Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Presiune prea mare de la boiler?

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Presiune prea mare de la boiler?

  Buna ziua,
  Ma confrunt cu o problema zic eu, desi altii zic ca e ceva normal. Ma bucur ca exista acest forum pe care sa pot cere si parerea unor meseriasi. Treaba sta in felul urmator: Am un cazan pe lemne de 50 KW pentru incalzire. Am 2 circuite, unul care pleaca inspre anexe si unul care pleaca inspre casa cu etaj. Atat pe tur cat si pe retur am cate o pompa. restul elementelor nu le descriu deoarece nici nu le cunosc prea bine, nici nu cred ca prezinta vreo importanta. Am un boiler de 200l legat pe un cirtcuit separat care are o pompa deasemenea. Pe perioada verii am pus un intrerupator care porneste doar aceasta pompa, doar pentru a incalzi apa rece (mai sunt ceva masuri de siguranta ca daca apa din cazan ajunge la o tempreratura la 90 grade pornesc si pompele de pe instalatie). Buuun. La alimentarea cu apa rece a boilerului (instalatiei) am pus un reductor de presiune care este reglat aprox la 2 bari. Problema mea se manifesta in felul urmator: fac focul cu ceva uscaturi, pompa e setata sa porneasca la 70 grade. Apa ajunge la aceasta temperatura si pompa incepe sa porneasca. Cazanul opreste ventilatorul si il porneste cand apa v-as scade sub cele 70 de grade. Insa dupa un timp de functionare am observat sub boiler ca imi picura apa prin ceva suspapa... iar cand m-am uitat la reductorul de presiune acesta arata 8. Dupa ce picura cat picura presiunea incepe sa scada iarasi la 2. Apoi iar urca iar scade... tot asa. Este normal acest fenomen ? Imi lipseste ceva pe instalatie ? Mentionez ca in cazan presiunea e normala: 1.

  Atasez poze cu reductorul de presiune si modul in care e legat boilerul la apa rece.
  Fișiere atașate

 • #2
  Setati presiunea de intrare in boiller sau temperatura mai mici.

  Comentariu


  • #3
   Va multumesc pentru sugestii. O sa incerc ambele variante.

   Comentariu


   • #4
    spun ca e GRAVA !!! in conditiile in care nu aveti montat (si din poze clar nu aveti !) VAS DE EXPANSIUNE pe boiler !
    fara acesta nu va veti rezolva NICIODATA problema !
    daca va intereseaza va pot explica unde tb. montat acest vas.
    daca nu-l montati in curand o sa vi se ..."umfle" boilerul

    si ,in alta ordine de idei , de ce aveti montate doua pompe ---una pe tur si una pe retur???

    "tot shomerul e instalator..."


    Cu stima , ing. Vasile SCHIPOR
    schipor.vasileviorel@yahoo.com

    Comentariu


    • #5
     Vas de expansiune la boiler nu se pune de obicei. Totusi exista o exceptie.
     In mod normal apa se dilata pe masura ce se incalzeste, deci daca bag apa la 10 C si ajunge la 80 C, fiinca se dilata tebuie sa se duca undeva. Cum robinetii de la cuivete sunt inchisi se va duce inapoi pe teava de apa rece in sistem. Daca aveti apa de pe strada apa se va intoarce inapoi. Daca aveti hidrofor apa se va intoarce in vasul de expansiune al hidroforului.

     Exceptia vine atunci cand undeva pe traseu exista o supapa de sens sau ceva care blocheaza ca apa sa se intoarca. Numai in acest caz este nevoie de un vas de expansiune.

     Am vazut multe instalatii care aveau un vas de expansiune atasat boilerului dar fara o motivatie serioasa ( doar ca sa ia banii)

     Comentariu


     • #6
      vad ca e greu de inteles pentru unii...rolul unor elemente "elementare" de siguranta...

      Comentariu


      • #7
       Răspuns la: Presiune prea mare de la boiler?

       Buna ziua,
       Aceeasi problema o am si eu dar asta nu a fost de la inceput. Va descriu in cateva cuvinte ceea ce se intampla. Initial am avut o instalatie solara cu 30 tuburi si cu un boiler de 200 litri, ulterior am instalat si centrala pe lemne de 40kw. Totul mergea struna, presiunea din boiler era de 4 bari constant, chiar daca incalzeam boilerul nu se schimba nimica. Am facut un upgrade la instalatie montand un puffer si inca un panou solar. Acuma presiunea din boiler fluctueaza foarte mult, de la 4 bari cat este initial si cat este si in instalatia stradala la 7 bari atunci cand o incalzesc fie cu instalatia solara fie cu rezistenta electrica. Care ar putea fi cauza tinand cont ca in trecut nu am avut aceasta situatie. Mentionez ca boilerul a fost mutat cu 2 metri. Ce parere aveti?

