Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • narcis75
    Membru
    • 05.ian.2010
    • 116

    incearca asa
    Fișiere Atașate

    Comentariu

    • piciu
      Membru
      • 17.sep.2008
      • 140

      Postat în original de Florian Anghel
      dar cind porneste pompa volumul apei din vas se mareste imediat cu cca 0,5 litri
      -M-am uitat in foto si am vazut ca ai pus returul pe refulare nu pe aspiratia pompei, de aici creste nivelul apei in vas.


      -La pagina 142 am postat o schema care functioneaza la mine fara nici-un zgomot.
      Ultima editare de piciu; 09.mar.2012, 23:59.
      Sa gandim pozitiv

      Comentariu

      • mcbos
        Membru
        • 04.aug.2009
        • 142

        @Florian Anghel
        Daca ai pus apa pe sus prin vas ea a completat intai returul .turul si a format pungi de aer in calorifere (principiul vaselor comunicante ).Aerul acele poti sa il scoti doar prin aerisitorul caloriferului .Solutia este sa modifici turul cu o panta spre calorifere (il ridici ).Daca unul dintre calorifere este superior turului tau nu ai facut nimic (verifici cu furtunul cu apa inaltimea pe verticala ).

        Comentariu

        • Florian Anghel
          Incepator
          • 14.ian.2012
          • 19

          Din cate am citit in acest topic la pag 19 si nu numai acolo dl Max spune ca vasul trebuie montat la iesirea din soba si ca nu se monteaza pe absortia pompei, plus de asta vasul a fost inainte montat pe absortia pompei vezi pag 146 dar prin el circula foarte multa apa.era normal asa? Iar daca turul venea normal de jos din circuit atunci nu ierea mult mai inferior,cum ar fi functionat? Pentru mine instalatia incepe la serpentina si se termina la ultimul radiatoriar vasul este montat inaintea pompei ,spuneti-mi daca ma insel Multumesc
          Ultima editare de Florian Anghel; 10.mar.2012, 09:26.

          Comentariu

          • mcbos
            Membru
            • 04.aug.2009
            • 142

            La tine vasul de expansiune este deschis , se preteaza termosifonarea (te ajuta la pene de curent si siguranta ),turul si returul cu pante inverse spre calorifer .La instalatiile cu circuit inchis presiunea atmosferica nu are nici un rol . Presiunea atmosferica si cea generata de pompa , la tine, poate crea depresiuni in instalatie care duce la absorbtia de aer .

            Comentariu

            • flavius76
              Incepator
              • 24.nov.2011
              • 16

              Incerca sa aerisesti bine pe la aerisitoarele caloriferelor instalatia,apoi incearca sa astupi cumva teava de tur sus in vas, apoi porneste pompa, daca apa nu mai creste in vas la pornirea pompei, si nu se mai aud borboroseli in calorifer, inseamna ca e asa cum ai banuit, adica aerul coboara pe turul vasului la pornirea pompei, din cauza ca rezistenta apei prin serpentina este mare si o parte din apa refulata de pompa o ia pe conducta de retur spre vas concomitent coborand aer pe tur.
              In acest caz ai 2 posibilitati, fie revii doar cu conducta returului de la vas la pozitia initiala, caz in care va circula ca inainte multa apa prin vas, fie pui un robinet pe conducta de retur spre vas si incerci sa reduci partial din debitul apei pe conducta de retur-vas, dar sa ai grija sa nu-l inchizi de tot.

              Nu ne-ai spus daca ai observat vreo imbunatatire la termosifonare cu pompa oprita.
              Ultima editare de flavius76; 10.mar.2012, 21:55.

