Pierdere presiune in CT

Adună
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • radua
    Incepator
    • 19.aug.2008
    • 26

    Pierdere presiune in CT

    Buna ziua,

    Am nevoie de opinia dvs. cu privire la cauzele posibile pt pierderea presiunii, mai precis incerc sa stabilesc clar daca problema este la CT, la calorifere/tevile aparente sau in sapa ca sa nu ma apuc sa sparg degeaba prin casa. Cateva date: CT Immergas Eolomaior 28 kw, amplasata sub nivelul caloriferelor, 5 calorifere la parter si 6 la etaj, nu exista distribuitoare/robineti de izolare coloane, ~ 8m colac Cu sunt prin sapa.

    Intrebarile ar fi cam acestea:
    A) E posibil sa pierzi 1.5 bari in doua ore dintr-o picurare care se evapora asa de repede ca de cele mai multe ori nu o observi?

    B) Daca inchid circuitul de caldura, timp in care presiunea ramane constanta, iar la redeschiderea robinetilor presiunea masurata de centrala scade semnificativ este acesta dovada clara ca centrala nu are nici o problema iar pierderea este doar in retea?

    C) Ce as putea sa fac pt a stabili cauza fara nici un dubiu?

    De asemenea daca cineva poate sa imi explice anomaliile descrise mai jos.

    Multumesc mult.
    Radu

    Iata detaliile:
    - nu am avut probleme aproape 2 ani jumate pana in feb anul acesta(culmea in ian am facut VTPul de doi ani) cand am inceput sa mai completez cu 1 bar la o saptamana dar venind primavara am trecut CT pe apa calda iar completarea cu apa am facut-o mai rar, o data sau de doua ori pe luna; de curand cand am repornit caldura situatia s-a inrautatit si acum trebuie sa bag apa de cateva ori pe zi.

    - am inspectat caloriferele si tevile si nu am observat apa pe nicaieri, totusi majoritatea imbinarilor dinte calorifere si teava sunt oxidate iar chitul/caltii de la robinet desi uscati arata prezenta anterioara a umezelii; in plus, in plafon, la trecerea coloanei intre etaje, era o pata uscata de cativa cm in jurul tevii iar teava oxidata puternic (verde) si tot asa tevile care vin sapa la unul din calorifere este sunt verzi cativa cm de la gresie - totusi nici urma de umezeala.

    - intr-o zi am observat sub CT picaturi care se prelingeau pe teava de tur; am chemat executantul instalatiei, care a refacut legatura iar o zi presiunea nu a mai scazut, dupa care aceeasi poveste, cu umpleri la fiecare 2-3 ore. atunci am chemat furnizorul centralei - a gasit picaturi de apa pe aerisitor, l-a curatat pt ca era plin de piatra dar degeaba, presiunea tot scade.

    - alte teste pe care le-am facut:
    1. am inchis de mai multe ori circuitul de caldura (robinetii de tur si retur) si am trecut CT pe apa calda dar am obtinut rezultate contradictorii: o singura data presiunea a scazut dar in rest nu; in mod clar presiunea scade in circuitul caloriferelor, lucru vizibil cand redeschid turul si returul; 2. am aerisit caloriferele - am scos peste 1L de apa in 10-15 min ceea ce a scazut presiunea in calorifere cu 1 bar (sunt momente cand atat pierde CT in doua ore, parca mi-e greu sa cred ca litrii de apa se scurg zilnic pe undeva si nu se vede umezeala). dupa aceasta operatie presiunea a scazut mult mai putin - pana seara nu a mai fost nevoie de nici o umplere. 3. am inchis 8 calorifere - iarasi presiunea a scazut mult mai putin in ziua respectiva, de a doua zi am revenit la "normal"; cu putine calorifere deschise am observat cresterea presiunii cu 0.3 bari cand functioneaza caldura, ceea nu se intampla cand toate caloriferele sunt pornite. 4. cu presiuna la zero, am inchis circuitul de caldura (CC) si am pornit umplerea pana 1,2 bari am redeschis CC iar presiunea a scazut la 0.5 bari; am repetat de doua ori pana presiunile s-au egalizat la 1,2 bari. am inchis iarasi CC si am trecut CT pe apa calda; dupa o ora am redeschis CC iar presiunea ramasese constanta; dupa inca o ora am reverificat, presiunea scazuse cu 0.2 bari; am inchis iarasi CC si imediat am redeschis - culmea presiunea a crescut cu 0.3 bari! nu mai inteleg nimic! acum am vazut picaturi la un calorifer caruia i se blocase robinetul.

