Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • mcbos
    Membru
    • 04.aug.2009
    • 141

    Postat în original de bobon
    Nu spun ca a lui razvan nu este performanta dar este foarte puternica, timp de interventie in caz de avarie foarte scurt, necesita multa imaginatie si munca..
    Schimbatoarele de caldura rapide pentru sigurana in exploatare cred ca se preteaza la instalatiile care functioneaza pe baza de termosifonare cu/fara puffer (acumulatoare de caldura ). Nu toti membrii casei pot sa regleze aerul primar,secundar, etc . .Greselile de interpretare si manipulare pot avea urmari foarte grave .

    Comentariu

    • giorgioart
      Membru
      • 19.apr.2011
      • 102

      Postat în original de mcbos
      Postat în original de bobon
      Nu spun ca a lui razvan nu este performanta dar este foarte puternica, timp de interventie in caz de avarie foarte scurt, necesita multa imaginatie si munca..
      Schimbatoarele de caldura rapide pentru sigurana in exploatare cred ca se preteaza la instalatiile care functioneaza pe baza de termosifonare cu/fara puffer (acumulatoare de caldura ). Nu toti membrii casei pot sa regleze aerul primar,secundar, etc . .Greselile de interpretare si manipulare pot avea urmari foarte grave .


      poate ca ceva automatizare este necesara, important este sa fie bine facuta

      Comentariu

      • bobon
        Membru
        • 17.mai.2011
        • 109

        Razvan ne-a aruncat o piatra in apa si noi incercam sa o gasim. In ce consta performanta/ ? in apa putina si suprafat mare o incinta izolata care ceda seratrelor caldura. Ca fumul sau flacara nu spala cele 5-7 sertare este baiul nu stiu ce ar face daca fumul ar fi obligat sa treaca si sa frece aproape 2 m p tabla cu apa in ea, ca eu am incercat la 0,3 mp si mi-a scos fum -nu am nici cos pe masura -.Dar, daca omul lucreaza ca la centrale cu flacara intoarsa este altceva, eu nu ma bag ,nu ma pricep, important ca la o centrala puternica sa ai asigurata siguranta in caz de se strica popmpa sau nu ai curent(poti pune generator. ) In alte postatri Razvan arata ca in caz de avarie centrale lui merge pe baza de termosifon. Eu am vazut centrale care merg pe termosifon si in prezent si nu au pompe dar plecarile si intrarile sint de 1,1/4 "sau mai mari. Chiar daca nu ii merge total prin termo daca se strica ceva el are timp de interventie pentru ca mentioneaza ..2 calorifere merge prin termo..Eu in teracota mea am in jur de 1,7 mp de teava si tabla si fumul merge aproximativ pe linga tevi ca sa nu il fortez si sint multumit ca daca as lua dupa calculul de putere pe mp as avea 20 kw, dar, dupa toate masuratorile mele am maxim 10 kw. asta socotit cum se calculeaza la curent.- timp ,volum de apa si temperatura. Ca sertarele sint inclinate cu 12 gr, sau nu important sa nu ramina aer in ele sau in circuit., vas deschis are maxima siguranta cum face el cit de cit termo si asta este. Razvane, .. eu nu iti cer sa faci poza interioara ci exterioara a unui semineu, pentru ca am inteles ce faci tu , ca vrei sa ajungi la 92% treaba ta, eu ma multumesc si cu mai putin ,oricum sa stii ca datele care le-am dat referitor la consumul de lemne este corect adica 70 mp plus apa calda 4 mc lemne aduse in vara. la baiat iar la mine 50 mp dar cu temperaturi mai mici 1,5 mc .Sanatate Razvane si du pina la capat ideea ta.
        Bobon...

        Comentariu

        • narcis75
          Membru
          • 05.ian.2010
          • 112

          Postat în original de giorgioart
          Postat în original de narcis75
          Am pus o schita facuta asa cam cum am gandito eu

          PS nu sunt un as la facut desene pe calculator


          Acum am inteles. La tine aceste sertare sunt dipuse la aceeasi distanta fata de perete, in cazul asta fumul o ia chiar pe scurtatura, vb unui inbterlocutor de pe aici, si nu cred ca este recomandat. Daca ai vazut animatia facuta de mine, ti-ai da seama imediat de asta, ptr ca ea, animatia, respecta legile fizicii, nu este generata de mine, ci de un soft. Razvan are dreptate in legatura cu pozitia sertarelor, pot sa zic ca sunt niste sicane, face ca fumul totusi, chiar daca nu trece prin niste ,,fumuri,, sa fie ,,imbracate,,. Acum nu am timp de facut desene si animatie, dar cand o sa fie ceva timp, iti generez una dupa desenul tau, nu de alta, dar se apropie iarna, nu?