              Comentariu

              • barbuN
                Incepator
                • 13.mar.2012
                • 13

                incalzirea cu serpentina

                Postat în original de Z3mo
                Am si eu o mica problema, daca ma poate ajuta cineva. Construiesc un semineu cu serpentina si as vrea sa il leg la instalatia centralei pe gaz existenta. As dori ca atunci cand nu mai ard lemnele in semineu si scade temperatura ambientala sa porneasca centrala pe gaz. Problema la mine ar fi cum sa leg turul si returul de la semineu in instalatie. Cineva imi zicea sa il leg in asa fel incat apa calda din semineu sa circule prin centrala, nemaifiind nevoie de alt vas de expansiune si alte piese, un simplu T-eu. Precizez ca de la semineu la centrala sunt 4 ml de instalatie in care am in plan sa pun la iesirea din semineu pe tur, termostat bimetal, aerisitor automat, iar pe retur pompa legata la un UPS. Scuzati limbajul meu nu prea tehnic dar nu sunt instalator si nu eu o sa fac legaturile de care ziceam. Va multumesc.
                RASPUNS:
                Pe softpedia la topicul "incalzire cu centrale electrice" cu ceva timp in urma am raspuns printr-o realizarea personala.
                Stimate Domn !
                Cazul dvs. este similar cu realizarea subsemnatului diferenta fiind ca eu am o serpentina din teava de Cu cu diametrul de 22 mm intr-o soba de teracota cu design deosebit si am centrala electrica tip PROTHERM.Dat fiind faptul ca prin acest sistem de incalzire nu se poate incalzi un spatiu prea mare si la o temp. constanta pe timpul noptii am procedat astfel:
                De la serpentina pana la cuplarea de circuitul centralei executat din tevi tip PP cu insertie de Al am execuat circuitul tur-retur din teava de Cu tot cu diametrul de 22 mm. Am cuplat turul la turul centralei si returul la returul circuitului centralei. Normal intregul circuit al serpentinei este intrerupt prin doi robineti. Astfel circuitul serpentinei trece prin centrala. Vasul de expansiune al centralei nu functioneaza atata timp cat merge incalzirea cu serpentina.Distanta dintre centrala si serpentina este de cca. 5,50-6 m. Mai mult inca de la centrala am impartit circuitul casei in doua. Asta sa fie mai eficienta incalzirea cu serpentina. Scopul a fost sa incalzesc cu ea numai un spatiu limitat: o baie, un dormitor si un hol de cca. 4 mp. Sigur nu pun la socoteala dormitorul din imediata apropiere in care se gaseste soba.Pe turul serpentinei am pus un termomanometru imediat la iesirea din soba si tot aici am executat un stut de golire imediata in cazul unor accidente la serpentina sau opriri instantanee de curent electric. Am montat apoi un vas de expansiune. Pe retur am montat robinet de sens unic,o pompa Grundfos si un filtru Y. Toate astea le-am montat in baie, discret pe un perete in spatele usii.Initial am pus pe tur in apropierea serpentinei un termostat de contact care sa-mi comande automat pornirea si respectiv oprirea pompei la o anumita temperatura. Acesta nu m-a satisfacut si ca urmare am pus functionarea pompei pe... direct, pornirea si oprirea prin scoaterea din priza.
                Pentru centrala am un cronotermostat tip COMPUTHERM Q3 cu unde radio. El este pus in al doilea dormitor nu in cel in care am soba. Va precizez ca dupa oprirea focului, circuitul serpentinei nu preia din caldura acumulata de soba de teracota si astfel caloriferele se racesc destul de repede. Aici intervine cronotermostatul. Este setat pentru o anumita temp. ambientala din dormitor. El sesizeaza destul de repede scaderea temperaturii fata de cea setata si astfel pune in functiune centrala electrica. De asta data agentul termic circula prin circuitul sobei. Sigur pot sa inchid cei doi robineti de pe tur si retur izoland circuitul serpentinei.Asta pot s-o fac eu, nu si musafirii care merg fara mine. Ar fi absurd sa le cer sa faca astfel de manevre tehnice.
                PRECIZARI:
                1.Casa este una de vacanta situata in zona de munte este una tip P si are o suprafata utila de cca.93,5 mp. Numai cu serpentina incalzesc cca.37,5 mp. Este exact spatiul ptr.2 familii venite sa petreaca un weekend. In cazul cand este necesara incalzirea intregii case folosesc numai centrala electrica. Ar fi inutila serpentina decat cel mult sa aduc initial agentul termic ( apa din instalatie) la cca.30-40 grade C. si de aici sa intervina centrala. Afirm ca acest sistem de incalzire nu este unul satisfacator si credeti-ma ca am facut multe incercari de-a lungul timpului. Nu neg ca sunt un cunoscator al sistemului de incalzire economica locala prin sobe de teracota. Pentru persoane care accepta o temp. de 16-18 grade poate fi un sistem de incalzire satisfacator nu si ptr.familia mea.Si nu uitati ca este totusi o improvizatie tehnica cu risc numai personal.
                2. In zona cumpar 1 mc de lemn de fag, adus in curte si taiat la dimensiunea care imi convine cu 115-125 lei RON.In cazul utilizarii unei centrale pe lemne cu sau fara gazeificare ptr. o casa de vacanta si functionare numai ptr.2 zile si 2 nopti apare o problema in curatirea centralei prin depunerile care apar. Cand vii vineri noaptea pe la ora 1-1,30 nu mai este timp de aprinderea focului. Apesi pe un buton si pui in functiune centrala electrica.-
                In speranta ca poate v-am fost intrucatva de folos,
                Dr.ing.Barbu Dumitru Nitu
                Ultima editare de barbuN; 13.mar.2012, 23:56.

