Sistemele de alimentare cu apa

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi
  • alina77
    Incepator
    • 02.feb.2012
    • 34

    Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

    Buna ziua

    Am terminat de construit casa si am ajuns la instalatii.
    Inca nu avem curent electric si trebuie oricum sa asteptam 6 luni din momentul in care platim integral lucrarea. Pentru ca nu am platit inca si adunand 6 luni, am ajuns la concluzia ca va fi gata casa si nu vom avea curent electric.

    Am descoperit ca am nevoie de curent electric pentru a lua o cana de apa de la robinet, sau, pardon, pentru a trage apa la toaleta si prin urmare nu ne putem muta in casa. Va rog frumos sa imi spuneti daca v-ati confruntat cu astfel de problema si daca ati gasit o rezolvare.

    Ca sa va explic ce am inteles eu. Din put, care este la 2m de casa, cu camera putului/buncar in pamant si adancimea putului de 40 m, luciul apei la 8 m, deci din put trag apa cu o pompa intr-un vas tampon de 750 litri apoi cu un hidrofor imping apa intr-un vas de expansiune de 70 litri (sau chiar mai putin) si apoi ajunge apa la robinet.

    Asta inseamna ca, daca consum 70 litri de apa (adica cam 2 galeti) trebuie sa plece hidroforul ca sa traga apa din vasul tambon , si cum nu am curent electric.....nu mai am apa. Si asta in conditiile in care am 750 litri intr-un butoi (pardon -- vas tampon) undeva in casa.

    Daca ridic vasul tampon de 750 l la etaj sau in podul casei, oare nu am debit la robinet suficient cat sa spal un vas si la toaleta cat sa pot trage apa macar o data pe ora?? In felul asta pornesc pompa din put odata pe zi sau la doua zile cu ajutorul generatorului, refac stocul de 750 l si am apa in casa.

    Asta ca sa nu mai punem la socoteala ca , tendinta la noi este sa te lase curentul electric 2 sau 3 zile in toiul iernii sau al verii, mai ales daca stai la casa, si inteleg sa fac sisteme care sa functioneze si in caz de pana la electrica.

    Desi am studiat fizica in scoala nu imi mai amintesc ce inseamna o atmosfera si la ce inaltime de robinet trebuie ridicat vasul pentru a avea presiune.Nu stiu nici ce presiune are apa de la robinet la bloc. Dar pe timpul lucrarilor la casa avem un butoi de 200 l cu un robinet in partea de jos prin care curge apa cu o presiune care pare sa fie chiar mai mare decat avem la bloc cateodata, in special cand se intampla sa faca baie si vecinul in acelasi timp cu mine.

    Pentru ca am reusit sa luam o decizie buna cu privire la acoperis pornind de la sfaturile de pe site-u acesta astept cu nerabdare parerile si sfaturile.

    Multumesc


    P.S. Mi se pare ca sunt in situatia unui om care doreste sa cumpere un Duster si toate magazinele de profil incearca sa ii vanda Masseratti sau Ferari. Omul se gandeste ca nu va putea sa foloseasca o astfel de masina pe gropile de pe Vacaresti si sfarseste cumparand caruta cu cai.

    Comentariu

    • OnDrill
      Incepator
      • 21.ian.2013
      • 8

      Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

      Ca sa ai minim 1 bar presiune si sa curga apa ca la bloc e nevoie de un H de 10 m . Un bazin pus in pod va putea sa iti rezolve problema cu vasele de toaleta, acestea se vor umple incet si fara presiunea de 1 bar. Daca insa vei vrea sa te speli pe maini la ghiuveta , va fi un chin ...ca si timp ..debit...presiune aproape zero. Dus nu vei putea face sub nici o forma.
      Nu ma bag unde nu ma pricep. Nu folosesc expresii de genul : probabil, cred ca, etc. Imi plac cifrele si unitatile de masura : 2 l/s, 30 m , etc . Nu imi plac : mare, mic, adanc, putin mult etc....

