Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Sistem alimentare casa cu apa pompa submersibila

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Sistem alimentare casa cu apa pompa submersibila

  Buna ziua,

  Am si eu nevoie de un sfat legat de modul in care trebuie inlantuite componentele unui sistem de alimentare casa cu pompa submersibila. Am incercat sa desenez la nivel minimal un posibil sistem pe care il voi discuta cu instalatorul, dar as mai avea nevoie de niste sfaturi.

  Prima intrebare este legata de dedurizator. Acesta trebuie sa fie inainte de bazinul tampon sau dupa bazin? Si totodata, lampa UV este in regula sa fie ultima pe sistem? In desenul atasat nu am pus diferitii robineti care pot aparea. De asemenea, sistemul este doar pentru apa din interiorul casei. Apa de exterior este pe sistem separat cu hidrofor. Considerati ca se mai poate imbunatati aceasta schema? Si de asemenea, sistemul de filtrare, filtrele, le-am pus imediat dupa ce iese apa din put, sa nu bag mizerii in presostat sau bazinul tampon.

  Multumesc.

 • #2
  Prima si cea mai importanta problema:
  Configurarea partii de tratare a apei din instalatia de alimentare o faci dupa ce ai un raport de analiza a apei de la laborator, ca sa vezi de ce ai nevoie.

  Dar strict la problema prezentata,
  Eu am o instalatie asemanatoare, doar ca folosest un hidrofor clasic, cu pompa de suprafata.
  Instalatia mea este asa:
  1) hidrofor
  2) baterie de filtre de 10": sita/lavabil de 50 microni, textil/polipropilena expandata 10 microni, carbune activ
  3) filtru de 20" Big Blue 5 microni
  4) dedurizator
  5) lampa uv 50W
  6) restul instalatiei.
  Am pus robineti de izolare unde este necesar pentru a putea intretine componentele, schimbat filtre, etc., robineti de golire s.a.m.d.
  Functioneaza de 5 ani fara probleme.

  Si in ideea asta propun:
  1) Vasul tampon (banuiesc ca este vorba de vasul hidroforului) si presostatul primele pe instalatie, dupa pompa.
  2) Daca ingrijoreaza impuritatile din apa, pune un filtru sita, grosier, intre pompa si cele doua de mai sus. Trebuie prevazuti robineti de izolare pentru intretinerea acestui filtru.
  3) Bateria de filtre, care sa contina un filtru de 10 microni, un filtru de carbune activ si neaparat un filtru de 5 microni, pentru eficienta lampii uw.
  4) Dedurizator
  5) Lampa uv
  6) Restul instalatiei

  Ultima supapa de sens poate fi utila cand se lucreaza la instalatia de mai sus, dar eu as vedea mai util un robinet in locul ei, sa pot opri apa cand vreau eu...

  Lampa uv trebuie schimbata la 9000 de ore de functionare, dupa cum spune producatorul. Tinand cont ca functioneaza non-stop, asta inseamna cam 1 an de zile.
  Trebuie sa prevezi un racord la canalizare pentru dedurizator, ca sa se scurga apa refulata la ciclurile de spalare. De asemenea ar fi bine sa prevezi un by-pass cu robinet pe langa dedurizator, intrucat acesta scoate apa la duritate 0 (teoretic) si pentru o utilizare "normala" ar fi bine ca duritatea sa fie 4-5 grade germane. Regland debitul prin robinetul de la by-pass se poate regla duritatea la iesirea din dedurizator in niste limite...
  Pentru determinarea duritatii apei, se poate folosi cu succes un kit care se gaseste pe la magazinele cu produse pentru acvarii/pesti.

  Instalatia mea am facut-o in colaborare cu cei care mi-au vandut componentele sistemului de tratare a apei.
  Nu stiu daca este cel mai bun exemplu, dar functioneaza pentru mine.

