Totul despre SOBA CU SERPENTINA

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
 
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi
  • pompey
    Incepator
    • 09.oct.2012
    • 24

    Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

    Apreciez raspunsul dar: nu cantitatea de apa era dilema mea, ci inaltimea focarului de la gratarul de jos la plita.
    Caloriferele ''oficiale'' au la o temp. a apei de 60 grade 220 watt pe metru ale mele ''neoficiale'' sa zicem cel mult 200 pe metru,la o camera 4*4 =16 metri calorifer minus 1 metru usa si deci 15*200=3000 watt de ajuns pentru camera respectiva, deci ideea este sa merg cu caloriferul inconjurand toata camere(toate incaperile)
    Cu soba aveti dreptate este depasita dar o avem si ne e imposibil sa renuntam la plita caci pe ea se gateste toata iarna dar la ideea d-voastra ma gandesc sa ma las cu partea de fos a focarului inclusiv usa mai jos inca un rand de teracota.
    Cer scuze daca impresia este de lene ,dar incerc sa gasesc o solutie fara a renunta la plita.Multumiri si cele bune

    Comentariu

    • cheluakame
      Living Legend
      • 27.oct.2012
      • 2391

      Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

      Pentru ca focul sa arda "cum trebuie", eu recomand inaltimea focarului de minim 50 cm.
      Daca nu vreti sa renuntati la plita, atunci nu se mai izoleaza capacul focarului cu vata ceramica, se lasa doar caramida iar peste aceasta se pune plita.
      Focarul, fiind perfomant (daca este calculat si facut cum trebuie), in partea superioara a lui temperatura ajunge si la 1000 grade. Iar prin radiatie, plita va fi suficient de calda pentru a putea gati pe ea.
      iTermice --- Sursa ta de caldura

      Comentariu

      • pompey
        Incepator
        • 09.oct.2012
        • 24

        Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

        O idee excelenta cu capacul,totusi imediat sub el fiind montat bazinul1 va mai trece caldura de el ca sa ajunga la plita?
        cu un bratel de lemne soba face o caldura de abia poti sta langa ea, dar am observat ca flacara este atrasa in patrea din spate a sobei in zona evacuarii adica pur si simplu cat timp ard lemnele cu flacara aceasta abia atinge suprafata plitei, dupa ce s-a format jarul toata caldura iese in sus prin plita.Bazinul 1 nu va actiona ca o bariera impotriva caldurii atata timp cat apa din el nu va depasii 90-95 grade?si inaltandu-ma cu tavanul focarului nu se va duce toata caldura spre zona din spate-sus a sobei?

        Comentariu

        • cheluakame
          Living Legend
          • 27.oct.2012
          • 2391

          Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

          Vorbim impreuna si ne intelegem separat.
          Eu nu recomand montarea unui schimbator de caldura deasupra sau pe langa foc, pentru ca scade calitatea arderii.
          Am si mentionat in postul anterior, dar nu cred ca ati inteles. Eu as modifica focarul pentru a putea creste randamentul arderii (focar mai inalt, acoperit cu samota, asigurarea aerului secundar preincalzit de la sfert / jumatea focarului in sus, calculate orificiile de aer atat primar cat si secundar, orificiul de iesire al gazelor din focar si din clopot, etc).
          Si as modifica fumurile, pentru a construi unul sau doua clopote, in functie de situatie.

          Uitati aici un desen despre cum as modifica eu o soba cizma pentru a o imbunatati.

          Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Soba cizma imbunatatita.jpg 
Afișări:	7794 
Mărime:	58,6 KB 
ID:	608660 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Soba cizma imbunatatita 2.jpg 
Afișări:	8019 
Mărime:	51,4 KB 
ID:	608661
          iTermice --- Sursa ta de caldura

          Comentariu

          • pompey
            Incepator
            • 09.oct.2012
            • 24

            Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

            OK mii de multumiri acum e clara treaba s-a lamurit tot.Noapte bune si inca o data multumesc

            Comentariu

            • todorovicim
              Membru
              • 31.dec.2010
              • 179

              Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

              Postat în original de cheluakame
              Problema dumitale, ca si in cazul altora este lenea. Daca citeati pagina asta si cu una in urma primeati raspunsul.