    Alte anomalii:
    - de cateva ori mi s-a intamplat sa rotesc robinetul de umplere si sa nu miste acul pt ca nu intra apa - mi-e greu sa cred ca apa de la retea avea mai putin de 0.5 bari;
    - alta data in timp ce alimentam, presiunea creste uniform, dupa cum indica acul manometrului si brusc acul sare cu 0.2 bari si mai departe continua tot uniform.
    - de regula presiunea scade in timpul zilei de cateva ori mai repede decat noaptea - am presupus ca are legatura cu folosirea apei calde
  • mx81
    Membru Marcant
    • 21.ian.2006
    • 322

    #2
    Cel mai probabil defectul este in schimbatorul de caldura din centrala . Se pierde apa spre circuitul de apa calda .

    Comentariu

    • radua
      Incepator
      • 19.aug.2008
      • 26

      #3
      multumesc pt raspuns.

      atunci nu ar trebui sa scada presiunea inregistrata de centrala daca robinetii de tur si retur sunt inchisi? de regula presiunea scade brusc cand ii deschid sau in timp daca centrala functioneaza cu ei deschisi. spun de regula pt ca de patru ore presiunea n-a mai scazut - am lasat doar doua calorifere deschise dar n-a mers nici caldura. acum a pornit caldura iar presiunea a crescut cu 0.2 bari. asta desi exista un calorifer inchis care picura (care e inca in circuit pt ca problema e la legatura cu teava de Cu).

      din experimentele pe care le-am facut inclin sa cred ca un calorifer care picura nu poate duce la scaderea presiunii cu 1.5 bari in doua ore, dar asta arata manometrul centralei.

      pe de alta parte, furnizorul a mai facut un test: cand a inchis alimentarea cu apa a centralei nu mai curgea apa calda la chiuveta si de aici a concluzionat ca nu are legatura cu apa calda. e corect?

      Comentariu

      • Dumitru popa
        Membru marcant
        • 28.aug.2006
        • 407

        #4
        Dupa cum observ s-ar putea combina mai multe defecte
        1) Acul manometrului este lenes- nu functioneaza liniar cu cresterea presiunii- dar asta nu afecteaza fuctionarea
        2) prezenta aerului in instalatie
        3) eczista usoare scurgeri in instalatie la imbinari
        la centrala mea o picatura de apa la o ora facea sa scada presiunea cu un barr pe zi, de obicei se poare observa pe unde curge folosind hartie igenica colorata, daca bandajam imbinarile cu hartie vom observa daca acesta se umezeste.
        Dupa lipirea tevilor de cupru nu s-a neutralizat substanta folosita ca decapant si din acesata cauza apare oxidul de culoare verde la lipirea conductorilor, daca s-a folosit alt decapant decat cel recomandat pentru lipituri, de exempu "apa tare" acasta corodeaza teava de cupru.

        Comentariu

        • ovidius14
          Incepator
          • 21.nov.2005
          • 68

          #5
          mai mult ca sigur pierderile sunt in instalatia de calorifere. cel mai concludent test este atunci cand se inchid robinetii de tur si retur si se foloseste ct doar pe acm. daca presiunea ramane la valoarea reglata in prealabil este clar ca problema nu este la ct.
          schimbatorul de caldura nu are nimic (presupun ca este bitermic) pt ca daca ar fi fisurat atunci cand nu se foloseste acm presiunea ar trebui sa creasca.
          ar mai putea sa fie defect robinetul de umplere dar daca inchideti robinetii de tur si retur si folositi acm si nu scade presiunea pe manometru inseamna ca robinetul e ok
          mai asteptati si o sa apara si umezeala exact acolo unde nu ati cautat!!!

          Comentariu

          • crinaelena
            Living Legend
            • 11.sep.2007
            • 1596

            #6
            nu este bitermica....ar mai fi posibil ca pe linga pierderi in instalatie,sa pierzi lent si presiune in vasul de expansiune(putin probabil).
            cheama un service sa verifice presostatul de apa,vasul de expansiune si robinetul de incarcare al instalatiei(daca te mai joci mult cu el s-ar putea sa se intepeneasca sau sa nu mai inchida etans).dupa toate acestea,verifici instalatia,acolo unde se stie ca sint pierderi le remediezi usor...dar daca ai si prin sapa ?

            Comentariu

            • radua
              Incepator
              • 19.aug.2008
              • 26

              #7
              multumesc tuturor pt sugestii.

              totusi imi poate explica cineva urmatorul fenomen? daca las doar unul/doua calorifere deschise nu mai scade presiunea dar daca deschid cel putin cinci sase aceasta incepe sa scada. caloriferele le opresc de la robinetul lor, deci raman tot in circuit chiar daca nu mai circula apa.

