-Xc, sistem pipe-in-pipe. Poţi folosi, fără nici o problemă, acelaşi tip de ţeavă şi la calorifere şi la apa caldă-rece. Culoarea protecţiei nu contează, dar ajută la identificarea tur-retur, caldă-rece. Varianta cu protecţia separată de ţeavă nu se justifică.
                  De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
                  În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

                  Comentariu

                  • dragos2012
                    Incepator
                    • 16.feb.2012
                    • 21

                    #24
                    Multumesc pentru raspuns, cu siguranta voi merge cu PEX peste tot incalzire si sanitare, cateva detalii despre proiect ar fi :
                    - diametru de teava pentru incalzire e de 16 la colac in tub de protectie, coloanele de distributie sunt de 25 mm din PP-Al izolate cu izolatie tip tub monolit de 9 mm, am 2 distribuitoare cu 6 canale, in total 12 calorifere ( radiatoare compacte din otel) , centrala termica pe gaze 24,4 KW, boiler 60 l, vas de expansiunde incalzire 10 l.
                    Toate astea sunt specificate in proiectul de instalatii si va rog sa-mi spuneti daca sunt ok, diametrul pentru tevile de coloane mi se pare cam mic, am fost sfatuit sa merg pe 32 mm, intrarea in centrala e pe 32 mm si la fel mi sa spus sa merg pe 40 mm, daca mai aveti nevoie de alte detalii sa-mi spuneti, astfel ca va rog sa-mi spune-ti ce parere aveti ?

                    Comentariu

                    • RaduCA
                      Living Legend
                      • 09.oct.2005
                      • 6453

                      #25
                      Care ar fi motivul pentru care trebuie să folosiţi PPR pentru traseul centrală-distribuitoare şi coloane? Dacă aceste porţiuni vor fi aparente (ceea ce nu prea cred), aş folosi CU, iar dacă vor fi "îngropate", atunci aş folosi tot PE-X.

                      Ca diametre pentru PE-X:
                      - pentru traseele dintre distribuitoare-colectoare este bine cu Ø16;
                      - pentru coloane şi traseul centrală-distribuitoare poţi folosi Ø25 sau Ø32.



                      P.S. Pentru a obţine răspunsuri şi la celelalte întrebări, ar fi bine să postaţi în topicul potrivit subiectului în cauză.
                      De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
                      În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

                      Comentariu

                      • dragos2012
                        Incepator
                        • 16.feb.2012
                        • 21

                        #26
                        Am inteles, deci bine ar fi sa merg cu PEX de 16 mm pentru trasee si cu tot cu PEX de 25 mm pentru coloane, care vor fi mascate cu rigips ( PPR -ul este dat din proiect si cineva mi-a spus ca ma costa mai putin daca fac coloanele cu PPR ). Care ar fi cel mai bun producator de PEX raport calitate/pret si pe care mi l-ati recomanda ? Multa lume mi-a recomandat PEXu-ul de la Rehau dar mi se pare cam scump fata de alti producatori. Multumesc.
                        Ultima editare de dragos2012; 13.mar.2012, 12:09.

                        Comentariu

                        • Consultant sanitare
                          Moderator
                          • 16.oct.2006
                          • 1551

                          #27
                          Analizati si oferta celor de la Valrom, au produse bune si merita vazute, macar pentru o comparatie cu alte oferte.

                          Comentariu

                          • RaduCA
                            Living Legend
                            • 09.oct.2005
                            • 6453

                            #28
                            Postat în original de Consultant sanitare
                            Analizati si oferta celor de la Valrom [...]
                            Aveţi grijă să nu luaţi avertisment pentru off-topic , acesta este topicul UPONOR (nu ştiu din care motiv , dar aşa scrie în titlu).


                            Postat în original de Consultant sanitare
                            [...] au produse bune si merita vazute, macar pentru o comparatie cu alte oferte.
                            Pentru o comparaţie corectă, ar trebui fie ca REHAU să producă tipul de PE-X pe care îl produce VALROM (ceea ce nu cred că se va întîmpla vreodată), fie invers.
                            De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
                            În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

                            Comentariu

                            • mariusvldr
                              Incepator
                              • 02.ian.2012
                              • 23

                              #29
                              Intrebari Instalație sanitara din PEX-C pipe-in-pipe

                              Vreau sa îmi fac instalatia de apa calda/rece din teava PEX-c pipe -in -pipe si as avea câteva întrebări pentru cei care au mai lucrat cu astfel de materiale:
                              - cum pot ieși din perete la 90 grade la consumatori ?
                              - pot urca pe perete la 90 grade dacă vin prin sapa ?
                              - la fel sub distribuitoare dacă vin prin sapa trebui sa UTC cât mI prin perete , ideal tot la 90
                              - imbinarile cum e mai bine sa fie făcute prin presare sau lipite ?
                              - exIsta ceva cutii de plastic care se folosesc pt imbinari si se îngroapă in perete , cred ca sunt pentru acces ulterior mai ușor ?


                              Multumesc

                              Comentariu

                              • mariusvldr
                                Incepator
                                • 02.ian.2012
                                • 23

                                #30
                                Răspuns la: Intrebari Instalație sanitara din PEX-C pipe-in-pipe

                                Nimeni nici o parere ?

                                Comentariu

                                Procesare...