              Intelegeti odata, cantitatea de apa din bazin/serpentina este irelevanta in cazul puterii. De ea se tine cont doar pentru a calcula ulterior debitul, astfel incat apa sa nu fiarba.

              Apoi caloriferele in plinta, ati facut macar un calcul cu banalul si eronatul 50-80 wati / metru cub sa vedeti daca sunt suficiente? Cum o sa dimensionati caloriferele tot in functie de cantitatea de apa din ele?
              Sau procedati ca si cu serpetina si apoi spuneti ca nu da randament?

              Soba tip cizma in constructie clasica este depasita. Iar plasarea unui bazin de apa deasupra flacarii o sa inrautateasca situatia (atat prin micsorarea spatiului de ardere cat si prin temperatura joasa pe care aceasta o are).
              Daca intr-adevar vreti sa faceti ceva fara prea mare deranj, scoateti plita, ziditi un focar mai inalt (mai adaugati cateva caramizi deasupra plitei), pe care il acoperiti cu caramida samota si eventual vata ceramica (pentru a mentine o temperatura ridicata in focarului), si un aport de aer secundar preincalzit chiar si printr-o teava din cenusar.
              Apoi fumurile sobei le scoateti si impartiti spatiul in doua clopote. Unul se poate izola cu vata ceramica si in el se baga serpentina pentru calorifere, iar celalat clopot se lasa liber pentru a degaja caldura in camera in care este soba.

              Dar asta inseamna multe calcule, si din cate vad, sunteti prea ocupat pentru a studia si calcula.
              O seara buna.
              Soba tip"cizma"se mai foloseste,am vazut.Iarna pe plita, se face mancare,se incalzeste apa pt.animale,etc(asa-i la tara dar si la orase mai mici),are cuptor unde se pot face multe.Indiferent de ce vom spune noi rele sau bune ,omul tot o va face cu un meserias.El a cerut sfaturi si nu critica.Posibil sa aiba critica si acasa de la familie,mai ales ca face o lucrare destul de mare si costisitoare.Si eu am un registru in soba de teracota,facuta acum 9 ani si e ok.Atunci nu am cerut parerea unor"forumisti"ce am de facut.Am consultat meseriasi ce au mai facut asemenea lucrari si am realizat-o cu mici sacrificii financiare atunci(50 mil.lei cu tot cu zugravit)si sunt multumit de functionarea sobei si registrului,avand 8 calorifere.Eram curios cum o va face in soba tip"cizma"si de aceea asteptam finalizarea lucrarii si sa ne-o prezinte...

              Comentariu

              • cheluakame
                Living Legend
                • 27.oct.2012
                • 2391

                Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                Daca ati fi citit tot, ati fi vazut ca am propus o imbunatatire a sobei, pastrand plita.
                Sobe cu serpentina sunt multe, insa in cele mai multe cazuri, se baga aceeasi cantitate de lemne intr-o singura soba, cat s-ar fi bagat in toata casa. Singurul avantaj ar fi ca se face numai un foc, iar din punctul meu de vedere asta reprezinta o mare pierdere.

                Daca dumnealui consulta un meserias, dadea randament si prima serpentina pe care a facut-o. Sau poate meseriasul acela a fost prea meserias si a calculat tot cantitatea de apa din serpetina in loc de suprafata de contact termic.
                Poate sunt eu mai ciufut de fel, dar pentru mine nu este suficient doar sa mearga, ci sa mearga foarte bine (in conditiile unei incalziri centralizate asta ar insemna autonomie mare, consum mic, temperatura constanta).