          Gigi



          ps. vezi ca la unele desene, inclusiv animatia, pozitia tevilor care fac legatura cu sertarele, nu sunt pozitionate corect, ci au, o inclinatie de catevqa grade
          sper ca nu mai uitat

          Comentariu

          • razvan adrian
            Membru Marcant
            • 30.mar.2011
            • 303

            Deci,daca fumul nu ar iesii lejer din focar,s ar incinge prea tare registrul,focul este sub primul sertar,fumul incalzeste treptat dar sigur peretii focarului prin fumurile dispuse lateral si in spate,iar lemnul arde aproape complet(daca este uscat),cenusa cam 300 gr/saptamina maxim,depinde cum reglezi aerele de admisie(primar secundar si tertiar),flacara arde mocnita,lent,ajustarile din aere fac consumul si randamentul relativ constant,cosul si fumurile doar amplifica puterea si o mentine la un punct cel mai de jos la cca 60%(cind ramine doar jar),samota este de baza la mentinerea temperaturii in focar si instalatie.Daca faci focarul din cine stie ce caramida tiganeasca sau plina deja vorbim despre altceva,crapaturi,fisuri randament oscilant si scazut,stiu ca e scumpa samota dar o cumperi odata nu de 4 ori,la fel si cu mortarul refractar si cu placarea semineului.Instalatia reglata bine si circuitul f bine gindit,echilibrat(cit mai scurt posibil/2 circuite este idealul).Deci,rabdare, tutun,cafele multe,calcule clare si corecte,nu are cum sa nu ti iasa ok,mai mult decit multumitor,daca o faci respectind ceea ce am relatat pina acum de a lungul timpului.Am lipsit cam mult stiu,am o hepatita A,si litiaza biliara...sint sub tratament puternic,am sistat v doftanei ,ma odihnesc inca 3-4 zile si dupa terminam ce mai e de facut,pe 10-15 septembrie intru in concediu(SPER!).Bafta sanatate ,Razvan
            bagera

            Comentariu

            • marius-c
              Incepator
              • 17.oct.2009
              • 57

              Nu inteleg niste treburi:aerul primar vine pe sub jar aerul secundar deasupra flacarii,dar tertiarul pe unde vine??Care e proportia intre ele,cum se regleaza...manual,automatizatizat in functie de temperatura apei din cazan...?Cum?
              Asta daca bineinteles nu cer prea mult .

              Comentariu

              • razvan adrian
                Membru Marcant
                • 30.mar.2011
                • 303

                intre primul si al 2 lea sertar,probeaza si vezi ce iese,nu te grabii cu raspunsul ca oricum n o sa intelegi mare lucru pt ca toate 3 trebuiesc reglate,ajustate in functie de necesitati,in asa fel ca flacara sa arda mocnit la un moment dat,pentru a prelungii cit mai mult arderea lemnului in focar,iar ca sa probezi,trebuie sa ai ceva rabdare,atit la calcule cit si la executie,aerul primar teava de 1' 1/2,secundar 1' 1/4 si tertiar 1'...ia vezi iese socoteala bine,toate trei tevi prevazute cu capace in exterior care se pot regla ,inchide si deschide,intredeschide pe 3-4 pozitii, e deja prea complicat pt tine...lasa i pe altii sa se ocupe de asta!Oare mai repari centrale sau le vinzi si tu la ...prostime...cam greu pe praful asta! N o lua asa personal ...e doar o gluma si atit!Ciao...
                bagera

                Comentariu

                • marius-c
                  Incepator
                  • 17.oct.2009
                  • 57

                  Cred ca ti am mai explicat ca nu lucrez cu tevi lucrez cu oameni,pt oameni (si sincer iti doresc sa nu ai parte de serviciul in care lucrez ca inseamna ca e rau de tot)
                  Nu mai vreau sa ti dau replici ca nu rezolv nimic!
                  Sa inteleg ca astea 3-4 trepte trebuie ajustate cu cele 3-4 trepte de la cosul de fum.Vreau sa intelegi ca toata treaba asta o fac intr o soba de teracota!
                  Ma gandesc sa nu mai fac cenusar,tu cum introduci aerul primar daca spuneai ca nu ai cenusar?
                  Reglajele le voi face manual in functie de cum vad ca arde flacara in soba(pun usa cu sticla si pot sa vad flacara).
                  Nu fi zgarcit si spune te rog din experienta cam care e proportia de deschidere a clapetelor intre ele si cos(spre exemplu la tertiar nu voi avea vedere si...)
                  Spor la munca!

