Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • Victorine
    Incepator
    • 01.iul.2006
    • 52

    Am rezolvat, oarecum... In sensul ca am facut alta serpentina din teava de 15 mulata pe o teava cu diametrul exterior de 10cm. Serpentina cilindrica are o lungime de cca 5m si am amplasat-o intr-un colt al focarului, asadar in zona cea mai calda a sobei. Insa modificarea decisiva a fost sa pun un dop de cauciuc la teava de pe tur care venea deasupra in vasul de expansiune si prin care curgea un jet continuu si constant de apa calda. Se pare ca mare parte din energia pompei si din caldura se risipea in felul asta. Acum apa din vas nu mai este calda, iar caloriferele se incalzesc uniform indiferent de distanta fata de pompa. Uniform adica sus mai calde, jos mai reci, dar e o mare diferenta in bine fata de inainte cand abia puteam spune ca se dezmortesc in partea de sus. O sa masor chiar temperatura la calorifere, de curiozitate. Are cineva o explicatie pentru chestia cu teava de pe tur? In principiu am aplicat intocmai teoria de realizare a unui vas de expansiune deschis (mai putin alimentarea cu robinet cu plutitor).
    Am constatat totusi ca serpentina e mult subdimensionata pentru cele 5 calorifere pe care le deserveste. Insa la primavara am in plan o soba noua, mai mare, in care voi putea amplasa inca din faza de constructie o serpentina mai mare si mai solida, asa am fost mult restrictionat de dimensiunile usii sobei... Casa este din pamant iar una din camere construita mai recent - din boltari de beton si izolata la nord cu 8cm polistiren. Stiu - nu trebuie sa-mi vorbiti de eficienta zidariei din beton... nu e casa mea si eu n-as folosi asa ceva. Ca fapt divers, unul din peretii neizolati avea astazi cristal minuscule de gheata PE INTERIOR... camera e si foarte mare si mai are la nord si o suprafata vitrata (pana jos) de cca 8mp!!! Ma rog, fudulia... Cum ziceam, eu nu mi-as face asa o casa... Eh, si in camera asta sunt doua radiatoare cu o lungime totala de 2m.
    O sa pun poze cu planul instalatiei si cu instalatia in sine, functionala (chiar daca cu un randament slabut, speram la zile mai caldute, ca -15 a fost chiar extrem pentru Timisoara, n-am mai vazut asa zapada de la Lovilutie...)

    Comentariu

    • pavel.gabriel
      Membru
      • 25.iul.2006
      • 158

      serpentina

      trebuie sa aiba minim 50 (cincizeci) de metri ,preferabil de 18 mm ca sa-ti duca toate caloriferele si faci soba dupa centrala,adica o parte din serpentina in focar (35%) iar restul in podul de deasupra.Apa in vas baga fiinca tevile sunt subdimensionate fata de pompa (pun pariu ca sunt de 15-16 mm) ,pompa are 1 toll.
      eu va luminez...imprejurul

      Comentariu

      • Victorine
        Incepator
        • 01.iul.2006
        • 52

        Am inteles treaba cu pompa si tevile subdimensionate. E rezonabil. Sunt intr-adevar de 15mm. Dar care este relatia intre volumul de apa din serpentina si cel din radiatoare + tevi? 50m mi se pare imens... Daca aveti o astfel de relatie de dimensionare, as fi curios.
        E drept ca nu am experienta in domeniu, insa in ignoranta mea, neavand alt termen de comparatie, m-am gandit ca daca centrala termica pe gaz de la mine de-acasa are o serpentina de Cu 15mm cu lungimea de 1m! si poate incalzi 8 radiatoare, atunci e de ajuns o serpentina de cca 5m in soba de teracota. E drept ca in centrala pe gaz apa mai trece printr-un schimbator de caldura in placi, dar ...
        Oricum, cu termostatul la 50 de grade se incalzesc toate caloriferele binisor. Nu chiar ca cele de acasa, unde la 60 de grade temperatura agentului termic furnizat de centrala pe gaz nu poti tine mana pe ele prea mult, insa totusi, sunt fierbinti. Asta de la jumatate in sus. Spre baza temperatura scade sensibil. Sunt tot calde, dar se simte diferenta. Oare cum se explica?

        Comentariu

        • vio rel
          Incepator
          • 13.sep.2008
          • 77

          parerea mea ca temperatura din calorifere depinde si de calitatea lemnului ars(daca e ud,e nasol)

          Comentariu

          • mitica_nicu
            Incepator
            • 07.oct.2009
            • 35

            Postat în original de mitica_nicu
            Postat în original de vasile m
            pai intii sa ne lamurim ...
            mai sus in topic ai o cu totul alta schita nu stiu acuma ce incerci tu sa faci ori ne probezi cita minte avem ori vrei sa vezi cit e de slaba..mintea... daca cu adevarat vrei sa aflii ceva hotaraste/te la care figura sa edific greseala ca schitele sunt total diferite.............
            Va salut,