      Comentariu

      • alina77
        Incepator
        • 02.feb.2012
        • 34

        Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

        Daca la masini ne pricepem cu totii cel putin cat sa alegem una care sa se potriveasca cu ce ne trebuie, la instalatii eu sunt total in intuneric. Daca un vanzator de masini imi spune ca masina lui poate sa atinga 100km/h in 0,0000x secunde sau ca mai are un pic si atinge viteza sunetului ii spun ca nu am nevoie de asa ceva. Dar nu pot sa fac asta la instalatii. Mie mi se pare mult sa am instaltie de apa in casa sub presiune de 2 atmosfere. O sticla de plastic de cola tine 2 atmosfere si nu as vrea sa fiu langa ea cand explodeaza.
        Prin urmare nu pricep de ce am nevoie de 2 atmosfere presiune pe tevi iar presiune pe care se presupune ca o da instalatia hidrofor-vas de expansiune este de 10 bari. Nu stiu sa transform bari in atmosfere dar cred ca undeva tot aia, adica in jur de 10 atmosfere.

        Dar nu am alta solutie decat sa accept pentru ca nu ma pricep.

        Povestea cu apa prin cadere libera sunt convinsa ca este echivalent cu caruta cu cai. Trebuie sa existe si o alta solutie.

        Mi se tot spune ca daca sui butoiul in pod si deschid robinetul la parter , atunci apa va picura si nu o sa pot nici macar sa ma spal pe maini. Indiferent cate coturi ar avea instalatia, oare chiar sa ajunga doar sa picure???

        Comentariu

        • alina77
          Incepator
          • 02.feb.2012
          • 34

          Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

          1 bar = 100.000 pascali

          1 atmosfera = 101.325 pascali

          Comentariu

          • Consultant sanitare
            Moderator
            • 16.oct.2006
            • 1551

            Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

            Postat în original de alina77
            Mi se tot spune ca daca sui butoiul in pod si deschid robinetul la parter , atunci apa va picura si nu o sa pot nici macar sa ma spal pe maini. Indiferent cate coturi ar avea instalatia, oare chiar sa ajunga doar sa picure???
            Puteti utiliza solutia cu rezervorul in pod atat timp cat acesta este izolat doar ca nu trebuie sa aveti pretentii legate de racordarea unei masini de spalat sau alte electrocasnice ce necesita o anumita presiune minima de functionare.
            Pentru un robinet si un rezervor de toaleta este perfect realizabila solutia. Utilizati o teava mai mare pentru legatura intre rezervor si consumatori , sa spunem de minim 1/2" si va asigur ca apa nu va picura.
            Totusi, rezervorul trebuie alimentat periodic cu apa si urmarita calitatea apei.
            Nu trebuie sa cautati mult dupa conversia unitatilor de masura pentru presiune, gasiti pe internet http://www.onlineconversion.com/pressure.htm

            Comentariu

            • alina77
              Incepator
              • 02.feb.2012
              • 34

              Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

              Multumesc

              Vreau doar sa ma asigur ca pot avea apa in casa fara curent electric si ca nu trebuie sa car cu galeata.

              Nu pot sui un vas foarte mare in pod, va avea maxim 700 l deci cu siguranta il vom reumple la 1-2 zile.

              Cautam un instalator care sa ne dea o solutie mai de secolul XXI dar care sa elimine acest hidrofor care pleaca la fiecare oala de apa.

              Comentariu

              • Consultant sanitare
                Moderator
                • 16.oct.2006
                • 1551

                Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

                Nu stiu de ce va faceti griji pentru acel hidrofor care porneste cand trebuie si nu este o problema. Confortul dvs. nu va fi acelasi si trebuie sa fiti constient cand alegeti varianta cu rezervor.
                Acel rezervor trebuie sa fie pentru apa potabila, sa fie curata periodic de sedimente si alte substante, apa potabila din put poate fi alterata mai usor etc.
                Din pacate, solutiile de secol recent nu sunt chiar cu rezervoare in pod si nu o luati in nume de rau.
                Rezervorul trebuie sa aiba indicator de nivel si preaplin ce sa comande pompa exterioara.

                Comentariu

                • alina77
                  Incepator
                  • 02.feb.2012
                  • 34

                  Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

                  Multumesc pentru raspuns

                  Nu imi fac probleme pentru curatirea vasului, o iau in calcul. Deasemenea iau in calcul verificarea zilnica a nivelului apei din vas si reumplerea. Imi fac insa griji cu privire la functionalitate. Un instalator zice ca merge, altul ca nu merge, inclusiv pe forum.

