Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Postat în original de vasile m
  omul probabil vrea numai decit sa puna pompa pe tur..de ce cautati sa/i stricati aceasta dorinta?
  nu-i dorinta mea, am propus spre analiza niste scheme, care au partile lor bune/rele

  Comentariu


  • sal si pentru toti cei care mai au dubii legate de siguranta si de legalitate iata ceva deosebit merge-ti la pag 12-13

   blog.jointelecom.com/wp-content/uploads/tehnium/revista/8001.pdf

   Comentariu


   • soba semineu cu incalzire centrala

    Va salut,

    Ca sa fiu direct, puteti sa-mi spuneti daca pot sa incalzesc o camera de la mansarda de 5/4 cu acest "semineu" ?
    Acesta va fi montat in bucatarie la parter iar la mansarda sa montez un calorifer sau doua de 1,2 m lungime, pe teava de cu de 22 sa zicem, fara pompa, doar prin termosifonare ?
    Ca si siguranta pot monta in baie un vas de expansiune de 4 litri plus o supapa de 4 bari ?
    Gandesc sistemul sa fie fara pompa pentru a evita riscurile din lipsa accidentala de curent electric.
    Mentionez ca am acest tip de soba la tara dar, nu are acel bazin de deasupra si mi-a venit idea de ai face o upgradare aproximativ ca la cel din poza in urma informatiilor foare utile din acest topic !


    va mutumesc anticipat !
    Credeti ca am sanse sa inalzesc acel spatiu concomitent cu bucataria ?
    Merg rar iarna la tara , dar cand vin si prietenii se schimba treaba si am consumat 12 kw cu un radiator electric intr-o singura noapte la -5 grade afara !
    Fișiere atașate

    Comentariu


    • Pentru a face circulatia agentului termic prin termosifonare aveti nevoie de diametre mai mari.

     Oricum consumul de 12kW nu este mare si daca spuneti ca locuiti acolo destul de rar atunci nu stiu daca merita investitia .

     Comentariu


     • Multumesc pentru raspuns dar, investitia se amortizeaza in timp.
      La diametre mai mari de 22 cred ca iese scump, tinand cont de faptul ca sunt ~ 20 ml teava de cu, in cazul in care montez doua calorifere !

      Asa este, 12 KW nu este mult dar daca am norocul sa se intrerupa energia electrica ? oricun pe timp de iarna trebuie sa fac focul in acea soba din bucatarie si, asa ma gandesc ca pot folosi energia calorica mai eficient.
      Astfel daca mai este nevoie de supliment poate functiona si radiatorul electric care are termostat.

      In concluzie, instalatia propusa de mine are sansa sa fie functionala ?

      Am gandit ca instalatia sa lucreze sub presiune cu un vas de expansiune se 4 l de la o centrala pe gaz si o supapa de presiune reglata la 3 bari !

      Comentariu


      • Atept un raspuns

       Multumesc.

       Comentariu


       • Postat în original de vasile m
        la mine teava e de 3 mm.
        cam ce durata de viata poate sa aiba?

        Comentariu


        • daca sudura e bine facuta atunci te tine mai mult decit soba...
         pe mine una de teava sudata m/a tinut 12 ani am darimat soba iar serpentina era inca in stare foarte buna

         Comentariu


         • Postat în original de vasile m
          daca sudura e bine facuta atunci te tine mai mult decit soba...
          pe mine una de teava sudata m/a tinut 12 ani am darimat soba iar serpentina era inca in stare foarte buna
          eu am facut rost de 15 m de teava trasa de un tol si un sfert cu grosimea intre 5 si 8 mm.inseamna ca am facut alegerea potrivita.aveam de gand sa o fac din inox dar nu imi ajungea sa ajung la cantitatea de apa pe care vreau sa o am in serpentina.va multumesc pt raspuns

          Comentariu


          • vreau sa fac o centrala dintrun boiler din tabla de 6mm cu serpentina de cupru indoita dupa hornul interior. boilerul are o capacitate de 90l de apa. vreau sa stiu daca pot incalzi 4 camere.

           Comentariu


           • Postat în original de ionut zaharia78
            vreau sa fac o centrala dintrun boiler din tabla de 6mm cu serpentina de cupru indoita dupa hornul interior. boilerul are o capacitate de 90l de apa. vreau sa stiu daca pot incalzi 4 camere.
            pai nu se intelege ce vrei de fapt sa faci. mai bine spus eu nu pricep poate sunt mai greu de cap . poti sa dai niste amanunte ...

            Comentariu


            • Acum am citit si eu un pic la inceput si ceva la sfarsit, dar destul sa vad ca unii cred ca instalatia poate reprezenta un pericol. Vreau doar sa spun ca eu folosesc o astfel de instalatie de 6 ani si nu sunt nici un fel de probleme. Acum sa detaliez. Serpentina este facuta din tevi sudate pe o rama din teava patrata. A fost desfacuta teracota si reconstruita cu caznul inauntru. Ca si vas de expansiune am folosit o butelie de aer de la un tractor ridicata in pod deasupra teracotei (vas deschis). pompa de recirculare este pe retur inainte de intrare in cazan. Instalatia este cu tevi de cupru. Pe tur imediat la iesire este ceva cu un ventil pe care tot mai apas si iese aerul care se face in instalatie. Cu aceasta improvizati incalzesc 3 camere, o bucatarie, o baie si un hol. 5 calorifere. Recunosc ca pe hol am doar 1 calorifer destul de mic si nu este suficient de cald, dar pentru tranzit este ok. Referitor la protectie, in cazurile cand se lua curentul, deci nu mergea pompa sa stiti ca apa fierbinte din cazan urca ditrect in vasul de expansiune din pod, asa ca nu se intampla absolut nimic. Bineinteles ca nu mai puneam pe foc si asteptam sa se stunga singur. Pentru a nu mai avea nici macar problema asta am luat un invertir si cu o baterie de masina este rezolvata treaba.

             Comentariu


             • Postat în original de ionut zaharia78
              vreau sa fac o centrala dintrun boiler din tabla de 6mm cu serpentina de cupru indoita dupa hornul interior. boilerul are o capacitate de 90l de apa. vreau sa stiu daca pot incalzi 4 camere.
              Nu puteti folosi un boiler electric (banuiesc ca despre asta e vorba) ca centrala termica. Boilerele sunt proiectate in asa fel incat sa incalzeasca volumul respectiv de apa intr-un timp indelungat, mult prea mare pentru a putea folosi boilerul pe post de centrala.

              Comentariu


              • vreau sa fac o centrala dintrun boiler pe lemne din tabla de 6mm cu serpentina de cupru indoita dupa hornul interior. boilerul are o capacitate de 90l de apa. vreau sa stiu daca pot incalzi 4 camere. apa din boiler sa o folosesc pentru apa calda menajera si apa din serpentina pentru a incalzi 4 calorifere.

               Comentariu


               • Doar daca folosesti toti cei 90 de litrii reusesti sa incalzesti aproximativ 60mp. Mai cumperi un boiler cu serpentina de 80 litri si il montezi in paralel cu caloriferele. Daca esti hotarat pot sa-ti dau informatii

                Comentariu

                Procesare...
                X