                Daca intr-adevar vrea cineva doar sa-i functioneze soba fara sa tina cont de consum, face un cubaj al camerelor si il inmulteste cu 60 w/mc, afla necesarul total. Apoi calculeaza si serpentina cu 10 kw/mp daca o pune in focar, le conecteaza si a rezolvat problema. Acum ca unele calorifere se incalzesc prea tare altele prea putin ca circuitul nu este echilibrat hidraulic sau pompa este prea mica sau ca nu fac fata caloriferele ca cei 60 w/mc sunt prea putini ori nu se utilizeaza temperatura si ecartul pentru care au puterea respectiva, este partea a doua.
                iTermice --- Sursa ta de caldura

                Comentariu

                • lisapet
                  Membru Marcant
                  • 02.ian.2012
                  • 462

                  Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                  Postat în original de todorovicim
                  Soba tip"cizma"se mai foloseste,am vazut.Iarna pe plita, se face mancare,se incalzeste apa pt.animale,etc(asa-i la tara dar si la orase mai mici),are cuptor unde se pot face multe.Indiferent de ce vom spune noi rele sau bune ,omul tot o va face cu un meserias.El a cerut sfaturi si nu critica....Eram curios cum o va face in soba tip"cizma"si de aceea asteptam finalizarea lucrarii si sa ne-o prezinte.
                  Unii iau o pozitie sa intre in discutie si sa arate partile vulnerabile ale solutiei tehnice.. Altii - sa stea linistiti si sa urmareasca cum primii isi rup capetele.. Suntem pe un forum si fiecare este liber sa aleaga: sa intre in discutii sau nu. Eu va urmaresc pe amandoi si stiu ca nu veti reactiona rautacios la mesajul meu.
                  Postat în original de todorovicim
                  .Am consultat meseriasi ce au mai facut asemenea lucrari si am realizat-o ..si sunt multumit de functionarea sobei si registrului,avand 8 calorifere...
                  Cat priveste meseriasii, multi din ei sunt foarte orgoliosi si prefera sa nu intre in discutii, pretinzand ca ei cunosc adevarul absolut. Am spus multi, nu am spus ca toti.. Din cate discutii am purtat eu, pot sa spun ca deveneau chiar rautaciosi.. Ma luau ironic cu " Da d-ta tinere, ce meserie ai? Cand eu faceam astfel de instalatii, tu cred ca umblai pe sub masa!".. Mai tarziu cand aflau de la alti colegi cu cine au stat de vorba, nu stieau cum sa "dreaga busuiocul".. De asta zic, depinde de deschiderea fiecaruia catre nou.. Nimic nu ramane pe loc, totul se modifica. Ceea ce era potrivit acu 50 de ani, s-ar putea sa nu mai fie potrivit in contextul actual.
                  Sper ca nu am suparat pe nimeni.

                  Comentariu

                  • todorovicim
                    Membru
                    • 31.dec.2010
                    • 179

                    Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                    Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni.Logic, fiecare apeleaza la meseriasii din localitatea lui.Noi vazand doar o poza, nu putem sa decidem asupra aceea ce vrea omul.Noi cei de pe forum nu vom da decat sfaturi si alea sa fie concrete, nu din alea de a fi doar in vorba pe site-topic.E foarte usor sa judecam prin a scrie cateva randuri critice la adresa cuiva, care totusi ne-a consultat si a cerut doar o parere.Rolul celor care se pricep este sa dea "o mana de ajutor"la ideea omului respectiv.De ce sa-i"taiem elanul"din start, cu cuvinte de genul"nu se poate sau nu va da randament".Sunt sigur ca "omul nostru" nu sta"super"financiar si incearca sa faca ceva in ceva ce are deja la dispozitie->o soba cu plita.Daca eu ii sugeream sa faca o noua soba cu serpentina sau registru,precis ar fi zis"cam cat costa".Si in ultima instanta, cititnd faptul ca "omul nostru"are o soba tip"cizma"spune totul,ca nu dispune de bani multi si e modest in toate privintele acasa...Sunt sigur ca va face o"inovatie"si va realiza in"cizma" o incalzire, fie destul de buna,fie destul de modesta si va fi multumit de moment ca va putea incalzi inca o camera sau doua.Gata,cele mentionate mai sus sunt doar parerile mele si ma voiinclina in semn de respect in fata aceluia care il va ajuta pe"omul nostru"cu o"mica"idee"de a imbunatati ideea lui...