                  Comentariu

                  • razvan adrian
                    Membru Marcant
                    • 30.mar.2011
                    • 303

                    La o soba nu ma bag,eu iti spun cum e la semineu:iar ma repet,semineul este de fapt o soba de baza mai mare,cu peretii dubli pe lateral si in spate unde"inghesui" niste fumuri de 19/26 cm,fumuri care se intilnesc inainte cu 10-15 cm de a intra in cos,care cos este si el prevazut cu un siber cu 4 pozitii,pt a regla tirajul fumului.Tevile pt aere,le trec toate ptin gratarul focarului,care este de fapt o tabla groasa de 8 mm,prevazuta cu 3 gauri de la 1' la 1'1/2 si 1'1/4.In focar cele 3 tevi urca pina la: prima la 3 cm de nivelul tablei(gratar),a doua la 40-45 cm de tabla iar a 3 la 10 cm de primul sertar(cca 55-60 cm de tabla ) deasupra.Nici o teava nu atinge samota,trec doar prin tabla de 8 mm sau de 10 mm ,toate pleaca de la 2-3 cm de nivelul pardoselii,iar la capatul inferiorsint prevazut tot niste "sibere" pt fiecare grosime a tevii.Odata pornit focul sint toate pe deschis 100%,dupa cca 5-8 min inchizi 3/4 tertiarul,secundarul 1/3 si primarul 2/3,dar asta se intimpla la semineu,nu la soba de teracota,care este cu totul altceva.Pe timp de noapte tertiarul se inchide complet,secundarul deschis 1/3,primarul 1/4 deschis.E greu de stabilit o ajustare perfect pt ca lemnul nu arde tot la fel,mai sint reglaje optime,la mine acest reglaj este cam in 90% din termosemineele pe care le fac.La toate este obligatoriu o camara/camera tehnica care poate fii si intr un garaj bine izolat,si usor incalzit(eventual)sa aibe cca 7-12 gr permanent,se poate face si o nisa mai mica daca e prea mare garajul samd.Cu aceste aere reglez atit temperatura in focar intre 450-600gr celsius,uneori la o sarja mai mare ajunge si la 800 gr citeva minute,mentin focul mocnit,nu supun sertarele la temperaturi ridicate pe timp lung,samota mentine caldura inca 2-4 ore dupa ce se stinge focul,avind peretii dubli care sint si placati cu piatra sau klinker.Important este sa ai casa bine izolata si...fara termopane,eu am 2 rinduri de ferestre cu geam de 6 mm si obloane din lemn cu osb lacuite-arata f bine.Aerul trebuie sa patrunda in casa ,altfel nu ar mai avea loc convectia aerului si s ar crea fenomenul de vid ceea ce nu e prea recomandat.Daca ai termopane,merge facuta o aerisire la un chepeng,la o fereastra sau usa,o gura de aer chiar si cu unul sau 2 filtre de hirtie si tifon,plus o sita de otel fff deasa...poate pare dificil dar este imperios necesar.Bafta sanatate,Razvan
                    bagera

                    Comentariu

                    • marius-c
                      Incepator
                      • 17.oct.2009
                      • 57

                      Multumesc frumos!

                      Razvan,de ce crezi ca la teracota nu ar merge treaba cu aerele,si la teracota sunt fumuri...vor fi patru....de ce nu ar merge?
                      Instalatia nu va fi sub presiune (toata treaba va fi la parintii mei si e mai sigur asa in caz de pana de curent etc.)crezi ca primele doua calorifere aflate la 5m (teava)de teracota vor putea merge prin termosifon daca se ia curentul....teava va fi din ppr de 25 pana la primele 2 calorifere.
                      Multumesc!