       Comentariu


       • #8
        Răspuns la: Presiune prea mare de la boiler?

        Probabil cei ce au remontat boilerul au pus o supapa de sens pe coloana de apa rece (cum ar fi normal) insa nu au montat un vas de expansiune dedicat ACM.

        Ca urmare, pana acum, cand presiunea in boiler crestea (datorita dilatarii apei prin incalzire) , surplusul de presiune era "trimis" catre instalatia stradala de apa rece.

        Acum, existand o supapa, acest surplus ramane in boiler si nu poate fi preluat de nimic, ca urmare este nevoie de un vas de expansiune montat pe intrarea de apa rece intre supapa de sens si boiler.
        iTermice --- Sursa ta de caldura

        Comentariu


        • #9
         Răspuns la: Presiune prea mare de la boiler?

         Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca cel mai bine ar fi sa pun un vas de expansiune. de cati litri sa fie acest vas daca boilerul este de 200 litri cu doua serpentine?

         Comentariu


         • #10
          Răspuns la: Presiune prea mare de la boiler?

          Stiind ca presiunea initiala este de 4 bar si volumul de 200 litri, la o temperatura maxima de 90*C, volumul vasului de expansiune ar fi de minim 25 litri.
          Atentie, in acest caz, alegeti un vas de expansiune ce rezista pana la 10 bar.

          O intrebare as mai avea, presiunea de care vorbiti, unde este masurata, unde este pozitionat manometrul, pe intrarea/iesirea cu apa rece/calda a boilerului sau pe una din serpentine?
          iTermice --- Sursa ta de caldura

          Comentariu


          • #11
           Răspuns la: Presiune prea mare de la boiler?

           Este presiunea din boiler si este luata din partea de sus fata a boilerului. Atasez si doua poze. Daca as pune un boiler de 300 litri, vasul de expansiune recomandat poate sa ramana sau trebuie sa pun unul mai mare?
           Fișiere atașate

           Comentariu


           • #12
            Răspuns la: Presiune prea mare de la boiler?

            Odata cu cresterea volumului de apa, creste si volumul vasului de expansiune.
            iTermice --- Sursa ta de caldura

            Comentariu


            • #13
             Răspuns la: Presiune prea mare de la boiler?

             Postat în original de floice Vezi post
             [...] de la 4 bari cat este initial si cat este si in instalatia stradala la 7 bari atunci cand o incalzesc fie cu instalatia solara fie cu rezistenta electrica. [...]
             Postat în original de cheluakame Vezi post
             Probabil cei ce au remontat boilerul [...] nu au montat un vas de expansiune dedicat ACM. [...]
             ... și, din cît se pare, nici măcar supapă de siguranță.

             @ floice: Vă recomand să apelați cît mai repede posibil la cineva care știe cu adevărat ce se face în acest tip de instalații și care să vă monteze un grup de siguranță la circuitul de producere ACM, precum și un reductor de presiune la intrarea apei reci în casă.
             De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
             În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

             Comentariu


             • #14
              Răspuns la: Presiune prea mare de la boiler?

              Supapa de siguranta exista. Este pozitionata in spate pe unde intra apa rece si este pusa intre boiler si clapeta de sens unic. Imi puteti spune de ce nu a fost bine cum a fost pana acuma, adica fara clapeta de sens? Am facut o incercare de a reduce presiunea de la 7 bari la 4 prin eliminarea unei cantitati de apa prin supapa de siguranta si a curs aproximativ 200 ml. Care ar fi problema daca se intoarce pe instalatia de apa rece cei 200 ml de apa? Am achizitionat zilele acestea un reductor de presiune si care o sa imi soseasca pe saptamana viitoare. O sa il montez la intrarea in casa a apei curente.
              Fișiere atașate
              Ultima editare de floice; 19.sep.2014, 08:35. Motiv: am mai fost o intrebare si am omis sa raspund initial

              Comentariu


              • #15
               Răspuns la: Răspuns la: Presiune prea mare de la boiler?

               Postat în original de floice Vezi post
               [...] Care ar fi problema daca se intoarce pe instalatia de apa rece cei 200 ml de apa? [...]
               Lăsînd la o parte dezacordul gramatical, nici cu fizica nu stați prea bine , așa că vă dau un punct de pornire: p1V1=p2V2 pentru procesele adiabatice.
               De cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos... şi încă o veste tristă: ieftin, bun şi mult nu există.
               În schimb, există Instalatorul de Iaşi.

               Comentariu

               Procesare...
               X