                    Comentariu

                    • bobon
                      Membru
                      • 17.mai.2011
                      • 109

                      Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                      Talpa la L o poti face din tevi de 1-1,5" pe o parte si alta a focarului cam 6o cm Mai poti pune si cite o teava paralel dar sa poti face si mincare.Pe fiecare parte faci registru din tevi paralele ca o scara dese la 2 cm intre ele. comunica intre ele aceste scari rin teava pe sus ,dar sa iti dea voie sa alimentezi cu lemne. Acestea intra in bazin care este vertical paralel cu cuptorul, (toba).Toba te incurca destul de mult in realizarea acesei lucrari.Trebuie lasat spatiu intre perete si peretele schimbatorului si intre schimbator si cuptor cit un spatiu mare intre schimbator si peretele din spatele sobei .Ar fi bine daca poti sa introduci parteaa verticala si cuptorul intr-un clopot ,comunicarea intre gazele din clopot si cele de sub clopot se face in spatele cuptorului, adica cutorul trebuie sa fie inconjurat de gaze adit pe sus cit si pe jos care se unesc in spatele si baza cuptorului
                      Bobon...

                      Comentariu

                      • todorovicim
                        Membru
                        • 31.dec.2010
                        • 179

                        Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                        Postat în original de bobon
                        Talpa la L o poti face din tevi de 1-1,5" pe o parte si alta a focarului cam 6o cm Mai poti pune si cite o teava paralel dar sa poti face si mincare.Pe fiecare parte faci registru din tevi paralele ca o scara dese la 2 cm intre ele. comunica intre ele aceste scari rin teava pe sus ,dar sa iti dea voie sa alimentezi cu lemne. Acestea intra in bazin care este vertical paralel cu cuptorul, (toba).Toba te incurca destul de mult in realizarea acesei lucrari.Trebuie lasat spatiu intre perete si peretele schimbatorului si intre schimbator si cuptor cit un spatiu mare intre schimbator si peretele din spatele sobei .Ar fi bine daca poti sa introduci parteaa verticala si cuptorul intr-un clopot ,comunicarea intre gazele din clopot si cele de sub clopot se face in spatele cuptorului, adica cutorul trebuie sa fie inconjurat de gaze adit pe sus cit si pe jos care se unesc in spatele si baza cuptorului
                        Iti multumesc mult bobon pt.ca ajuti pe"omul nostru",pompey.Sunt sigur ca se va bucura...

                        Comentariu

                        • cheluakame
                          Living Legend
                          • 27.oct.2012
                          • 2391

                          Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                          Postat în original de lisapet
                          Unii iau o pozitie sa intre in discutie si sa arate partile vulnerabile ale solutiei tehnice.. Altii - sa stea linistiti si sa urmareasca cum primii isi rup capetele.. Suntem pe un forum si fiecare este liber sa aleaga: sa intre in discutii sau nu. Eu va urmaresc pe amandoi si stiu ca nu veti reactiona rautacios la mesajul meu.

                          Cat priveste meseriasii, multi din ei sunt foarte orgoliosi si prefera sa nu intre in discutii, pretinzand ca ei cunosc adevarul absolut. Am spus multi, nu am spus ca toti.. Din cate discutii am purtat eu, pot sa spun ca deveneau chiar rautaciosi.. Ma luau ironic cu " Da d-ta tinere, ce meserie ai? Cand eu faceam astfel de instalatii, tu cred ca umblai pe sub masa!".. Mai tarziu cand aflau de la alti colegi cu cine au stat de vorba, nu stieau cum sa "dreaga busuiocul".. De asta zic, depinde de deschiderea fiecaruia catre nou.. Nimic nu ramane pe loc, totul se modifica. Ceea ce era potrivit acu 50 de ani, s-ar putea sa nu mai fie potrivit in contextul actual.
                          Sper ca nu am suparat pe nimeni.
                          Domule Andrei, eu unul nu am de ce sa fiu rautacios. Si cum ati mai spus, este alegerea fiecaruia sa faca ce vrea.
                          Iar legat de meseriasi, sunt prezentate atatea exemple in care, meseriasii nu apeleaza nici la cele mai banale calcule pentru calorifere si serpentina.
                          Cand spun celor din jur ca instalatia de incalzire imi functioneaza la 60*C (acum, ca pe viitor dupa modificari or sa fie doar 55*C) toti imi raspund cu o intrebare "Pai si face cald?" iar in mintea mea am un raspuns de genul "Nu, stau cu suba pe mine si fac focul in mijlocul camerei sa-mi fie mai cald, caloriferele sunt doar de design ) ".

