Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Instalatie apa si incalzire

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Instalatie apa si incalzire

  Buna ziua,

  Intentionez sa realizez instalatia de apa si de caldura pentru o casa (parter + mansarda), cu doua bai mici (suprapuse) si o bucatarie (langa baia de jos). As dori sa va intreb daca:

  - Este PPR o optiune optima pentru traseele de caldura (nu va fi incalzire prin pardoseala)? Sau e mai ok pexal / cupru?
  - Pentru alimentarea cu apa ce tip de teava se poate folosi?
  - Este vreo problema daca am aceeasi scurgere pentru bucatarie si baie? Sau ar trebui scurgeri separate, care sa iasa din casa in puncte diferite?

  Multumesc,
  Adrian

 • #2
  Răspuns la: Instalatie apa si incalzire

  Puteti alege intre PPR si Cupru. Varianta cu Pex-Al este mai putin utilizata pentru o instalatie completa pentru ca este mai sensibila si ar eo durata de viata aceva mai mica.
  Pentru alimentarea cu apa, la interior presupun, deasemenea se poate alege intre PPR, Cu si Pex-Al. Fiind apa rece, solicitarile termice sunt mai mici; pentru Cu putem avea costul cel mai mare.
  Scurgerile de la baie si bucatarie pot fi colectate in aceeasi teava principala de scurgere, tronsonul vertical de 110mm.

  Comentariu


  • #3
   Salutare,

   Are cineva experienta cu instalatia de alimentare cu apa realizata din cupru cu imbinari realizate prin presare (sertizare)? Este rezistenta in timp? Cum se compara cu imbinarile prin lipire cu cositor?

   Multumesc!

   Comentariu


   • #4
    Asta este din ciclul " sa fie mai cu mot " ???? De rezistat toate rezista iar cu sertizare exista doar costuri marite si aspect mai butucanos .
    Instalatii verificari-revizii gaze

    Comentariu


    • #5
     Postat în original de adriann Vezi post
     Salutare,

     Are cineva experienta cu instalatia de alimentare cu apa realizata din cupru cu imbinari realizate prin presare (sertizare)? Este rezistenta in timp? Cum se compara cu imbinarile prin lipire cu cositor?

     Multumesc!
     Ai calculat cu cat este mai scumpa aceasta varianta fata de cea sudata? Ce avantaje crezi ca are sertizarea?
     VYS Blog - 100 % D I Y
     Cel mai bun Blog de constructii si amenajari

     Comentariu


     • #6
      Nu zic ca are vreun avantaj, nici de "mot" nu e vorba, incerc doar sa-mi fac o idee generala. Nici nu stiam ca exista pana recent.

      Comentariu


      • #7
       Ambele variante sunt la fel de bune dpdv comportament. Si cam la fel de vechi.

       La lipire cupru toate fitingurile sunt cele mai ieftine si le gasesti imediat (si nu ai acele umflaturi care pentru unii nu arata bine), la compresiune ai rapiditate la montaj. Ce platesti mai mult, obiectul sau manopera? Ce te intereseaza mai mult: pretul sau timpul de executie?

       Alta diferenta este ca la compresiune poti face interventii cu apa pe teava si nu ai nevoie de permis de lucru cu foc deschis.

       Uite un video cu executia pe compresie:

       https://youtu.be/xJAF2sAWZPg

       As vrea sa vad si eu asa viteza la lipire.

       Comentariu


       • #8
        Pozitionarea si pregatirea , acelasti timp dureaza .
        Lipitura dureaza chiar mai putin .
        Compresia " cade " cind este vorba de lucrat la pozitie . De regula cere distante mari fata de pereti colturi . Compresia " cade " cind discutam de spatii inguste si mai multe tevi pe traseu .
        ...dar sint uimit cum lucrezi cu apa pe instalatie ...asta ar fi ceva nou .
        Pt lucrul in zone cu probleme , se poate si fara foc , cu suflanta https://www.youtube.com/watch?v=xj6s...ILRom%C3%A2nia , dar va spun ca daca se ajunge la " permis de foc " deja se lucreaza in alte conditii , cu supraveghere si echipament special din partea pompierilor .
        Sa nu spun avantajul sudurii ...altele ...
        Lampa poate avea si alte intrebuintari ..la desfacut fitinguri , prelucrat canalizari , incalzit cind este frig pe santier , facut slanina ... este multifunctionala , colegul !
        Instalatii verificari-revizii gaze

        Comentariu


        • #9
         Pozitionarea da, pregatirea nu.

         La presare (nu compresie, aia e altceva) avem:
         - debitare teava
         - debavurare
         - montaj
         - presare

         La lipire avem:
         - debitare teava
         - debavurare
         - slefuire cu burete abraziv teava si fiting
         - aplicare flux teava si fiting
         - montaj
         - pozitionare patura protectie flacara (in majoritatea cazurilor langa pereti finisati si elemente din lemn)
         - lipire
         - curatare exces (aici depinde si de indemnarea instalatorului).

         Parca nu e chiar acelasi lucru.

         Nu cade de loc presarea la lucru la pozitie (te intreb, ce e mai simplu la o imbinare la inaltime: sa aplici o presa sau sa lipesti desupra capului?). De acord ca necesita mai mult spatiu in anumite situatii.

         Eu nu am spus ca tehinca prin lipire nu e buna ci ca ambele solutii sunt fiable si sunt de luat in calcul.

         Fitigurile prin presare exista, asa cum am zis, de multa vreme pe piata din Europa occidentala. In SUA au ajuns undeva la inceputul anilor 90. Si totusi s-a dezvoltat o piata semnificativa (Milwaukee - producatorul de scule - se lauda ca s-au realizat peste 1 miliard de operatii doar cu sculele lor) si au bagat bani buni in dezvoltare de prese autoamate. Asta nu s-ar fi intamplat daca erau o porcarie sau "mot". Asta in conditiile in care americanii sunt foarte traditionalisti/nationalisti - cauta pe YT sa vezi ce reactii au la clemele Wago.

         Spune si ce alte avantaje are lipirea; de-aia discutam, sa inteleaga colegul ce si cum. Si poate or mai fi si alti colegi interesati de subiect.

         Nu ma intereseaza absolut de loc la ce mai poti folosi tu lampa cu gaz. Eu, clientul, sunt interesat doar de executia instalatiei de apa/incalzire, pentru aia te angajez. Cost, timp, calitate.

         Comentariu


         • #10
          Nu se preteaza la instalatiile casnice , instalatii care inseamna lucrarea in spatii restrinse .
          Instalatii verificari-revizii gaze

          Comentariu

          Procesare...
          X