                  Ca necunoscator si dupa multe discutii eu as intrevedea o solutie. O pompa submersibila mai puternica care sa umple direct un vas de expansiune mai mare ( 700 l ) si astfel sa am presiune in instalatie. As elimina hidroforul si as avea apa cu pornirea doar a pompei o data pe zi. In momentul cand am curent electric, pun un plutitor la vasul de expansiune ca sa porneasca pompa atunci cand scade nivelul apei automat.

                  Chiar mi se pare foarte bun sistemul indiferent ca ai curent electric sau nu, pentru ca in loc sa iti porneasca si pompa o data pe zi si hidroforul de fiecare data cand iei apa de la chiuveta in cantitati mai mari, in sistemul asta porneste doar pompa.

                  Ce pompa imi trebuie ca sa ridice apa din put la vasul de expansiune si sa ii dea si 10 bari cat zic instalatorii ca imi trebuie ( desi pe mine ma sperie presiunea asta) ?
                  Exista un astfel de vas de expansiune sau pompa? Sau in loc de pompa submeribila poate se preteaza altfel de instrument si in loc de vas de expansiune vreun altfel de instalatie. Daca nu s-a gandit nimeni pana acum ma gandesc eu ca ceva nu este in ordine si nu se poate face. Mie oricum nu imi este foarte clar ce se intampla in instalatiile astea.

                  Multumesc anticipat pentru raspunsuri si idei

                  Comentariu

                  • IancuMIC
                    Membru
                    • 27.ian.2013
                    • 276

                    Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

                    Postat în original de alina77
                    Ca necunoscator si dupa multe discutii eu as intrevedea o solutie. O pompa submersibila mai puternica care sa umple direct un vas de expansiune mai mare ( 700 l ) si astfel sa am presiune in instalatie. As elimina hidroforul si as avea apa cu pornirea doar a pompei o data pe zi. In momentul cand am curent electric, pun un plutitor la vasul de expansiune ca sa porneasca pompa atunci cand scade nivelul apei automat.
                    Ce pompa imi trebuie ca sa ridice apa din put la vasul de expansiune si sa ii dea si 10 bari cat zic instalatorii ca imi trebuie ( desi pe
                    mine ma sperie presiunea asta) ?
                    Multumesc anticipat pentru raspunsuri si idei
                    Pentru a realiza o asemenea presiune cu ajutorul unei pompe submersibile, in mod sigur v-ar trebui una multietajata; cei de la Speroni au niste pompe care urca pana la 10 bari.

                    Comentariu

                    • costi_jek
                      Incepator
                      • 14.ian.2013
                      • 3

                      AJUTOOR!!!!: Sistemele de alimentare cu apa

                      Buna la toata lumea sunt nou si am o problema ....Am facut bransamentul la teava de retea printrun apometru de 1/2 si pina la casa am cam 25 de metri .casa este in constructie am realizat fundatia si urmeaza sa torn placa peste fundatie ,problema mea este ce teava pot folosi pt a alimenta corect casa cu apa curenta pt ca sa nu am probleme pe viitor .Mentionez ca am cerut sfatul unui instalator si mia spus e bine sa continui cu teava pehd de 20 diametru cu toate ca eu optam pt cea de 25 pt a avea debit.mam gindit sa plec cu doua trasee separate de la caminu de apometru catre casa ,unu traseu care sa intre in casa iar celalalt sa merg cu el direct in gradina.eu ma gindeam sa merg cu teava de 25 dar problema e ca am cumpaarato pe cea de 20 in diametru cam 60 de metri .Ce ma sfatuiti sa merg la furnizor sa schimb teava sau sa o pun linistit pe cea de 20 pehd,.
                      Ultima editare de costi_jek; 10.feb.2013, 17:36.