  Comentariu


  • #3
   Ce este acel rezervor tampon? La un regulator de presiune nu v-ati gandit? Ar fi bine de pozitionat dupa statia de dedurizare. Aceasta nu are nevoie de robinet de izolare pe apa de spalare dinstatie, la modelelel vazute pana astazi au doar un mic furtun ce se racordeaza la canalizare. Atentie la presiunea pentru statia de dedurizare, trebuie sa fie suficient de mare pentru a spala corect rasina, consultati manualul statiei pentru a afla valoarea minima a acesteia.

   Comentariu


   • #4
    Buna ziua,

    Va multumesc pentru informatii. Voi tine cont de ele in discutiile pe care le voi avea cu instalatorii. Acel vas tampon, e un vas presurizat (vas expansiune) de 200 litri.

    Comentariu


    • #5
     Cum ati ajuns la cifra de 200 pentru rezervorul hidrofor? Amplasarea lui dupa statie este putin ciudata, are vreo logica anume?

     Comentariu


     • #6
      Sincer sa va spun, a fost si un considerent de pret. Pai aceasta era si intrebarea mea, daca sa pun statia de dedurizare dupa acest vas de expansiune sau inainte de acest vas de expansiune. Pare totusi ca trebuie pusa, statia de dedurizare, dupa acest vas de expansiune. In mod normal, in proiect aveam un bazin de acumulare de 2000L. Dar pentru ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, din motive de costuri, am ajuns la varianta aceasta de 200L, dupa ce am mai vb cu alti instalatori.

      Comentariu


      • #7
       Si 200 L poate fi mult dar depinde de sursa de apa pe care o aveti la dispozitie. De regula un vas de expansiune de 80-100 l este suficient pentru un consum normal.
       Statia de tratare necesita o filtrare minima pentru sedimente, filtru mecanic de 20microni de exemplu pentru namol, rugina, impuritati etc.. Dupa statie, inainte de tratarea microbiologica, este recomandat un filtru de carbune pentru tratare impotriva metale grele, materie organica, gusturi si mirosuri.
       Un reductor de presiune va permite reglarea valorii la consumaotri fara a depasi o anume presiune setata, eliminand varfurile de presiune si protejand instalatia interioara, nu aveti nevoie de mai mult de 2 bar in locuinta - de exemplu.

       Comentariu


       • #8
        Multumesc. O sa tin cont de sfaturile primite. Inainte de presostat am pus 3 filtre pentru impuritati. Voi mai bune filtru, cum mi-ati recomandat si inainte de lampa UV. Pana la urma Dv cum credeti ca ar fi mai bine. Statia inainte de vasul de expansiune sau dupa vazul de expansiune?

        Comentariu


        • #9
         Statia dupa vasul de expansiune.

         Comentariu


         • #10
          ok, multumesc.

          Comentariu


          • #11
           Mai am o nedumerire. Am tot cautat regulatoare de presiune dar nu prea am gasit. Eu am un prescontrol https://www.hornbach.ro/p/presostat-...pc58/10246003/. Credeti ca ar mai fi nevoie de acest regulator? Aveti o recomandare de regulator sau un link cu un model?

           Multumesc.

           Comentariu


           • #12
            Cautati regulator de presiune Honeywell, sunt mai multe variante disponibile.

            Comentariu


            • #13
             Buna ziua,

             Am gasit asa ceva:

             https://www.emag.ro/reductor-de-pres...scenario_ID=49

             sau

             https://www.emag.ro/reductor-de-pres.../pd/D8TGVBMBM/

             Multumesc.

             Comentariu


             • #14
              N-am vazut pina acum o asa schema si asa conceptie . Este o aiureala fara cap .
              Schema este facuta de un instalator care macar stie sa se iscaleasca ????
              Instalatii verificari-revizii gaze

              Comentariu


              • #15
               Postat în original de pdaniel Vezi post

               Mai exista si alte variante:

               http://www.cripal.ro/produs/flotoare_reductoare/B004277

               Comentariu

               Procesare...
               X