                      Comentariu

                      • razvan adrian
                        Membru Marcant
                        • 30.mar.2011
                        • 303

                        Nu prea e recomandat 4 fumuri,eu stiu ca la sobe si seminee se fac 3,5,7,9 fumuri,niciodata numar par,dar ma rog poate stii tu mai bine ce fel de soba vrei sa faci,cu pod/poduri...la sobe nu s asa expert ca la seminee,ceea ce fac eu este calculat la singe,fiecare semineu are acelasi principiu de functionare ,automatizarea calculata la maxim,e greu de expus explicat aici,as putea vorbii o saptamina fara sa ma repet sau sa ma opresc despre seminee,termoseminee,instalatie,automatizare samd.eu l am adus la 92,5% randament dar...e ff greu de stapinit...incerc sa l domolesc,dar dureaza ceva timp pina ii gasesc "lipseste ceva".Vezi cind bagi tevile(teava trasa zincata) pt aere(3),sa nu bata focul chiar in ele,mai lateral nitel,cca 15-25 cm de flacara maxima,e nevoie de ceva spatiu in focar,oricum daca faci sertarele chiar ai nevoie,sa nu l sugrumi ca o sa plingi cu vorbe,se crapa soba ,la 12 cm de fiecare perete in parte sa vina asezate sertarele,altfel...soba e praf in maxim 2 luni.Temperatura ajunge/atinge pt cca 30-45 min si la 850-950 gr interior,samota e baza,restul nu vad sa reziste altceva,adeziv refractar,cu praf de samota si eventual pt solidificare/intarire si duritate silicat de sodiu...nu se mai sparge decit cu pikamerul!Nu te zgircii ca...deranjul va fi mare,si tot la banii aia ajungi,doar ca treci prin iad/chinuiala.Bafta,Razvan

                        Postat în original de marius-c
                        Razvan,de ce crezi ca la teracota nu ar merge treaba cu aerele,si la teracota sunt fumuri...vor fi patru....de ce nu ar merge?
                        Instalatia nu va fi sub presiune (toata treaba va fi la parintii mei si e mai sigur asa in caz de pana de curent etc.)crezi ca primele doua calorifere aflate la 5m (teava)de teracota vor putea merge prin termosifon daca se ia curentul....teava va fi din ppr de 25 pana la primele 2 calorifere.
                        Multumesc!
                        Merge prin termosifonare ,dar din cind in cind sa i faci aerisire la calorifere,odata la 4-6 zile,asa preventiv.Calculeaza totusi capacitatea necesara pt o termosifonare cit mai buna.Bafta ,Razvan
                        bagera

                        Comentariu

                        • marius-c
                          Incepator
                          • 17.oct.2009
                          • 57

                          Soba nu o fac eu,o face un sobar...eu ma ocup de boiler (la care ink mai calculez) si de aerul pt ardere primar,secundar si eventual tertiar
                          Principiul termosifonului il stiu dar nu stiu cum se calculeaza instalatia...da mi te rog frumos un exemplu sau niste raporturi pe care trebuie sa le respect...
                          Faptul ca voi pune vana cu 3 cai nu va afecta termosifonul(va mai circula apa cum trebuie...?ca unde vine pompa voi face ca un fel de by pas)
                          Multam frumos!

                          Comentariu

                          • razvan adrian
                            Membru Marcant
                            • 30.mar.2011
                            • 303

