Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Realizare put pentru apa potabila

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • byrev
  a răspuns
  Submersibila si Presostat

  Parintii mei au achizitionat initial un hidrofor dar, la recomadarea unui specialist ca va ingheta sigur ca acolo unde este amplasata fantana exista pericol de inundatie etc , la schimbat cu o pompa submersibila si un presostat.

  Acum eu din cate am vazut si din cate am citit o instalatie de alimentare pentru casa trebuie sa aiba si un vas de expansiune care sa mentina o anumita presiune o anumita cantitate de apa pentru ca pompa sa nu porneasca chiar si cand bei un pahar de apa !

  Zis si facut am cumparat si un vas de expansiune si filtru ptr impuritati, racordurile necesare instalatiei si am trecut la treaba.
  Initial nu am folosit prompa submersibila achizitionata odata cu presostatul ci una ruseasca pe care o fooseau ei de vre'o 2 ani pentru udat gradina. Problema cu pompa respectiva era ca dupa o perioada de 1-2 ore nu mai pornea prsostatul. Daca foloseam mai des apa nu era problema dar, dupa o perioada mai indelungata nu mai pornea. Erau scurgeri de apa din instalatie la racordul in fantana. Ori cat de mult am incercat sa rezolv problema nu am reusit.
  In primul rand racordul era prost proiectat si daca era strans mai bine sarea furtunul.
  Cum se intampla asta:
  Deschideam robinetul, apa curgea in mod normal din vasul de expansiune dupa care pornea presostatul respectiv pompa... toata bune si frumoase. Strangeam robinetul dar, prsostatul se inchidea de abea la 7 bar. Aceasta resiune precizez ca este in presostat nu in racordul pompei. Acolo proabil ca este undeva la 9 bar pentru ca difeernta de inaltime este de 10-15 metri + 6 metri de la pamant, adica ~ 21m , lasand faptul ca lungimea toatala de la pompa pana la presostat este de 120 metri (~20m teava de 1" la aspiratie si 100m de 3/4")

  Pana la urma am schimbat pompa ruseasca cu cea cumparata initial cu prsostatul (ceva italiana cred, nu retin numele) dar asta e o problema grava: NU PORNESTE PRESOSTATL DUPA GOLIREA VASULUI DE EXPANSIUNE!!!

  Dupa ce inchid robietul creste prsiunea pana la maxim 1.8-2 bar (maxim) nu trece de 2 bar + ca observ in filtru bule mici de aer ceea ce inseamna ca apa se scurge in fantana, adica membrana din capat nu tine apa, se scurge in fantana toata. E grava treaba pentru ca de fiecare data trebe sa umplu 120m de conducta cu apa abea apoi ajunge in casa. Presostatul nu are nici un led, nici un reglaj nimic care sa'ti are cand functioneaza, sa'ti permita sa reglezi presiunea maxima sai minima de pornire, etc...

  Daca pompa baga 10 atmosfere resostatul nu opreste pompa pana cand nu mai circula apa in conducta, chiar daca am inchis robinetul, ea ar baga in vasul de expansiune pana l'ar sparge sau ar crapa ceva !!!

  Ce e de facut ???

  In primul rand: daca pun o supapa de sens imediat la iesirea din pompa aceasta va mentine apa in sistem nu se mai scurge ? E suficient asa ceva ? va porni presostatul ? Cei care au vandut chitul de apa (presostat + pompa + alta accesorii)
  au cerut 250 de RON sa faca ei instalatia de apa pana in casa, chiar reuseau sa o faca fara vas de expansie, filtre de apa si supapa de sens !

  Nush ce'mi face mie impresia dar prsostatul asta nu e prsostat !
  Nu ar trebui sa pot regla presiunea maxima ?
  Parca ar fi supapa de mers in gol , opreste pompa cand nu mai circula apa prin conducta respectiv cand nu mai poate pompa baga in continuare apa!

  Lasă un comentariu:


 • CristianBesliu
  a răspuns
  Scuze de intirziere.
  Putul are 8 m si pina la luciul de apa sunt cam 3m , pina la fund mai sunt 4 m si eu am pus sorbul cam la 2m.
  Hidroforul il alimentez cu un furtun verde cum se gasesc la magazinele mari.

  Cristian

  Lasă un comentariu:


 • Maestrul Max
  a răspuns
  Cunoasteti nivelul hidrostatic si hidrodinamic al putului ?

  Lasă un comentariu:


 • Consultant sanitare
  a răspuns
  Trebuie realizata amplasarea conductei de aspiratie astfel incat sa nu existe pericolul aspiratiei malului sau altor particule din put dar si evitarea lipsei de apa in la capatul de aspiratie datorita unei amplasari la o cota prea aproape fata de luciul de apa.

  Supapa de sens este mult mai eficienta decat acea clapeta amplasata pe sorb.

  Lasă un comentariu:


 • CristianBesliu
  a răspuns
  Intrebare : Supapa de la sorb nu este suficienta ? Este vreo lungime recomandata cit sa stea in apa furtul care alimenteaza hidroforul ?
  Multumesc.

