Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Totul despre SEMINEE

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Pentru constructia acestui semineu am folosit doar informatii din acest topic deci in foarte mare parte meritul pentru ce a iesit bine va apartine. Aveam intentia sa fac un semineu functional iar acest topic a fost cat se poate de binevenit.
  Inca odata mii de multumiri d-nule Helerea !!!

  Comentariu


  • Postat în original de DIY
   Eu, pe de alta parte, consider caramida ca fiind un material extrem de versatil.
   DIY
   @ DIY: Vă rog sa mă iertaţi dar eu nu înţeleg ceva şi v-aş ruga să mă lămuriţi: cum poate o cărămidă să-şi schimbe părerile şi să fie nestatornică?
   Sal'tare
   E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

   Comentariu


   • Postat în original de zxm_patrick
    As vrea sa cumpar o us a de semineu si atat . Ce crezi?
    De ce ? Nu ai bani decât de o uşă, precum ciobanul din banc?
    Sal'tare
    E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

    Comentariu


    • Postat în original de covaciu ioan
     Mai astept eventual si alte pareri referitoare la izolarea cu polistiren al hornului pe ultima parte (1m). Acolo cred eu ca gazele de ardere nu mai sunt la fel de fierbinti ca sa mai fie un pericol sa topeasca polistirenul. Asa pot sa-i dau hornului un finisaj.
     Iată părerea mea: despre polistiren

     Sigur polistirenul nu rezista la temperaturi ridicate. Daţi-i foc cu un chibrit si o sa vedeţi ca arde. Eu aprindeam rapid focul cu polistiren(la munte, cu lemne nu tocmai uscate): se topea si curgea peste lemne si acestea luau foc. Sunteţi sigur ca in zona de care vorbiţi temperatura nu va depăşi accidental temperatura de aprindere a polistirenului ?
     De obicei un horn, care nu este curaţat de funingine, se poate aprinde de la temperatura gazelor arse. Chiar daca este curaţat la inceperaea sezonului rece, pentru ca se ard lemne care nu sunt uscate acestea pot face ca pe horn, cantitatea de funningiene (care este carbon ) poate creste pina la nivelul in care se poate prinde. Si atunci, incercind sa stingeţi focul, creşte temperatura, se aprinde polistirenul care se stinge mai greu. Daca nu ma credeţi, intrebaţi un hornar( au si o asociaţie pe net) sau un pompier. Nu va jucaţi cu focul.
     Părerea mea este ca să folosiţi pentru izolaţie vata minerala.
     Şi dacă cumva vi se aprinde hornul, nu-l stingeţi cu apă! Apa, se descompune in oxigen si hidrogen care intreţin arderea şi arde (hidrogenul). Incercaţi cu cantităţi mici, sa stropiţi mangalul incins, cind faceţi grătar gratar, aşa ca experienţă, să vedeţi ce se intimplă.
     Funinginea care arde pe horn, se stinge cu apă amestecată cu oţet. Sau daca nu e pericol, nu se stinge, pina cind vin pompierii sa dea cu ocantitate mare de apă intr-un timp scurt.
     Intrebaţi coşarul. Coşarul aduce noroc!
     Sal'tare!
     E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

     Comentariu


     • Postat în original de Mircea G
      Am o intrebare . Am vazut la piatra de riu ca are o anume tenta de albastrui .....ati dat cu ceva pe ea sau aparatul este de vina ???
      Te-am prins: nu prea ai fost la munte, dom'le!
      Sal'tare!
      E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

      Comentariu


      • Felicitari D-lui Helerea pentru ceea ce ne-a prezentat!

       Am o mică observaţie, din punctul meu de vedere:
       Îmbinarea la grinda de lemn pe care aţi folosit-o şi aţi prezentat-o, cred ca nu cadreaza cu minunăţia de şemineu pe care aţi făcut-o. Mie imi placefoartemult placarea aceeacu piatră aparenta, cioplita. Dar şi cea cu piatră de rău.
       Eu aş fi folosit o îmbinare ascunsă a cepilor(generic: nut şi feder) de îmbinare. E drept, e mai greu de realizat, dar domnul tâmplar ştia (cred) să-i facă. Eu am facut aşacevala o galerie de frasin creţ.