                Comentariu

                • mcbos
                  Membru
                  • 04.aug.2009
                  • 142

                  Postat în original de barbuN
                  RASPUNS:
                  Initial am pus pe tur in apropierea serpentinei un termostat de contact care sa-mi comande automat pornirea si respectiv oprirea pompei la o anumita temperatura. Acesta nu m-a satisfacut si ca urmare am pus functionarea pompei pe... direct, pornirea si oprirea prin scoaterea din priza.
                  Dr.ing.Barbu Dumitru Nitu[/RIGHT]
                  Ce probleme au aparut la perechea pompa- termostat?

                  Comentariu

                  • barbuN
                    Incepator
                    • 13.mar.2012
                    • 13

                    RASPUNS:
                    Montajul termostatului de contact a fost facuta de un profesionist( electrician-electronist la comanda unei centrale hidro) deci n-am facut-o eu. Timpul de raspuns fata de atingerea temp.setate era prea mare. Din aceasta cauza de mai multe ori ...s-a pornit supapa de suprapresiune a vasului de expansiune inaintea pornirii pompei si musafirii au intrat in panica. Sigur termostatul nu era unul f.performant ci unul banal de simplu tip BRC IMIT cumparat de la CALORSERV.Am preferat sa merg fara el.Reglajul sau era facut de producator fara posibilitatea unei interventii ulterioare.Am considerat mai sigura functionarea fara el.-
                    Ing.B.D.Nitu

                    Comentariu

                    • giorgioart
                      Membru
                      • 19.apr.2011
                      • 108

                      Postat în original de piciu
                      -Eu am folosit pentru vasul de expansiune o oala de inox care era gaurita, am largit gaura de a intrat returul, turul il am petrecut peste oala nu am mai gaurit-o, robinetul de golire l-am pus sub caloriferul cel mai jos.
                      Atasat schema cu modificarile.
                      Pentru ca este o instalatie cu vas deschis am preferat sa completez apa manual, in consecinta am suprimat alimentarea de la retea, supraplinul nu l-am instalat pentru ca am putina apa in instalatie, apa am mai bagat cu cana cam 5 litri in 2 luni, folosesc apa de ploaie.
                      Vasul are cam 12 litri capacitate, in el apa la rece are cam 5 litri, la cald se mareste la 6-7 litri depinde de temperatura, deocamdata 1 calorifer de 1600 mm.
                      Vasul trebuie adaptat in functie de cata apa ai in instalatie.
                      -Termoventilul tine schimbatorul cald, nu da voie sa intre apa din retur la 15-20 de grade, doar dupa ce recircul cu pompa circuitul mic si apa depaseste 60 de grade atunci incepe si deschide cate putin pana se omogenizeaza temperaturile si spre calorifere, atasez ce vana am eu 1 77 66 04


                      Salut Piciule

                      Eu mi-am facut un vas de expansiune deschis din.....dintr-un butoi de bere, are 35l, plasat in podul casei, izolat cu vata minerala