  Lasă un comentariu:


 • mx81
  a răspuns
  Sunt mai multe probleme pe acelasi topic .
  Pentru omul cu piscina .
  Alimentarea se poate face si din reteaua subdimensionata . Regula de aur a unei piscine spune ca apa nu se schimba niciodata !! . In practica trebuie inlocuit + complectat max 5% din volum pe saptamina . Evacuarea surplusului se poate face prin sistem de drenare executat in spatiile verzi din jurul piscinei (merge si in zona cu nisip pentru plaja ).
  Pentru omul cu hidroforul .
  Nu este nici o regula de plasare a hidroforului (partea de automatizare ) si pompa de apa . Monteaza pompa subersibila in put (la 200 mm de fund pentru a nu trage nisip sau mil) si hidroforul in casa cum ti-ai propus initial (este mai usor de montat , intretinut , reparat ) si nu uita sa montezi o supapa de sens la intrarea in hidrofor (va mentine presiunea in instalatie , evitind pornirea repetata a pompei)
  Pentru omul cu pompa de gradina .
  Daca pompa este asezata pe fund va trage automat milul . Asa ca ridica pompa mai sus . Daca pompa nu face presiune / debit nu ai ales pompa corect (cea mai ieftina ) . Uita-te pe diagrama atasata pompei care indica relatia intre debit si inaltimea de pompare . Ambalajul indica debitul maxim (obtinut la o inaltime de pompare minima )si inaltime a maxima de pompare (unde se va obtine un debit de toata jena ) .

  Lasă un comentariu:


 • Maestrul Max
  a răspuns
  Pentru a mentine o anumita presiune intr-o instalatie (indiferent de consum) este nevoie sa inmagazinati o anumita cantitate de apa la o anumita presiune. Acest deziderat este indeplinit de un hidrofor montat deobicei in apropierea locului de unde se obtine apa.
  O pompa simpla, singura, nu poate suplini necesarul de apa si presiune daca se creste necesarul de apa in instalatie.

  Lasă un comentariu:


 • depe
  a răspuns
  Sunt in in dilema cu alimentarea casei cu apa
  La expo construct cineva de la o firma mi-a spus ca este de ajuns o submersibila in putz si un rezervor cu presostat in casa .
  Acum instalatorul care imi face tevile in casa zice ca nu este de ajuns si ca sistemul asta nu-mi va baga presiune in instalatie si ca singura solutie este hidrofor langa putz .
  Va rog ajutor macar cu niste explicatii tehnice

  Lasă un comentariu:


 • Consultant sanitare
  a răspuns
  Postat în original de depe
  Din punct de vedere al zgomotului este in regula sa instalez hidroforul in casa (sub casa scarii) sau este mai bine in exterior?
  Intr-o incapere care nu este locuita... ci are doar destinatie tehnica...

  In functie de zgomotul specific agregatului.... se poate alege un loc sau altul... dar limitandu-ne doar la partea de zgomot in exploatare.. ideal ar fi sa fie amplasata exterior.... insa aici sunt alte inconveniente (ex.inghet).

  Lasă un comentariu:


 • Consultant sanitare
  a răspuns
  In schimb am observat ca, aceasta imi scoate apa foarte, foarte tulbure, cu pamant. Ma poate ajuta cineva cu o info privind acest aspect ?
  Adancimea de aspirare.. este posibil sa fie in zona inferioara a putului sau deja a fost scoasa prea mult apa.... si acum antreneaza ceea ce a mai ramas ...cu impuritati de la sol

  Lasă un comentariu:


 • depe
  a răspuns
  Din punct de vedere al zgomotului este in regula sa instalez hidroforul in casa (sub casa scarii) sau este mai bine in exterior?

  Lasă un comentariu:


 • roberth
  a răspuns
  Am sa imi raspund singur: nu, nici daca are in specificatii...
  Am cumaparat o pompa din hipermarket... jale... nici macar nu aduce apa pana la buza putului... asa ca dupa acest experiment am luat una din piata de la rusi... super multumit.... pot sa ud cu jet gradina!

  In schimb am observat ca, aceasta imi scoate apa foarte, foarte tulbure, cu pamant. Ma poate ajuta cineva cu o info privind acest aspect ?

  Lasă un comentariu:


 • roberth
  a răspuns
  Nici daca scrie pe ea? ....

  Lasă un comentariu:


 • lucianraducanu
  a răspuns
  Din experienta iti spun ca o pompa pentru ape murdare din aceea de 1-2 milioane de la Metro nu poate fi folosita pentru a scoate apa din put chiar si de la o adancime de sa spunem 6-7 metri.

  In schimb daca vrei ceva ieftin gasesti in orice piata pompe submersibile rusesti. Costa aproximativ 150 lei si nu am auzit sa se strice.

  Lasă un comentariu:


 • roberth
  a răspuns
  Am si eu nevoie urgenta de ajutor.
  Intentionez sa cumpar o pompa submersibila ca solutie temporara pentru a scoate apa din put . Urmeaza in viitor sa cumpar un hidrofor dar pana atunci doresc o solutie ieftina sa pot scoate apa pentru a stropi gradina.

  nu stiu exact ce adancime are putul dar stiu sigur ca oglinda apei este la 5m. Nu doresc sa duc apa in casa, nu vreau decat sa o scot afara. la baza putului.

  Am gasit in supermarketuri pompe ieftine, intre 1mil si 2mil.

  Intrebarea ar fi: pot sa cumpoar pompa pentru ape murdare si sa o folosesc pentru aceasta operatiune ( ape curate ) ? exista o diferenta constructiva majora care sa duca la defectarea ( sau chiar sa nu functioneze ) acesteia?

  Lasă un comentariu:

Procesare...
X