                      Comentariu

                      • OnDrill
                        Incepator
                        • 21.ian.2013
                        • 8

                        Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

                        Pentru casa 20 mm diametru e arhisuficient si daca vei avea 3 bai / consumatori simultan. Pentru gradina insa depinde de sistemul de irigare folosit, de suprafata ei , daca vrei sa uzi tot deodata sau pe zone, etc .. o discutie mai lunga.
                        Nu ma bag unde nu ma pricep. Nu folosesc expresii de genul : probabil, cred ca, etc. Imi plac cifrele si unitatile de masura : 2 l/s, 30 m , etc . Nu imi plac : mare, mic, adanc, putin mult etc....

                        Comentariu

                        • dsemaca
                          Incepator
                          • 31.oct.2012
                          • 33

                          Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

                          Buna ziua. Doresc sa rezolv problema alimentarii cu apa a unei case de vacanta in zona Breaza, localizata pe deal, mai sus de drumul principal. Din pacate, accesul cu utilaje de sapat ne-portabile nu este posibil in zona casei. Doar utilaje manuale sau motorizate portabile pot fi folosite pentru a asigura o distanta redusa fata de casa. Exista si posibilitatea saparii mecanizate a unui put de mare adincime la circa 100m distanta, pe care o pastrez ca o varianta de rezerva, datorita costurilor ridicate si a riscului de a nu gasi apa potabila.

                          Pentru o lucrare in zona casei, nu mai departe de 10-15m de fosa vecinului, singura posibilitate este saparea manuala, la primul strat de apa. Saparea mecanizata cu utilaje portabile este problematica datorita pietrei prezente in profunzime, dupa spusele unor firme care au sapat in zona.

                          Pentru a sapa manual, o firma care a mai sapat similar in zona sustine ca este ok folosirea tevilor Valrom portocalii, crestate cu bomfaierul si amplasate fara pietris margaritar. Firma justifica abordarea prin natura apelor din zona, izvoare de munte si nu pinze freatice, cit si de rezultate precedente ale unor foraje in zona.

                          Presupunind ca riscul secarii putului pe perioada verii (3-4 luni) este rezolvat prin umplerea periodica a unui rezervor, iar apa pentru baut este adusa imbuteliat, ma intreb urmatoarele:
                          - este saparea manuala putului descris mai sus suficient de durabila pentru o durata de folosinta rezonabila
                          - se poate purifica apa suficient pentru a putea fi folosita pentru chiuvete si dus, la costuri rezonabile?

                          Multumesc

                          Comentariu

                          • Consultant sanitare
                            Moderator
                            • 16.oct.2006
                            • 1551

                            Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

                            Daca e sapatura manuala presupun ca se face o fantana si nu un put incare putem utiliza tevi dedicate. Tevile portocalii sunt pentru canalizare si nu pentru apa de put.
                            Pentru a va spune cineva in ce masura se poate filtra si trata apa respectiva, ar trebui sa cunoasca compozitia chimica, adica sa existe o analiza chimica facuta la un laborator.
                            Daca este un izvor, tot ce este posibil sa fie in regula insa nu se poate aprecia cum se comporta pe timp de seceta si cata apa puteti inmagazina pentru a va satisface necesitatile locuintei.
                            Presupunand ca cei care au avansat solutia, cunosc zona foarte bine, ii putem credita si poate fi o solutie. Din pacate este dificil de spus cat este de sigura, neavand elementele necesare analizei.
                            Cat ar putea costa aceasta lucrare ce v-a fost ofertata?

                            Comentariu

                            • dsemaca
                              Incepator
                              • 31.oct.2012
                              • 33

                              Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

                              Au zis ca pot fora manual pina la 40m. Au cerut 1700EUR pt mai multe incercari, pina dau de apa. Daca nu reusesc dupa o zi de sapat, vor 1000EUR.
                              Ce se intimpla daca se folosesc tevi portocalii, in ideea ca intentionez sa folosesc apa pentru wc si dus? As vrea sa stiu daca sa insist pentru tevi albastre.
                              Multumesc

                              Comentariu

                              • Consultant sanitare
                                Moderator
                                • 16.oct.2006
                                • 1551

                                Răspuns la: Sistemele de alimentare cu apa

                                Din pdv tehnic tevile pentru canalizarea exterioara nu sunt suficient de rezistente pentru a fi utilizate ca teava de put, in plus poate fi o problema etansitatea imbinarilor.
                                Ce inseamna forare manuala pentru ei?

                                Comentariu

                                Procesare...