            Scuze daca v-am indus in eroare, nu testez pe nimeni! apelez pur si simplu la cineva cu experienta. Revin la problema mea: asa cum spuneti d-voastra am postat doua poze diferite, una ( poza2 ) arata instalatia la momentul actual, functioneaza. Nemultumirea mea este ca desi am aerisit pompa si caloriferele de le-am zapacit, tot se aude apa circuland prin calorifere. Dupa care am descoperit ca aproximativ jumatate din apa incalzita de serpentina urca in vasul de exp, asta in momentul cand functioneaza pompa, la oprirea pompei apa calda care a urcat in vas de exp coboara pe inst si in serpentina.
            Acum a doua poza/desen postat ( incalzire serpent home ) face referire la cum as vrea sa modific instalatia ( am vazut un desen asemanator pe net ). Tot acolo mai spunea ca se poate renunta la turul care urca deasupra vasului de exp, se taie teava la o distanta 25-30cm deasupra T-ului in care intra serpentina si se monteaza un aerisitor manual, din acela de calorifer.

            Multumesc.
            Va salut d-le Vasile M,

            Revin cu o alta intrebare la care doresc un sfat de la d-voastra sau cei ce au facut asa ceva sau macar au incercat, vreu sa folosesc incalzitorul instant pe gaz gpl in locul serpentinei pe care am introdus-o in soba pe motorina, nu prea am cine stie ce randament, asa cum ma asteptam ! ( cred ca este din cauza volumului mic de apa din serpentina, acesta fiind doar 1,5l ).
            Ma gandeam daca as putea sa folosesc instantul pe post de centrala ( doar pt incalzire, nu si pt apa menajera ).
            Oare va functiona serpentina instantului daca la intrare ( tur ) nu-i ofer o anumita presiune, banuiesc ca are nevoie de acea presiune!

            Cu stima.

            Comentariu

            • f_huba
              Incepator
              • 28.dec.2009
              • 2

              interesanta e metoda homemade propusa (cele de la inceputul topicului) ... stau si ma gandesc ce randament r fi in cazul in care stau la bloc ... suprafata ~75m2 ... dar cel mai grav ca stau in "polul frigului" la Toplita (HR) ... unde mai prindem si -25 grade ... anul acesta am avut de 2 ori -18-19 ... ore arface fata ... mai les ca suntem acasa de la ora ~20- 06 dimineta ... deci numai in aceasta perioada se poate alimenta "centrala"/soba
              momentan am o teracota mare cu plita intre bucatarie si hol care face fata cu brio ...

              Comentariu

              • vasile m
                Membru
                • 21.iun.2009
                • 296

                Postat în original de f_huba
                interesanta e metoda homemade propusa (cele de la inceputul topicului) ... stau si ma gandesc ce randament r fi in cazul in care stau la bloc ... suprafata ~75m2 ... dar cel mai grav ca stau in "polul frigului" la Toplita (HR) ... unde mai prindem si -25 grade ... anul acesta am avut de 2 ori -18-19 ... ore arface fata ... mai les ca suntem acasa de la ora ~20- 06 dimineta ... deci numai in aceasta perioada se poate alimenta "centrala"/soba
                momentan am o teracota mare cu plita intre bucatarie si hol care face fata cu brio ...
                super eu sunt la celalalt pol ,,suceava"am avut temperaturi si mai jos -24 simerge bine cit faci foc ai caldura ai nevoie de caldura pui pe foc nu ai nevoie nu pui la o centrala e putin mai altfel.....
                domnule mitica_nicu eu nu stiu daca ar renta ceea ce vreti sa faceti dv. cu instantul dar o imcercare nu strica niciodata chiar daca te frigi....

                Comentariu

                • Victorine
                  Incepator
                  • 01.iul.2006
                  • 52

                  Am incheiat si eu lucrarea inainte de Craciun si sunt multumit de realizare, mai putin de randament. Datele sunt urmatoarele:
                  - 5 radiatoare de otel 22*600*lungime totala 4400cm
                  - instalatie Cu 15*0.7 mm
                  - pompa Grundfos UPB 25-50
                  - serpentina in soba, teava Cu moale 15*1mm lungime totală cca 5m
                  - vas de expansiune deschis instalat pe retur pe aspiratia pompei
                  - termostat de contact cu bimetal IMIT BRC
                  - sistem de rezerva de alimentare cu energie alcatuit dintr-un UPS vechi de 600VA al carui acumulator epuizat l-am inlocuit cu unul auto de 55Ah

                  Constatari:
                  Dupa punerea in functiune am constatat ca radiatoarele se incalzesc foarte putin, in schimb pe conducta care urca de pe tur deasupra vasului de expansiune venea un jet continuu de apa calda. A doua zi am decis sa pun un dop de cauciuc, de proba, si surpriza - instalatia a inceput sa functioneze normal.

                  Insa radiatoarele sunt calde in partea de sus si aproape reci la baza. Asta pentru ca dupa parerea mea serpentina este subdimensionata. Practic, termostatul este setat la 45 de grade si la cateva secunde dupa ce porneste pompa apa din serpentina se schimba cu alta rece, se simte tinand mana pe teava inainte de termostat... Abia daca are capacitate de 1L, insa e tot ce am putut sa fac fara sa demontez soba de teracota.

