Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

  Postat în original de avali Vezi post
  In concluzie, sa inteleg ca genul de centrale candle ar fi o solutie mai buna decat obisnuitele centrale pe gazeificare?
  Si Candle tot un cazan cu gazeificare este.

  Singurul dezavantaj pe care l-as vede ar fi faptul ca exista o manta de apa in jurul focarului, si acest lucru dauneaza randamentului/arderii.
  Insa, un cazan Candle instalati si utilizat corect ar avea beneficii fata de centralele cu "gazeificare".
  Unul din ele ar fi perioada lunga de autonomie (depinde de necesarul casei ce-i drept).
  Si doi, permite modularea puterii destul de bine fara sa afecteze randamentul prea mult.

  In plus, fiind independent de energia electrica, acest cazan ar putea functiona si in lipsa acesteia daca instalatia de incalzire este realizata cu circuit gravitational (termosifon).
  Si specific acest lucru pentru ca la 20 metri de orasul meu, 1/4 din satul respectiv a stat in frig pentru ca avea centrale dar nu aveau curent. Iar UPS-urile nu au functionat mai mult de 4 ore. Ce-i gospodari, au folosit sobele si a fost cat de cat ok. Cei mai putin gospodari au daramat sobele cand au montat centrale.
  Ultima editare de cheluakame; 09.feb.2014, 17:31.
  iTermice --- Sursa ta de caldura

  Comentariu


  • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

   Multumesc pentru raspunsuri, intrebarea mea este ca la un cazan de tip candle atata timp cat are avantajul ca permite modularea puterii atunci nu mai este nevoie si de un puffer ca la restul centralelor?(asta in cazul in care am dori un randament mai bun si sa nu risipim lemnele care altfel ar arde mocnit si nu ar da un randament optim). Ceea ce ar duce la scutirea unor investitii. Sau si la cazanele candle, cand se ajunge la temperatura dorita, lemnele ard mocnit ca si in celalalte centrale? Daca ar fi asa inseamna ca singura diferenta ar fi o perioada mai mare de incarcare intre focuri?(dar si volumul de incarcare la aceste centrale e cu mult mai mare decat la restul centralelor.

   Comentariu


   • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

    Daca necesarul termic, minim si maxim al casei se incadreaza in plaja de modulare a puterii cazanului, nu, nu mai este nevoie de puffer.
    Daca in schimb, necesarul termic este mai mic decat poate modula cazanul, atunci este nevoie de unul.
    Acest lucru se calculeaza de la caz la caz.
    iTermice --- Sursa ta de caldura

    Comentariu


    • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

     Proiect soba...

     Dupa ce am citit tot topicul cap coada vad ca deja se renunta la ideea sertarelor care au o suprafata de contact mare cu flacara/fumul fierbine si la marirea eficientei arderi, se revine la clasicile cisme cu plita cu randament mic.
     Recomandarea mea pentru cei care vor plita sa faca un focar mic cu plita deasupra si cateva fumuri pe stanga si pe dreapta pentru incalzirea bucatarii si pastrarea unei temperaturi mari in focar.
     O idee... nu dati cu paru.
     So... mai sus este cum as vedea eu o instalatie de incalzire centrala facuta in samota cu un randament mare.
     Poate nejuta si gigi cu o simulare a arderii si evacuarea/curgerea fumului.
     Cu negru este samota.
     Verde cele trei aere pentru imbunatatirea arderii.
     Albastru tevi, tur/retur si legatura intre sertare pe ambele colturi.
     Legatura pleaca in zig-zag pentru a curge apa normal: vine mai rece jos si urca sus si tot asa pana la iesire pe tu... iese calda (sau asa ar trebui.)
     Cu maro am facut fumurile.
     Primul care iese de jos readuce gazele fierbinti in focar si celelalte ies de sus paralel cu lateralele se unesc jos... in spate in cos.
     Stiu ca nu excelez la desene, dar sper sa fie usor de inteles ce am facut acolo.
     Astept pareri si opinii.
     Ar merge?

     Acum ma apuc sa citesc despre tipuri de sobe.
     Dupa revin poate cu o alta combinatie intre soba si registri pentru incalzire.
     Ultima editare de sisica_si; 14.feb.2014, 15:41.

     Comentariu


     • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

      sunt nou pe acest forum si as vrea cateva informatii legate de acest subiect in vara a s vrea sa mi construiesc o soba cu serpentina am cateva nelamuriri despre instalatie . sobe de teracota si caramida am facut si eu cateva acum cativa ani ,cam stiu despre ce este votba .problema este serpentina si instalatiaca nu prea stiu mare lucru afara de ce am vazut,citit pe net si intrebari sunt destule daca este cineva care mar putea ajuta iimultumesc anticipat As vrea sa incalzesc 4 camere daca este posibil cam 80m2

      Comentariu


      • Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

       [QUOTE=paul godoi;563842]sunt nou pe acest forum si as vrea cateva informatii legate de acest subiect