                            Postat în original de marius-c
                            Soba nu o fac eu,o face un sobar...eu ma ocup de boiler (la care ink mai calculez) si de aerul pt ardere primar,secundar si eventual tertiar
                            Principiul termosifonului il stiu dar nu stiu cum se calculeaza instalatia...da mi te rog frumos un exemplu sau niste raporturi pe care trebuie sa le respect...
                            Faptul ca voi pune vana cu 3 cai nu va afecta termosifonul(va mai circula apa cum trebuie...?ca unde vine pompa voi face ca un fel de by pas)
                            Multam frumos!
                            La termosifonare nu mai montezi vana cu trei cai,pt ca nu ai pompa de recirculare care sa ti impinga agentul in vana,ai doar termosifonare,asa ca sa faci o"tiganeala" care sa imite vana cu 3 cai,poti sa incerci ,dar nu stiu si cit de bine va functiona.Sau poate ma verifici!Daca e cu pompa nu mai e termosifonare,ai doar vas de expansiune/refulare,CEEA CE FAC EU PE SISTEM CU SI FARA POMPA ,CU SI FARA TERMOSIFONARE ESTE MAI COMPLICAT DE EXPLICAT,SINT 2 CIRCUITE LA AUTOMATIZARE,CIND CEL CU POMPA RAMINE FARA CURENT,ADICA DUPA CEL PUTIN 30-45 DE MINUTE DE CURENT TAIAT,POMPA MAI MERGE INCA CCA 30-45 MIN,INTRA IN FUNCTIUNE SISTEMUL CU TERMOSIFONARE ,SE INCHIDE CEL CU POMPA PRIN CLAPETA DE SENS,SE ANULEAZA VANA CU 3 CAI SI SISTEMUL INCEPE SA FUNCTIONEZE PE PRINCIPIUL TERMOSIFONARII/PRINCIPIUL VASELOR COMUNICANTE!Referitor la calcule,cauta pe net,legea lui pascal,bernoulli,al2 lea principiu al termodinamicii,studiul lichidelor,normative si stas uri in instalatii de incalzire,sisteme si instalatii.Sa ti dau eucalcule,ar insemna sa mi iau injuraturi de la tine peste ceva timp si nu vreau,eu am un sistem de calcul,mai avansat sa zicem(anul5 facult de instalatii),care nu are nimik comun cu sobele,doar cu diverse tipuri de centrale,pe carbuni,lemn,care s foarte complicate,eu le pun in valoare raportate la multe alte detalii,pt ca fiecare instalatie pe care o fac eu,are calculul ei,nici una nu seamana cu alta,doar principiul e acelasi,viteza ag termic,presiune,consum,suprafete vitrate,cos,altitudine,nord sud...samd.Fiabilitatea oricarei instalatii pleaca de la calcule precise,verificate si puse in practica de profesionisti,inclusiv aerele din soba,eu ti am dat niste reglaje dar nu e batut in cuie sau exact,este relativ,toti factorii externi,directi sau indirecti trebuie luati in calcul"nimik nu se cistiga nimik nu se pierde,totul se transforma"-mendeleev sau newton(nu mai stiu exact)cam asta este principiul de baza in instalatiile de incalzire,sa transformi frigul in caldura printr o instalatie home made si sa mai aibe si randament peste orice centrala de pe piata,eu zic ca este destul,cind o sa iasa pe piata,se vor convinge inclusiv toti combativii din lume ca ,centralele de pe piata,nu s altceva decit o teapa mai mica sau mai mare.Eu ofer in primul rind siguranta si randament ridicat,in al 2 lea rind,fac adevarate opere de arta,dau garantie(la notariat daca este nevoie) 25 de ani la semineu si 8 ani la registru cu lemn umed,si 20 ani cu lemn uscat,poate mi spuneti si mie vreo centrala existenta pe piata cu peste 3 ani garantie,eu inca n am auzit.Eu le fac de asa maniera incit pot rezista si cel putin 50 ani daca arzi lemn uscat si intretinere buna a instalatiei si a cosului si fumurilor,de aceea ofer garantie 25 ani,are multe secrete si smechereli in registru si semineu,este pt unii de neconceput,dar numai cei cu creieri de spalat multi, reusesc,care au rabdare si bani de aruncat doar asa pt a si verifica o idee fixa si din dorinta de a face ceva adevarat nu abureli de 2 lei.Fiti siguri ca daca eram vreun "tepar"eram ascuns de mult,nu mi permiteam sa lucrez la oameni cu bani multi "de dat" si sa ma joc cu libertatea mea.Cind o sa bubuie vreo unstalatie de a mea,ma cer singur la "mititica",doar ca nu se va intimpla asta,vreodata.DECI,ai grija ce sobar chemi,ca deja la 4 fumuri suna aberant,3,5,7 fumuri,sau poate am ramas eu in urma cu tehnologia(oare?)Bafta,sanatate,Razvan
                            bagera

                            Comentariu

                            • marius-c
                              Incepator
                              • 17.oct.2009
                              • 57

                              Exact la asta ma gandeam si eu,sa fac inca un circuit care sa ocoleasca pompa si vana cu trei cai (termosifonarea vreau sa o folosec daca se opreste curentul)..voi avea vas de expansiune deschis...singura problema,daca poate fi problema,e ca boilerul va fi cu 20cm deasupra nivelului caloriferelor....teava as vrea sa fie de 25 ppr..
                              Crezi ca va functiona in conditiile date?
                              Multam frumos!

                              Comentariu

                              • razvan adrian
                                Membru Marcant
                                • 30.mar.2011
                                • 303

                                Nu e nevoie sa montezi boilerul mai sus decit caloriferele,,alimentarea vine de la hidrofor,serpentina incalzeste apa,iar presiunea care este reglata la hidrofor ,impinge apa la baie,bucatarie,boilerul poate fi lasat pe pardoseala.La mine hidroforul are ca plaja de lucru dela 1,8 la 3,6 atm,este perfecta ca presiune,dar trebuie un hidrofor de minim 1 kw,ca sa te simti bine sub dus.Instalatia din ppr este f buna,acum depinde si de cit esti dispus sa cheltui cu tevaraia,recomand cu insertie de aluminiu sau verde,cu carbon,vezi detaliile tehnice.Bafta,Razvan
                                bagera

                                Comentariu

                                Procesare...