                  Apa din vasul de expansiune a devenit foarte murdara in cca. 2 saptamani de la punerea in functiune. Stiu ca sistemul este deschis, dar chiar asa? E normal? Aveti vreun sfat pentru cresterea randamentului instalatiei? Eventual in ceea ce priveste turatia pompei (momentan este pe treapta a 2-a), reglarea robinetilor de tur si retur la radiatoare, reglarea termostatului, ca serpentina nu pot sa introduc alta in soba... O sa fac alta soba mai mare la vara (plasata intr-o camera mai mare, in mijlocul casei) si atunci o sa introduc alta serpentina mai mare inca din timpul constructiei, asta lasa loc la mai multe posibilitati de proiectare a serpentinei.

                  Casa este din pamant si odata ce s-a incalzit tine foarte cald, cu exceptia camerei situate la N sia baii, care sunt facute din boltari de beton si cu suprafata vitrata foarte mare (chiar la N !!) si neizolate, cu exceptia peretelui figurat in schita.

                  Atasez schita instalatiei si cateva poze reprezentative.

                  In final va multumesc pentru toate lucrurile scrise din experienta proprie - lucruri care m-au ajutat sa realizez singur instalatia in casa socrilor mei (chiar daca aceasta nu are randamentul asteptat... important e sa stiu unde am gresit).

                  instalatie_incalzire_centrala_287.zip
                  Fișiere Atașate

                  Comentariu

                  • termoadi
                    Membru Marcant
                    • 21.ian.2007
                    • 983

                    Re: posteaza foto

                    Postat în original de nelycosteanu
                    astept idei sau comentari(nu acide)
                    uite pe cineva care chiar se straduieste ,bravo astept si alte foto ,
                    O instalatie termica nu incepe si nu se termina cu doua tevi spre radiator

                    Comentariu

                    • Victorine
                      Incepator
                      • 01.iul.2006
                      • 52

                      ăăă... sunt mai multi care ”chiar se straduiesc”, atât pe forumul acesta, cat si pe altele. Se straduiesc sa realizeze ceva si sa deschida mintile celor care sunt mai putin priceputi sau n-au experienta in directia asta si ii incurajeaza.

                      Comentariu

                      • pavel.gabriel
                        Membru
                        • 25.iul.2006
                        • 158

                        @victorine

                        este laudabila stradania dumneavoastra , va felicit ,dar ce incercati sa faceti cu serpentina de 5 m echivaleza cu incalzitul a 10-15 litri de apa (o galeata) cu o lumanare.... nici macar de nunta.Pompa pe care o folosesti este pt teava de 1 tzoll,adica de ~4 mai mare decit ai tu,apa circula cu viteza mare prin serpentina si nu are timp de incalzire.Pt. proba: lasa cel mai mic calorifer (0.5-0.8 m) deschis si inchidele pe celelalte si vezi daca "ala micu`" se incalzeste bine....si trage concluziile....si sa ne spui si noua.
                        eu va luminez...imprejurul

                        Comentariu

                        • Victorine
                          Incepator
                          • 01.iul.2006
                          • 52

                          Sunt constient ca aveti dreptate, iar comparatia cu lumanarea si galeata e foarte relevanta
                          O sa reduc viteza pompei la treapta I, sa vad daca se simte vreo imbunatatire, desi nu prea trag speranta pentru ca transferul termic la apa din instalatie e slab, serpentina fiind prea scurta.

                          Comentariu

                          • pavel.gabriel
                            Membru
                            • 25.iul.2006
                            • 158

                            am vazut schema postata de tine si cu mici modificari poti sa faci o treaba buna,spre exemplu:de la soba pina in camara pui teava de minim 22,cel mai bine 26 ,iar pina la teul din camera 3 teava de 18 si in principal DARIMI SOBA si montezi o serpentina mai mare-vezi mai sus- sau un "montaj" asemanator celui postat de nelycosteanu (nu neaparaat la fel dar....cu imaginatie)
                            eu va luminez...imprejurul

                            Comentariu

                            • Victorine
                              Incepator
                              • 01.iul.2006
                              • 52

                              Multumesc pentru recomandari, asa ceva asteptam!

                              Comentariu

                              • tzutzulik
                                Incepator
                                • 14.ian.2010
                                • 3

                                sal ! mai e cineva pe aici?
                                am si eu de gand o centrala home made dar nu montata in soba ci intrun spatiu separat gen garaj-beci.
                                vreau sa o fac din tabla sudata 4-6 mm gen fumuri de soba verticale de aprox 10mp suprafata de contact pt.incalzit.
                                cu pompa ,+un puffer 1000-1500l care se va incalzi in momentul cand apa in instalatie nu mai circula pompa fiind oprita porneste incalzirea pufferului.
                                dupa terminarea focului pompa circula apa incalzita
                                au cred: autonomie mare +nu te speri ca ai pus pe foc si e prea mult
                                COMENTARIIIIIIII
                                ASTEPT

                                Comentariu

                                Procesare...