       Da se poate sa realizezi ce vrei ,dar asta presupune sa mai si studiezi. Trebuie sa faci prima data necesarul de caldura (pierderile) apoi sa vezi cit incalzesti cu calorifere ce determina marimea schimbator,,cit mai incalzesti cu teracota, dimensionarea lor ,marime focar, model focar si teracota, si maisunt si altele. Este bine asa cum spune cineva mai sus ca schimbatorul sa il bagi intr-o camera laterala ,linga focar unde da 3 kw /mp.Daca schimbatorul il bagi in focar nu are loc arderea bine, dar daca gasesti tu sa faci ardere buna ai avea un avantaj ca puterea schimbatorului pe mp este cu mult mai mare. Daca pagi separat schimb. poti face focar performant cu gazeificare, adica cu aer primar si secundar si arde gazele de lemn si putera sistemului creste. Ca schimbator poti folosi si un calorifer de fonta sau ti-l faci calculind suprafata lui. Soba trebuie sa o faci cu cale directa si indirecta ca scoate fum pina se incalzeste bine cosul .Sunt multe de pus la punct,mai trebuie sa citesti in urma si vei cedea ce si cum. Pentru aparatura si tevaraie cred ca este un sait special.Si acolo ai mult de studiat sau iti aduci instalator centralist.Iti trebuie calorifere calculate pe camere, tevaraie, fitinguri , pompa, vas expansiune deschis sau inchis(nu recomand inchis) termomanometru, filtruYtermostat, si ce mai trebuie pe acolo vei vedea in timp. Ar fi bine sa studiezi la fata locului citeva incalziri centrale ca sa iti dai seama cevrei,
       Bobon...

       Comentariu


       • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

        multumesc pentru indrumarile facute .As vrea sa detailiez putin situatia .A m mai bine de o luna de cand incerc sa ma documentez,am cititacest forum cap coada si nu numai .Dupa cum am mai spus sobe de teracota si caramida am facut si eu cateva zeci acum cativa ani,daca nu veneam in italia cred ca as fi facut si azi.Din ceea ce am vazut si citit pana acum am tras niste concluzii si m am apucat de treaba si am facut unele schite chiar si o serpentina din pacate din cupru pe care as vrea sa o pun in focar dar nu in bataia focului ci protezata de un rand de samota si sa o las libera in partea de sus . am folosit cu 22 pe 1 mmam sa incerc sa o postez numai ca nu am terminato este la jumatate 10m si as vrea sa iimai adaug alti10 m un fel de spirala dreptunghi 55-30-55 asa in cam 20 m vor intra vreo 8 l apa

        Comentariu


        • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

         Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	2014-02-08-631.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	257,3 KB 
ID:	615265 daca se poate as vrea si parera d voastra

         Comentariu


         • Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

          la aceasta voi face unele modificari si o voi prelungi in sus cu o spirala dreptunghi alti 10 m intrebarea mea cea mai mare este lovitura de berbec daca as monta pe instalatie un amortizator lovituri de berbec mar ajuta?binenteles ca voi monta si o vana de amestec ca apa pe retur sa nu intre in registru rece .ce parere aveti va functiona va multumesc anticipat.voi incerca sa postez si cum am gandit eu schema instalatiei.Intre timp voi mai studia putin ca nu sa nascut nimeni invatat si nu as vrea sa fac cine stie ce idiotenieClick pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	2014-02-21-632.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	214,1 KB 
ID:	615266Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	2014-02-21-633.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	178,9 KB 
ID:	615267Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	2014-02-21-634.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	230,4 KB 
ID:	615268Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	2014-02-21-636.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	256,3 KB 
ID:	615269Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	2014-02-21-637.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	182,7 KB 
ID:	615270Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	2014-02-21-638.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	162,4 KB 
ID:	615271

          Comentariu


          • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

           O idee

           Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Soba cu serpentina.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	89,6 KB 
ID:	615272
           iTermice --- Sursa ta de caldura

           Comentariu


           • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

            buna ideea multumesc dar cu vasul de expansiune pe tur? stiu ca se plangea cineva ca a trebuit sa i puna dop pentu ca se ducea apa calda in vas.vana de amestec inainte sau dupa pompa sau nu conteaza sau nu este obligatorie(obtional)

            Comentariu


            • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

             Vasul de expansiune poate fi pus si pe retur, nu conteaza. Intr-adevar, este mai recomandat pe retur (intre schimbator si primul robinet) pentru ca temperatura agentului este mai redusa si astfel se reduce si evaporarea.

             Restul componentelor vin exact cum le-am asezat in desen. In cazul aratat (schimbatorul in clopot/fumuri) nu este obligatorie vana cu 3 cai, insa in cazul in care nu o puneti, trebuie sa prevedeti o tavita pentru colectarea si eliminarea condensului ce se va forma pe schimbator.
             iTermice --- Sursa ta de caldura

             Comentariu


             • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

              va multumesc ,tot respectul si va rog datimi o parere despre schitele pe care le am postat mai sus daca se poate eu sunt acum in italia abia in august vin in tara si vreau sa fac instalatia ,pina atunci am 5 luni sa ma documentz si sa procur materiale diferenta la bani nu e mare ba chiar mai scumpe in ro.Am sa postez si schita casei(izolata toata termopan peste tot)pe tru o idee a suprafetei

              Comentariu


              • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

               [QUOTE=paul godoi;563890]v

               Salut Florine,, imi place circuitul, simplu si la obiect. Dupa cum am inteles Paul o vrea instalatia cu vana cu trei cai nu obtional, mai pune termoventil, si multe altele ca are cam stufoasa lucrarea de circuit termic. A ta este pe placerea mea.

               Paule, daca din tur duci teava la vasul de expansiune cum are Florin nu este decit bine, ,apa nu se incalzeste decit daca mai are una si este in circuit. Eu am un fel de ciruit unit inainte de legarea de VED si nu se incalzeste apa in vas ci numai circuitul. Florin a prezentat cum ti-am spus cu schimbatorul linga focar. Asta presupune ca ce ai facut tu nu prea se pupa ,iar la tine nu stiu cum vei izola tevile orizontale cin faci teracota,si apoi pe linga ele trebuie sa aduci fumul sau crezi ca se incinta din focar captusit,eu nu prea cred.
               Bobon...

               Comentariu


               • Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                Spuneti-mi cum sa pun o poza pe acestforum ,o schita, etc. ca nu reusesc,sa schimbat sistemul
                Bobon...

                Comentariu

                Procesare...
                X