       O doua mică observaţie:
       De obicei in spatele grindei (sau grinduţei cum e pomenită aici) este fanta prin care intă aerul cald in contact cu focarul sau coşul, fantă caree recomandată de unii producatori de a nu fi mai mica de 5cm. Nu aţi dat amănunte despre acest aspect. Sau poate nu am văzuteu.
       In toată aceasta expunere, nimeni din cei care au postat sau care si-au construit şeminee, nu ne-au vorbit despre randamentul acestul fel de incalzire care este şemineul. Fanta aceasta trebuie sa aiba secţiunea egala cu cea a fantelor superioare frontale sau laterale(după caz) ale hotei. Părerea mea este că, cu cit e mai mare secţiunea acestora, cu atit mai mare este randamentul sistemului de incalzire, gazele arse fiind mai reci când pătrund în porţiunea zidită a coşului. O soba de teracota era considerata ca fiind foare buna daca se ardeau in ea 8-10 kg de lemne uscate, desigur, iar după 24 de ore mai avea cahlele calde.

       O a treia mica observaţie:
       Dacă aş construi un şemineu, aş alege o construcţie care să permită introducerea de lemne care să aibă o lungime de cel puţin un metru. Argumente? De la munte, când cumperi lemne, cumperi cu sterul, lemnele sunt debitate la dimensiunea aproximativa de un metru. Aceasta nu mai presupune o noua debitare pentru a fi introduse in teracota sau, după cum am vazut in şemineu, si micşorează pierderile prin nefolosirea rumeguşului. Se reduce şi mizeria care se face de obicei cu alimentarea cu lemne a şemineului.

       Asta e, sunt eu mai cârcotaş şi mai pragmatic.
       Sal'tare!
       E bine sa faci ceea ce stii si sa stii bine ceea ce faci!

       Comentariu


       • Salutare!
        Am vazut aici un topic f. f. bun. Bravo tuturor celor care au colaborat. Trecand la lucruri mai serioase, in pozele atasate prezint tipul de semineu pe care il doresc cat si pozitionarea lui in casa.
        Rugamintea mea ar fi daca aveti ceva idei de cum sa arate finisat acest semineu. Nu prea am gasit pe net mare lucru. Multumesc!
        Fișiere atașate

        Comentariu


        • trebuie sa aveti deja o idee despre stilul de finisaj al semineului, in functie de cum finisati incaperea.

         eu cred ca se potriveste un finisaj modern, dar sigur ca se poate si altfel.

         daca ati vazut vreo poza care va place, modelul se poate aplica\adapta chiar daca nu e un focar cu trei laturi la vedere.
         lucrul, se mai face si cu capul

         Comentariu


         • Ati vazut asa ceva? Eu nu am gasit pe net inca cu 3 laturi. As vrea asa cu 3 laturi pt ca intr-o parte este locul de luat masa, in cealalta parte livingul si pe latura mica vine bucataria care este deschisa.

          Comentariu


          • poate nu m-am exprimat bine. vreau sa zic ca daca a-ti vazut [indiferent la ce tip de semineu] un finisaj care va place, acesta se poate aplica [adaptat]
           eu sigur am vazut undeva poze, o sa caut si eu.
           lucrul, se mai face si cu capul

           Comentariu


           • scuze am gresit.
            lucrul, se mai face si cu capul

            Comentariu


            • din internet
             Fișiere atașate
             lucrul, se mai face si cu capul

             Comentariu


             • Buna ziua.
              Am urmarit cu interes intregul topic, si as avea si eu cateva intrebari.

              1.As putea construi singur un semineu cu focar cumparat, chiar daca singurele mele cunostinte despre seminee sunt cele citite pe acest forum ?
              In mare am inteles cum se face, dar nu e prea riscant sa-l fac fara un specialist ?

              2.As putea incalzii parterul(~180mc) cu un semineu ?
              Sau mai bine zis, se poate propaga caldura pe o suprafata de 70mp ?

              3.Din experienta dvs, puteti sa-mi spuneti cam cat ar costa constructia semineului (fara focar) ?

              Va multumesc pentru raspuns.
              Dragos Topolica

              Comentariu


              • Multumesc pentru poze! Sunt interesante. In momentul in care ma hotarasc la un model, ar fi posibil sa il faceti dvs. Stiu ca nu sunteti din Brasov dar imi place cum lucrati. Cam cat ar dura cu aproximatie (stiu ca depinde de model) construirea unui astfel de semineu?

               Comentariu


               • D-le Helerea,
                daca tot ati facut atatea seminee si aveti experienta, puteti sa imi spuneti si mie cat trebuie sa fie inaltimea minima a unui cos de fum?
                Sunt povesti cele referitoare la faptul ca tre sa treaca peste coama casei sau chiar asa este?
                Inaltimea cosului depinde de tipul semineului/focarului sau este aceeasi indiferent de model?
                Deocamdata cam atat. Daca veti acorda atentie si imi veti raspunde voi reveni si cu alte intrebari.

                Cu stima,
                Mai bine mai tarziu decat niciodata!

                Comentariu

                Procesare...
                X