                          A, si legat de asta, am un vecin ce are centrala montata de "meseriasi de la o firma" de 2 ani. Si face si focul la soba in paralel, ca nu fac fata caloriferele. Dar are centrala monata de firma cu renume, nu de unu ca mine care stie doar teorie si practica ioc. Si cum ai spus si dumneata, daca ii intreb ceva sau le atrag atentia "hai mai copile, lasa ca stim noi mai bine".
                          iTermice --- Sursa ta de caldura

                          Comentariu

                          • pompey
                            Incepator
                            • 09.oct.2012
                            • 24

                            Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                            Inainte de toate va multumesc ca participati la proiectul meu.In privinta serpentinei existente,ea functioneaza inca, dar randamentul ei este diminuat din cauza faptului ca eu(e facuta de mine) nu am stiut ca aerul cald urca vertical in imediata apropiere a peretelui sobei(efectul Coanda bla-bla)si am pozitionat-o in centrul sobei si ca atare se incalzeste doar pe jumatate,o teava de gaz 1/2 pe care am rulat-o pe o teava cu diametrul de 30 cm optinand astfel o serpentina lata de 30 si inalta 60(2 tevi de 6 metrii mufate in afara sobei cu olandezi).Ajung si la 90 grade pe tur dar se face cald rau in incaperea cu soba, si lemne..la greu..focul nu se stinge niciodata pe timp de iarna in ea si pana sa montez serpentina 2-3 bratele de lemne 24 ore caldura belea,tocmai din cauza aceasta vreau sa o folosesc pe post de centrala, altfel am sobe normale de teracota in celelante 2 camere.Culmea desi ''cade padurea pe mine''lemnele la noi sunt scumpe:400 metrul cub iar eu cu 5 metrii mai-mai sa nu ies din iarna.
                            Bobon cuptorul l-am desfiintat adica am pastrat doar usita lui,ca o gura de vizitare..Azi am vorbit cu cineva de niste tabla groasa 6 mm iar teava as-i avea ceva de 2,5 toli adica ''tubinc'' de la petrol sa fie prea mare diametrul?Si da cu banii..mai greu...O poza cu soba si o parte a instalatiei

                            Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Fotografie0836.jpg 
Afișări:	4046 
Mărime:	167,0 KB 
ID:	608689 Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	Fotografie0845.jpg 
Afișări:	6600 
Mărime:	65,0 KB 
ID:	608690

                            Comentariu

                            • cheluakame
                              Living Legend
                              • 27.oct.2012
                              • 2391

                              Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                              Intr-o sectiune patrata, verticala, fumul nu va urca niciodata prin colturile acesteia, "conturul" gazelor arse/fumului va descrie un cerc.
                              iTermice --- Sursa ta de caldura

                              Comentariu

                              • bobon
                                Membru
                                • 17.mai.2011
                                • 109

                                Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Răspuns la: Totul despre SOBA CU SERPENTINA

                                .O poza cu soba si o parte a instalatiei

                                Eu am vazut in spate usa la cuptor. Acum poti face bazinul in forma de L talpa de 350,inalt de 600, lat de 35-40. 35 pentru clopot si 40 pentru 3 fumuri Sa il faci sa contina cam 12-15 litri.Il pui in locul cuptorului, duci fumul pe sub cuptor, spate,doua fumuri in L .Ar fi bine sa caaptusesti in imterior pereii cu samota de 3,2 cm, care permite concentrare de caldura in incinta. In loc de fumuri poti face clopot dar nu prea iese bine si ar presupune sa faci L mai ingust. Partea de deasupra a talpii la L sa o faci inclinata sa iese aerul afara de acolo cu urcare catre mijloc L. La aceste dimensiuni 1 cm ar da cam 3,5 l deci cam 4-5 cm intre peretii L. Totusi sa stii ca te vei coace de atita caldura ce o da plita si teracota in general, daca ai bucataria mica si nu poti deschide usa catre alta camera sau ssala
                                Bobon...

                                Comentariu

                                Procesare...