Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Buna tuturor,

  Marimea tevii si a racordului de la serpentina din soba va fi de 1/2". Cum sa imi dimensionez bransamentul?
  1. Fi22 pana la primul T din camera1, continui cu Fi 15 + pompa recirculare de 3/4 + teva catre vasul de exp. Fi 22
  2. Fi18pana la primul T din camera1, continui cu Fi 15 + pompa recirculare de 1/2 + teva catre vasul de exp. Fi 18
  3. Merg cu Fi15 peste tot
  4. Orice alta solutie propusa

  Va multumesc!
  Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	plan2.JPG 
Afișări:	2 
Mărime:	24,3 KB 
ID:	599095

  Comentariu


  • Dimensionare conductelor depinde in primul rand de puterea radiatoarelor. Nu o sa va poate spuna nimeni sigur fara sa ne spuneti puterea radiatoarelor montate.

   Comentariu


   • Buna dimineata!

    Puterea si dimensiunea radiatoarelor ar fi urmatoarea:
    Camera 1: 5200W; C22/900/2300
    Camera 2: 6500W; C22/900/2600
    Hol: 2500W; C22/900/1200
    Baie: 2500W; C22/900/1200

    Multumesc

    Comentariu


    • Buna dimineata, dle dszabolcs.
     Dupa cum v-am promis am efectuat un calcul pentru suprafata analizata al imobilul dvs si am obtinut urmatoarele rezulatate:
     1. Camera 1 - 4,452 kW;
     2. Camera 2 - 5,506 kW;
     3. Baia - 2,643 kW;
     4. Hol - 2,914 kW.
     5. Total: 15,515 kW. Consum anual de lemne esenta tare (la un randament de 80%) - 12 758 kg/an.
     6. Cosnumul specific anual aferent incalzirii : 302 kWh/(mp an), Clasa de eficienta "F".. As propune sa cautati solutii de reabilitare a protectiei termice, cel putin sa aplicati polisitiren pe peretii exteriori...
     7. Am si breviarul, insa nu stiu sa-l atasez.. Acolo veti observa ce metodologie simplificata folosesc pentru calculul termic..
     Cu respect, lisapet.

     Comentariu


     • Domnule dszabolcs, in mesajul 1324 vreti sa incalziti 130m3, iar mai departe spuneti ca nu i asa ci 130m2 eu cred ca ati incurcat marfa cu ambalajul.

      O camera de 4/4 nu poate sa aiba decat sasesprezece metri patrati, din plan rezulta ca vreti sa incalziti 48 m2, nu 130.
      Sa gandim pozitiv

      Comentariu


      • Va salut, dle marius-c.
       Am efectuat un calcul pentru dl dszabolcs, care poate fi public, cred eu.. dar inca nu m-am discurcat cu atasarea documentelor... la softpedia m-am obisnuit aici inca nu..
       De regula eu analizez incaperea ca fiind un paralelepiped cu 6 fete. Fiercare fata reprezinta o anumita suprafata cu anumite proprietati termofizice (grosimi de materiale si conductibilitati). Spre exemplu camera nr.1 are 2 pereti exteriori, un plafon, o pardoseala (adica 4 fete ale paralelepipedului participa in transferul termic).
       Transferul termic reprezinta produsul dintre: suprafata elementului, coeficientul de transfer termic al elementului, diferenta de temperatura intre interior si exterior, si un oarecare coeficient de corectie care tine de "dosirea" suprafetei.. Suprafetele nu este foarte complicat de calculat, ci mai mult minutios.. coeficientii de transfer termic este un pic mai complicat (la termopane este indicat sa se ceara valarea de la producator), iar diferenta de temperatura tine de valoarea din interior si valoarea de calcul din exterior.. Pentru TgMures am luat minus 21 grd C..
       In linii mari cam asta este.. Metodologia aceasta, care va voi prezenta-o, se foloseste des de catre sobari pentru ca este invatata in scolile de profil..
       Numai bine tuturor.

       Comentariu


       • Va salut, dle piciu si va multumesc ca in felul acesta mi-ati atras si mie atentia asupra unei erori comise de mine la stabilirea clasei de eficienta energetica.. Cosnumul
        total de energie pentru incalzire eu l-am impartit la 135 mp, dar de fapt trebuia la 48 mp.. Atunci iese si mai prost cu eficienta energetica.. nu 302 kWh/(mp an) , ci 851 kWh/(mp an)..wow.. Iar normele actuale impun din 2009 pentru casele noi construite sau reabilitate termic maxim 100 kWh/(mp an) !!!! cca 13 tone de lemne pentru 48 mp - mi se pare un consum enorm!
        Multumesc dle piciu inc-o data!
        Cu respect, lisapet.

        Comentariu


        • Buna seara!
         Tin sa multumesc dlui lisapet si dlui piciu pentru calcule si observatii. Sunt placut surprins!
         Informatiile nu tocmai inbucuratoare nu m-au luat prin surprindere. Stiu de (in)eficienta termica a locuinteti inca din copilarie.
         Fara sa trec (prea mult) pe o cale sentimentala, doresc sa ii ajut pe ai mei: in acest an, sa maresc confortul termic actual al locuintei (exista incalzire prin convector de gaz) urmad ca anul viitor sa trec la izolare; o fac cu mare drag, dar tin sa o fac din efort propriu si cu investitii financiare minimizate.