              Comentariu

              • Dumitru popa
                Membru marcant
                • 28.aug.2006
                • 407

                #8
                Daca aleator inchideti 4 si raman 2 inseamna ca se aduna pierderile de la neetansietati. Asa cum v-am scris si ieri e nevoie daoar de picaturi, uneori caltii evapora picaturile si nici nu se observa. deoarece apa nu e compresibia acele cateva picaturi fac sa scada presiunea.

                Comentariu

                • Helerea Nicolae
                  Membru marcant
                  • 02.mar.2008
                  • 910

                  #9
                  am avut si eu o problema asemanatoare. presiunea scadea cam 1 bar pe zi atunci cind functiona incalzirea. la mine defectul a fost in pardoseala si l-am descoperit dupa vreo 2-3 luni cind umezeala sa intins prin termoizolatie,pe sub sapa si gresie si a ajuns la perete.
                  lucrul, se mai face si cu capul

                  Comentariu

                  • tanasie
                    Living Legend
                    • 15.oct.2008
                    • 2501

                    #10
                    Fratilor nu mai faceti tot felul de improvizatii, cu tot felul de tevaraie aduse de nu mai stiu de pe unda, cunosc o persoana care a avut incendiu care i-a distrus apartamentul din cauza tavilor de proasta calitata, pur si simplu o teava s-a fisurat iar apa din ea a sarit pe un televizor care era in stendbai si a facut scurt-circuit (normal) si a luat foc. Asa ca aveti grija la ceea ce faceti.
                    Cu respect.

                    Comentariu

                    • Helerea Nicolae
                      Membru marcant
                      • 02.mar.2008
                      • 910

                      #11
                      persoana aceea a avut ghinion. defectiunile in instalatii se pot intimpla. nu inseamna neaparat ca a fost o impovizatie. la mine pina sa defectat a functionat foarte bine 9 ani. dar e foarte adevarat ca sint pe piata multe materiale de proasta calitate.
                      lucrul, se mai face si cu capul

                      Comentariu

                      • radua
                        Incepator
                        • 19.aug.2008
                        • 26

                        #12
                        am pus hartie igienica pe robinetii caloriferelor (multumiri pt truc dl Popa) si am gasit inca trei la care hartia s-a patat (la doua se simtea deja umezeala cu mana). le-am desfacut, curatat, am pus teflon si garnitura de cauciuc la imbinarea tevii cu robinetul pt nu avea nici unul.

                        o ciudatenie: in prealabil cand am golit instalatia au curs cam 2L de apa si inca unul pe la calorifere. dupa care am redeschis robinetii de tur/retur de sub centrala iar presiunea a scazut la 0.5bar si nu la zero cum m-as fi asteptat. am umplut pana la 1.5 bar dupa care a trebuit sa golesc iarasi pt ca nu facusem bine o legatura, dar de data asta au curs cam 10L!

                        acum astept sa vad daca am scapat de spargerea sapei sau modificarea instalatiei...

                        Comentariu

                        • Mircea G
                          Living Legend
                          • 14.ian.2007
                          • 12085

                          #13
                          Pentru o golire completa a instalatiei , nu este suficient sa desfaceti intr-un loc , mai trebuie si niste aerisitoare sau o alta legatura desfacuta ! sa traga aer !
                          Instalatii verificari-revizii gaze

                          Comentariu

                          • crinaelena
                            Living Legend
                            • 11.sep.2007
                            • 1596

                            #14
                            Postat în original de radua
                            am pus hartie igienica pe robinetii caloriferelor (multumiri pt truc dl Popa) si am gasit inca trei la care hartia s-a patat (la doua se simtea deja umezeala cu mana). le-am desfacut, curatat, am pus teflon si garnitura de cauciuc la imbinarea tevii cu robinetul pt nu avea nici unul.

                            o ciudatenie: in prealabil cand am golit instalatia au curs cam 2L de apa si inca unul pe la calorifere. dupa care am redeschis robinetii de tur/retur de sub centrala iar presiunea a scazut la 0.5bar si nu la zero cum m-as fi asteptat. am umplut pana la 1.5 bar dupa care a trebuit sa golesc iarasi pt ca nu facusem bine o legatura, dar de data asta au curs cam 10L!

                            acum astept sa vad daca am scapat de spargerea sapei sau modificarea instalatiei...
                            de regula instalatiile se fac cu robinet de golire in punctul cel mai de jos.
                            odata cu golirea instalatiei s-ar putea sectiona si intercala un robinet.

                            Comentariu

                            • iulian83hd
                              Incepator
                              • 19.ian.2014
                              • 2

                              #15
                              Răspuns la: Pierdere presiune in CT

                              am si eu o centrala cu 2 schimbatoare ariston ll 24 ff/cf si imi scade cam 0,1 bari in vreo 3 zile si nu am regulator de presiune la apa. de la ce sa fie?

                              Comentariu

                              Procesare...