                      Comentariu

                      • giorgioart
                        Membru
                        • 19.apr.2011
                        • 108

                        Postat în original de Cosmin Lucian
                        Buna ziua,
                        Detin un FOCAR DE SEMINEU pentru CENTRALA (cu serpentina inclusa), as dori sa stiu daca poate fi "legat" la CENTRALA TERMICA PE GAZE, instalatia termica este ramificata cu distribuitoare.
                        Nu am achizitionat inca centrala pe gaze, planul meu este ca centrala sa functioneze continuu iar in momentul in care fac focul in viitorul semineu (legat la distribuitor pe un circuit de calorifer), ajunge apa fierbinte in centrala si aceasta nu mai incalzeste apa ci DOAR O RECIRCULA.
                        Presupun ca ar mai fi nevoie de inca o pompa, eventual inca un vas de expansiune, nu ma pricep la instalatii termice, ma gandesc totusi ca pe circuitul de la semineu la distribuitor presiunea apei va fi mai mare si totodata oscilanta datorita temperaturii oscilante generata de cantitatea de lemne/arderea lor, etc.
                        Este posibila totusi o asemenea solutie?

                        Va multumesc anticipat!
                        Se poate, eu am asa ceva instalat, adica un semineu cu lemne, focar din caramida refractara, semineul legat la sistemul central de incalzirem acum depinde pozitia semineului, distanta fata de centrala termica pe gaz, la mine de exemplu, centrala pe gaz merge tot timpul, cand dau foc la semineu si temperatura apei din schimbatoul samineului ajunge la temperatura setata de mine, inchide circuitul electric al centralei pe gaz, pe turul centralei pe gaz am o supapa de sens, daca vrei mai multe detalii...imi spui, eu nu prea mai intru pe topicul asta, ptr ca sunt interesat de soba zidita cu caramida refractara, nu teracota, iar ptr cei interesati si de alte modele de cazane...puteti sa accesati si pe foum softpedia....sobe de caramida

                        Comentariu

                        • giorgioart
                          Membru
                          • 19.apr.2011
                          • 108

                          Postat în original de Z3mo
                          Am si eu o mica problema, daca ma poate ajuta cineva. Construiesc un semineu cu serpentina si as vrea sa il leg la instalatia centralei pe gaz existenta. As dori ca atunci cand nu mai ard lemnele in semineu si scade temperatura ambientala sa porneasca centrala pe gaz. Problema la mine ar fi cum sa leg turul si returul de la semineu in instalatie. Cineva imi zicea sa il leg in asa fel incat apa calda din semineu sa circule prin centrala, nemaifiind nevoie de alt vas de expansiune si alte piese, un simplu T-eu. Precizez ca de la semineu la centrala sunt 4 ml de instalatie in care am in plan sa pun la iesirea din semineu pe tur, termostat bimetal, aerisitor automat, iar pe retur pompa legata la un UPS. Scuzati limbajul meu nu prea tehnic dar nu sunt instalator si nu eu o sa fac legaturile de care ziceam. Va multumesc.

                          Se poate, tocmai am raspuns cuiva de aici...problema cu circulatul apei prin schimbatorul centralei, nu este ok, asta ptr ca nu te lasa centrala.....ptr ca in cazul asta semineul este legat in serie cu centrala pe gaz, cu alte cuvinte, schimatorul semineului se va comporta ca un calorifer, adica retul semineului va fi legat de returul instalatiei....apoi, iti trebuie pompa separata ptr semineu, ca acele pompe sa nu intre in conflict, una trebuie sa o intrerupa pe alta, deci un circuit electric realizat dintr-un releu......daca mai esti interesat, iti fac o schema

                          Comentariu

                          • barbuN
                            Incepator
                            • 13.mar.2012
                            • 13

                            RASPUNS:
                            1.De f.multe ori pe forumul SOFTPEDIA atunci cand vreun colaborator mi-a atras atentia asupra unor greseli impardonabile scrise de cineva pe topic, in constructia sobelor de teracota in particular, am intervenit si am precizat o pozitie corecta tehnic a subsemnatului: niciodata nu voi admite si nu voi promova improvizatii in aceste sisteme de incalzire. Actiunile unui sobar nu se pot compara cu o activitate a celor proveniti peste noapte ca buni faiantari, rigipsari sau zugravi. Ei nu isca niciun risc final asupra utilizatorului. Orice actiune de genul prezentate si pe acest forum induc riscuri si as prefera ca ele sa ramana la nivelul personal si nu a face o meserie din asta.In fond de aia avem democratie sa facem ce dorim dar segur raspunzand peste asta i
                            2.

