Calitatea apei destinate utilizãrii casnice (alimentaþie ºi nu numai), nu poate fi garantatã nici mãcar în reþelele centralizate de distribuþie, fãrã mijloace de filtrare adecvate.
Paraziþi, cum ar fi Giardia sau Cryptosporidium, bacterii, ca Legionella, Salmonella, Shigella sau Vibrio Cholerae sau agenþi patogeni ca Hepatitis A, B sau C au fost identificaþi în apa potabilã livratã prin reþelele centralizate. Prezenta diferitelor substante, potential cancerigene sau care pot provoca intoxicatii grave (de exemplu benzen, compusi aromatici policiclici, metale grele, resturi de pesticide, nitrati, nitriti etc.) creste acest risc.
Procesul de tratare a apei pentru potabilizare, prin substanþele chimice folosite (derivaþi de aluminiu, hipocloriþi etc), mãreºte concentraþia de substanþe strãine în apã.
Problema este ºi mai acutã în situaþiile în care alimentarea se face direct din pânza freaticã, mult mai expusã la riscul de infestare ºi care nu este monitorizatã.
Obisnuit, un om matur nu poate fi afectat decat atunci cand sunt prezente concentratii mult mai mari (peste limita stabilita de normativele in vigoare ca de exemplu Directiva UE 98/83/1983).
Copii, varstnicii sau bolnavii sunt mult mai expuzi la aceste infectii sau intoxicatii. Trebuie mentionat ca imbolnavirile nu pot fi cauzate doar de ingurgitarea apei ci si prin contactul pielii cu apa - boli dermatologice.
Exista mai multe sisteme de tratare a apei, plecand de la cele mai simple - mecanice si ajungand pana la cele mai complicate, utilizate cu precadere in mediul industrial sau laboratoare.
Fiecare sistem are propriile sale caracteristici si de aceea este important ca alegerea solutiei de tratare a apei sa se faca in cunostiinta de cauza.
ATENTIE!
Inainte de alegerea unei solutii trebuie discutata si evaluata situatia de la fata locului si numai dupa parcurgerea acestor etape se va putea recomanda o solutie.
Paraziþi, cum ar fi Giardia sau Cryptosporidium, bacterii, ca Legionella, Salmonella, Shigella sau Vibrio Cholerae sau agenþi patogeni ca Hepatitis A, B sau C au fost identificaþi în apa potabilã livratã prin reþelele centralizate. Prezenta diferitelor substante, potential cancerigene sau care pot provoca intoxicatii grave (de exemplu benzen, compusi aromatici policiclici, metale grele, resturi de pesticide, nitrati, nitriti etc.) creste acest risc.
Procesul de tratare a apei pentru potabilizare, prin substanþele chimice folosite (derivaþi de aluminiu, hipocloriþi etc), mãreºte concentraþia de substanþe strãine în apã.
Problema este ºi mai acutã în situaþiile în care alimentarea se face direct din pânza freaticã, mult mai expusã la riscul de infestare ºi care nu este monitorizatã.
Obisnuit, un om matur nu poate fi afectat decat atunci cand sunt prezente concentratii mult mai mari (peste limita stabilita de normativele in vigoare ca de exemplu Directiva UE 98/83/1983).
Copii, varstnicii sau bolnavii sunt mult mai expuzi la aceste infectii sau intoxicatii. Trebuie mentionat ca imbolnavirile nu pot fi cauzate doar de ingurgitarea apei ci si prin contactul pielii cu apa - boli dermatologice.
Exista mai multe sisteme de tratare a apei, plecand de la cele mai simple - mecanice si ajungand pana la cele mai complicate, utilizate cu precadere in mediul industrial sau laboratoare.
Fiecare sistem are propriile sale caracteristici si de aceea este important ca alegerea solutiei de tratare a apei sa se faca in cunostiinta de cauza.
ATENTIE!
Inainte de alegerea unei solutii trebuie discutata si evaluata situatia de la fata locului si numai dupa parcurgerea acestor etape se va putea recomanda o solutie.
Comment