         In weekend am fost acasa. Am masurat toate incintele si suprafetele vitrate (Imi cer scuze pt calculele facute inutil; este vorba de 44 mp).

         Am regandit "proiectul". Am exclus baia din acest proiect, in schimb am mai adaugat un calorifer la camera2

         Camera1:
         geam: 1.6 x 1.3m;
         usa catre baie: 0.9 x 2.1m;
         usa catre hol: 1.2 x 2.1m;
         usa catre camera2: 1.4 x 2.1m
         Camera2:
         geam1: 1.6 x 1.3m
         geam2: 1.2 x 1.3m;
         usa catre camera1: 1.4 x 2.1m
         Hol:
         geam2: 1.2 x 1.3m;
         usa catre camera1: 1.2 x 2.1m;
         usa de iesire in exterior: 1.2 x 2.1m

         Atasez versiunea modificata, numit "planul3"Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	plan3-15.01.2012.JPG 
Afișări:	1 
Mărime:	26,1 KB 
ID:	599130

         Voi folosi datele din mesajul 1369 pentru dimensionarea radiatoarelor si a tevilor.
         Revin cu rezultatele obtinute.

         O saptamana placuta tuturor!
         Ultima editare de dszabolcs; 15.ian.2012, 20:40.

         Comentariu


         • Buna ziua, dle dszabolcs.
          Daca veti termoizola peretii exteriori cu polisitiren, ganditiva la cca 20 cm! grosime (200mm, 0,2m). Si chiar daca veti face acest lucru necesarul termic se va reduce de la cei cca 15,5 kW la cca 11 kW. Acest imobil necesita investitii serioase pentru a fi reabilitat termic, deaceea nu vreau sa va descurajez, dar mie teama sa nu faceti o munca de Sesif..(zadarnica)... daca spuneti sa sunteti limitat din punct de vedere financiar...
          Cu respect, lisapet.

          Comentariu


          • Buna ziua,

           Dl. lisapet, tin sa va multumesc pentru calcule, sugestii, informatii. Imi sunt de mare ajutor.
           Inainte de "actiune" ma voi consulta cu un proiectant.
           Voi revenii cu info.

           Numai bine!

           Comentariu


           • Intr-adevar inainte de a investi intr-i instalatie noua de incalzire mai bine investiti in izolatia acesteia apoi in instalatie.

            Comentariu


            • sa fie mai buna o soba cu serpentina decat un cazan pe gazeificare? ma-ndoiesc si in acelas timp imi bazez indoiala pe faptul ca daca nu mai ai foc in soba sa dus si caldura din calorifere, iar cu consumul de lemn mai mic decat la cazan / nu stiu sa ma lamureasca cineva dar atunci cred ca nu se mai inventa cazanul si toti treceau la sobe cu serpentine?!

             Comentariu


             • Stimate dle ava_adrian, care este scopul intrebarilor dvs? Daca sunteti convins ca aveti dreptate - este foarte bine! Insa ce s-ar intampla daca s-ar gasi cineva care v-ar invita sa va lamureasca ca nu aveti dreptate? Care ar fi motivatia?

              Cu respect, lisapet.

              Comentariu


              • Va salut, dle dszabolcs.
               In primul rand ma bucur ca am putut sa va fiu de ajutor. In al doilea rand: "deja ati facut-o", dar sunt curios ce va vor spune si altii..
               Numai bine tuturor!

               Comentariu


               • Postat în original de ava_adrian Vezi post
                sa fie mai buna o soba cu serpentina decat un cazan pe gazeificare? ma-ndoiesc si in acelas timp imi bazez indoiala pe faptul ca daca nu mai ai foc in soba sa dus si caldura din calorifere, iar cu consumul de lemn mai mic decat la cazan / nu stiu sa ma lamureasca cineva dar atunci cred ca nu se mai inventa cazanul si toti treceau la sobe cu serpentine?!
                draga domnule uite iti dau eu un argument ca e mai buna soba cu serpentina decat o centrala.(pentru mine bineinteles)cand e ger cumplit afara fac foc dimineata pe la orele 8cam pe la orele 10/30 focul se stinge inchid suberul si am caldura in casa in care locuiesc pana seara cand fac din nou focul care arde pana la orele 20. in bucatarie am incalzire in pardoseala si un calorifer .. este foarte cald de multe ori e necesar sa deschid geamul..in bae la fel am incalzire in pardoseala +un portprosop este destul de acceptabil pentru a face primul dus al doilea care intra se simte excelent..soba tine caldura toata noaptea in dormitor.. dimineata cand ma trezesc este destul de cald incat nu trebue sa ma grabesc ca sa fac focul sau sa ma infofolesc. in bucatarie este cald de la pardoseala iar la bae nu fac dus de dimineata .Am si cazan in soba pe langa serpentina pentru acm.un vecin are centrala sau cazan cum vrei dumitale io ma descurc cu 10 m de lemn de fag....din acestea foloseste si batranul care locueste cu mine si are soba aparte iar vecinului nu /i ajung 30 de metri pe sezon.care ar fi avantajul?

                Comentariu

                Procesare...
                X