Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță Tot
postări noi

  • elixir
    a răspuns
    nu prea ai ce sa imbunatatesti! e un cazan simplu.poti cel mult sa folosesti o automatizare ptr 2 pompe, daca ai boiler de acm destul de aproape, asa incat sa controlezi si temperatura din el.

    Lasă un comentariu:


  • Marius Dan
    a răspuns
    Nu am modificat/renuntat la nimic inca, elixir, doar analizam cum pot limita caldura la parter ca ma disperat socrela. Cu Ta sunt mai multe de cumparat, cred. Si ma ingrijoreaza chestia ca focul arde, pompa calorifere sta asteptind sa scada temperatura. Asa cu capete termostatice chiar de se inchid la parter cazanul poate debita pe ramura ce urca la mansarda.
    Salutare forumisti! Am pornit utilajul zilele trecute ca putin umbra. Am sperat ca ma lipesc de.o electrica de bf. sa am ce bricola dar na fost sa fie, poate la anu. Sanatate

    Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	soba2.jpg 
Afișări:	990 
Mărime:	242,7 KB 
ID:	676720 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	soba1.jpg 
Afișări:	981 
Mărime:	238,5 KB 
ID:	676721

    Lasă un comentariu:


  • elixir
    a răspuns
    nu trebuia sa renunti la vtc! iti trebuia doar inca un termostat de imersie,de calitate, montat undeva in cazan(cau cat mai aproapa) legat pe normal oprit, care la 85-90c sa-ti porneasca pompa ca sa nu fiarba cazanul!

    Lasă un comentariu:


  • Marius Dan
    a răspuns
    Deacu 2-3ani cu apa asta lucreaza, modificari nu cred, poate ceva plinte de mascare coloane/tevi. Dar cam piperate...Apa e parfum, cu ceva timp in urma ma intreba un om chemat sa schimbe rulmentii la o masina rufe daca folosim DES calgon. Boilerul ariston are 10-12 ani si nu mai moare..sa pun unu mai modern. Ati inceput focaritul forumisti? ps. pe perioada de iarna mi-am gasit activitate recreativa...si am comandat masina de facut piine!

    Va salut. Dupa citeva zile de umezeala si ceva focarit m.am hotarit sa pun capete termostatice la parter-mai putin in baie si la ultimul calorifer. La mansarda am unu montat deja si restul ii las fara. Am dat de ceva modele cu limitator de debit si cica ar face si putina echilibrare, stiti ceva de acestia sau doar marketing? Am gasit si ceva info ca se poate TA la soba mea-da se poate dar prea costisitor. Trebuia sa renunt la vana cu 3 cai, mai o pompa si vreo doua termostate de cumparat, asa ca am zis pas si pun robineti termostatici. Azi am aprins focul la 11 si acum e trecut de 1 noaptea mai are putin jar.Sau consumat aproape 3 galeti de lemne, sunt 27C in casa, e si cald afara. Am fost plecat citeva ore si SOACRA tine focu on!

    Click image for larger version  Name:	r term.png Views:	1028 Size:	55.8 KO ID:	676537

    Lasă un comentariu:


  • elixir
    a răspuns
    1. instalatia nu necesita spalare periodica! o faci doar daca golesti instalatia, de nevoiee( modificari, accidente). in plus, trebuie sa umpli imediat instalatia, sa nu stea fara apa.
    2. apa aia ,,galbuie"era deja dedurizata. deci ideala ptr instalatie!
    3. si la mine la tara apa tot din puturi vine, dar e foarte dura. urmeaza sa cumpar o statie de dedurizare, curand. m-am saturat sa schimb baterii, boilere, etc

    Lasă un comentariu:


  • Marius Dan
    a răspuns
    La golirea pt curatare/clatire apa era putin galbuie. Vazind ca ploua am zis ca pun de ploaie filtrata cum zice la manual dar nu am avut deajuns. Dupa curatare/recirculare cu apa normala am aerisit bine si gata. La noi apa in case vine din puturi de adincime fara alte adausuri.

    Lasă un comentariu:


  • elixir
    a răspuns
    de ce sa schimbi apa? cea existenta deja e dedurizata...

    Lasă un comentariu:


  • Marius Dan
    a răspuns
    Salutare forumisti! Azi am curatat utilajul, burlane, filtre, schimbat apa din tevi, aerisit. Mai am de schimbat o rozeta la burlan si sa-l dau cu spray negru si gata. Sa avem o iarna frumoasa cu tot ce va doriti, salutari! ps. proba mai incolo ca nu e nevoie deocamdata...si ceva poze.

    Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20190920_185213.jpg 
Afișări:	879 
Mărime:	237,1 KB 
ID:	675896 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20190920_185038.jpg 
Afișări:	908 
Mărime:	211,8 KB 
ID:	675897 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20190920_185425.jpg 
Afișări:	911 
Mărime:	175,9 KB 
ID:	675898 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	IMG_20190920_185741.jpg 
Afișări:	903 
Mărime:	221,5 KB 
ID:	675899

    Lasă un comentariu:


  • AdrianCOP
    a răspuns
    Multumesc pentru raspunsuri, nu ma asteptam la atatea. Incalzirea trebuie facuta pana la iarna. Ca sa va dau mai multe detalii...:


    casa este din bca de grosime 24 parter (cred, sau 20)
    15 mansarda
    va fi pana la iarna:
    tencuita si izolata cu polistiren expandat grafitat eps 80 de 10 cm
    mansarda izolata cu vata cu coeficient 0,032 de 10 cm si posibil si niste polistiren, voi vedea (acestea vor forma practic tavanul mansardei intre rigips jos si osb sus in pod)
    temelia are 70 cm de la pamant, sub cimentul de la pardoseaua parterului este pus polistiren de proasta calitate de 5 cm pe 30% din suprafata (dormitor si bucatarie)
    geamuri si usi termopan, geamurile nu sunt mari
    suprafata utila este in jurul a 150 mp, cu o inaltime de 2,5 metrii in medie
    volumul este in jur de 370 m3

    nu sunt sigur daca am procedat corect la calcularea necesarului de putere, daca folosesc coeficient 50 rezulta in jur de 19 kw, am dreptate?
    cu acei 19 kw incalzesc toata casa la aceeasi temperatura? nu mi trebuie decat foarte rar asta, sunt camere care stau si degeaba o gramada de timp
    am mai pus o marja de siguranta: stiu ca pt camerele cu 2 pereti exteriori trebuie marit cu 20% necesarul, am pus un calorifer in plus (inca 1,5 kw) desi trebuia sa mai scot unul deoarece camera centralei nu o sa aibe calorifer si am mai pus eu niste wati asa de la mine si am ajuns la 22-23.
    va rog sa mi spuneti daca am procedat corect sau am exagerat. Am foarte mari dubii.
    dupa ce mi ati spulberat sperantele cu suba cu serpentina m am reorientat catre centrale. vreau ceva economic si bun si evident am dat peste cele cu gazeificare.
    casa a fost facuta din niste salarii normale de roman dar fara compromisuri, nu as vrea sa fac unul acum. as vrea o centrala cu gazeificare in ciuda pretului mare.
    Cel mai mult m a influentat comoditate folosirii unui astfel de cazan si bineinteles economia de combustibil.
    Cei de la ATMOS si au facut foarte bine reclama astfel incat apar pe toate site urile. Dar mai mult decat ce am citit pe net nu stiu. Va rog sa mi spuneti pareri...
    Instalatia va fi facuta de o cunostinta care se pricepe deci 0 cost manopera, dar trebuie sa ma mai documentez. Poate o sa fac o schema si am sa v o arat

    Multumesc mult de tot


    ps. fiindca m am razgandit in privinta centralei acest post este posibil sa nu mai apartina acestui topic sau da... nu stiu... va rog sa l mutati daca trebuie




    Lasă un comentariu:


  • Marius Dan
    a răspuns
    Salutare tuturor. Adrian daca trebuie sa faci incalzirea urgent eu zic sa te uiti la un pachet eco - la melinda l.am vazut are cazan fonta,etc. Ce ar mai trebui -bat. la ups, calorifere am inteles ca le ai, tevi cred ca poti merge pe ppr si ceva robineti. Costa 3500 lei poate au si altii trebuie cautat. Pun si o poza si sa nu credeti ca fac reclama sau interese, doar o propunere tu alegi. Sper sa te ajute. Are doar 20kw dar o echilibrare buna face minuni.

    Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	eco centrala melinda.png 
Afișări:	775 
Mărime:	62,2 KB 
ID:	673833

    Lasă un comentariu:


  • elixir
    a răspuns
    fonta: viadrus
    otel: feroli.
    dar economia vine din altele: izolarea cazei, puffer.

    Lasă un comentariu:


  • AdrianCOP
    a răspuns
    Ok, multumesc. Cam dezamagitor... Bugetul este mic, imi puteti recomanda o centrala de pana in 3500 lei care sa si faca treaba ca putere si economie? Sau sa mai astept si sa mai strang bani?

    Lasă un comentariu:


  • elixir
    a răspuns
    niciodata!

    Lasă un comentariu:


  • AdrianCOP
    a răspuns
    Va salut, se pot incalzi calorifere cu o putere insumata de 23 kw cu o soba cu serpentina si sa fie in acelasi timp mai economica decat o centrala normala pe lemne?
    Am in cap o combinatie de registru facut din teava trasa de sonda pentru focar si serpentina de cupru, teava de 14.

    Lasă un comentariu:


  • Marius Dan
    a răspuns
    Salut Ionutfg, semineul nu-i rau facut. Per total eu sunt multumit. Sunt si avantaje si dezavantaje. La consum e comparabil cu o teracota, trebuie sa te gindesti si la celelalte instalatie, calorifere, etc. Caldura/temperatura in casa o modulezi din foc-lemn-cum preferi. Uite tel.meu pt orice altceva-0767452604.
    Ionutfg am dat de un tabel in pc in care zice ca sab&aqua 22kw duce max 7 buc radiatoare 22/600/1000 de 2150w bucata. Sab=Aqua facut de fratii maghiari (ariadna). Poate te ajuta.. ai inceput lucrarea?

    Click image for larger version  Name:	Sab&Aqua.png Views:	913 Size:	45.6 KO ID:	672639
    Salutari tuturor! Nu am reusit cu tabelul Ionutfg, scuze, rog un admin sa le stearga. Am cumparat 2 buc calorifere(ultimele de pus) brise 22/600/1000 pe care sper sa le montez weekendul acesta si gata. S-a ivit si o ocazie-cam 5 steri de fag gata taiate la 1400lei pt la anul si dai viteza la crapat, adapostit ca vine ploaia... Cam asa arata soba dupa doua sezoane, fara probleme deosebite. Am mai luat perie profesionala, cu bete de pus pe bormasina de curatat burlane la inchiderea sezonului. Recent am vazut pe yt clipuri cu Sabin Gherman cu sobe/termoseminee interesante. Are mester linga el cu care s-a si asociat dar ii place sa bage pe foc...fain! Weekend placut sa aveti!!

    Click image for larger version  Name:	IMG_20190315_160831.jpg Views:	933 Size:	201.8 KO ID:	672721 Click image for larger version  Name:	IMG_20190312_114404.jpg Views:	851 Size:	368.2 KO ID:	672722

    Lasă un comentariu:

Procesare...