                            Comentariu

                            • barbuN
                              Incepator
                              • 13.mar.2012
                              • 13

                              Continuare RASPUNS:
                              Din pacate curentul el.s-a oprit ptr.4-5 min, a mai si sunat ceva telefoane, iar postarea a fos setata automat fara sa am posibilitatea corectarii scrierii si continuarii ei(nu-s pe laptop).
                              ....
                              2. Casa de vacanta o mai pun din cand in cand la dispozitie,in weekeduri, unor prieteni apropiati. Credeti-ma ca nu-mi permit improvizatii tehnice sau estetice. Ar mai fi si faptul ca la cei de mult trecuti 60 ani nu realizez improvizatii puierile.
                              3. Scopul realizarii serpentinei a fost cu totul altul: sosind la locatia personala si punand in functiune centrala electrica am constatat ca mare consumul de curent inregistrat de contor pana la atingerea temperaturii agentului termic de cca. 40-45 grade C. Atunci am gandit si realizat ceea ce am prezentat.Initial am pus un bazin de cca 26 l. L-am dat jos dupa o iarna. Nu-mi convenea. Si apoi riscul era si mai mare.
                              4. SERPENTINA intr-o soba de teracota RAMANE totusi O IMPROVIZATIE TEHNICA. Eu am cautat sa respect regulile unei centrale termice, dar riscul mi-l asum realizarea fiind facuta in proprietatea mea.
                              5. Punerea pe forum a unei realizari personale fara a face recomandari nu-i o greseala.Fiecare poate prelua ca sursa de informare ce doreste dintr-o expunere.
                              6. Niciodata nu-mi dau cu parerea intr-un un domeniu tehnic in care nu-s specializat. Accept breimstormingul ca metoda de studiu sociologic dar nu-l practic.-
                              Va doresc cu sinceritate tuturor,
                              O zi buna !
                              Ing.B.D.Nitu
                              Ultima editare de barbuN; 15.mar.2012, 11:47.

                              Comentariu

                              • Z3mo
                                Incepator
                                • 09.feb.2012
                                • 8

                                Postat în original de giorgioart
                                Se poate, tocmai am raspuns cuiva de aici...problema cu circulatul apei prin schimbatorul centralei, nu este ok, asta ptr ca nu te lasa centrala.....ptr ca in cazul asta semineul este legat in serie cu centrala pe gaz, cu alte cuvinte, schimatorul semineului se va comporta ca un calorifer, adica retul semineului va fi legat de returul instalatiei....apoi, iti trebuie pompa separata ptr semineu, ca acele pompe sa nu intre in conflict, una trebuie sa o intrerupa pe alta, deci un circuit electric realizat dintr-un releu......daca mai esti interesat, iti fac o schema
                                Eu sunt in stadiul ca am terminat semineul cu tot cu serpentina inauntru si acum mai trebuie sa il leg la instalatia existenta. Am cumparat pompa, aerisitor automat, supapa refulare 3 bari si un termostat de contact, plus tevile aferente... Eu ma gandeam sa leg turul semineului printr-un T pe turul centralei si returul la fel. Cand fac foc sa pun centrala pe 10 grade sa zic, sa nu se porneasca deloc...iar noaptea sa o pun pe 17-18, sa se porneasca daca se stinge focul spre dimineata. Nu pot sa imi dau seama ce se va intampla sa zic daca merge pompa de la semineu...si se porneste si pompa de la centrala, presupun ca va circula apa mai repede, fiind 2 pompe ce imping in acelasi sens. Astept raspunsul tau. Mersi

                                Comentariu

                                Procesare...